Az ATV Híradójában is téma volt a felcsúti kisvasút kiperelt uniós pályázata, Mészáros Lőrincet is megszólaltatták

mlatv

 

Az Átlátszó egy év pereskedés után megkapta az NGM-től a felcsúti kisvasút uniós pályázatát, amelyből egyebek mellett az is kiderült, hogy már a tervezésnél számítottak arra, hogy veszteséges lesz az üzemeltetés. A témáról az ATV Híradója készített riportot, melyben lapunk munkatársa és a felcsúti polgármester is megszólalt.

 

 

Tavaly nyáron kértük ki a felcsúti kisvasút uniós pályázatát a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, ami azonban nem adta ki az iratanyagot, ezért pert indítottunk. A bíróság október 4-re tűzte ki az első tárgyalást, de annak kezdete előtt néhány órával az NGM átadta a kért dokumentumokat:

Kipereltük és közzétesszük a felcsúti kisvasút uniós pályázatát

Október 10-én publikáltuk a minisztériumtól kapott adatokból írt cikkünket, melynek legfontosabb megállapításai az alábbiak:

 • a Mészáros Lőrinc által vezetett Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) évi kb. 10 ezer utassal számolt a megvalósíthatósági tanulmányban
 • már a támogatás igénylésekor tudta a FUNA, hogy veszteséges lesz a kisvasút
 • a kisvasút összköltsége bruttó 1,15 milliárd forint volt, ebből 600 millió forint EU-s pénz
 • a kivitelezést a Swietelsky Vasúttechnika Kft. végezte nettó 784 millió forintért
 • a felcsúti polgármester egyik cége, a Mészáros és Mészáros Kft. alvállalkozóként vett részt az építésben

Az Átlátszó munkatársa, a kisvasúttal már korábban is több cikkben foglalkozó Erdélyi Katalin október 11-én a Klubrádió reggeli műsorában beszélt az ügyről, majd az ATV Híradójának nyilatkozott a perről és a megkapott iratokról.

Kollégánk mellett az ATV-nek sikerült megszólaltatnia Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert, a kisvasutat építtető és üzemeltető FUNA vezetőjét is, aki szerint összességében nem lehet veszteséges a felcsúti kisvasút.

Az ATV Híradó riportja itt megtekinthető:

 

 

Mészáros Lőrinc vágatlan nyilatkozata – melyben többek közt elmondja azt is, hogy nem tudja, hogy a cége részt vett-e alvállalkozóként a kisvasút építésében, mert nagyon sok cége van – itt látható:

 

 

Erdélyi Katalin

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Zo Oz

  Minden ertheto es vilagos, mostmar csak az a kerdes maradt, hogy a felcsuti repteret miko kezdik el epiteni?

  • http://olvassbele.com István Bedő

   Tkp az már megvan, Besenyei Péter már használta is. Ld róla a tudósítást
   a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala szakmai állásfoglalást bocsátott ki a felcsúti reptér ügyében. Ebben leszögezi, hogy a „Bodmér-Felcsút” nevezetű repülőtér évek óta létező és működő, 2012 áprilisa óta IV. kategóriájú, nem nyilvános repülőtér. Felcsúttól hat kilométerre helyezkedik el. A repülőtérvezető Bessenyei Péter, aki a repteret gyakorlásra használja. A létesítménnyel kapcsolatban új kérelem a hatóság légügyi hivatalához ezidáig nem érkezett.

   A megjelent hírekkel ellentétben nem épül nyilvános repülőtér Felcsúton – közölte a Fejér megyei település polgármesteri hivatala hétfőn az MTI-vel. Mint írták, a község helyi építési szabályzatának módosítása múlt év december 28-án lépett hatályba, ennek részét képezte a külterületen lévő, két helyrajzi számú ingatlan övezeti átsorolása közforgalmon kívüli, nem nyilvános le- és felszállópálya céljára.

   A közlemény szerint a terület tulajdonosa, Besenyei Péter műrepülő világbajnok a sportrepülőgépének saját használatú füves le- és felszállópályát hozott létre, amelyre a Nemzeti Közlekedési Hatóság légiforgalmi és repülőtéri főosztálya már korábban kiadta az engedélyt. Más repülőtér létesítését Felcsút önkormányzata nem hagyta jóvá és azt nem is tervezi – olvasható a közleményben.

   A NolTV stábja Felcsút határában – mint az fenti videónkon is látható – nem füves, hanem aszfaltozott kifutópályát talált. (EZ A VIDEÓ MÁR NEM LÁTHATÓ A 2014 januári, http://nol.hu/belfold/20140127-szalloda_es_repuloter-1440617 oldalon)