Az ATV Híradójában is téma volt a felcsúti kisvasút kiperelt uniós pályázata, Mészáros Lőrincet is megszólaltatták

mlatv

 

Az Átlátszó egy év pereskedés után megkapta az NGM-től a felcsúti kisvasút uniós pályázatát, amelyből egyebek mellett az is kiderült, hogy már a tervezésnél számítottak arra, hogy veszteséges lesz az üzemeltetés. A témáról az ATV Híradója készített riportot, melyben lapunk munkatársa és a felcsúti polgármester is megszólalt.

 

 

Tavaly nyáron kértük ki a felcsúti kisvasút uniós pályázatát a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, ami azonban nem adta ki az iratanyagot, ezért pert indítottunk. A bíróság október 4-re tűzte ki az első tárgyalást, de annak kezdete előtt néhány órával az NGM átadta a kért dokumentumokat:

Kipereltük és közzétesszük a felcsúti kisvasút uniós pályázatát

Október 10-én publikáltuk a minisztériumtól kapott adatokból írt cikkünket, melynek legfontosabb megállapításai az alábbiak:

 • a Mészáros Lőrinc által vezetett Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) évi kb. 10 ezer utassal számolt a megvalósíthatósági tanulmányban
 • már a támogatás igénylésekor tudta a FUNA, hogy veszteséges lesz a kisvasút
 • a kisvasút összköltsége bruttó 1,15 milliárd forint volt, ebből 600 millió forint EU-s pénz
 • a kivitelezést a Swietelsky Vasúttechnika Kft. végezte nettó 784 millió forintért
 • a felcsúti polgármester egyik cége, a Mészáros és Mészáros Kft. alvállalkozóként vett részt az építésben

Az Átlátszó munkatársa, a kisvasúttal már korábban is több cikkben foglalkozó Erdélyi Katalin október 11-én a Klubrádió reggeli műsorában beszélt az ügyről, majd az ATV Híradójának nyilatkozott a perről és a megkapott iratokról.

Kollégánk mellett az ATV-nek sikerült megszólaltatnia Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert, a kisvasutat építtető és üzemeltető FUNA vezetőjét is, aki szerint összességében nem lehet veszteséges a felcsúti kisvasút.

Az ATV Híradó riportja itt megtekinthető:

 

 

Mészáros Lőrinc vágatlan nyilatkozata – melyben többek közt elmondja azt is, hogy nem tudja, hogy a cége részt vett-e alvállalkozóként a kisvasút építésében, mert nagyon sok cége van – itt látható:

 

 

Erdélyi Katalin

 

tetszett_a_cikk3

 

 • Zo Oz

  Minden ertheto es vilagos, mostmar csak az a kerdes maradt, hogy a felcsuti repteret miko kezdik el epiteni?

  • http://olvassbele.com István Bedő

   Tkp az már megvan, Besenyei Péter már használta is. Ld róla a tudósítást
   a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala szakmai állásfoglalást bocsátott ki a felcsúti reptér ügyében. Ebben leszögezi, hogy a „Bodmér-Felcsút” nevezetű repülőtér évek óta létező és működő, 2012 áprilisa óta IV. kategóriájú, nem nyilvános repülőtér. Felcsúttól hat kilométerre helyezkedik el. A repülőtérvezető Bessenyei Péter, aki a repteret gyakorlásra használja. A létesítménnyel kapcsolatban új kérelem a hatóság légügyi hivatalához ezidáig nem érkezett.

   A megjelent hírekkel ellentétben nem épül nyilvános repülőtér Felcsúton – közölte a Fejér megyei település polgármesteri hivatala hétfőn az MTI-vel. Mint írták, a község helyi építési szabályzatának módosítása múlt év december 28-án lépett hatályba, ennek részét képezte a külterületen lévő, két helyrajzi számú ingatlan övezeti átsorolása közforgalmon kívüli, nem nyilvános le- és felszállópálya céljára.

   A közlemény szerint a terület tulajdonosa, Besenyei Péter műrepülő világbajnok a sportrepülőgépének saját használatú füves le- és felszállópályát hozott létre, amelyre a Nemzeti Közlekedési Hatóság légiforgalmi és repülőtéri főosztálya már korábban kiadta az engedélyt. Más repülőtér létesítését Felcsút önkormányzata nem hagyta jóvá és azt nem is tervezi – olvasható a közleményben.

   A NolTV stábja Felcsút határában – mint az fenti videónkon is látható – nem füves, hanem aszfaltozott kifutópályát talált. (EZ A VIDEÓ MÁR NEM LÁTHATÓ A 2014 januári, http://nol.hu/belfold/20140127-szalloda_es_repuloter-1440617 oldalon)

 • Jani.

  Tudjuk, Hogy ezt a választást nem a nép nyeri ,Tudjuk az fogja nyerni akit Náci Hatalom székbe ültetett, és az pedig egy náci szelemü Hazaárulo sváb lesz,,,

  • Zulejka

   ezt fejtsd ki részletesen, mert így nem érthető.

  • Mongol Janos

   ….huuuuuuuu jani…szerencsére a hangod nem nagyon ér ide…a pöcegödörböl…..mert látom…magas ez neked mint gilisztának a templomtorony….meg büdös is vagy…pfuj..

 • Gyenge Ádám

  Az Együtt kimaradt, pedig õk is tök normálisak. Sõt, több másik párt is átvette a javaslataikat a határon túli magyarokkal kapcsolatban (pl hogy ott is legyenek egyéni körzetek). 2013-ban õk voltak az elsõ magyarországi párt a Fideszen kívül, akirészt vett a székely szabadság napján.

 • Klára

  Ez egy nagyon okos és – sok szempontból – megfontolandó írás. Egy alapvető dologra viszont nem ad választ. Vajon az itthoni szavazásba bekapcsolódó erdélyiek, vajdaságiak, ukrajnai magyarok miként tudják lelkiismerettel bármely magyarországi pártra leadni voksukat, amikor többségüknek szinte semmilyen helyi ismerete nincsen a hazai förtelmes viszonyokról? Hogyan tudnak elszámolni lelkiismeretükkel, hogy a magyarországi magyarság nyakára 2014-ben az ő szavazatukkal került 2/3-dal egy diktatórikus párt (?) hatalomra, avagy jobban mondva egy bűnszervezet, ennek révén lebontva az addig valamennyire is demokratikus rendszert? Mit szólnának Önök, külhoni magyarok, ha mi annak idején beszavaztuk volna az Önök nyakára Ceausescut, Milosevicset, stb….ugyanis Orbánék szinte ugyanolyan elviselhetetlen despoták, mint ők voltak. Nem vagyok DK-ás, de erkölcsileg elítélem azokat, akik úgy szavaznak egy másik ország politikájára, hogy ők annak hátrányait nem, csak a korábbi adományok előnyeit élvezték…s azt féltve szavazzák meg nekünk ismét a diktatúrát.

  • Zsolt

   kérem, költözzön át valamelyik határon túli országba, s akkor majd megél egy fideszesnél sokkal szerencsétlenebb és kaotikusabb rendszert, s a másik oldalról is látni fogja a “vélt diktatúráját”. Egy székelyudvarhelyi fiatalember.

   • Ordas

    Tehát ha Önnek szar, legyen nekünk is az. Gratulálok. És tisztelettel kérem, ne Ön szavazza meg kibicként, hogy én mekkora szarban éljek.

    • Mongol Janos

     ….ordas eszméid vannak…ez a ripacs-kártevő gyurcsány dumája…a szemkilövető patkány hazaáruló bandájával…haver…JOGA VAN SZAVAZNI….akire akar…ezt már a MAGYAR NÉP eldöntötte….haver…

     • Klára

      Erősen téved, nem a magyar nép, hanem Orbán – egyébként az Önök segedelmével – az általuk manipulatív módon megváltoztatott választási törvény révén, 40 valahány százaléknyi szavazattal elért, 2/3 birtokában összetákolt egy alaptörvényt, s korábbi álláspontját meghazudtolva, csupán hatalmi érdekeiktől vezetve, eldöntötte, hogy a határon túli magyarok is ugyanolyan jogokat kapnak, mint az itthoniak. Megspékelve azzal, hogy aki innen kivándorolt, az csak tortúrák és komoly anyagi befektetéssel (utazási költségekkel) szavazhat valamely, esetenként többszáz kilométerre lévő követségen, konzulátuson, míg a határon kívül rekedt, magyar állampolgárságot kapottak levélben is…akár még haláluk után is…mivel a kutya nem ellenőrzi.

    • Zsolt

     A külhoni szavazatok száma egy csepp a tengerben- legfennebb 1-2 listás bejutóra elegendőek. Úgysem ezek döntenek végső soron, ez inkább szimbolikus jelentőségű. Amúgy pedig minden más európai országban így szavaznak, pl. a Kanadában élő hollandok is szavaznak a hollandiai választásokon, nem beszélve a külföldön élő 5 millió románról, akik megszavazzák a sok bukaresti naplopót. Jómagam éltem már Németországban is, s dolgoztam az USA-ban is, mégis hazajöttem… (Székelyföldre, s nem Pestre- elvenni az ottani magyar testvérek állását, ahogyan Gyurcsány félemlítette meg Önöket annakidején). Ha pedig nem tetszik Önnek a tény, hogy én személyesen hálás vagyok azzal az egy szavazatommal annak a Fidesznek, amelyik állampolgárságot biztosított végre szinte 100 év Trianon után, mivel úgy érzi, jelenleg diktatúrában él, hát joga és lehetősége is van ugyanúgy kipróbálni más nyugat-európai társadalmakat, s ott élni akár, s majd onnan hazaszavazni :) Higgye el, egyik sem jobb a deákné vásznánál, s egyikben sincs kolbászból a kerítés, még ha a szociális rendszerük jobb is. Én úgy érzem, hogy a szavazati jogommal élve, az anyaországiakon segítek- merthát a legrosszabb szavazás a távolmaradás, nem?

   • Mongol Janos

    …..pontosan így…jól él itt a biztonságban…REND..van…gondolom van munkája is…de förtelemről beszélni….ugyan hol tapasztalt ilyet??..

   • Klára

    Kedves Zsolt! éppen ezzel a hozzászólásával igazolta abbeli álláspontomat, hogy Önnek, mint székelyföldi fiatalembernek nincs erkölcsi alapja más ország politikai berendezkedésébe beleszólni, mint olyannak aki csak “kivülről” látja az ottani történéseket. Attól, hogy Romániában mi a helyzet nem mi, magyarországi magyarok tehetünk, hanem Önök, akik ott szavazhatnak, dönthetnek a saját ottani dolgaikról. Ezen az alapon viszont én is elvárhatom, hogy ne Ön és az Önhöz hasonlóak döntsék el, mit is érzek én diktatúrának, ami ellen tenni akarok, de Önök folyton beleavatkoznak az itteniek akaratába azzal, hogy de jure, jogaikkal élve a nyakamba varrnak egy despota, hatalommániás, maffiózót, aki pl. márc. 15-én mindenkit megfenyegetett legutóbb azzal, hogy, azok , akik nem a Fideszre szavaznak, azok ellen jogi, politikai és erkölcsi elégtételt vesznek. Nos, mi ez ha nem egy agyament kormányfő diktatórikus kijelentése…megszüntettek már eddig is kormánykritikus újságokat, a maradékot a választások után tervezik ellehetetleníteni, benn van egy civil-ellenes törvénytervezet, amit, ha megválasztják őket, akkor olyan eszementségekre számíthatunk, hogy pl a Ferihegyi repülőtér 8 km körzetéből – saját elbírálásuk alapján – bárki kitiltható lesz…vagyis még az országot sem hagyhatja el, ha kormánykritikus, és kipécézte ez az eszement hatalom magának …sorolhatnám még tovább is.

  • Mongol Janos

   ….nincs ismerete a hazai “förtelmes” viszonyokorol???….huuuuu…kedves…ŐK A MAGYAROKRA szavaznak…még ha “förtelmes”viszonyok is vannak….különben te hogy bírod ezeket??…érdekelne hogy mi bajod??…ÉS KITŐL VÁROD……és mit?…

   • Klára

    Minek szól olyasmihez, amihez még egy értelmes mondatot sem képes összehozni? Milyen alapon ítélkezik, fröcsköl, amikor nem a lényegre válaszol, hanem csak személyeskedik és nem érvel?

    • Mongol Janos

     ….hm…bűnszervezet?….a fidesz?….és ezek?…Zuschlag…Hagyó…Hunvald…Gál…Wiest…Tátrai…Császi…stb…stb…ezek MIND korrupcióért JOGERŐSEN…elítélt ismert libsi-komcsik…most mondon maga 2 hasonló fideszest…nem megy??…akkor ki a korrupt bűnöző…marinéni…ill klára

 • John Donne

  Már attól féltem, egy árva józan érvelést sem fogok olvasni, a sok fenti, fizetett hirdetés mellett. Gratula, tetszett.

 • Andras Vagvolgyi

  Több magyarországi akarja a Fidesz leváltását, mint maradását. Elég erős indulatokat tapasztalok “anyaországiak” részéről a határontúli szavazókkal kapcsolatban. Ez eddig is megvolt, hogy az erdélyieket fideszes kádertartaléknak tartották, á la Orbán János Dénes. A Fidesznek, ha nem most, akkoris egyszer, hamarosan vége lesz, mint a botnak. Ezért remélem nem lesz megint 95%-nyi orbánista a határontúlról, mert az hosszú távon mérgezné az intermagyar kapcsolatokat. Évek óta Kolozsváron is élő “táposként” azt javaslom – ha nincs ellenzéki párt, akire szívesen és megfontoltan lehetne szavazni -, hogy aki a jövővel szemez, szavazzon érvénytelent. (Az érvénytelent megszámolják, tudható, hogy ennyien éltek az állampolgári kötelezettséggel, ugyanakkor protest is, elégedetlenséget fejez ki a politikai rendszerrel kapcsolatban. Én a 2010-es önkormányzati Pest megyei listáján tapasztaltam nincs kire szavaznom. Totalitárius szimbólumok rajzával – egy nyilaskereszt és egy sarló-kalapács – tettem érvénytelenné.)

  Karácsony Gergely egyébként Kolozsváron olyan választójogi reformról beszélt, ami megtartaná privilégiumai nélkül a határontúli választójogot – mert az egy többletjog, ha a kézdivásárhelyi szavazó levélben szavazhat, a magyarországi lakcímkártyával bíró Stradford-upon-Avon-i pedig tömegközlekedhet Londonig, hogy tízezredmagával sorbanálljon egy jót a követségen, igaz a kézdivásárhelyit megvették a Parlamentre kitűzött székelyzászlóval, a shakespearelandi meg nem az Orbánra szavazna. Viszont a kézdi szavazó nem feltétlenül tudja, hogy félember, félszavazattal, egyénire nem, csak listán szavazhat. Karácsony javaslata szerint lenne erdélyi, vajdasági, kárpátlajai egyéni hely a magyar Országgyűlésben. Szerintem ott a megoldás.

  • Mongol Janos

   ….te öregem…oda szavazol ahová akarsz…ha a MAGYAROKNAK valamikor rád lenne szüksége.-ne adj ISTEN-..akkor már késő lesz…és akkor a te hátadban is egy arab kés lehet…haver…

   • Klára

    Nem hinném, hogy csak az a MAGYAR, aki egyben fideszes-rajongó is. Ezzel a kijelentésévél épp azt igazolja, hogy a magyarországi magyarság töredéke (mintegy 2,5 millió fidesz-hívő) csak magát tartja magyarnak, no meg öles nyelvcsapásokkal a határon túliakat, minket pedig, akik utáljuk ezt a rendszert, már a magyarságunktól is megfosztanának…ha tehetnék. Mi ez, ha nem egy agyament politika, mi ez, ha nem egy agymosott, atyáskodó diktátor hatalmi mániája, aki még arra is képes, hogy százmilliárdokat költsön az adóinkból arra, hogy a Budai Várba rakja a székhelyét? No én ezzel, és ennek további várható folyamodványaival vagyok torkig. Nem akarok egy uram-bátyám, kiskirályos, haveri világban élni, s nem akarom, hogy kisebb fiam után még az unokáim is elhúzzanak innen, mert ilyen uralkodói/alattvalói mentalitású, nacionalista emberek és azt kihasználó kiskirályok, szervezett bűnözők határozzák meg az életét.

 • Mongol Janos

  …..huuuuuuuuuu…haver…2014-ben…erdélyi létedre az ellenzéki listára szavaztál.?…nem is vagy te MAGYAR….habár ott is élnek kártevők……a volt szdsz-re gondolok….most sem kell vacillálnod…haver…rád nem számít senki…

 • Mongol Janos

  …pontosan…fogalma sincs hogy mit beszél

 • Klára

  Már bocsánat, mit tud Ön rólam, hogy ilyen merészet állítson? 66. életévemben vagyok, azaz, tudom mi a diktatúra, mert abban nőttem fel.

 • Mongol Janos

  ……de azért jól éltek itt a NYUGALOMBAN…RENDBEN…igaz??…és ez nem jó nektek??…mit akartok jobbat?…hallottatok valamit??….szemkilövetést?…anarchiát?…

 • Mongol Janos

  …..nos…ha maga erdélyi…és a szájára veszi a ripacs gyurcsányt és bandáját…szégyellje magát…ugyan mit hazudik itt felmérésekről??…hol látott maga ilyet?…a MAGYAROKAT láthatta március 15-én… de a patkányokat csak nagyítóval lehetett észre venni…akkor?…hol van az a 65-70 %…röhej…pfuj

 • Klára

  A 2014-es választáson 2,4 millióan szavaztak a Fideszre a 8 millióból! Kérem, kíméljen már meg minket, akik nem a Fideszre szavaztunk akkor sem és most sem fogunk, hogy kétségbe vonja magyarságunkat. A márc. 15.i “tömegről” pedig csak annyit, hogy fideszes kontóra (amúgy az egész magyarság adójából) fuvarozták fel csápolni, sőt külföldről buszoztatták és vonatoztatták jó részüket egy kellemes kirándulás reményében. Patkányokat pedig a csatornában keressen, mert ha én patkány vagyok, akkor Ön is az, mivel mindketten emberek vagyunk…legalábbis mindezt abból vonom le, hogy tud írni, beszélni…még akkor is, ha Ön borzalmas dolgokat állít itt :-)

 • Klára

  Íme, itt egy felmérés a határon túliak szavazati jogával kapcsolatban:
  http://kapcsolat.hu/cikkek/magyarok-nem-akarjak-hogy-hataron-tuliak-szavazzanak