Az Elios-ügyről nyilatkoztunk a Klubrádiónak és a HírTV-nek

eliosaktak

 

Az Európai Unió csalás elleni hivatala januárban vádemelési javaslattal zárta le az Elios közvilágítási projektjeivel kapcsolatos vizsgálatát. Később kiderült, hogy az OLAF már tavaly ősszel megírta az érintett önkormányzatoknak, hogy milyen visszásságokra bukkant. Közadatigénylésben kértük ki a településektől ezeket a leveleket, és nyilvánosságra hoztuk, amit megkaptunk. Kollégánk a Klubrádiónak a mórahalmi, a HírTV-nek a hódmezővásárhelyi Elios-ügyről nyilatkozott.

Január közepén robbant a hír, hogy az OLAF, az Európai Unió csalás elleni hivatala súlyos szabálytalanságokat talált az Elios Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közvilágítási projektekkel kapcsolatban.

Egy hónappal később, február közepén kiderült, hogy az OLAF már tavaly ősszel levélben tájékoztatta az érintett településeket arról, hogy mit talált a vizsgálat során. Erről a megkeresésről azonban hallgattak az önkormányzatok.

Az Átlátszó közadatigénylésben kérte ki az OLAF-levelet az összes önkormányzattól, ami érintett az Elios miatti vizsgálatban.

Elsőként Mórahalom válaszolt: a Csongrád megyei település elküldte az OLAF-tól kapott mindkét levelet. Az Európai Unió csalás elleni hivatala több furcsaságot talált a település közvilágításának korszerűsítésénél. A legerősebb OLAF-állítás az, hogy az EU-s támogatások szétosztását végző kormányszerv keze is benne volt a sikeres pályázatokban, de szerepel a levélben Tiborcz István, a miniszterelnök veje is.

Munkatársunk, Erdélyi Katalin február 28-án a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában beszélt a mórahalmi Elios-ügyről.

 

 

Hódmezővásárhely szintén kiadta megkeresésünkre válaszul az OLAF-tól kapott levelet. Hódmezővásárhely volt az első olyan település az országban, amelynek a közvilágítását az Elios Zrt. (akkor még ES Holding Zrt.) korszerűsítette EU-s pénzből. Ez a 2010-es munka lett a cég referenciája, ezután sorra nyerte a közpénzes megbízásokat. A hódmezővásárhelyi Elios-projekttel kapcsolatos vizsgálat során szintén több furcsaságot talált az OLAF, és a brüsszeli ellenőrök által írt dokumentumban szerepel Lázár János, valamint a miniszterelnök veje, Tiborcz István is.

Február 28-án a HírTV Híradója foglalkozott a hódmezővásárhelyi Elios-üggyel, a riportban munkatársunk nyilatkozott az OLAF által feltárt visszásságokról.

 

 

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Natrix12

  Az irigység motiválta vélemények nem érvek a bíróságok előtt. Pályázni, tendert nyerni piacgazdaságban (mert 89-ben ezt akartuk), nem bűn. Tudtommal, nem a vesztesek perelnek, hanem a politikusok tépik az eztetőjüket, akik nem is szeretnék, ha még a héten lenne bírósági döntés, vagy ítélet, mert akkor nem volna mivel lázítani.

  • István Tamasi

   A bűn az amikor megbundázzák a pályázatokat. Például úgy, hogy
   – ugyanaz bírálja el a pályázatokat aki kiírta
   – ugyanazon a számítógépen készülnek az “ellenajánlatok”
   – kiderül, hogy gyengébb műszaki tartalommal teljesít a nyertes mint ami a kiírásban szerepelt.
   Az önkormányzatok is felelősségre vonhatók amiért 4-5 hónapja lapítanak, nem fordulnak ők rendőrséghez-ügyészséghez mert minden jel szerint megkárosították az általuk képviselt lakosokat és adófizetőiket.

  • toportyán

   Emlékezz vissza az ellenzéki elmúltnyócévre Buksi,oszt ne röhögtessed itt ki a fajtád,mellesleg kereszténygyilkos muszlim baltást engedtetek szabadon baksisért,hogy vogymuk van ez?

  • kakukk

   A vesztes persze, hogy nem perel, mert ő szállította végül a cuccot!!! És azért sem perel, hogy legközelebb is ebben a “kedvező” konstrukcióban szállíthassa….

  • Péter Nemes

   Azért vagy még olyan hülye,hogy hagyod a saját fejedre omlani orsós budiját hatökör!!!!!..gratula!!

 • István Tamasi

  Tehát az érintett önkormányzatok már vagy 4-5 hónapja titkolódznak lakosaik, adófizetőik és választóik előtt, hogy alapos gyanú merült fel mi szerint súlyosan megkárosították őket!!!

 • Kertész András

  Na, hoztam nektek egy kis olvasnivalót, kilincsorrúak! Tessék:

  „Legyen világosság!

  (2018-03-01)

  A Tungsram-Schréder Zrt. tájékoztatása a sajtóban megjelent valótlan állításokkal kapcsolatban

  Budapest, 2018. március 1. – A sajtóban az utóbbi hetekben megjelent találgatásokra és félinformációkra reagálva, a Tungsram-Schréder a következőkről kívánja tájékoztatni a média képviselőit és a lakosságot:

  A Tungsram-Schréder Zrt. 1983 óta van jelen a magyar piacon, az elmúlt 35 év alatt több mint 1,5 millió fénypontot értékesített hazánkban, ez átlagosan évi 45.000 db lámpatestet jelent. A 15-20 évente bekövetkező technológiaváltásnak köszönhetően, ma nagy valószínűséggel azokat a nátrium vagy kompakt kisülőcsöves berendezéseket cserélik le LED fényforrású lámpatestekre, melyet cégünk gyártott az elmúlt évtizedekben.

  Magyarországi gyárunk főként nemzetközi piacra gyárt, évi nagyságrendileg 200.000 darabos kibocsájtással és több mint 200 főnek biztosít megélhetést. Az elmúlt évtizedben a LED technológiára való áttérés kapcsán lámpatestfejlesztésre és gyártási kapacitás bővítésére cégünk több millió euró összegben ruházott be, ehhez külső támogatást vagy segítséget nem kaptunk. Mivel tehát társaságunk a közvilágítási szektorban tevékenykedik, ezért a hozzá beérkező rendelések alapján, más hasonló lámpatest gyártók mellett, teljesítette az Elios Zrt.-t által leadott megrendeléseket. Ez a vállalatunk főtevékenysége, ezért ez a legtermészetesebb dolog, amit tehetünk.

  Hódmezővásárhely

  2011-ben – a projekt méretéből és újszerűségéből adódóan kiemelten fontos – Hódmezővásárhely LED közvilágítás korszerűsítéshez cégünk szállította a berendezéseket. Ahogy a sajtóban is megjelent, először önállóan pályáztunk a közbeszerzésre, de cégünk az árversenyben alulmaradt. Ezek után számos új termék kifejlesztése történt meg, így cégünk az Elios Zrt. egyik beszállítójává válhatott lámpatest gyártóként. A társaságunk által az Elios Zrt. ellen benyújtott jogorvoslati kérelmünk álláspontunk szerint azt bizonyítja, hogy semmilyen összefonódás nem állt fenn a két cég között.

  A sajtóban sokszorosan és helytelenül jelent meg az az állítás, miszerint a Tungsram-Schréder Zrt. az Elios Zrt. alvállalkozója lett volna és ugyanazon pályázaton nem vehettünk volna részt a nyertes vállalkozó alvállalkozójaként. Leszögezzük, hogy a Tungsram-Schréder egyetlen, az OLAF által vizsgált projektben sem volt az Elios Zrt. alvállalkozója, nem végzett alvállalkozói munkát, nem kötött alvállalkozói szerződést, hanem kizárólag annak beszállítója volt termék gyártóként és forgalmazóként, melyre a közbeszerzési törvény semmilyen százalékos megkötést nem tartalmaz.

  Jászberény

  Társaságunk az OLAF-ot tájékoztatta korábban arról, hogy a szóban forgó közbeszerzési tenderhez az Elios árajánlat kérésére 174 millió forintos az SAG Hungária Kft. árajánlat kérésére 238 millió forintos ajánlatot adtunk. A két ár között azért van 64 millió forint különbség, mert az Elios Zrt. a Társaságunktól az abban az időszakban megrendelt termékek mennyiségére tekintettel, a belső üzletpolitikánknak megfelelően volumen kedvezményre volt jogosult. Társaságunk mindig is fenntartotta magának a jogot arra, hogy a listaárakhoz képest közgazdasági és belső üzleti megfontolásokból kedvezményt adjon, ebben nincs semmi jogellenes vagy furcsa. A Tungsram-Schréder Zrt. mindig is nyitott volt arra, hogy ártárgyalásokat folytasson egy adott tender bármelyik résztvevőjével, de ha ezek a tárgyalások rajta kívülálló okokból nem történnek meg, a Társaságnak nem feladata, hogy alkudjon a saját áraiból. A sajtóban megjelent valótlan állításokkal szemben egyéb esetekben sem nyújtottunk nagyságrendileg nagyobb árengedményt.

  OLAF

  A Tungsram-Schréder 2017 októberében kapta meg az OLAF jelentésének tervezetét, amelyhez részletes, tizenegy oldalas kiegészítést tett kifejezetten a jelentésben szereplő megalapozatlan állítások tisztázására. Az OLAF 2017 november 6-án visszaigazolta az észrevételek érkeztetését. A Tungsram-Schréder számára a szervezet soha nem küldte el a végleges jelentést, csak a sajtómegjelenések alapján valószínűsítjük, hogy észrevételeinket az OLAF nem vezette át a vizsgálatot lezáró dokumentumba.

  LED-es berendezések

  Mivel a sajtóban az utóbbi napokban több fejtegetés jelent meg a LED-es berendezések élettartamával kapcsolatban, a technikai háttér tisztázása szükséges. A LED-es technológia 2010-2012 környéken kezdett elterjedni a közvilágításban. A berendezések fényáramtartását a LM80-as szabvány alapján hatszoros előrevetítéssel határozzák meg, azaz 10.000 óra (ez több mint 1év) folyamatos tesztelés után csak maximum 60.000 órás élettartamadatot lehet becsülni. Természetesen a LED-chipek élettartama ennél jóval hosszabb, akár több százezer óra is lehet, de a matematikai modell nem enged ennél hosszabb becslést. A Tungsram-Schréder vállalat 2012-ben megjelent katalógusai ezeket az adatokat tartalmazták, mert az LM80-szabvány alapján csak 60.000 óra élettartambecslést lehetett megadni.

  A 2013-ra – a közben eltelt idő miatt – már egy hosszított égetési idő alapján 100.000 órás (közvilágításban 25 év) élettartamot lehetett előre becsülni, melyek alapján frissítettük katalóguslapjainkat. Ezen mérési eredmények alapján a 2014-ben elinduló KEOP pályázatokhoz cégünk az ajánlatkérők kérésre a várható élettartam tekintetében nyilatkozatot állított ki. Ezt a módszertant az OLAF számára mérési jegyzőkönyvekkel alátámasztva rendelkezésre bocsájtottuk. Érthetetlenek számunkra a sajtóban megjelent élettartam-aggályok, melyekben a 2012-es katalógusainkra hivatkoznak a 2014-2015-ben kiírt KEOP pályázatokra gyártott berendezéseink kapcsán, hiszen azok a kért élettartamot meghaladják vagy túlteljesítik. Tehát a fentiek alapján megállapítható, hogy a 100.000 órás élettartam figyelembe vétele a jóval magasabb tényleges várható élettartamra tekintettel teljesen megalapozott volt, amit laborban végzett terheléses tesztek mérési eredményei is objektív módon bizonyítottak.

  Minden fényforrás esetében létezik ún. avulási idő, mely azt mutatja meg, hogy a lámpatest a kezdeti állapothoz képest az idő előrehaladtával mennyit veszít fényáramából. A közvilágításban eddig elterjedt nátrium, illetve kompakt kisülőcsöves berendezések esetében 16.000 üzemóra (4 év) után 80% a fényáramtartás, többek között ezért is szükséges ezen fényforrások cseréje 3-4 évenként. A LED-es berendezések esetében jellemzően 100.000 üzemóra után ez az érték 90% feletti. Tehát míg a hagyományos fényforrású berendezések 4 év után elveszítik fényerejük 20%-át, addig egy jó LED-es berendezés 25 év után veszíti el a fényerejének 10%-át.

  Megvilágítási értékek

  A sajtóban megjelent elégséges megvilágítási értékek kapcsán az alábbi tájékoztatást adjuk: Egy adott közterület megvilágítását az útvilágítási szabvány szabályozza. A szabvány meghatározza az adott útszakasz megvilágításához szükséges fénysűrűséget, a megvilágítás értékét és annak egyenletességét. Az adott út forgalmi viszonyának megvilágítási kategóriáját az önkormányzat határozza meg, a világítástervező ennek alapján végzi el a számításokat és a kivitelezés végén a műszaki ellenőr ennek teljesülését vizsgálja. A neves közvilágítási lámpagyártók, mint ahogyan cégünk is, számos különböző fényeloszlású és teljesítményű berendezést gyártanak, hogy a különböző útgeometriákhoz megfelelő berendezést lehessen kiválasztani és mindig azt a konkrét terméket szállítják, amit az adott projektben megrendeltek.

  Tehát a sajtóban megjelent feltételezéssel ellentétben a pályázatok nem a társaságunk termékeire lettek „kiírva”, mivel a beszerzendő lámpatestek műszaki paramétereit olyan objektív körülmények határozzák meg, mint az úttest-besorolás, a megvilágítási értékek és az egyenletesség. Ezek a mutatók határozzák meg a szükséges fényáramot és eloszlást, amik objektíven definiálják a termékek műszaki paramétereit. A társaságunk által gyártott lámpatestek mérésekkel igazolhatóan teljesítik az előírt megvilágítási követelményeket.

  Tekintettel arra, hogy társaságunkkal kapcsolatban semmilyen jogsértés nem került megállapításra, sérelmezzük az elmúlt időszakban a céget érintő valótlan állításokat és csúsztatásokat. Ezek súlyosan sértik a tisztességes és pártatlan eljáráshoz való jogunkat és emiatt társaságunk kifejezetten tiltakozik az ellen, hogy üzleti hírnevét besározzák. Tudatában vagyunk annak, hogy a félreértések legfőbb oka az, hogy az információk alapjául szolgáló dokumentumok több esetben nem fedik a valóságot, ezért kívánunk segíteni a helyzet tisztázásában. A kiegyensúlyozott és valósághű tájékoztatás érdekében tisztelettel kérjük a média képviselőit, hogy mielőtt a Tungsram-Schréder Zrt-vel kapcsolatban félreérthető információkat közölnének, bátran kérdezzenek tőlünk, hogy mindenki számára világos válaszokat adhassunk.

  Ez a sajtóközlemény kizárólag változtatás nélkül, teljes egészében közölhető!”

  • kakukk

   Szánalmas magyarázkodás az egész, “időközben kifejlesztett” lámpatestekről, meg “közbeszerzési fellebbezésekről” és hasonlókról. Aki csak egy kicsit is járatos a “közbeszerzésekben” és “uniós projektekben” tudja, hogy egyszerűen a gyártó és a vevő közé be kellett iktatni a tolvaj strómanokat…nem kell ezt sok oldalon keresztül magyarázgatni. Bár a “nem kilincsorrúak” nyilván beveszik…

   • Kertész András

    Szerintetek nyálaska, szerintetek.
    De az annyit se számít, mint a lepkefing….. DDDD

    • Péter Nemes

     A te ugatásod meg mint a molyfing!!!

  • Karl Han

   Ez végül mit bizonyít? Sehol, senki sem basztatta a Tungsramot! Nem Tungsram-Schréder ügyről van szó, hanem Éliosról! Így már megvan, miért nem ér itt szart sem a Tungsram sajtóközleménye?

   • FasOrban_sem_vagyok

    Arról nem beszélve, ha valaki ismeri őket, pont tudhatja mennyire fontos volt nekik bármi áron ott maradni az üzletben. Még akkor is ha nem ők voltak a fővállalkozók. Tiborczék pedig nem tudtak volna ipari háttér nélkül kivitelezni ekkora megrendeléseket.
    Másik részében az is egy szép játék volt, amikor Tungsram-Schr. másfélszeres áron adta ugyanazt a lámpatestet, mint amit Tiborczéknak nyomott áron kaptak tőlük.
    Bűzlik mindenfelől ez a gusztustalan becstelen ügy.

  • Földlakó

   Legyen világosság. A levél írására a parancs a fidesztől érkezett.

   • Kertész András

    Na! Akkor Orbán Viktor nagyon nagy ember, nyálaska!
    A Tungsram 1989 óta az egyik legnagyobb AMERIKAI cég, a General Electric tulajdona…. De, lehet, hogy csak nem volt elég pénzük, és Mészáros, vagy Tiborcz kisegítette őket….. Bruhahahahahaha….

    Kabaré, hogy milyen félelmetesen buta, sötét, agymosott szerencsétlen kis senkik léteznek még ebben az országban….. DDDD!

    • Imre Elek Katona

     Ezért van napirenden azorbán és társai kitiltása az USÁ-ból!

     • Kertész András

      NINCS napirenden, jolánka. Valami Radványi nevű “magyarországi” bukdácsol az orrában…!

      Ilyen baromságokkal traktálnak benneteket, szerencsétlen húgyagyúak…?!
      Bruhahahaha….

 • toportyán

  Tiborcz gyerek feladta az utolsó kenetet a g csuti csüngőhasúnak,innentől már csak 1 maffiacsaládfő ez a machiavellista nárcisztikus paranoiás elmekórtani eset,nem választott vezető.

 • tomgun

  ezt bebuktátok fidsioták, nem kicsit, nagyon

 • Péter István

  A jogállamban bűncselekményt és annak szankcióit csak bíróság állapíthatja meg. Eddig csak a rágalom és a hazugság ment, a konkrét bűncselekmények gyanúi nincsenek leírva. Egyébként az egész OLAF vizsgálat magyar EP képviselő feljelentésére indult és a vizsgálók is a balliberális kormány által az EU hivatalához delegált magyar állampolgárságú személyek voltak.

  • Péter Nemes

   Szeretnéd ezt hinni a fingdeszaros kutya haverjaiddal együtt..vonyíttok április 8 után!

  • FasOrban_sem_vagyok

   Te magadat plusszolod gennygombóc?
   Az általad idehányt nyomorult hozzászólásod még keményebben hiteltelen.

  • Karl Han

   Olaf Felügyelő Bizottság: http://europa.eu/supervisory-committee-olaf/ (fotóval)
   Ők felügyelik a kiküldött vizsgálók munkáját. Ránézésre is mind “balliberális”.

   Tájékoztató a kinevezésükről: http://www.europarl.europa.eu/cmsdata/97797/OLAF_SC_HU.pdf
   Csak a tisztánlátás végett!

   • http://anonymand.blogspot.com anonymand

    G. Polt Péter Fideszes.
    1:1

   • Walsz

    Vagyis demokraták. Szemben a fasiszta Fidesszel.

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   Soros hol marad?

  • aser

   Rágalom lenne ennyi pénz túlszámlázással történő ellopása?
   Rágalom lenne,az a megállapítás,hogy a pénzosztók és a munkavégzők között tiltott kapcsolat van?-Vagyis saját magának adta a közpénzt!-
   MEM!
   Bár a hozzád hasonló közpénz lopók ezeket a törvénytelenségeket természetesnek fogadják el.

   • Kiss József

    Túlszámlázásról senki nem beszélt, főleg nem 6milliárdos túlszámlázásról.
    Akkor bukott meg a rágalomhadjárat, amikor az MSZP-s képviselő nyilvánosságra hozta.
    Én azonnal láttam, hogy az önkormányzat nem módosíthatta a LED élettartamot 60ezer óráról 100ezer órára, mert honnan szophatták volna és ők sem akarnak börtönbe jutni csalás miatt.
    Elbaltáztátok haver.

    • Walsz

     Megkaptad a hazug brosurát Orbán fütyitöl? :)

     • Kiss József

      Megbuktatok. Ennyi.

     • Walsz

      Ennyi futott ki belőled? :) Ez nudliság.

 • gmihaly

  Mennyire nyomozó hatóság az OLAF, hogy csak úgy ukmukfukk vádemelést javasolhat?

  • http://anonymand.blogspot.com anonymand

   Hogy ne halj meg hülyén, szívesen segítek.
   “Az Európai Csalás Elleni Hivatal (vagy elterjedt nevén OLAF, ami francia neve – Office européen de lutte antifraude – rövidítéséből származik) az Európai Unió (EU) ügynöksége, amely több fronton is az Unió pénzügyi érdekeit védelmezi. Székhelye Brüsszelben van.

   Feladatai háromirányúak:

   – az EU költségvetését érintő csalások elleni küzdelem
   – az EU-s intézményeken belüli korrupció elleni küzdelem
   – és közreműködés a csalás elleni jogszabályok és szakpolitikák megalkotásában.
   A teljesen független szervezetként működő OLAF céljait belső és külső vizsgálatokkal éri el. Koordinálja a tagállamok csalás ellen harcoló hatóságainak a működését. Ellátja a tagállamokat a megfelelő információkkal és egyéb segítséggel a csalás elleni harcban. Segíti az EU csalás elleni stratégiájának a kialakítását, és ha szükséges, jogszabályalkotást kezdeményez.

   Az OLAF közigazgatási vizsgálatokat végez. Büntetőeljárást nem kezdeményezhet, vádat nem emelhet, de az uniós tagállamok vádhatóságait tájékoztathatja. Arra nincs eszköze, hogy javaslatait rákényszerítse a tagállamok megfelelő hatóságaira.

   Ha az OLAF az uniós források szabálytalan felhasználására bukkan, akkor javaslatokat küld az Európai Bizottságnak, ami ezek alapján tárgyalásokba kezd a tagország kormányával arról, hogy mennyit kell visszafizetni.”

   “Büntetőeljárást nem kezdeményezhet, vádat nem emelhet, de az uniós tagállamok vádhatóságait tájékoztathatja. Arra nincs eszköze, hogy javaslatait rákényszerítse a tagállamok megfelelő hatóságaira.” – a vizsgálat eredménye alapján az érintett ország igazságügyi szerveinek javaslatot tehet.
   Jelen esetben is javaslatról van szó, amit G. Polt Péternek hivatali kötelessége elsikálni.

   Ja!
   Forrás Wikipédia, segítségemre volt még a Gooogle…

   • gmihaly

    Akkor az újságírók tendenciózusan füllentenek ezerrel, seggfejkém, hasznos idiótácska.

    • Bertalan Hajdu

     Az OLAF, tájékoztatta nagy tudású hatóságunk vezetőjét: A MAGYAR TÖRVÉNYEK szerint, mely bűncselekmények kritériumát merítik a felsorolt cselekmények, ugyanis itthon nem találják a paragrafusokat!

     • gmihaly

      Hol van a konkrét doksi erről az OLAF-tájékoztatóról, amely a médiamunkások birtokába jutván az ő közvetítésükkel a nagyérdemű tudomására is jutott?

     • Walsz

      Fent van a neten, keress utána.

     • gmihaly

      Olcsó kifogás. A konkrét és hiteles hivatkozásokat ebbőll az infócunamiból annak kell kikeresnie, aki forrásmegjelölés nélkül “pofázott”.

     • Walsz

      Tévedsz. Ha szellemileg is lusta vagy az a te hibád.

     • gmihaly

      Lusta és netán hazug, aki mondja.

      2018. márc. 5. 9:55 ezt írta (“Disqus” ):

     • Walsz

      Mert akkor gondok lennének Orbán házatáján, de ismerjük a fidesznyik ügyészség “munkáját”

  • Kiss József

   Nem javasolt semmit, kérdéseket várt.
   A LED-ek 100ezer órás élettartama mindent talonba helyezett.
   Nincs tovább Elios ügy. Az MSZP merbüntei azt a tagját, aki nyilvánosságra hozta az OLAF jelentést, mert a rágalom tovább nem tartható.

 • Kiss József

  Lebuktatok liberátorok, a hülye “szakértőitek” nem kérdezték meg a Tungsramot, hogy a 100ezer óra igaz-e. Mindent erre építettetek fel. 😀

 • Kiss József

  Aki az OLAF-ban bízik hallgassa meg Demszky véleményét.

  Gondolom ma is az lehet a vélemény.

  Szétröhögtem magam. 😀

  https://coub.com/704c0cba319cff86fdd55f28c032e08b

 • Kiss József
 • Mongol Janos

  ….etetés marinéninek…már 72 napja várom hogy legalább egy bűncselekményt nevezzen meg valaki….eddig NINCS BŰNCSELEKMÉNY….marinénit meg a libsiket etetik…