Video

Az Átlátszó videóblogja nem csak szerkesztőségi anyagokkal korrupció, átláthatóság, környezeti ügyek és sok minden más témában.

Médiaszereplés

Lázár János alapítványának luxustehenészetéről beszélt az RTL Híradóban Erdélyi Katalin

Néhány napja írtuk meg, hogy a mezőhegyesi Ménesbirtokon két új tehénistálló épül 3,3 milliárd forintból. A beruházás felét európai uniós támogatásból fizetik. Az EU-s pénzt még állami cégként kapta a gazdaság, amit aztán a kormány odaajándékozott egy alapítványnak, amit Lázár János miniszter vezet. A témát az RTL Híradója is feldolgozta, és a riportban megszólaltatták Erdélyi Katalint, az Átlátszó főszerkesztő-helyettesét is.

Az egykor állami, majd privatizált Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tulajdonrészét 2016-ban az állam 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza, és az igazgatására kormánybiztosként Lázár Jánost jelölték ki. A visszavásárlás óta több tízmilliárd forintot fordított a kormány a birtokra, amit aztán ajándékba adtak egy vagyonkezelő alapítványnak, amit Lázár vezet.

A 2016-os visszavásárlás után több tízmilliárd forintot fordított a kormány a birtokra: 2018-ig Lázár elmondása szerint 22 milliárd forintból szervezték át, és 2021-ben 9,5 milliárdos tőkeemelést kapott. Abban az évben hozta létre a kormány a többi „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványhoz” (KEKVA) hasonlóan a Jövő Nemzedék Földje Alapítványt is, melynek kuratóriumi elnöke Lázár János lett. A 2022-es országgyűlési választás előtt az alapítvány 15 milliárd forint közpénzt kapott a kormánytól, a választás után pedig Lázár építési és közlekedési miniszter lett.

Kollégium 1,3 milliárd forintért, sportcsarnok 3,3 milliárdért, kocsiszín és versenyistálló 1 milliárdért: csak néhány az utóbbi évek fejlesztéseiből, amelyek a Nemzeti Ménesbirtok Zrt. mezőhegyesi telephelyén valósultak meg. 2020 őszén kezdték használni a tangazdaságban a 2,6 milliárd forintból megvalósított csúcsmodern, robotizált tehenészetet, most pedig ismét a szarvasmarhák örülhetnek: új épületeket kapnak az állatok.

Ahogy azt néhány napja megírtuk a Közbeszerzési Értesítő alapján, a tangazdaság területén fekvő 81-es majorban két új tehénistálló épül nettó 3,3 milliárd forintért, melynek közel fele európai uniós forrás. Ezt az EU-s támogatást akkor kapta a Nemzeti Ménesbirtok Zrt., amikor még nem a Lázár-féle alapítvány, hanem az állam volt a tulajdonosa.

A két új épület közül az egyik egy 150 férőhelyes istálló lesz a 8-15 hónapos növendék állatok csoportos elhelyezésére közel bruttó 2500 négyzetméter alapterületen, a másik pedig a 15-24 hónapos vemhes üszők boxos elhelyezésére szolgáló, 400 férőhelyes létesítmény bruttó 3 715 négyzetméter alapterületen. A második istálló tetején 50 kWp teljesítményű napelem-rendszer kerül elhelyezésre, továbbá épül szalmatároló, esőbeálló, dög-, trágya- és tüzivíz-tároló, valamint silófermentáló is – a vemhes üszők pedig vízágyakon fognak feküdni.

 

Cikkünk nyomán az RTL Híradója is feldolgozta a témát. A riportban kiemelték, hogy Lázár János miniszterként rengeteg beruházást, köztük iskola- és útépítéseket/felújításokat állított le az egész országban a kormányzati spórolásra hivatkozva. Ehhez képest nagy kontraszt, hogy a vezetése alatt működő, közpénzből létrehozott és a Ménesbirtokot ajándékba kapó alapítványnál nincs megszorítás, egymást érik a fejlesztések.

A riportban megszólaltatták cikkünk szerzőjét, Erdélyi Katalint is. Az Átlátszó főszerkesztő-helyettese az adásban elmondta, hogy bár a KEKVÁ-k azt hangoztatják, hogy rájuk nem vonatkozik az Info törvény, mert nem közérdekű adatokat kezelnek és nem közpénzből működnek, ez nem igaz. Mivel az állam közpénzből hozta őket létre, és a nevükben is benne van, hogy „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő” alapítványok, egyértelműen közérdekű adatot kezelnek és közpénzből gazdálkodnak.

Megosztás