Video

Az Átlátszó videóblogja nem csak szerkesztőségi anyagokkal korrupció, átláthatóság, környezeti ügyek és sok minden más témában.

riport

Osztrák mammutvállalat bátorítja az illegális fakitermelést Romániában

Bátorítja az amúgy is nagyon elterjedt illegális fakitermelést egy, Romániában lassan monopol-helyzetbe kerülő osztrák cég, a Holzindustrie Schweighofer – derült ki az Antena 3 televízió “Igazság köbméterben” című tényfeltáró riportjából. Az április végén sugárzott anyag óriási felzúdulást váltott ki, több városban is tüntettek a törvénytelen fakitermelések és a Schweighofer ellen.

A riport kulcsmozzanata egy rejtett kamerás felvétel, melyen egy – magát erdőtulajdonosnak kiadó aktivista – felajánlja a fűrészüzemnek, hogy törvénytelenül szállít fát. A Holzindustrie Schweighofer képviselője nemhogy rábólint az ajánlatra, de még bónuszt is ígér. “Mi itt nagyon rugalmasak vagyunk” – nyugtatja az osztrák vállalat beszerzési igazgatója az ál-erdőtulajdonost.

Románia egyike azon kevés EU-tagállamoknak, mely jelenleg is kiterjedt erdőkkel rendelkezik – igaz, ezek gyorsan fogyatkoznak. Ha közvetlenül a rendszerváltás után az ország területének 30 százalékát (7,6 millió hektárt) erdő borította, ez a felület 2010-re 26 százalékra csökkent (6,38 millió hektár), és egyre gyorsabban fogyatkozik.

Erdőből tuskótenger

A kitermelésben pedig gyakori módszer az ún. tarvágás – tehát nem csak egy-egy fát vágnak ki, hanem a vágóterületen a teljes erdőt letarolják, így kiterjedt erdőségek tuskótengerekké válnak. Ennek közvetlen következménye az, hogy rendszeresek az árvizek, és egyre nagyobb problémát jelentenek a földcsuszamlások: a hegyekből lezúduló csapadékot a fák gyökerei hivatottak megfogni.

Bár elvben törvény szabályozza, hogy egy-egy területről évente mennyi fát lehet kitermelni, a gyakorlatban ezt könnyű megkerülni. Az osztrák cég befolyása a legmagasabb szintekig elér, a színfalak mögött kemény lobbi folyik annak érdekében, hogy a törvénykezést a Schweighofer a saját előnyére módosítsa – derül ki a riportból.

A nagy fűrészüzemek által feldolgozott faanyag nagy része az állami tulajdonban levő erdőkből származik, azonban a magántulajdonban levő erdők is egyre inkább veszélyeztetettek. (A Schweighofer) “mindent elnyel, és nem tesz fel kérdéseket” – mondja egy riportalany.

Előlegből veszik az erdőt, majd letarolják

A riport szerint az erdőirtás a következőképpen működik: magánszemélyek pár ezer euróval alapítanak egy céget, megkeresik a fűrészüzemeket egy ajánlattal. Senki nem vizsgálja, hogy az adott cégnek valóban van-e birtokában annyi erdő, hogy törvényesen kitermelhesse a beígért mennyiséget.

A fűrészüzemek megelőlegezik a leszállítandó faanyagot, ebből a pénzből pedig a cég megvásárolja az erdőt, azt letarolja, majd eladja azt a piacon domináns pozícióban levő Schweighofernek – ismerteti a riport.

Üzemenként naponta 120 kamion

Papírforma szerint az üzlet teljesen legális, hiszen a Schweighofer maga nem termel ki törvénytelenül fát. Azonban a Schweighofer neve egyre több, a Korrupció-ellenes Ügyészség (DNA) által összeállított, falopásokról szóló vádiratban merül fel.

Egyébként egy-egy ilyen fűrészüzemnek már csak a mérete és a feldolgozó kapacitása is szinte felfoghatatlan. Az éjjel-nappal megállás nélkül működő üzemek kapuin naponta 120, frissen kivágott fenyőrönkkel megrakott kamion gördül be.

Jelenleg a Holzindustrie Schweighofernek három ilyen üzeme működik az ország különböző szegleteiben, de már megépült, és hamarosan elkezdi a működést a negyedik is Székelyföldön.

Mindenki másnak csak a hulladék jut

Az erdők mellett a helyi, kis fafeldolgozó cégekből, bútorgyárakból álló gazdaságot is tönkreteszik a nagy fűrészüzemek – hangzik el a riportban. Az osztrák cég olyan árat képes ajánlani a minőségi faanyagért, mellyel a kis termelék nem tudnak versenyezni, éppen ezért nekik csak a hulladék jut.

Ha a Schweighofer 12 ezer munkahelyet teremtett, a másik oldalon, a kis cégeknél mintegy 50 ezer munkahely tűnt el. Ráadásul ezek a cégek magas hozzáadott értéket képviselő, munkaigényes és nem utolsósorban profitábilis bútorokat gyártottak majd exportáltak – a nagy fűrészüzemek által feldolgozott faanyag fűrászáru formájában kerül eladásra.

Sipos Zoltán

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk
ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

4000__ani_6

Megosztás