Bezárás
ismeretterjesztés

Meggyőzi-e a Lego mobilgát Tarlós Istvánt, hogy ne akarjon igazit? És Önt?

Biztos vannak még olyanok, akik tengernyi cikk, tucatnyi videó, tüntetés, rendezvény, és milliónyi facebook poszt ellenére sem értik, mi a baj a Római partra tervezett mobilgáttal. Nekik készült a Valyo (Város és folyó) szemléltető videója, ami röviden és érthetően mutatja be a több éve tartó vitát.

A “Maradjanak a FÁK a Rómain” szerveződésben résztvevő Valyót vezető Tömör Miklós legóból épített Dunaparttal magyarázza el, hogy a parti mobilgát ezernyi fa kivágásával, a természetes környezet lebetonozásával járna, ráadásul balesetveszélyesebb az általuk javasolt Nánási úti védvonallal szemben.

“Bármi nekiütközhet ennek a falnak, és ledöntheti, amivel az itt élő 55000 ember veszélybe kerül” – mondja Tömör.

A civilek azt szeretnék – és ez a videón is szemléletesen látszik -, hogy a parti menti sétánynál másfél méterrel magasabban lévő, védettebb, már meglévő, de évtizedek óta elhanyagolt Nánási úti gátat fejlesztené a főváros.

Ez nem járna az ottani platánsor kivágásával, ahogy azt a mobilgátban érdekelt szállodás lobbi állítja, nyugtat meg mindenkit Tömör.

A partot védő helyiekből és tágabb körből álló civil csoport nagy tüntetést szervez október 1-re, a Római partra. A tüntetés hangulatát attól teszik függővé, hogyan dönt szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

Ugyanis hiába látott napvilágot a szakértők tiltakozása és alternatív javaslata, sőt a közvélemény elutasítása, a főpolgármester környezete minden érv ellenére hajthatatlannak látszik a Római-part lebetonozása ügyében. Továbbra is a part menti változatot támogatják.

A Fővárosi Közgyűlést ülését követően közmeghallgatást tartanak szeptember 28-án délután 2 és 5 között (igen, munkaidőben) a Békásmegyeri Közösségi Házban a mobilgát Környezeti Hatástanulmányáról.

A civilek ezt is ízekre szedték, és mindenkit levélküldésre, illetve a közmeghallgatáson való megjelenésre bíztatnak.

Halász Áron

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszót

Az Átlátszó nonprofit szervezet, nem fogadunk el pénzt politikai pártoktól vagy az államtól. Rád viszont nagyon számítunk!

Támogatom