Video

Az Átlátszó videóblogja nem csak szerkesztőségi anyagokkal korrupció, átláthatóság, környezeti ügyek és sok minden más témában.

ismeretterjesztés

Az európai adófizetők végre megismerhetik Tiborcz Istvánt és Mészáros Lőrincet

Két és fél perces animációs videót tett közzé csütörtökön a Twitteren az ALDE, egy európai liberális pártszövetség, aminek 67 képviselője van az Európai Parlamentben. A kisfilm arról szól, hogy a Fidesz hatalomra kerülése óta az uniós pénzeket a Fidesz és Orbán Viktor arra használja, hogy az általa kiválasztottakat gazdagítsa. 

A videó rögtön egy erős megállapítással kezdődik: Orbán Viktor egy korrupt oligarchizmust épített ki, melyben családja és barátai gazdagodnak.

Ennek illusztrálására bemutatják Garancsi Istvánt, Simicska Lajost, Mészáros Lőrincet és Tiborcz Istvánt is.

A tájékozott magyarországi nézőknek/olvasóknak nem mond újat a kisfilm, de az európai adófizetőkre valószínűleg sokkolóan hatnak a 2,5 percben felsorolt információk:

  • Orbán Viktor miniszterelnök gyerekkori barátja, Mészáros Lőrinc gázszerelőből lett milliárdossá, és mára az ötödik leggazdagabb magyar
  • a miniszterelnök veje, Tiborcz István egykori cége, az Elios 65 millió euró értékben (nagyrészt EU-s forrásokból) nyert közbeszerzéseket, hogy LED-es közvilágítást építsen ki több településen; és az Elios eladása óta Tiborcz ingatlanban utazik
  • 2010 és 2016 között Garancsi, Simicska, Mészáros és Tiborcz összesen 1,88 milliárd euró értékben nyertek közbeszerzéseket
  • becslések szerint a magyar közbeszerzések 25 százalékkal túlárazottabbak a piaci áraknál
  • Magyarország kezd a putyini Oroszország miniatűr másává válni, ahol az üzleti sikerhez politikai kapcsolatok kellenek

„A különbség annyi, hogy Magyarország ezt a rendszert az EU-n belül építette ki, és közben EU-támogatásokat használ fel. A Fidesz-közeli gazdasági elit nagy része a gazdasági sikereit főleg állami beruházásokból nyerte, melyek körülbelül 60 százaléka EU-s pénzeken alapul.”

Az ALDE animációs filmje váratlanul jött, de a Sargentini-jelentés megszavazása után nem meglepő, hogy előálltak vele Orbán poliitkájának ellenzői. Felvették a kesztyűt, és elkezdtek ők is a 2019-es EP-választásra kampányolni.

Erre utalnak a videó végén szereplő mondatok is:

„Az európai pénzeket nem így kell elkölteni. Álszent dolog mindenért az EU-t hibáztatni, és közben az EU-támogatásokat felhasználni. Egyébként pedig hogyan lehetséges, hogy ezt a furcsa barátot még mindig tolerálják Orbán szövetségesei az Európai Néppárton belül?”

Guy Verhofstadt belga Ep-képviselő, Orbán egyik legnagyobb kritikusa, aki szerepel a legújabb kormánykampányban, Facebook-oldalán egyértelműen üzent a magyar kormánynak: a videó magyarul feliratozott változatát az alábbi magyar nyelvű (!) szöveggel tette közzé:

„A milliárdokba kerűlő újabb propagandavideók helyett melyekben Orbánék Sargentini asszonyt, jómagamat és az Európai Parlament 2/3-os döntését támadják, talán inkább ennek a videónak kellene minden magyarhoz eljutnia! „

A videó egyébként nem csak a magyar kormány, hanem a magyar ellenzék szégyene is, mert ezt nekik kellett volna megcsinálniuk, de hiába volt rá 8 évük, még csak hasonlót sem alkottak.

Megosztás