Video

Az Átlátszó videóblogja nem csak szerkesztőségi anyagokkal korrupció, átláthatóság, környezeti ügyek és sok minden más témában.

Konferenciaszereplés

Álhírekről szóló konferencián adott elő Sarkadi Nagy Márton

Álhírekről és újságírókról volt szó a MÚOSZ konferenciáján, ahol főszerkesztők, közvéleménykutatók és dezinformációs szakértők mellett Sarkadi Nagy Márton kollégánk volt az egyik meghívott előadó. 

Sarkadi Nagy Márton, az Átlátszó munkatársa volt az egyik meghívott előadó azon a konferencián, amelyet a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szervezett egy hete a budapesti Sajtóházban. A konferencia az ukrán-orosz háborúval kapcsolatos álhírekről és az újságírók szerepéről szólt.

Fakenews háború: és mit tehetnek az újságírók?” – ez volt a címe annak a konferenciának, amelyen a hamisítás, a dezinformáció, a fake news térnyerése és az ellene való szakmai védekezés stratégiája volt a vezető téma. A MÚOSZ részéről Kocsi Ilona elnök és Vicsek Ferenc alelnök adtak elő.

Krekó Péter, a Political Capital ügyvezetője arról tartott előadást, hogy miképpen lehet kivédeni a dezinformációs orosz dömpinget. Munkatársunk, Sarkadi Nagy Márton a magyarországi álhírek jellegzetességeiről beszélt (35:00-tól).

 

Később közvéleménykutatók: Pulai András, a Publicus ügyvezető igazgatója és Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezető igazgatója beszélték meg, hogyan és kikre hatnak az álhírek.

Végül négy főszerkesztő — Dull Szabolcs (Telex), György Zsombor (Magyar Hang), Nagy Iván Zsolt (hvg.hu), Uj Péter (444) — tárgyalta meg, hogy milyen új helyzetekbe kényszeríti az álhírözön a magyarországi szerkesztőségeket.

Megosztás