Menekültpurgatórium a szerb-magyar határon

serbiahungaryborderpurgatoryscreenshot2

 

Azért jöttem el Afganisztánból egy éve és két hónapja, mert már elviselhetetlen volt az élet. De ennél itt már a halál is jobb lenne. Emberek vagyunk, nem szamarak – mondja a sírás határán egy 14 éves fiú Jaime Alekos dokumentumfilmjében, amelyet az IRIN News számára készített. A film címe: Menekültpurgatórium a magyar határon.

Alekos két hónapot töltött az év elején a menedékkérők között egy szerbiai táborban, a magyar határ közelében. Közel nyolcezren rekedtek Szerbiában a balkáni útvonal lezárása után, és akik nem bírják tovább a várakozást és a rossz körülményeket, azok megpróbálnak átjutni a magyar határkerítésen. Ám akiket megfognak és visszaküldenek, azok verésekről és kínzásról számolnak be.

„Terroristák vagytok, rossz vér” idézi fel egyikük, mit hallott a magyar rendőröktől, amikor elfogták őket. Volt, aki elájult, amikor körbevették őket a magyar egyenruhások, akik ezután ráküldtek egy kutyát, hogy megbizonyosodjanak róla, nem csak szimulál-e.

A film sötét hangulatú képei érzékeltetik, milyen kegyetlen körülmények között vészelték át a telet a menedékkérők Szerbiában. Ám mégis azok a legbizarrabb képek, amelyek éjjel, a határkerítés mentén készültek: a magyar rendőrök autóiból technózene, furcsa nevetések és válogatott, angol nyelvű sértések üvöltenek a hangszórókból a szerb oldal, azaz a menedékkérők felé.

 

 

A videót készítő IRIN egy nemzetközi hírügynökség, amely a fejlődő világ, illetve a humanitárius katasztrófák kevésbé ismert történeteit meséli el. 2015-ig az ENSZ szervezetének része volt, ám azóta önállósult és non-profit vállalkozásként működik.

 • Péter István

  Eléggé szánalmas és vicces, hogy a migránsok az erőszakos és a törvénytelen határátlépésre formálnak jogot és ugyanakkor, kétségbe vonják az érintett ország védekezési jogát.

 • gmihaly

  Hát igen, a 19. századi “keleti kérdés” megoldása (A Török Császárság visszaszorítása a Balkánon) és ennek a megoldásnak a 20. századi kiterjesztése (Sykes Picot-egyezmény) vezetett el a mai állapotig. Mellékszál: Bosznia okkupációja 1878-ban és annektálása 30 évvel később, majd a szarajevói merénylet 1914-ben az összes, de tényleg az összes következményével együtt, azzal is, amit ilyen összefüggésben makacsul letagadnak a benne sáros államok politikusai.

 • Joe Szilagyi

  meg kell a szívnek szakadni!!Miért nem a gazdag arab testvéreitekhez menekültök Irán,Egyesült Arab Emírségek???azért,mert ők nagyon jól tudják,hogy milyen értéktelen selejtek vagytok,szarrá lőnek ha beteszitek a lábatok!sok 10ezer km-re az európai ember otthonába akartok beülni,javaikat elvenni!őket megölni!Patkányok vagytok ti élősködő szemetek.nem szamarak!

 • borzix1

  Ha ezt a pár ezret beengedjük, egy hónap múlva több tízezren lesznek ugyanott. Ugyanez volt Calais mellett. Felszámolták a Dzsungelt, egy csomót befogadtak Angliában, ezek voltak a szakállas, kopaszodó gyerekek. Mára Calais újra töltődik. Olasz partok: dettó. Ha egy hajóra valót kihalásznak, másnap két új hajó jön. Az elején kell ezt leállítani. Mellesleg:m aki Afganisztánba illegálisan megy, arra lőnek. Az oroszokra is lőttek, pedig azok fegyverrel mentek. Most az amcsikra is lőnek, pedig azoknak is van fegyverük. A fegyvertelen utazókat meg simán kifosztják, és hagyják meghalni. Úgyhogy köszike, de nem. Kihalni az afgán nemzet nem fog, mert 6-8 gyerek van minden családban. Ha ezek elvesznek, a testvéreik legalább tanulnak belőle és otthon maradnak. Tanulópénz.

 • Vidéki

  A videót készítő IRIN egy nemzetközi hírügynökség, célja dezinformáció.

  “akiket megfognak és visszaküldenek, azok verésekről és kínzásról számolnak be.”

  “„Terroristák vagytok, rossz vér” idézi fel egyikük, mit hallott a magyar rendőröktől”

  “a magyar rendőrök autóiból technózene, furcsa nevetések és válogatott, angol nyelvű sértések üvöltenek a hangszórókból a szerb oldal, azaz a menedékkérők felé.”

  A dezinformálás a pszichológiai hadviselés azon, a társadalmi élet minden területére kiterjedő eszköze, amellyel az egyénben és a céltömegekben olyan gondolatokat véleményeket, lelkiállapotot indukálnak, mely segítségével az egyénben és végeredményben a céltömegben a saját véleményével ellentétes, az ellenség céljainak viszont teljesen megfelelő viselkedést váltanak ki!

  Tehát a dezinformálás a totális háború része!

  Lehet sokkal súlyosabb célja is, pl nemzetek közti félreértések okozása.