Bezárt ablakon keresztül, telefonon adott interjút az egyik kamupárt vezetője az RTL Klubnak

kamu

 

“Elkészíthettem életem első interjúját egy ablakkal. A függöny mögött az elnök asszony, a telefonban a hangja” – így vezeti fel Moskovics Judit, az RTL Házon Kívül című műsorának riportere a 2018-as országgyűlési választások egyik legabszurdabb jelenetét. A riporter kamupártok vezetőitől akarta megtudni, hogy miből fizetik vissza százmilliós nagyságrendű kampánytámogatásaikat. A Családok Pártjának elnöke reagált a legfurcsábban.

 

 

A műsor nem véltelenül kereste meg éppen ezt a formációt: a hvg.hu korábban megírta, hogy a 2018-as választásokon induló pártok között van 3 olyan, amely igen nagy valószínűséggel együttműködik a feltételezett kamupártos csalásban. Az egyik a Családok Pártja, a másik a MEDETE nevű formáció, a harmadik pedig a volt monoki polgármester, Szepessy Zsolt formációja, az Összefogás Párt. 

Az összejátszásra több jel utalt. Például az, hogy a Családok Pártja egyik jelöltje az elnök Bányai Ildikó helyett Szepessy Zsolthoz irányította a lapo. Nem sokkal később aztán az is kiderült, hogy nem csupán együttműködésről, hanem lényegében teljes összefonódásról van szó. A hvg.hu szerint erre utal, hogy a Medete egyik jelöltje egyszer saját koordinátorának akart kérdéseket feltenni, de ehelyett egy olyan eligazításra küldték el, ahol Bányai Ildikó és Szepessy Zsolt kapcsolattartója beszélt a jelölteknek.

Az érintett három pártnak összesen 609 millió forintot kellene visszafizetnie, miután nem érték el az 1 százalékot. A Házon Kívül a Családok Pártjának elnökétől azt kérdezte volna, hogy miből fogják megtéríteni a rájuk vonatkozó 152 milliós támogatást. Ennek érdekében lakcímén keresték az elnököt, akit otthon is találtak.

Bányai Ildikó először azt ígérte, hogy kijön és nyilatkozik, ám ezt végül tette meg, ehelyett elkérte a riporter telefonszámát, és telefonon adott interjút neki, az ablak mögül.

Íme a jelenet:

Családok Pártja from babett oroszi on Vimeo.

A Házon Kívül elérte a Rend és Elszámoltatás Párt listavezetőjét, Tóth Tamást is. Vele a következő beszélgetést folytatták le.

Tóth Tamás: Én kórházban vagyok, a választás napján is itt voltam, sajnos, nem tudom.

Moskovics Judit: Tehát nem tudja, hogy például mi lesz azzal a sok millióval, amit most majd vissza kell fizetni?

Tóth Tamás: Nem tudom.

A riporter ezután a párt elnökének elérhetőségét is hiába kérte:

– És akkor ki a pártnak az elnöke? 

– Nem tudom. 

– Nem tudja? 

– Nem. 

– Az, hogy lehet?! Kivel beszélte akkor meg, h Ön lesz a listavezeő? 

– A szervezővel. 

– És ki a szervező? 

– Nem hatalmazott fel  arra, hogy én ezt elmondjam.

Íme, a teljes anyag:

 

A kamupártoknak járó támogatásokkal az Átlátszó is foglalkozott. Arra jutottunk, hogy bizonyos formációk vezetői cégvagyonból biztosan nem fogják visszafizetni a kampánytámogatást. Összesen 6 pártelnök érdekeltségeit vizsgáltuk meg, így derült ki, hogy cégek nincsenek a nevükön, innen tehát biztosan nem lesznek százmillióik.

Oroszi Babett

Kapcsolódó cikkeink:

Cégvagyonból nem fog megtérülni a kamupártoknak adott támogatás

Új rekord: Judit adataival 15 kampupárt, és egy független jelölt is visszaélt

Itt a lista – olvasóink szerint ezek a kamupártok csaltak az aláírásaikkal

Az Összefogás Párt jelöltje bukott le ajánlóív-másolással Kecskeméten

A számok nem azt mutatják, hogy a Fidesz mozgatná a kamupártokat, még ha profitál is belőlük

Több olvasónk adataival visszaéltek a kamupártok a választási aláírásgyűjtés során

Segíts lebuktatni a kamupártokat!

Ezzel a jelöltállítási rendszerrel nem szabad nekimenni még egy választásnak

Zuglóban az “álbalos” Lévai Katalin és a fideszes jelölt ajánlásai még sorrendre is megegyeznek

Kamupártok tánca: mostani állás szerint 8,7 milliárd forint is kimehet a pártok kampánytámogatására

Ezt kell tenned, ha visszaéltek az adataiddal a pártok gyűjtőívein

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Vidéki

  Oroszi Babett megtehetné (ha merné), hogy az SZDSZ-t is kamupárttá nyilvánítsa.

  Oroszi Babett megtehetné (ha merné), hogy az Átlátszó nyájas olvasóit tájékoztassa arról, hogy halad az SZDSZ (kamupárt?) legalább 1,2 milliárd forint tartozásának behajtása!

  Csak hát Oroszi Babett nem meri megtenni, mert fél, hogy akkor az az úr, aki az Átlátszót pénzeli, jókedvvel, bőséggel, összevonná a szemöldökét és csúnyán nézne Oroszi Babettre.

  • Zoltán Mészáros

   Sok mindenki sok mindent megtehetne. Oroszi Babett végzi a dolgát, még pedig jól. Most éppen ez a téma. Ha most sok év után kiderítene valamit az SZDSZ-ről az javítana ezen a képen? Vagy netán akkor azt kérdeznéd miért nem inkább az aktuális kérdésekkel, a kamupártokkal foglalkozik? Gondolom persze ilyet nem kérdeznél.

   • Vidéki

    Hol a lé?
    Még mindig aktuális!
    Vagy Politikailag nem Korrekt kamupártról beszélni, ha az SZDSZ az, amelyik nem fizeti ki az adósságát?

    • Picnic Niki

     szdsz kölcsönt vett fel, a jelzálogot az székházra tették. a kölcsönt kampányra költötték, szemben ezekkel, akik semmit sem tudnak felmutatni, mire ment el a kapott pénz. és még egy, a székházukat vmiért nem engedték az SzDSz-nek eladni, amiből ki tudták volna fizetni az adósságukat.

     • Vidéki

      Összeesküvés elmélet!
      Az Ellenség keze betette a lábát!

     • Picnic Niki

      hozzád meg a butaság és a rosszindulat

     • Vidéki

      Én jóindulatú vagyok!

     • Picnic Niki
     • Maria Kiszt

      A KAMUPÁRT SZAVAZATAIT A FIDESZ CSALÁSÁHOZ TARTOZOTT,AKIK ODA TETTÉK AZ X-JELET,ÉRVÉNYTELEN LETT

     • Tibor Illés

      Lehet,hogy ezek a kamu kampányra kifizetett összegek is tartalmazták az “alkotmányos költséget”,csak nem 20,hanem 70-80 %-osak voltak,ezért vissza sem kell fizetni (az államkasszába!),hanem Fidesz-kasszába,esetleg magánzsebekbe kerültek/kerülnek!

  • bab

   Jó ötlet, köszönöm, utánanézek!

  • Mama

   Maga aztán igen vidéki!

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   Igazad van!
   “Oroszi Babett megtehetné (ha merné), hogy az SZDSZ-t is kamupárttá nyilvánítsa.” – azzal a kiegészítéssel, hogy a KDNP-vel együtt.

   Fodor Gábor oldaláról:
   “Közösség
   25 563 ember kedveli.
   Highlights info row image
   24 799 ember követi.”

   Harrach Péter oldaláról:
   “Közösség
   4367 ember kedveli.
   Highlights info row image
   4350 ember követi.”

   Semjén Zsolt oldaláról:
   “Közösség
   14 054 ember kedveli.
   Highlights info row image
   14 097 ember követi.”

  • Ferenczi Krisztián

   Rögtön a szarvánál ragadtad meg a lényeget, az SZDSZ! Mészáros Lőrinc 6. éve ennek többszörösét veszi fel csak a Mészáros Kft-ből osztalékként, adózás után, azon cégből, ami kizárólag állami megrendeléseket kap, tehát te fizetted. Nyilván nem túlárazások miatt tud ekkora osztalékot kivenni, ez a piaci ár, és a versenytársak annyira kapzsik, hogy ők még többet akarnának keresni, ezért mindig a Mészáros Kft adta a legjobb árat, de a mi Mészáros Lőrincünk, ez a becsületes jó munkás ember, na ő beéri évi 1 500-1 800 millióval is. Mármint csak a Kft-ből. Mészáros Lőrinc egy személyben kitesz mostanra úgy 7-10 SZDSZ-t, mármint amit biztosan tudunk, de a 10 éve nem létező SZDSZ 1,2 milliárdja hová lett?

   Ja, hát tényleg, prioritásokban sokkal előbbre kellene venni az SZDSZ-t, szerintem is. Nem-nem, ezzel nem felmenteni akarom őket, csak vmi rohadtul be lehet nálad akadva, ha egy ilyen ügyre, ami önmagában kétszer 3 milliárd, egyértelműen a Fidesz pocsék törvénye a felelős, neked egy 10 éve nem létező párt ugrik be, ott vhol belül nagyon súlyos énvédő mechanizmusok feszülnek, nehogy meglásd ami kiveri a szemed.

   Te, mint hős adófizető, aki számonkéri minden párt költéseit az utolsó fillérig, rájöttél, hogy az egészben az SZDSZ a legnagyobb hunyó. Hát persze, ki más?

   • Vidéki

    Ön olyan, mint Bodóné.
    Mást beszél Bodóné, mikor a bor árát kérik.
    Bodóné, ha megszólítá a korcsmáros hogy fizesse meg a bor árát, ugy szinlé mintha nem is hallaná, mit kér, és másra fordítá a beszédet.

    • Ferenczi Krisztián

     Ez kissé a bagoly mondja verébnek, hogy nagy fejű. Van egy rossz törvény, és ennek következményeivel foglalkozik a “riport”. Ebből eredő kár csak alsó hangon 6 milliárd Ft, miközben már a törvény megalkotásánál előre szólt mindenki, aki nem a Fidesz, hogy “ez lesz”. Ez nem volt egy váratlan dolog, hogy vissza fognak élni vele, ráadásul azután sem nyúltak hozzá, hogy 2014-ben már megtörtént az, ami előre látható volt. Te meg idehozol egy 10 évvel korábbi, teljesen marginálisan kapcsolódó esetet, egy jóval kisebb összegről, úgy beállítva, mint ha az sokkal fontosabb probléma lenne, és számon kéred a cikk íróját, hogy miért nem azzal foglalkozik? A törvényhez és a témához egyébként van hozzá fűzni valód? Vagy csak annyi, hogy “az SZDSZ”? (ami közben már az őt megillető helyre került)

     És én terelem másra a szót? 😀 Jó a törvény, vagy nem jó a törvény? Nem jó. Lehetett előre látni, hogy ez lesz? Lehetett. Te tereled a témát vmi tök másra. Igen. Ettől még lényegtelen az SZDSZ-es szál? Egyáltalán nem, csak vhogy sorrendben, hatását és hírértékét tekintve baromira hátul kullog. Vagy most ezzel akarod relativizálni, hogy “az előzőben is voltak rossz esetek”, vagy mi? Még mindig az elmúlt 8 évnél tartasz?

     • Vidéki

      Írja: “Ebből eredő kár csak alsó hangon 6 milliárd Ft,”

      Inkább csak alfar hangon!

 • Zan

  Haho, tett valaki feljelentest a kamupartok kapcsan? Elindult valami jogi eljaras? Nagyon varom valaszod.

 • FCK EU! 凸(-_-)凸

  További kamupártok:
  Momentum Mozgalom
  Liberálisok
  Együtt
  Jobbik
  Párbeszéd
  MSZP
  DK
  LMP

 • http://www.vasalobolt.hu Csepp a tengerben

  Valakik megint jól jártak