tudósítás

Megtelt a Hősök tere a civil szervezetek védelmében

 

Nagyjából tízezren tüntettek szerdán a kormány civil szervezeteket megbélyegző törvénymódosítása ellen. Egy nagy szívet formáztak a tömegből, amibe a CIVIL szó volt beleírva. A tüntetésen felszólalók egybehangzó véleménye volt, hogy a civil szervezetek közfeladatokat ellátó, vagy a hatalmat ellenőrző munkáját akarja ellehetetleníteni a kormány.

„A Parlamentnek benyújtott új civil törvény külön regisztrációra kötelezné azokat a civil szervezeteket, melyek a magyar állam költségvetési szerveitől függetlenül évi 7,2 millió forintnál nagyobb támogatást kapnak külföldről. A törvénymódosítás által érintett szervezetek eddig is minden jogszabálynak megfelelően és átláthatóan működtek: nyilvános volt, hogy milyen forrásból, mekkora összegű támogatást kapnak, és azt mire fordítják. Ez kiderül minden szervezet nyilvános éves beszámolójából is.” – írja 102 civil szervezet közös nyilatkozata.

A tegnapi eseményen beszédet mondott László Luca, a Közép-európai Egyetem diákja; L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója; Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért igazgatója; valamint Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.

 

 

Megosztás