Video

Az Átlátszó videóblogja nem csak szerkesztőségi anyagokkal korrupció, átláthatóság, környezeti ügyek és sok minden más témában.

dokumentumfilm

Kollégájuk gyilkosának nyomába eredtek ukrán újságírók

 

Pavel Seremet, Ukrajna egyik legismertebb tényfeltáró újságírója 2016. június 20-án reggel beszállt az autójába és szokás szerint munkába indult. Ám néhány sarokkal arrébb kocsija felrobbant. Minden bizonnyal az alvázra szerelt, távirányítású bombát hozta működésbe valaki, aki a közelből figyelt.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

A 44 éves korában elhunyt, Fehéroroszországban született és Moszkva érintésével Kijevbe költözött Seremet ugyanannál az Ukrajnszka Pravda lapnál dolgozott, amelynek alapítóját, Girogi Gongadzét 2000 szeptemberében meggyilkolták.

A Committee to Protect Journalist nevű, amerikai székhelyű szervezet szerint 2016-ban 18 újságírót öltek meg amiatt, hogy végezte a munkáját, feltehetően politikai okok miatt. Ezen gyilkosságok esetében nagyon ritka, hogy a tettes megkerül és felelősségre is vonják. Seremet gyilkosait sem találták meg az ukrán hatóságok.

Ám a térségben működő nemzetközi tényfeltáró szervezet, az OCCRP és az ukrán Slidstvo.info munkatársai maguk is nyomozásba kezdtek, amiből dokumentumfilmet készítettek Killing Pavel címmel.

 

 

Az újságírók megtalálták olyan térfigyelő kamerák felvételeit, amelyet a rendőrségnek nem sikerült, és felkutattak a hatóságok által ki sem hallgatott szemtanúkat. A film végére felmerül a kérdés: lehet, hogy a szálak egészen az ukrán titkosszolgálatig vezetnek?

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás