Video

Az Átlátszó videóblogja nem csak szerkesztőségi anyagokkal korrupció, átláthatóság, környezeti ügyek és sok minden más témában.

videóriport

Drónfelvételeken Orbán Ráhel sárazsadányi szőlői és Tiborcz István tokaji borháza

Orbán Ráhel nemrégiben földvásárlásra adta a fejét: a Tokaj-Hegyalján megvásárolt összesen több mint 90 hektár szőlő több szempontból is a miniszterelnök családjához köthető. Kíváncsiak voltunk, hogy mi történik Tokaj-Hegyalján, ezért elmentünk megnézni  a sárazsadányi és bodrogkisfaludi „Orbán-szőlőket”.

Kifüggesztett termőföld adásvételi szerződések tanúsága szerint 34 hektár, majd további 60 hektár szőlőt vásárol Orbán Ráhel Tokajban. A  600 millió forintos üzlet sajátossága, hogy a szőlők egy része korábban már az édesanyja, Lévai Anikó tulajdonában is voltak. Lévai közel húsz éve, a család vagyonosodásával kapcsolatos botrány után adta el a telkeket Kékessy Dezsőnek, aki viszont idén elhunyt. Ezért vagy sem, nem tudni, de a földek ismét gazdát cseréltek.

A miniszterelnök lányának nevében, férje Tiborcz István járt el az adásvétel során, és a BDPST Zrt.-n keresztül az ő közvetett tulajdonában van a szőlőket bérlő Patrícius Borház is. A miniszterelnök lánya által megvásárolt szőlők közös sajátossága, hogy azokon jelzálog van bejegyezve az Abraham Goldmann Bizalmi Vagyonkezelő Zrt. javára, és kevés kivételtől eltekintve, mindet a Patricius Borház bérli. A Patrícius nemrégiben került Tiborcz István közvetett tulajdonába. A miniszterelnök lányát 2021-ben regisztrálták földművesként, így van lehetősége földet venni, ha és amennyiben a kérdéses területekre nincs elővásárló.

Az egyik eladó Kántor Andrea Erzsébet, a Szárhegy Kft. korábbi ügyvezetője és társtulajdonosa. Ebben a cégben volt résztulajdonos Lévai Anikó, Orván Viktor felesége. Az Élet és Irodalom (ÉS) tárta fel a visszásságokat, melyeket perek követtek, és egy parlamenti vizsgálóbizottság is felállt az Orbán család vagyonosodásának vizsgálatára közel húsz éve. A másik eladó, dr.Molnár Péter  a Tokaji Hegyközségi Tanács elnöke, tanszékvezető, egyetemi docens, valamint annak a Patricius Borház Zrt.-nek az ügyvezetője és egyben birtokigazgatója, melyet 2023-ban vásárolt meg Tiborcz István cége.

Az államnak, továbbá a kiemelt tevékenységet végző földműveseknek, a szomszéd földműveseknek, a helyben lakó földműveseknek és a 20 kilométeren belül gazdálkodó földműveseknek elővásárlási joga van a területekre. Így elviekben akár az is előfordulhat, hogy a földeket más földművesek elviszik a miniszterelnök lánya elől. Termőföldet a hatályos szabályozás szerint ugyanis csak földműves vásárolhat, Orbán Ráhel is nyilvántartásba vett földműves, a Fejér megyei kormányhivatal regisztrálta 2021-ben.

Kíváncsiak voltunk, hogy mi történik Tokaj-Hegyalján, ezért június végén elmentünk megnézni  a sárazsadányi és bodrogkisfaludi szőlőket, hogy lássuk mit vásárolt a miniszterelnök lánya. Bár többször, több csatornán is kerestük az eladókat, nem sikerült megszólaltatni őket.

 

A szőlőkben látogatásunk idején alig folyt munka, de amikor iránymutatást kértünk arról, hol vannak a Patrícius Borház szőlői, mindenki tudta, akit megkérdeztünk. Az Átlátszónak nyilatkozni senki nem volt hajlandó, és a szőlőkben tevékenykedőket jobban érdekelte, hogy alacsony a gyümölcs felvásárlási ára, mint az, hogy ki a tulajdonosa az adott területeknek. A helyiek körében az terjedt el, hogy a szőlőket Mészáros Lőrinc birtokolja – bár ennek nincs nyoma az általunk megnézett tulajdoni lapokon – és elmondásuk szerint a tokaj környéki szőlők mindig is fontos emberek kezében voltak, azokhoz „kisember” már rég nem fér hozzá.

Szöveg: Zimre Zsuzsa — Videó: Pápai Gergely

Megosztás