Százezres méltóságteljes tömeg tüntetett a kormány ellen, szabad sajtót és tisztességes választásokat követelve

mivagyunkatobbseg-20180415-kossuthter-molino_k

 

A szervezők becslése szerint több mint százezren tüntettek a kormány ellen Budapesten szombaton. A kormánypropaganda törő-zúzó külföldiek részvételével rémisztgette a közvéleményt, de ehelyett a legkülönbözőbb emberek demonstráltak békésen, ellenzéki tüntetésen ritkán látott számban és sokszínűségben. A Kossuth tér teljesen megtelt, a tömeg az Alkotmány utcában egészen a Bajcsy Zsilinszky útig állt. Fotósok szerint többen voltak, mint a március 15-i Békemeneten, ahol Orbán Viktor elégtétellel fenyegette meg a teljes ellenzéket.

 

mivagyunkatobbseg-20180415-kossuthter-pano-log

 

A tüntetők a szavazatok újraszámlálását, gyűlöletkampány helyett szabad sajtót, pártatlan közmédiát, tisztességes választást és új választási törvényt követeltek, az ellenzéknél pedig azt szeretnék elérni, hogy ne magával harcoljon, hanem álljon ki a többségért. A kormánymédia jóelőre utcai erőszakkal és rendbontással riogatott, azonban ennek nyoma sem volt a szombati eseményen. Gyülekező az Andrássy úton:

 

A tüntetésen felszólalt a közelmúlt diáktüntetéseinek legjobb szónoka Gyetvai Viktor, a konferanszié a netadós tüntetéseket szervező Gulyás Balázs volt, de beszélt szombathelyi ügyvéd, gimnazista költő is, és levelet küldött Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester.

Igazából mégsem a beszédek jelentették a tüntetés igazi erejét, hanem a tömeg. Szervezetten jelentek meg jobbikosok, Momentumosok, MSZP-sek és DK-sok, de a legnagyobb erejét mégis a politikai spektrum és a társadalom legszélesebb rétegeiből és korosztályaiból álló civil résztvevők jelentették.

Egyszerre lehetett EU-s, árpádsávos és magyar zászlókat látni, a demonstrációra nagyon sokan jöttek vidékről is. Bár nagy részük máskor szinte semmiben nem értene egyet, a kormány elutasítása elég erős kapocs volt a közös demonstráláshoz.

 

 

A tüntetésre átjöttek a megszüntetett Magyar Nemzet emlékére szervezett délutáni demonstrációról a lap munkatársai, akik az erre az alkalomra kiadott Szamizdat Magyar Nemzet lapot osztogatták.

 

mivagyunkatobbseg-20180415-szamizdatmagyarnemzet_k

 

 

Így érkezett a tömeg a Kossuth térre, ahol már sokan várták őket:

 

A tüntetés szónokai szerint a választási rendszert a kormányra szabták, és a Fidesz által megszállt ügyészségtől a közmédiáig a kormánynak “lejtett a pálya”. Ezért az 50%-nál kisebb szavazati aránnyal szerzett kétharmados győzelmet csalásnak tartják. Új választást követeltek, amin az ellenzéktől teljes összefogást várnak el. Jövő szombaton délután 6-ra újabb tüntetést jelentettek be a Kossuth térre.

Ami hiányzott

A szónokok egyik fő kérése az volt, hogy mindenki próbáljon minél több kormánypárti ismerősével beszélgetni a Fidesz politikájáról, és tájékoztasson minél több embert arról, amiről a kormány által uralt médiumokban nem hall. Valamit mégis nagyon hiányoltunk.

Nem esett szó arról, hogyan szerveződjön meg az ország nem fideszes többsége, hogy aztán leválthassa a kormányt. Nem volt szó arról, milyen közös történet, cél kötné össze egy esetleg megnyert választás után ezt a sokszínű tömeget – már ha szükség lenne rá.

Bemondták, hogy mindenki kövesse a Mi vagyunk a többség facebook oldalt, és jöjjön el jövő hétvégén is tüntetni. Nem kínáltak viszont csatlakozási felületeket, nem adtak tippeket már működő civil szervezetekhez való csatlakozásra, támogatásra. Nem ajánlottak szerveződési felületeket, független médiumokat, könnyen használható eszközöket, amikkel elérhetőek lennének a céljaik.

Enélkül félő, hogy egy újabb, idővel elhaló tüntetéshullámban nem vesz majd részt nagyon sok ember. Ez persze önmagában is elég nagy szám, de a közügyek hosszú távú alakításához (azaz politizáláshoz) kevés lesz.

A Magyar Nemzetért is tüntettek

A nagy demonstráció előtt másfél órával a Király utcai templom mögött, az idén 80 évet élt lap alapítójáról, Pethő Sándorról elnevezett kis utcában tartottak rendezvényt. A lap munkatársai szólaltak fel, és az egy napra kiadott Szamizdat Magyar Nemzetet osztogatták, majd gyertyákat gyújtottak. Torkos Matild újságíró arról beszélt, hogy nem ilyen politikát ígértek a polgári Magyarországot hirdető fideszesek annak idején.

 


Elmaradt a balhé

A kormány által irányított sajtó a Közös Ország Mozgalmat vezető Gulyás Márton által behívott külföldi huligánok rémképével próbálta elriasztani az embereket a tüntetésről. Ez azonban nem jött be, a tüntetés hivatalos ideje alatt méltóságteljes, ritkán látott méretű tömeg hömpölygött a városban.

A demonstráció befejezése után a Parlament előtt maradt pár ezer ember, akik baráti beszélgetéssel töltötték az időt. A Parlament lépcsőinek közelében eleinte pár tucat, részben kigyúrt, tetoválásos, arcát eltakaró tüntető igyekezett a még ott lévőket hergelni. Mások meg őket nyugtatgatták.

Az elszórt skandálásokat követően jobbikos vezetéssel többen kinyitották és átlépték a kordont. Páran a földre ültek, mások a kormány mellett és helyett a rendőröket kezdték szidalmazni. Az itt maradók közül sokan arcukat eltakarva, és részegen ordibáltak a rendőrök felé, de attrocitás nem történt.

 

 

 

 

 

 

A délutáni tüntetés résztvevői közül néhányan átmentek a Fidesz-székházhoz. Az Oktogonon bejelentett esti tüntetésen több százan demonstráltak buli formátumban még az éjszaka folyamán.

 

 

Szöveg, fotó, videó: Halász Áron

 

 

 • http://www.vasalobolt.hu Csepp a tengerben

  Szép volt de egészen biztos az hogy a választások elött kellett volna ekkora tüntetésnek lennie és annak lenne hozadéka

  • Andras Szikra

   TE ott voltál …….???????

  • Margó Véghné

   Szerintem is nagyobb hatása lett volna.

  • Toth Vom

   Szétverték volna. Mindent megpróbálnak a hatalomért.

 • Hangulatjelentő Mszmp

  A népet senki sem tiltotta le semmiről! A tüntetők minden pontja teljesült, beleértve a gyülekezési jogot, beleértve a szólás szabadságát, beleértve a sajtó szabadságát, lám még szamizdat is megjelenhetett, de akkor meg mitől szamizdat? Titkos, demokratikus választásokon választhattunk, több párt van a parlamentben, még független képviselő is! Tehát a tüntetés hatására hazánkban pik-pak győzött a demokrácia!!! Köszönjük tüntetők gondolom ezért voltak az utcán!!!

  • http://davefoto.hu Kulcsár Dávid

   Ahhoz képest, hogy titkos, voltak olyan szavazókörök, ahol a helyi bizottság előtt kellett behúzni az X-et. Az aztán a szép módszer!

 • Mongol Janos

  …ez arra volt jó.hogy a sok gyűlöletből egy kicsi kiment…..de az hogy új választást követelnek…az komolytalan…csak nyomják hogy csaltak…csaltak…DE EGYETLEN EGY KONKRÉTUMOT nem tudnak bizonyítani…..ez így röhej…

  • Gábor Héder

   Sok konkrétum volt!

   • pumuklik

    Konkrétum, hogy az ellenzéki politikusok HÜLYÉK!

    • Toth Vom

     Írd pontos j-vel, úgy hitelesebb vagy.

   • Mongol Janos

    …azokat rögtön ott..a választási bizottságon kell jelenteni..

 • Gabor Doszpoly

  Folyt. köv. és utána mindenki megnyugszik. :-)

 • pumuklik

  Lófaszt 100 ezres!
  Max 40 ezer idióta!

  • Toth Vom

   A birkamenet?

   • Koppány

    Ez az.

 • Tekvando Felsőházy

  “Méltóságteljes tömeg”……..miért is?
  Mert képtelenek méltósággal belenyugodni a választások eredményébe, szimplán csak hőbörögnek, és nem gyújtogatnak?

  • Toth Vom

   Nem. Inkább a csalásba, a hazudozásba meg a kontrollálatlan lopásba nem képesek belenyugodni.

   • Tekvando Felsőházy

    Nem rossz mantra, volt amikor bejött, most nem.

   • Koppány

    Semmiféle csalás nem volt,ezt már számos ellenzéki vezető elismerte,de csak mantrázzátok.

    • http://davefoto.hu Kulcsár Dávid

     A törvényesített csalás sem szép, márpedig a 2012. óta érvényes választási törvény az pont ilyen.

 • Gyuri 66

  100 ezer ? Na ne röhögtessetek már ! Kiszámoltam azzal a képlettel a létszámot, amivel a ballibbantak ijedtükben megállapították márc. 15-én a Békemenet 420 ezres tényleges létszámát 46 000 re. A terület négyzetmétere szorozva 4 fővel, az egyenlő 7916 fő ! No én ezzel nem dicsekednék, mert ennyi szemetet egy kis szellő is összehord egy kupacba ! A válaszolókat önmérsékletre inteném, vigyázzanak az egészségükre, hiszen a hirtelen felindulásból bekövetkezett gutaütés, sokszor visszafordíthatatlan károsodást okozhat!

  • Toth Vom

   Nálad ahogy elnézem be is következett.

 • Root Kiskacs

  Ami feltűnt, hogy ezen az egyébként teljesen felesleges tüntetésen nem volt szemkilövetés.

  • Toth Vom

   Pedig igény volna rá, ha felvonulna megint a birkamenet.

   • Koppány

    Most szombaton újra vonul.

  • Katalin Csángó

   😀
   Nem veszed észre, hogy a fiatalokat magukra hagyták? Erre már a sok sületlenség is elegendő, amit a média produkál.

  • http://davefoto.hu Kulcsár Dávid

   Szóval az nem tűnt fel, hogy lángoló rendőrautók sem voltak most

 • Root Kiskacs

  Az a legröhelyesebb, hogy a libsik követelik a szólásszabadságot, miközben mindenhol ők cenzúráznak ki minden ellenvéleményt LOL.
  Képmutató álszent bagázs, remélem ez a banda sosem jut hatalomra. Talán majd egyszer egy értelmes és mérsékelt baloldal. De nem ezek!

  • Qputyin

   Olyant tudsz mondani mint Szájer Józsi. Az is azt állította, hogy az ellenzéki média túlsúllyal kellett megküzdeniük.

   • Katalin Csángó

    😀

  • Katalin Csángó

   Még csak nem is kiskacsa

 • István Hámori

  A választást a vidék nemzeti tudatú magyarsága nyerte meg, ezek a tények -ők a tőbbség, A pesti lakosság közel fele már régen nem ezen értékekhez tartozik-ez tükröződött most is a választásokon, semmi új nincs a nap alatt, csak annyi, hogy ezt tömeget lehetett most felhergelni -ők a”többségi” kisebbség az országhoz képest.

  • Katalin Csángó

   Már miért ne volna a főváros lakossága nemzettudatú? És mi köze egyáltalán a fidesznek a nemzettudathoz? Az, hogy a kormánypárti média csak ezt szajkózza.

   • István Hámori

    Ja, hát aki csak a maga elfogultságában él, az nem csoda, hogy a tárgyilagos valóságtól távol esik.

  • http://davefoto.hu Kulcsár Dávid

   Szóval az a nemzeti tudat, hogy a gázt egy offshore cégtől veszi a NKSZ, meg hogy szintén offshore cégek árulták a letelepedési kötvényeket, hogy a főnök veje kontár munkával nyer milliárdokat.

   • István Hámori

    ha mindig csak lényegtelen,kevésbé lényeges és nem valós elemekből építünk magunk köré falakat, sosem leszünk képesek meglátni az épített fal mögött lévő LÉNYEGI valóságot!

 • FCK My BigggAss

  https://img.4plebs.org/boards/pol/image/1522/19/1522194179424.jpg
  Szerintem tök jó kis tüntike volt. Jövő héten is kimegyek.

  • Toth Vom

   Látom itt vagy a képen , elöl , igaz?

   • Skibba

    Az a jobbikos barátom, én mögötte megyek, és DK-s vagyok, de Vona Gábor a kedvenc politikusom.

  • Attila Apró

   Ök azok közé tartoznak, akiket a kormány már behozott a letelepedési kötvényekkel?

 • Zsolt Balogh

  Már várom a csehszlovák hülye gyerek térképes magyarázatát, hogy itt 200e voltak mert sok jó libsi kevesebb helyet foglal mint a fideszesek:)

 • László Kerekes

  Azért az normális, hogy egy 2 milliós fővárosban van néhánytízezer seggfej.

 • Vidéki

  Jóska! Levelet hozott a Pósta!

  “levelet küldött nekik Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester.”

  Márky-Zay szimpátiája nem vet jó fényt a társaságra.

  “Ez a Márki Zay olyan mint a szarrrrr, azt hiszi, hogy ha felkerult a polcra , lekvár lett belole.
  Vásárhelyiek jól bevásároltatok ezzel a szarral !”

  Márki-Zay hátat fordított – A hírek főutcája – Promenad.hu
  http://www.promenad.hu › Kiemelések
  3 napja – Legfőbb választási ígéretének, egyúttal a vásárhelyi lakosoknak is.
  Blokkolja az ingatlanadó visszamenőleges eltörlését, közben hárít és vagdalkozik.
  Márki-Zay hátat fordít azoknak, akik tegnap óta azt hitték, Márki-Zay Péter méltóztatik
  BETARTANI LEGFŐBB VÁLASZTÁSI ÍGÉRETÉT, AZ INGATLANADÓ ELTÖRLÉSÉT.
  Vidékiesen szólva: A szájából segget csinál!

  Jogellenes Márki-Zay Péter diktafonos tevékenysége
  Egy polgármesternek semmilyen törvényi felhatalmazása nincs arra, hogy titokban vagy nyíltan beszélgetéseket vegyen fel – emelte ki Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos
  MH – 2018.03.14. 16:05
  Több ponton is támadható Márki-Zay Péter diktafonos tevékenysége – húzta alá Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a Vásárhely24-nak adott interjúban.
  „A diktafonnal rögzített hangfelvétel személyes adatnak minősül. Egy polgármesternek semmilyen törvényi felhatalmazása nincs arra, hogy titokban vagy nyíltan beszélgetéseket vegyen fel, mert ehhez az érintettek tájékozott hozzájárulása szükséges. A hivatal dolgozói esetében azonban még a hozzájárulás sem releváns” – nyilatkozta a Vásárhely24-nek Péterfalvi Attila. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke szerint Márki-Zay Péter tevékenysége jogellenes adatkezelésnek minősül, amikor a hivatal dolgozóival, külső személyekkel, üzletemberekkel vagy más politikusokkal folytatott beszélgetéseit diktafonnal rögzíti.
  Péterfalvi Attila szerint a legjobb lenne, ha Márki-Zay Péter belátná, hogy a beszélgetések rögzítése jogellenes és befejezné ezt a tevékenységet. Az adatvédelmi biztos szerint a polgármester diktafonos hangrögzítése több ponton is támadható. Először, csak az érintett személyek beleegyezésével készíthet bárki is hangfelvételeket, titokban nem. Másodszor, a polgármester nyilatkozzon arról, hogy mihez kezd ezekkel a felvételekkel! Adjon magyarázatot arra: mi a célja ezzel a kétes eljárással!
  A NAIH elnöke aláhúzta, egy polgármester nem a titkosszolgálatnak dolgozik: semmilyen jogosítványa nincs a titkos adatgyűjtésre.
  Forrás: vasarhely24.com

  A hódmezővásárhelyi kórház főigazgatója bepereli Márki-Zay Péter polgármestert az intézmény jó hírnevének megsértése miatt – jelentette be Kallai Árpád kedden az alföldi városban.
  A hódmezővásárhelyi polgármester Kiss Attila jobbikos országgyűlési képviselőjelölt fórumán a Délmagyar.hu csütörtöki tudósítása szerint egyebek mellett arról beszélt, hogy az életét kockáztatja, aki bemegy a vásárhelyi kórházba.
  A kórház főigazgatója mintegy ötven munkatársa előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, Márki-Zay Péter az elmúlt napokban rendezett lakossági fórumokon „rágalom- és gyűlöletkampányt” folytatott a kórház ellen. Az intézmény és az ott folyó ellátást minősítő állításaival megsértette a kórház 570 dolgozójának becsületét – mondta.

  A polgármester ezután az egészségügyre terelte a szót, kijelentette,
  Albániában jobb az egészségügyi ellátás, mint Magyarországon
  “Ha Önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják. A barátom, amikor csontig vágta a kezét, még hazamehetett megvacsorázni, mielőtt ellátást kapott. Feri bácsi, a szomszédon 3 nap alatt reggelit, ebédet, vacsorát nem kapott, nemhogy kezelést. Ebben akórházban meghalt egy 42 éves nő, egy kisbaba tavaly 3 napos korában, de erről Önök nem tudnak, mert hírzárlat van” – mondta a Délmagyar szerint Márki-Zay. HVG)

 • http://haereticus.hu haereticusdothu

  Méltóságteljes? Az egész libsi hiszti szánalmas volt. Főleg a felszólalók, azaz összefüggéstelenül üvöltözők. Némelyiknél már csak a karlendítés hiányzott.

 • Illés László

  A BÉKEMENET és az ELLENZÉK tüntetése híven tükrözte a választások többség-kisebbség eredményét. Csak a viselkedés hagyott némi kívánnivalót maga után az ellenzék részéről.

  • http://davefoto.hu Kulcsár Dávid

   Mármint az, hogy nem dobálták kővel a rendőröket, meg nem gyújtogattak, mint ahogy a derék fideszkatonák tették 2006-ban?

   • Koppány

    Ha már akkor gondolkodásra képes lény lettél volna,akkor most nem firkálnál idétlen baromságokat.

 • Koppány

  Mit mond Márki-Zay?

 • Madarász Károly

  Van nép I. és Nép II ?

 • plaszi laci

  … pedig ti nagyon szeretnétek leváltani és betiltani a népet… amely elhajtott a kurva anyátokba titeket 😀