Video

Az Átlátszó videóblogja nem csak szerkesztőségi anyagokkal korrupció, átláthatóság, környezeti ügyek és sok minden más témában.

dezinformáció

Az orosz állami tévé infografikája azt sugallja, hogy Magyarország elfoglalta Kárpátalját

Az orosz propaganda nemrég arról értekezett, hogyan osztották fel maguk között Nyugat-Ukrajnát európai uniós szomszédai. A Rosszija-1 tévécsatornán bemutatott infografika alapján Románia, Lengyelország és Magyaroszág már gyakorlatilag le is rohanták szomszédjukat – mutatott rá az Európai Unió álhír-ellenes csapata, az East StratCom Task Force.

„Kijev különcködése máris az ország széteséséhez vezetett. Mióta a huszadik század elején Kárpátalja egy ideig Magyarországhoz tartozott, Budapest vissza akarja szerezni a felügyeletet a terület felett” mondta a Rosszeikja-1 orosz tévécsatorna műsorvezetője a múlt hónap végén egy politikai műsorban. Majd hozzátette, hogy „A déli részek sem teljesen történetileg ukránok”, a „lengyelek pedig rajta tartják a szemüket az ukrán Galícián”.

Az orosz műsor ezután egy grafikán azt sugallta, hogy Románia, Lengyelország és Magyaroszág már el is foglalta Nyugat-Ukrajna egy részét, épp csak egy kis rész maradt szabadon Kijev körül.

Az orosz propaganda tehát úgy tesz, mintha a nyugati országok támadtak volna Ukrajnára, és sértették volna meg annak területi integritását, miközben épp Oroszország tett így.

Az orosz propaganda előszerettel használ térképeket és infografikákat, hogy terjessze az üzeneteit. A 2017-es, Katalónia függetlenségéről rendezett népszavazás idején arról értekezett az orosz állami média, hogy Európát szeparatista mozgalmak szabdalják, emiatt a kontinens a polgárháború szélére sodródott.

Az orosz propaganda akkori üzenete szerint 2020-ra Nyugat-Európa apró államokra hullik majd szét. Térképet is készítettek a vízióról:

Az orosz propaganda egyébként úgy torzítja a valóságot, ahogyan arra szüksége van. A katalán népszavazás idején azt akarta üzenni, hogy Európa gyenge és a szakadék szélén táncol, ezzel szemben Oroszország erős és stabil. Ám amikor a minap Ukrajna felosztásáról volt szó, Európát már erős agresszorként ábrázolták.

Kőműves Anita

Induló térkép: a Rosszija-1 tévécsatorna bemutatja, hogyan „osztották fel” Nyugat-Ukrajnát európai szomszédai

Megosztás