Video

Az Átlátszó videóblogja nem csak szerkesztőségi anyagokkal korrupció, átláthatóság, környezeti ügyek és sok minden más témában.

tudósítás

Jégeső verte szét a kormányellenes tüntetést, itt visszanézheti a beszédeket

 

Harmadik tüntetését tartotta a „Mi vagyunk a többség” civil csoport a Kossuth téren kedd este, az új Parlament megalakulásának napján. A választások utáni gigatüntetések szervezői ellenzéki összefogást követeltek, majd különféle hibái miatt szidták az Orbán-rendszert. A koherens üzenet nélküli beszédeknek egy jégesővel tarkított vihar vetett véget, de ennek levonulása után azért még több száz ázott, fázó tüntető maradt ott skandálni az üres Parlamentet védő rendőrsorfalnak.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Miután az első tüntetésen mintegy 100000-en vettek részt, és a másodikon is több tízezres számokról szóltak a hírek, a kedd esti demonstráción Gulyás Balázs szervező tízezres létszámot mondott be a mikrofonba. A teret újra nagyon különböző emberek – pl. jobbikosok és DK-sok – töltötték meg, de ezúttal már a színpad közelében is egész lazán lehetett sétálni a demonstrálók között.

A tüntetés eleinte ellenzékellenes demonstrációnak tűnt, a szónokok ugyanis az egyesülni nem kívánó – egymással különbözőségük alapján versengő, nem ez lenne a politika? – ellenzéki pártok összefogását követelték. Első, már összefogva megnyerendő választásnak a közelgő józsefvárosi időközit tűzték ki. Majd még fényes nappal felemelték a világító telefonjukat.

 

Újra felszólalt Lukácsi Katalin volt KDNP-s politikus, aki elmondta, hogy Orbán rendszere nem kereszténydemokrata. Beszédet mondott Gyetvai Viktor „diáktüntető”, aki mindenkit felszólított a szerveződésre, de ennek továbbra sem adott keretet. Hidvéghi B. Attila a RomNet cigány lap főszerkesztője a sajtó és a romák helyzetéről beszélt. Lakatos Béla Ács város cigány származású, és a menekültek elleni uszítás miatt a Fideszből kilépett polgármestere lendületes beszédben ismertette az ellenzéki és kisebbségi városvezetés nehézségeit a közönséggel.

Mintha csak egy 2002 és 2018 közti véletlenszerű balliberális tüntetésen lettünk volna, levetítették Dés László zeneszerző és Parti Nagy Lajos író – mérsékelten tüzes – videóüzenetét, valamint verset szavalt Galkó Balázs színművész.

Tarnai Kristóf Ábel, a Szegedi Civil Háló alapítója a vihar miatt nem tudta elmondani beszédét. A jégeső után a színpad nem üzemelt tovább, így nem tudtuk meg, hogy a tüntetésen felszólalók sokféle üzenete a végén összeállt volna egy kerek egésszé, és a sokadszorra – de egyre kevesebben – demonstráló ezrek számára nyújtanak-e a rendezők valamilyen megfogható célt, történetet, szervezeti keretet.

Azt viszont még a közönség menekülése közben fontosnak tartották a mikrofonba kiabálni, hogy a tüntetés felszólalóinak kétharmada vidéken született. Az nem derült ki, hogy ez miért olyan fontos infó.

A vihar elől a Kossuth téren menedéket kereső, de többségében bőrig ázó tüntetők közül az eső lecsendülésével több százan mentek vissza az Országház elé, ahol a hivatalos keretektől megszabadulva, az elázás fesztelenségétől felspanolva, adrenalinjukat kiengedve, esetenként agresszív szélsőjobboldaliakkal az élen az üres Országházat védő rendőröknek kiabáljanak véletlenszerű rigmusokat.

 

Fotó, videó, szöveg: Halász Áron

Kapcsolódó cikkeink

Így buliztak a tüntetők vasárnap hajnalig az Oktogonon – videó

Újabb tömegtüntetés volt a demokráciáért Budapesten – élő helyszíni videók

Százezres méltóságteljes tömeg tüntetett a kormány ellen, szabad sajtót és tisztességes választásokat követelve

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás