interjú

Kukorelly: Meg vagyok elégedve a magyarokkal

Kukorelly Endre író gondolt egy nagyot az év elején, és a régóta bögyében lévő lakhatási problémákra adandó válaszként még aznap elindította a Nyugodt Szív facebook oldalt. Azóta majdnem száz család sorsán tudtak segíteni önkéntesek munkájával és sok száz ember adományával. Hetente tartanak gyűléseket, stílszerűen egy építészeti galériában. Az április végi jótékonysági árverésük előtt elmentünk egy találkozójukra.

Eredetileg az utcai hajléktalanoknak lakáshoz jutását célozta meg az író és a köré gyűlő segítők, ám látva, hogy milyen sokrétű a lakhatási válság ők is egyre többféle lakhatási szegénységgel küzdőnek igyekszenek segíteni. Legtöbbször csak a kaución múlik egy-egy család sorsa. Pártízezer forinton áll, hogy tudnak-e tovább lépni megfelelő körülmények közé, vagy a rossz lakhatási körülményekre hivatkozva a gyermekeiket elviszi a gyámügy. Itt tud kis ráfordítással nagy segítséget adni az alapítvány. A rászoruló családokkal önkéntes mentorok foglalkoznak. Ottlétünkkor egy új érdeklődőt rögtön be is szerveztek mentornak, felkészítették mire várhat, és miben tudja az alapítvány az ő segítő munkáját támogatni.

Nemzetközi szinten már elterjedőben van az a konstrukció, ami egy lépéssel tovább megy a Kukorellyék által kitalált kézenfekvő alapötleten: béreljünk lakást hajléktalanoknak. A lakhatásügyi nemzetközi szakirodalom is a leghatékonyabb megoldásként tartja számon a szociális lakásügynökségeket, amik közvetítőként lépnek fel bérleti piacon, a klasszikus „főbérlői” pozíciót elfoglalva. A bérlői ingatlanpiacon mintegy 20%-kal emeli meg az árakat a bizalmatlansági faktor. Nem szívesen adják ki, vagy csak magasabb áron az ingatlant a tulajdonosok a társadalmilag hátrányos helyzetű csoportok tagjainak: nagycsaládosoknak, romáknak, hajléktalanoknak. Itt lép be a közvetítő, aki kvázi garanciát vállal a bérlőkért. A Nyugodt Szív alapítvány méreténél fogva nem tud ilyen nagyobb projekteket menedzselni, de hosszú távon ők is ezt a magoldást propagálják. Támogatásuk mégis garancia lehet a bérbeadók számára, csökkentve a bizalmatlansági faktort. Volt, aki már nekik ajánlotta fel a piacinál jóval alacsonyabb áron ingatlanát, hogy adják ki egy megbízható rászoruló család számára, és ebből egy szívélyes tulajdonos-bérlői viszony is kialakult.

Az alapítvány ezres-tízezres nagyságrendű adományokból, és sok önkéntes munkaórából tud több tízezres nagyságrendű támogatásokat adni rászoruló családoknak, egyéneknek. A mindenki által tapasztalt problémákra adott közvetlen válasz nem csupán a média érdeklődését keltette fel, de a művészvilág is támogatásáról biztosította az ötletet. Számos alkotást bocsátottak festők és művészek az alapítvány rendelkezésére, amelyek jótékonysági aukción kerülnek árverésre április 23-án a Három Hét Galériában.

Vágó Gábor – Baranya Ákos

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás