Ha valaki szegény, miért cigizik?

hazonkivul

Miért cigizik, aki szegény? Miért megy állandóan a tévé, miért festi a haját, minek szül annyi gyereket, ha semmire sincs pénze?

Olyan ellentétesnek tűnő kérdések ezek, melyek rendszeresen felmerülnek a szegénységgel kapcsolatos beszélgetésekben. Az RTL Házon kívül című műsora a válaszok mögött rejlő pszichológiai és társadalmi okokat próbálta felderíteni.

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

 • Tóth Jani

  Szegények eleve nincsenek, ma már mindenki dolgozik!
  De ha kevésbé él jó módban és nem megy egész nap a TV akkor mivel (ba) üssék el az időt??

 • Pista Kis

  jaja nincsbe-semmire szülni bűn!—-persze bizonyos tervszerűen élősködő rasszok nagyon is tudatában vannak ennek…..születésszabályozás kell….ha már agyilag nem tudják felfogni a bűnüket!!!——no meg a sok-sok adakozás helyet teret kellene végre engedni a TERMÉSZETES SZELEKCIÓNAK—-KEMÉNY AMIT ÍRTAM—DE ÉLŐSKÖDŐKRE NINCS SZÜKSÉGE EGY TÁRSADALOMNAK SEM!—SZÍNTŐL FÜGGETLENÜL!!!

  • ukotaf

   Igen, kemény, amit írtál, de legalább tisztában vagy vele és ez becsülendő. Nem teljesen értek egyet Veled, de ez az én egyéni szoc. problémám. Azért fogadd üdvözletemet, tisztelettel: Baranyai György

   • Pista Kis

    nem jó szót írtam nem is kemény…HANEM INKÁBB NAGYON IS IGAZ!A társadalom olyan ,mint a test, a rák kétféleképpen szűnik meg, radikális kivágják…vagy sugár kezeléssel megállítják a tovább burjánzást, jó magam ez utóbbi híve lennék. A WHO IS JÓL LÁTJA, HOGY EZEN LÉNYEK NEM FOGJÁK FEL,HOGY SZAPORODNI AKKOR KELL, HA VAN IS HOVÁ IS MIRE————–a szegénység oka, hogy olyanok szülnek FELELŐTLENÜL, akik önmagukat is képtelenek ellátni, ezt kell leállítani!—–FELELŐSSÉGTUDAT-AHOL HATNI KÉPTELEN szellemi szint túlságosan alacsony szintje miatt, ott egy picit radikálisabb módszer kell—–az utódok szenvedését megelőzendőn.

    • ukotaf

     Vettem. De az ösztönök ellen nincs mit tenni, hiába a védekezés, nem használják, tehát nem segít. 22-es csapdája. Ettől még fogadd üdvözletemet. Tisztelettel: Baranyai György

     • Pista Kis

      Az EMBER A FELELŐSSÉGTUDATTÓL LESZ EMBER—– aki ezzel nem bír-az számomra nem ember—-meg kell vele értetni-tanítani—persze kurucziában ehhez 500 év is kevés volt.

  • Kovács Zoltán

   Könnyű másokat megítélni, és főleg olyan “bűnökben”, amivel kapcsolatban mi védettek vagyunk. A sok gyerek-szegénység összefügg egy harmadik tényezővel is, az pedig az iskolázatlanság. Az élősködő pedig az, aki tudatában van annak, hogy másokat kihasznál, és a pozíciójával él vissza. Ezt inkább a populista felelőtlen politikusra érvényes. Arra, aki könnyű, és gyors megoldásokat kínbál szavazatért cserébe, és mindig a sztereotípiákra alapozza az állításait.

   • Pista Kis

    a politikusok genetikájukban kódoltan olyanaok amilyenek,…de amikor az ország megtermelt gdp-jének 20%-a különböző kiadások révén az élősködők élik fel…nos számomra…ez undormány!AKI NEM TESZ HOZZÁ NE IS KAPJON.!!! A WHO IS EZEN FÁRADOZIK, HOGY A SZAPORODÁSUKNAK GÁTAT VESSEN…CSAK SAJNA TOLVAJ-PEDOFIL VATIKÁNI CSUHÁS BANDA ELLENÁLL——-még a végén a sok-sok pedofil kölyök utánpótlás nélkül maradna!

    • Pelléné Lizák Klára

     Te beteg vagy!!!Kezeltesd magad gyorsan!!!

     • Csaba Budai

      Sajnos az ő betegségére nincs gyógymód… :)

     • Pista Kis

      SZEMBESÜLÉS HELYETT KÖNNYEBB ÚT A MENEKÜLÉS……ami a gyenge emberkék sajátja !

     • Csaba Budai

      Az állandó nagybetüvel írás pedig az ostobák sajátja… :)

     • Pista Kis

      Azért kell a nagybetű,mert a sok tanulatlanka ezt sem érti, hátha kis betűvel írnám!—olvasás még csak-csak megy , de az értelmezés-megértés- felfogás hármasára úgy látom esély sincs !NEM gond, az a szellemi játszótér már nagyon- nagyon alacsony nekem, TÉZIS-ANTITÉZIS-SZINTÉZIS—–ha vannak érvek , szívesen vitázom bárkivel ,de csak szópufogtatással tények nélkül soha sem vitázom, mert rangomon aluli.

     • Pista Kis

      Beteg az-aki nem érti amit olvas—azaz értelmezési analfabéta—-írtam—tényeket írtam—kell olvasni és értelmezni angolul, németül,olaszul és franciául———minden le van írva-….no persze ki kell mozdulni a szellemileg sötét és sivár balkáni kurucziából—–melyik leírt ténnyel nincs tisztában???? a pedofil szó nem tetszik?Ha beszél olaszul belinkelem ÖNNEK , hogy több pedofil püspököt és érseket véd pápa ő úrasága—és nem adja ki a polgári bíróságnak—-addig is keresek ÖNNEK a könnyebb szembesüléshez néhány magyarul megjelent cikket—láthassa kedvenckéit erkölcsi fertőben fetrengeni——-SZEMBESÜLJÖN A VALÓVAL!!!——–http://444.hu/2014/01/17/benedek-papa-400-papot-rakott-ki-gyerekek-molesztalasa-miatt/ ——http://nepszava.com/2011/04/magyarorszag/a-puspoki-kar-vedi-a-pedofiliat-cenzurazna-a-sajtot.html ——http://vs.hu/gazdasag/osszes/1-4-milliard-euro-dugipenzt-talaltak-a-vatikanban-0215?utm_source=hrstrt&utm_medium=rss&utm_campaign=main —–AZ IGAZÁN BRUTÁLIS LELEPLEZŐ CIKKEK OLASZOL OLVASHATÓK…KÉR BELŐLÜK????AMIT ÉN ÁLLÍTOK A WHO IS EZT ÁLLÍTJA , NÉZZEN UTÁNA !…..TUDJA–A TUDÁS HATALOM!—–a túlszaporodást meg kell állítani!A MACSKÁM IS CSAK ANNYIT KÖLYKEZIK,AMENNYIT EL IS TUD LÁTNI—-az ő magas intelligenciáját nem lehet megkérdőjelezni….sok-sok két lábon járó lénnyel szemben!!!!!—OLVASSON ÉS SZEMBESÜLJÖN….LINKLEJEK CIKKEKET A WHOTÓL IS??????

     • Petrik Imre

      Jöjjön Borsodba-Szabolcsba-Hajdúba………….

     • Pista Kis

      Ami a lényeghez tartozik, ne tegezzen, kérem !

    • Petrik Imre

     IGAZAD VAN -PISTA KISS
     Amerikában több lesz a nigger 2050-re-azok is hasonló kaliberűek

     • Pista Kis

      Az igazán nagy gond a WHO szerint Dél-Amerika, Afrika és persze Ázsia önmagukat ellátni képtelen lényeinek a túlszaporodása.PERSZE BIZONYOS TUDATLAN FAJVÉDŐK , AKIK SEMMI TUDÁSSAL E TÉNYEKRŐL NEM RENDELKEZNEK, álhumánus meggyőződésből pufogtatnak , szakmaiatlanul és minden fundamentumot nélkülözve.

     • Abrakadabra

      most is egy néger a világ egyetlen szuper hatalmának a vezetője, és ön mint nagy fehér über ember , melyik hatalomnak a vezetője?

    • Satyala

     A gdp 0,86%-a megy segélyekre! Németországban ez 2%! Csak a tisztánlátás kedvéért! Mindenki azt hiszi, hogy a segélyek miatt megy tönkre az ország, pedig nem!

     25 éve semelyik kormány nem foglalkozott a cigánysággal, pedig ők voltak az elsők akik kiestek a munkaerőpiacról! Kaptak helyette segélyt és családit!
     A kormányok késztették rá őket a féktelen szaporodásra, mert csak így tudták biztosítani a saját túlélésüket!

     Felnőtt két generáció, amelyik már azt tanulta otthon, hogy ha megakarsz élni, akkor gyerek kell, mert munkát úgy sem kapsz!

     Ez a probléma önmagától nem fog megoldódni, de már a hoz is egy jól működő gazdaság kell hogy a megoldásba bele lehessen kezdeni! Olyan gazdaság, amelyik feltudja vállalni a cigányság integrációját, mert ha nem akkor polgárháború lesz, mielőtt a cigányság létszáma eléri a kritikus szintet!

     • Pista Kis

      számoljon utána , téved és nem keveset!

     • Satyala

      Munkanélküli-járadékra, munkanélküli-segélyre és szociális segélyezésre
      összesen kb. 150 milliárd forintot költött a magyar állam 2010-ben. Ez a
      nyugdíj nélkül számított összes szociális célú támogatások hat
      százaléka, a GDP-nek pedig mindösszesen 0,6 százaléka. Eközben a
      munkaképes korú, de nem dolgozó népesség más csoportjainak ellátása,
      például a korhatár alatti öregségi nyugdíjasoké és a korhatár alatti
      rokkantnyugdíjasoké külön-külön több mint 300 milliárd forintba került.

     • Pista Kis

      no akkor még számolgasson…nagyon messze jár a valóságtól!!!

     • Satyala
     • Pista Kis

      Egyébként magasan teszek az országukra , az irigy és buta népük még a szánalmat sem érdemli meg !

     • Satyala

      Azt hittem hogy tájékozatlan, de valójában csak rosszindulatú, és buta…! :)

     • Pista Kis

      TÉVED.—csak unom az e témában az országban meglévő szellemi sötétséget…leírom ÖNNEK is vagy megérti vagy nem , nem érdekes…500 év elteltével is ASSZOCIÁLIS LÉNYEK …ENNYI, NEM EMBEREK …LÉNYEK….SAJÁT SZARUKNAK KÉPTELENEK WC-T ÁSNI—-SZEMBESÜLJÖN MÁR A TÉNYEKKKEL—— szégyellem, hogy közöm van a népükhöz!….ha ért e szót—próbálkozzon—-SZEMBESÜLJÖN !!!!!!

     • Satyala

      Akkor talán hanyagolja a magyar oldalak látogatását, és nem kell szégyenkeznie!
      Az ön végtelenségig elfogult rasszista világképe nem megoldás a XXI. században, sem Magyarországon, sem Európában! Ön is azok közé tartozik akik nem az okot akarják megszüntetni, hanem az okozatot! Az ok a munkanélküliség, és kilátástalanság! Ez egyre több magyart is fenyeget, vagy elért!
      Az okozat, a lecsúszott emberek, végtelen szegénység!
      Az ön megoldása, a szegénységre, a kiirtás! Ha a kormányok továbbra is mélyítik a szakadékot a szegények és a gazdagok között akkor rengeteg magyar is lecsúszhat! Őket is kiirtaná?

     • Pista Kis

      BUTUSKA nem érti, ezen lények, a világon mindenhol így kurucziában is a semmire ,nyomorba szülnek…ez az ok…majd jön a segélykiáltás….SEGÍTSÉG…ÉHEN DÖGLÜNK…NA AKKOR MI AZ OK?????A FELELŐTLEN GYEREKGYÁRTÁS!———az evolúció már sok mintát adott—-TERMÉSZETES SZELEKCIÓ!—-az élősködés létforma és nem színfüggő—ez a véleményem!

     • Satyala

      Tehát irtsuk ki a szegényeket, és a munkanélkülieket, ahelyett hogy normális gazdaságot és munkahelyeket teremtünk! Értem! :)
      Tehát a magyar, nem vállal csak egy gyereket, de mivel nincs munkája, így azt sem tudja megfelelően eltartani, akkor öljük meg a magyart is? :) Mert ha nincs munkája, akkor az is felelőtlen gyerekgyártás! Nem? :)

     • Pista Kis

      Az élősködőket EURÓPÁBAN mindenhol utálják, jobb ha tőlem tudja, legyen az cigo-albán, magyar,török vagy szerb…vagy német….EZ AZ ÉLETMÓD ÜLDÖZENDŐ!!!—ENNYI%

     • Pista Kis

      Olyan gazdaság, amelyik feltudja vállalni a cigányság integrációját, mert ha nem akkor polgárháború lesz, mielőtt a cigányság létszáma eléri a kritikus szintet!———-jéééééééééééé valami világosodik….AZON LÉNYEK NEM ÓHAJTANK SZOCIALIZÁLÓDNI———TÉNYEK!!!!!!

     • Satyala

      25 éve nincs is valódi lehetőségük! Tény! Csak egy példa:El kell küldeni egy állásra önéletrajzot, az egyiket Kolompár Kálmán néven, a másikat Závrivec Gábor néven, Hasonló képzettség, és iskolák! Ön szerint kit hívnának állás interjúra 5-böl ötször?

     • Pista Kis

      Ez egy baromság, normális cigány festette ki a házam, a lakásom, a feleségem kolléganője, szintén orvos ő is roma , a keresztfiam apja félig roma…és????????????? érti már a különbséget??????—-NEM ÉRDEKEL A SZÁRMAZÁSUK—MERT NORMÁLISAK!!!!!!
      –VANNAK ÉLŐSKÖDŐK ÉS NORMÁLIS ROMÁK… AZ ÉLŐSKÖDŐK KŐKEMÉNY SZABÁLYOKAT KELL , HOGY KAPJANAK….ŐK KÉPTELENEK 500 ÉVE SZOCIALIZÁLÓDNI!!!!!!! remélem már kezd megérteni!!!!!!

     • Satyala

      Van egy olyan érzésem, hogy a roma ismerősei közül egy sem jött Borsodi zsákfaluból! Meglepő módon egyről beszélünk! Egy segédmunkásnak, betanított munkásnak, nagy valószínűséggel csak szakmunkás lesz a gyermeke! Minél iskolázottabbak a szülők annál nagyobb esélye van a gyerekeknek! (persze vannak kivételek) Na ezt az esélyt vették el a cigányoktól 25 éve!

     • Pista Kis

      Én is nagyon szegény voltam, egyetem mellett dolgoztam.Most is van meló, kuli meló-aki kar dolgozhat. Tény, volt néhány nagyon jó éve a cégemnek és alányom, fiam külföldre mehet és ott tanul nyelvet, élek,mint hal a vízben——DE!!!!—–mindezt munkával értem el .A véleményem tartom, ezen rassz-akiről beszélünk , ne szüljön nincsbe , semmire, nyomorba—-amikor nálunk jött az első gyermek,már egzisztenciám stabil volt—-ez a lényeg——–ők nagyon is jól tudják, hogy az élősködés jól fizet, tudatosan teszik,amit tesznek.Ismerőst majdnem megverték, mert a kölykét nem akarta debilnek minősíteni stb—- TÚLSÁGOSAN IS JÓL ISMEREM EZEN RASSZ TÉNYKEDÉSÉT, irodalmát, bűnözői hátterüket stb. Kőkemény intézkedések kellenek—ez is tény—KŐKEMÉNY!—az igazi véleményem nem írom le, mert 21-es karikás+

     • piccola

      és tegyük hozzá, hogy a tb egyetlen fogamzásgátló módszert sem támogat. ezek után minimum vicces számon kérni, hogy “miért szül annyit”.

     • Pista Kis

      a lekötést támogatják…majd.ha még nem is.

     • Máté Rédei

      A gumióvszer kb egy áron van a cigivel…

     • piccola

      és? azt gondolom, a magyar államnak kellene hogy legyen pár milliárdja arra, hogy a korszerű fogamzásgátlást (akár a méhen belüli eszközöket is) elérhetővé tegye a szegényebbek számára is (ebbe beleértve a felvilágosítást, oktatást és az anyagi támogatást is)

     • hugrakkur

      Lehet seggbe is dugni, úgy nem lesz gyerek.

     • blue77

      Ez a hozzászólás elég jól felvázolja a helyzetet.

   • Petrik Imre

    vazze-ezk nem akarnak iskolázni ! 1-2 roma szétveri a tanórát……csak a amunkatábor és aszegregácio segitene-+ ivartalanitás

  • Petrik Imre

   munkatáborba-tönkreteszik az országot a temérdek debil fialásukkal !!!!!!!

 • Dávid Házelhoff

  Hát…a “MIÉRT?”” kurvára nem derült ki…

  • hutyutyutyu

   mert ezzel próbálják látszatban kompenzálni a csóróságukat…

   Tudod ez olyan amikor a kis pöcsű ember megveszi a drága(vagy legalább is annak látszó), nagy autót, miközben gyakran egy romos panel lyukban él.

   • piccola

    de őt támogatjuk, hogy kifizethesse a devizahitelt, amit a kocsira/lakásra vett fel…

    • hutyutyutyu

     Igen. Magyarország jobban teljesít :DDD

 • ükszi kakszi

  a saját intuitív okoskodásom szerint azért nem értjük meg a mélyszegénységben luxusnak tűnő költéseket (cigi, kávé, tévé, telefon, még gyerek), mert a rövid távú, átmeneti szegénység és a hosszú távú, akár több generáción átívelő szegénységi állapot teljesen más. utóbbi átalakítja az emberek személyiségét és az élettel kapcsolatos megoldási útjukat. aki átmenetileg kerül rossz helyzetbe, egy darabig mindent megtesz, meghúzza a nadrágszíjat, és mindaddig képes erre, amíg lát kiutat, hogy ez a mód eredményre vezet. ha az átmenetileg szegénységbe esett tartósan szegénnyé válik, akkor ezek a stratégiák előbb-utóbb elkopnak – lásd hosszú távú munkanélküliség emberekre gyakorolt hatása.

 • barni

  Ha valaki szegény, miért cigizik?

  A riporter felteszi a kérdés hogy miért költik “butaságra” a pénzüket ezért bele kell merülnie (“merülnünk” sajnos nem kell abban vagyok vagyunk) a szegénységebe. Az elején elkezdem Szabolcs megyében (direkt nem írom h hol)Szociális munkásként (vezető vagyok) dolgozom. Havi bérem amit készhez kapok az 114 eFt, a párom Gyed összege 70 eft., plussz a családi 12 eFt ez 196 eFt. Van olyan munkatársam akinek a családja havonta sokkal kevesebből él (hitelt-rezsit fizet bejár dolgozni, gyereket tart el ő is).
  Na most minden Kliensünk havonta sokkal sokkal több a bevételhez jut mint a fizetésem!
  A Roma hölgy azt nyilatkozat: hogy lenézik a romákat, hogy miért szülnek olyan sok gyereket és még a válasza az volt hogy Szüjjé teis. NA most nem nézi le senki h sok gyereket szül, hanem a többséget az zavarja, hogy nem Te tartod el!
  Mert igenis a te fajtád az első segélyosztáskor a takarékba, a Te fajtád az első aki az irodám ajtaját veri hogy nincs tüzelőre pénz (jelezném bizonyos hónap 12. napján már nem tudja megvenni mert nincs pénz) a Te fajtád az akinek elintézzük, hogy elengedjék a gáz, villany, víz tartozás nagy részét. A Te fajtád az akinek a gyermeke terrorizálja a tanárt (IGEN ÁLTALÁNOS ISKOLA? MEGVERT TANÁRNŐ SENKI NEM HALLOTT AZ ESETRŐL!!!!!!!!!!)
  És igen a Te fajtád az aki havonta több pénzt keres a semmittevéssel és koszban mocsokban él. NA most komolyan legalább meszelték volna ki a házukat ariport elején szereplők!!!!!!!!!!!! Tudom tudom sok pénz de még is!!!!!!!!! nem vesz meg 2 doboz cigit naponta egy szállal kevesebbet szív!!!!!!!!!!!!!!!!

  • csmeli

   Tisztelt Uram!
   Azt gondolom, hogy az Ön véleményalkotása tekintettel arra, hogy a leírtak szerint Ön szociális munkás, ráadásul vezető beosztású különösen szégyen!!!!!!!!!!!! Talán pályát kellene módosítania, mert szégyent hoz Ránk elhivatott szociális dolgozókra!!!!!

   • barni

    Lehet igaza van aláírom!de szeretem azt amit csinálok, vannak olyan kliensek KIS SZÁMBA akiket lehet segíteni. De szégyen az ami ma a szociális szférába történik, csakis szépet és csakis jót lehet mondani.Végre fel kéne szólalni hogy nem csak a kliens ember, nem csak az ő érdekeit, jólétét kell védeni hanem a miénket is. Szabolcs, megye mindegy is hogy mely falu vagy város úgy gondolom mindenütt ugyanaz a probléma.Diplomás, tanult emberek Nők! félnek bemenni a munkahelyre félnek a munkájukat végezni, mert ha a drágalátos roma gyerektől (családtól) “elveszik a családit” (mert meghaladta az igazolatlan órát) tettlegesség lehet belőle. ( sőt volt is de a szakma a homokba dugja a fejét és azt mondja Te vagy a hibás nem a kliens).
    A másik szeret

  • csmeli

   Tisztelt Uram!

   Azt gondolom, hogy az Ön véleményalkotása tekintettel arra, hogy a leírtak szerint Ön szociális munkás, ráadásul vezető beosztású különösen szégyen!!!!!!!!!!!! Talán pályát kellene módosítania, mert szégyent hoz Ránk elhivatott szociális dolgozókra!!!!!

   • Pista Kis

    szembesülés szót ha ismerné nem írna ekkora baromságot…van egy élősködő réteg a nevén kell nevezni ami folyik …ennyi! a nép a hüle, hogy egy fillérrel-egy ruhával és egy zsömlével is segíti őket !AKI NEM DOLGOZIK NE IS EGYÉK!—-RÁJUK PLÁNE IGAZ!

    • csmeli

     Önnek mániája az általánosítás. Ez persze sok mindent elárul az ön személyiségéről.

     • Pista Kis

      Az én személyiségemmel semmi gond, a síró-rívó állandóan vinnyogó echte magyarokkal van gond,…mindig csak más a hibás brühühü—ez a gond !BALKÁNI NÉPÜK A SZEMBESÜLÉS SZÓT NEM ISMERI EZ A GOND !

    • Abrakadabra

     pista kis, valóban van egy élősködő réteg, a politikusokkal összeforrt vállalkozói rétegünk…. 1-2 nagy vállalkozónk több pénzt vesz ki a közösből, mint amit a romákra költünk 1 év alatt, ezt tartsa fejben, hogy az ön utálja az élősködőket , akkor a parlamenti belépős luxus terepjárós emberek az ellenségei, nem a szerencsétlen romák.

     • Pista Kis

      szellemi vaksága szánalmas! ennyi—amit ír nem érv—500 év és állandó asszociális magatartás—-a jelen tudása a múlt tapasztalata!…..felfogja????unom már ezt a sok szembesülni képtelen birkát!

     • Abrakadabra

      én nem sajnálom ezektől az emberektől a havi néhány 10 ezret, én inkább az elitünktől sajnálom a milliárdokat havonta.

     • Pista Kis

      mindkettőtől sajnálom….SZÁMOMRA MINDKETTŐ LÉTFORMA ÉLŐSKÖDŐ!!!!

     • Abrakadabra

      és a nyugdíjasok ? ők is csak viszik a pénzt és millió számra vannak.

     • barni

      Egy kérdés Te milyen havi 10 ezret nem sajnálsz tőlük?? nem a 10 eft van a gond. akkor van gond amikor az ellátotam ugy “keres” 80-100 e Ft mikor mennyit egy honapba, hogy nem tesz semmi hasznosat. Miközben a személyi segítőim 79 eft-ért dolgoznak minden hónapban ha kell túlóráznak vagy bármit megcsinálnak mert szeretik. De akkor amikor nem tudnak a családdal elmenni egy hétvégére akárhova mert megterheli a pénztárcát, akkor fáradnak bel mert még egy köszönőmet sem kapnak a egyik másik klienstől.

   • virág

    Tisztelt csmeli! Egyik neves egyetemünkön romológiát oktató, roma származású /Dr.!/ előadója is megfogalmazta és kimondta nekünk, hogy a romák egy bizonyos “rétege” NEM képes a fejlődésre, a civilizálódásra, a változásra. / A változásra, fejlődésre képes romák szégyenkeznek is miattuk!/

    • csmeli

     A lényeg ebben hogy egy bizonyos százalék, amely romák és nem romák között egyaránt megtalálható. Továbbra is vallom, hogy nem szabad általánosítani. A szegénység és a bűnözés nem egyenlő a ” cigánykérdéssel”.

     • barni

      Rendben ne általánosítsunk, de tavaly is sok sok milliárdra lehetett pályázni, hogy felzárkóztassák őket.
      Csak egy t9rténetet mesélek el Egészség ház (mosdó is volt külön férfi és női) ahol is félzárkóztatásra jártak a romák és rendszeresen a folyasson végezték el a dolgukat, majd röhögve kommentálták hogy a Parasztok úgy is feltakarítják.

    • WHLS

     Akkor ő is baszhatja a doktori titulusát …

  • Pista Kis

   ÖNNEK teljesen igaza van, 500 éve képtelenek az európai kultúrkörbe beilleszkedni, ahol vannak utálják őket , nem véletlenül.ha 500 év kevés volt, egy módszer marad, csak egy —előbb-utóbb a politika meg fogja hozni a lépést, a WHO már sokszor küldött vészjelzést—- lassan rá ébrednek az emberek is………..kell és lesz is ellenszer !

   • aser

    Rasszista uszító!
    Ne terjessz hazugságokat!

    • Pista Kis

     fáj az igazság?????a szellemi vakság nem betegség…könnyen levethető!—ha érti a szót….SZEMBESÜLÉS!—-próbálkozzon megérteni!

     • aser

      Az uszítás,nem a valóság megismertetése.

    • barni

     Oké milyen hazugság? Konkrétan fejtsd ki, hogy mely részével volt a gondod!

     • aser

      Nem tudod elolvasni a cikket?
      Abban van az összes hazugság.

  • Abrakadabra

   javaslom ezt átböngészésre ( szociális munkás etikai kódex) , ha valóban szociális munkás: http://3sz.hu/sites/default/files/uploaded/etikai_kodex_2011.pdf, egyébként nem a pénzért kell elmenni szociális munkásnak, hanem elhivatottságból, ha a pénzt mozgatja, akkor már rég rossz, váltson szakmát, a kliensei és az ön érdekében. )

   • barni

    Abrakadabra ez olyan szép hogy nekünk van etikai kodexünk, de nem érted ki véd meg minket amikor ki kell menni a családhoz? Ki fizeti ki a betört szélvédőt? Az etikai kodex hogy segít azokon a szociális elhivatott embereken akik félnek bemenni dolgozni? mert nem ezért tanultak, hogy a kliens tettlegességgel fejtse ki a véleményét. Hid el nagyon sok elhivatot embert ismerek aki itt hagyta a szakmát mert félt. igenis sajnos tudomásul kell venni hogy a védelmünk a megbecsülésünk a béka feneke alatt van!!!!!!
    Mellesleg sajnos nem elhivatottsággal fizetek a boltba, a bankba vagy akárhol!!!!!!!!

    • ocsipocs

     drága életem!
     nagyon tanult és okos lehetsz, örülök hogy “készhez” kaptad a diplomád, pláne hogy vezetőnek gondolod magad. “hid el”, nyolc felkiáltójellel és helyesírási hibákkal átszőtt rothadó töppedt gondolatfoszlányaid csakis a saját szegénységi bizonyítványod mutatják be.
     az olyan “fajtákkal”, akik mondjuk nem feltétlenül bőrszín alapján lettek egy fajta, alapvetően az a legnagyobb probléma, hogy soha nem a saját dolgukkal foglalkoznak. gratulálok hozzá, hogy a saját életedet a klienseidéhez hasonlítgatod és elégedetlen vagy. így biztos sokat segítesz. hadd mondjam ki hivatalosan, te is ahhoz a fajtához tartozol.
     talán kezdj el a saját életeddel foglalkozni, a munkádat és a magánéletedet ne keverd össze. ha gazdag szeretnél lenni, akkor válassz jól fizető szakmát és csináld azt. ha szocmunkás akarsz lenni, akkor felejtsd el a pénzt. ha anélkül nem tudsz boldogulni, kösd fel magad. mert hidd el, ha milliomos lennél, akkor is látnád, hogy kevesebb luxusautód van mint a szomszédodnak, és ugyanilyen szerencsétlen lennél.
     mielőtt a szánalmas vergődésed mások lehúzásának céljával megosztanád, gondolkozz el azon, hogy mindez mit mond el rólad. nézz mélyen magadba és nagyon sürgősen változtasd meg az életed.

     • http://mihalyborbely.com/ Mihaly Borbely

      Legitim érveket hozott, egy bonyolult problémakör másik oldalát világítja meg. Nekem nem tűnt “rothadónak” az írása, csak elkeseredettnek. Neki nem szabad?Én ezt nem értem. Komolyan leírtad neki, hogy kösse fel magát, ha pénz nélkül nem tud boldogulni? Normális vagy te?

     • blue77

      Az embert a munkájában a szakmai siker és/vagy a pénz motíválja. A megkeseredett és alulmotívált szociális munkások nem fognak csodát tenni…

     • http://mihalyborbely.com/ Mihaly Borbely

      Ez lehet hogy igaz, de egyrészt ettől még talán nem kéne azt javasolni, hogy “kösse fel magát”, másrészt a szociális munkások éppen ennek a szemléletmódnak az antitézisei, ha nem tévedek. Gondold csak végig, mi következne abból, ha ugyanígy állnának ők is a kliensekhez.

     • ocsipocs

      úgy gondolom, hogy ha azokat irigyli akiken segítenie kellene, akkor a baj nem kicsi.

     • barni

      Igen végül is kézhez kaptam a diplomámat, a diákhitel, diákmunka segítségével. Ja amúgy lehet “vezetőnek” képzelem magam rendben.
      Ami nem tetszik ” gratulálok hozzá, hogy a saját életedet a klienseidéhez hasonlítgatod és elégedetlen vagy” Ezek a klisék ráillenek a személyi segítőinkre, a gondozóinkra, a munkatársaimra sőt az egész szociális szférára. Mert senki sem azért tanult, hogy nem legyen megbecsülve!!!!!!!( :) sok felkiáltójel:) ) És, hogy félve kelesen dolgoznia (milyen világ az ilyen most komolyan szociális munkás és fél!!!!)
      És még egyszer azt írom hogy diplomás emberek nem érdemlik meg azt hogy féljenek bejárni dolgozni, és ne jöjjenek ki hónapról hónapra a pénzükből. És igen irigylek valamit a JOG VÉDELMET amit a kliensek megkapnak mi nem!!!!!!!!!

    • Lina

     Teljesen egyetertek!!

  • sumatra

   És te milyen “fajta” vagy? Ja, vagy neked nincs fajtád, neked egyéniséged van, tulajdonságokkal? Ahha. Értem. Ezt azért érdemes lenne tanulmányoznod: http://index.hu/kultur/2015/03/13/roma_test/ Amit nem túl cizelláltan kapirgálsz, ti hogy bizonyos kultúrájú embereknek nehezebb a beilleszkedése, azt a közösség szemléletformálásával lehet változtatni. De nem úgy, hogy megbélyegzed őket, hogy ilyen a fajtája. Szted az EU-ban hogy néznek a magyarokra, akik így gondolkoznak???

   • Szabolcs Nagy

    Ez az indexes cikk és a kiállítás a halálom.
    Akkor lenne jogos ez a felvetés, ha a cigányság 95%-a nem azt a képet keltené magáról, ami a bal oldali fotókon van, hanem a jobb oldali figurákhoz hasonló értelmiségiek lennének, ennek ellenére mégis sztereotípiák alapján tekintenének rájuk. Így azonban a roma értelmiségiek esetleg foglalkozhatnának inkább azzal, hogy a romák túlnyomó többsége ne a bal, hanem a jobb oldali figurákat tekintse példaképnek. Ehelyett a nem romákkal próbálják elhitetni, hogy teljesen alaptalanok a sztereotípiáik. Ez meg nem más mint a valós probléma szőnyeg alá söprése.

   • blue77

    A “fajtája” megfogalmazás valóban szerencsétlen, de az sem szerencsés ha kiemeljük egy részletét a beírásnak és egy az egyben ráhúzzuk a hozzászólóra vizeslepedőt. Nem megoldás az ha az önmagáról gondoskodni nem tudó személyt “érinthetetlenné” tesszük és azt támadjuk aki legtöbbször segít, munkát ad és együtt él ezekkel az emberekkel. Az ilyen támadások leginkább csak frusztrálnak, az idealista tanokon felnőtt “széplelkű” jogvédő valószínűleg nem ilyen falvakban él és a hozzászólásain kívül egy fűszálat sem mozdít meg ezekért az emberekért.

   • Lina

    Nem értem miert nem lehet kimondani a fajta nevet? Cigany. Ez miert serto? Jaaa, igen, Szerinted mi ertelme volt a kozmunkan belul a napocska rajzolos tanfolyamnak? EZEK AZ EMBEREK IRNI, OLVASNI NEM TUDNAK ( jelzem igen nagy resze nem is tanult meg ) Igy Te is hogy kepzeled hogy be tudnak illeszkedni?? A viselkedesukrol ne is beszeljunk… Csak azon lehet segiteni, aki hagyja es akarja es ami a legfobb EGYUTTMUKODO!!!!

 • István Tamasi

  Nehéz eldönteni, hogy ostobaság vagy sunyiság ilyen kérdést feltenni. Persze lézerjankó “gondolat(?)”világába belefér egy ilyen típusú kérdés, sőt ő még azt is megkérdezné, hogy minek él aki szegény? -)

  • http://mihalyborbely.com/ Mihaly Borbely

   Nem biztos, hogy aki ezt kérdezi, az elitéli a szegényeket.
   Lehet, hogy segíteni akar.
   Ha a cigi árát egy perselybe dobnák, akkor tovább tudnának lépni.
   Ez is egy lehetőség, ez is egy esély lenne. Nem élnek vele.
   Ez sajnos tény.

   • István Tamasi

    Mint nemdohányzó, sőt erősen dohányzásellenes el tudom képzelni /néhai apósom példáján/, hogy nem egyszerű leszokni a dohányzásról.
    Mindazonáltal úgy látom, hogy ön egyáltalán nem értette meg a hozzászólásomat. Olvassa el még egyszer a cikket, mert nem csak a dohányzásról van benne szó. Valamint felhívom figyelmét az eredeti hozzászólásom második mondatára.
    Szerintem a szegényeken munkahelyek /nem összekeverendő a közmunkával!!/ teremtésével lehetigaztán segíteni, de a narancsmaffia mutyiqrmánya nemhogy elősegítené munkahelyek teremtését /ami persze nem egy kormány dolga, hanem beruháztóké/, hanem szisztematikusan keresztbe tesz.

 • Abrakadabra

  A videóban azért még mindig megmutatkozik, hogy jön a “nagy fehér ember” és elmagyarázza a “bennszülötteknek”, hogy kell élni és hogy működik a világ.

  • CocoJoe

   A válaszodból meg az, hogy számodra ennyire fontos az, hogy ki milyen bőrszínű.

 • WHLS

  a hajfestéktől, és a körömlakktól lesz nő a nő ?

  • Bresalio Nagy

   Ezt kérdezem én is… :)

 • Hornok László

  Tisztelt hozzászólok! Lehet vitatkozni a szegénységről, de észre kell venni, hogy nem minden szegény tehet róla, hogy az. Az én példámból kiindulva, dolgoztam 42 évet 55 évesen elvégeztem egy főiskolát ami fizetős volt( több mint 1 mill. Ft/4,5 év). 2011 otta munkanélküli vagyok rehabilitációs ellátást kapok ami 30545.- Ft. Most én is szegény vagyok, ugyan is nem tudom biztosítani azt az életszínvonalat magamnak amit megszoktam. Ha ezek után még lekellene mondanom mindazokról a dolgokról is amiket megszoktam az életben, akkor már nem szegény hanem koldus lennék. A roma kérdésről meg csak annyit. Volt egy építőiparunk (út, vasút, magas mély építés), ami szép – lassan megszűnt létezni. Pedig ez az a iparág ami a legtöbb romát foglalkoztatta, és meg kell mondani hogy jól dolgoztak ( erre tanú vagyok), mivel a fent említett éveket építőiparban töltöttem mint minőségvizsgáló laboráns. Tehát a lényeg nem az, hogy a szegény miért cigizik, hanem az, hogy miért lett szegény!!!!!

  • Haracsi Ili

   a helyzet az, hogy az itt meg szólalok nem szegények lettek, ezek maguk teszik ilyenné magukat, Igényük csak saját magukra van, arra, hogy nekik mi minden jár. Le szarnak mindent és mindenkit, nem érdekli őket a semmi csak ami nekik jár. Te biztos meg tettél mindent azért, hogy élj és legyenek dolgaid és ne keljen meg válni tőlük. meg is érdemled, hogy amit el értél az meg is maradjon. És legyen kitartásod hozzá, hogy meg is tud tartani a dolgaidat. Hiszen meg érdemled. És ne hasonlítsad magad azokhoz akik csak pofázni tudnak Te ettől többre vagy érdemes. Mozgassál meg mindent amit csak lehet, hogy ne maradjál szegény, ha kell adj hangot kiabálj vagy hívd fel a figyelmet magadra. Igen téged és a hozzád hasonlókat észre kell venni. Ne hasonlítsad magad ezekhez akik itt beszélnek a nagyzási mániáikról. Te tettél az asztalra, csak neked nem terítettek, harcoljál. Ne hasonlítsad magad ezekhez a semmire kelőkhöz.

   • Hornok László

    Köszönöm a hozászolást. Igen a szegény és szegény közt is különbség van. Én nem kritizálok senkit, csak ezt a problémát akkor tudja valaki megérteni ha átélte ill. benne van. A legtöbb ember nembiztos, hogy önhibájából lett szegény. Van aki a munkáját veszítette el, van aki adósság csapdába esett és mindez mellet szeretné megőrizni az emberi mivoltját. Amíg egy hajléktalan a kutyájának is megadja a tisztes bánásmódot, addig sok ember csak azt veszi észre ha valaki nem olyan mint Ő. Ameddig ebben az országban nem látunk a részletek mögé sajnos csak mások kritizálása a főtéma még itt a netten is. Remélem, hogy minél több embertársam veszi észre a szegénység mögötti tragédiát is.

 • Szántó Tamás

  szép kérdések, miért cigizik?, miért vesz a gyereknek csokit? miért vesz neki ujj ruhát?(kínaiban) szerencsére nem élek ilyen körülmények között, de aki feltette ezeket a kérdéseket ezt szívesen leköltöztetném oda havi 40000-ft-al aztán hajrá mutassa, meg, hogyan marad életben, és azt is megnézném, hogy a méltósága maradékainak mely darabjaiba kapaszkodna, hogy legalább a látszatát meg tudja őrizni, hogy ember

  • hugrakkur

   Napi 1 doboz cigi, havi 40000 forint, azaz csak a cigire elmeg 30 ezer. Tényleg kurvára megéri, és ettől lesz emberi látszata?

   Szerintem hülye vagy, mint a segg!

   • Szántó Tamás

    örülök , hogy így személyeskedsz, főleg, hogy a neved is adod hozzá, de megnézném , ha téged kiszakítanának anyu apu mellől milyen dolgokat próbálnál megtartani a legtovább, hogy a kis haverjaid azt higgyék, semmi nem változott :-)

   • motorosgecc

    Na igen, nem azt kellett volna irni hogy hulye mint a segg hanem e helyett azt hogy szerinted ez nem igy van, mert a cigitol pl. nem lesz emberi latszata senkinek sem, se meltosaga, ez egy hibas elgondolas. szerinted. szerinte meg nem. de ettol se nem hulye se nem okos, ez csak egy velemeny a millionyi kozul, mint ahogy a tied is.

  • nemari

   Szerintem ezek elég egyenes kérdések, és a válaszok is azok. Azt hiszem, az emberek nagy többsége ezeket a kérdéseket tenné fel, mint ahogy az a hozzászólásokból látszik.

  • Judit Prehalek

   Ja az okostelefon a csipsz meg a cigizés az egyik fokmérője hogy valaki ember?Akkor én nem vagyok az,mert se okostelefonom nincs, se csipszet se cigit nem veszek soha.Viszont 18 éves korom óta ugyanazon a munkahelyen dolgozok,rendezettek a lakás és családi körülményeim,tisztességes adófizető vagyok.Úgy látszik ma Magyarországon egyesek szerint nem ezek a kategóriák tartoznak az “ember” fogalomkörébe. Meglátjuk hosszú távon hova vezet mindez.

 • Horváth Éva

  A szomszédaim romák,és munkanélküliek.3 kutyájuk,és 4 macskájuk van,persze beoltva,csippel ellátva egy sem.Cigiznek.Áram,viz már minimálra véve náluk,de ezt a minimált se igen fizetik.De köszönik szépen,jól elvannak.

 • yoolie

  Szuper,9 perces kisfilm,de 40-et kell várni,mire betölti.Igényes…..

 • yoolie

  Okostelefon,az kell….azért itt nem fajtákról beszélünk,hanem inkább tömény butaságról…ezeket az embereket elsősorban OKTATNI kéne…nem tudom,lehet-e,de a sajnálat nálam megszakad,amikor látom,hogy valakinek a legfontosabb a tv meg a nyomorult okostelefon. Nekem sincs 30 évesen,mégis megvagyok nélküle.Remélem senki nem néz le ezért :)

  • Lina

   Az ilyen emberek elhatárolódnak barmilyen oktatástol! A penz az kell, de hogy tegyenek erte az mar nem! Plusz, ha van penz elisszak… Hiaba volt reszukre megszervezve a napocska rajzolos tanfolyam sokan reszegen jartak be, volt aki kotekedett a normalis emberekkel, a tanarra nem hallgattak. Kerdezem En: ezek minek elnek?? Es meg ok vannak felhaborodva, nem kepesek beilleszkedni.

   • Adam Rsnzwg

    náci kurva

    • barni

     Persze tanit, miért “náci kurva” a képzéseken tényleg ezek voltak.

     • Adam Rsnzwg

      tényleg, olyanokat írnak hogy ezek “minek élnek” és akkor azon vannak felháborodva, hogy annak hívom ezta kijeentést ami. A kurva erős, de akkor is ő a feláborító nem az hogy az ilyen náci szar dumáktól rosszul vagyok.

     • barni

      akkor felteszem más szavakkal a “minek élnek”-et mi az életük értelme, mit akarnak az élettől???
      Nem kell belemagyarázni a saját frusztrációnkat a “minek élnek” szóősztételbe.

      Nem kell egyből vérben forgó szemű, habzó szájú, karlendítős, gyermeket kínzó náci gyilkosokról vizionálni.
      Mert ha ez a hölgy “lina” ítra volna azt még hogy cigire meg piára költi a pénzét a gyerekeivel nem tőrődik éhesen fekteti le, Na akkor főleg egy náci kurva lenne, de ha a videóban szereplő hölgy teszi azmi????

     • Adam Rsnzwg

      akkor más riportot láttunk mert szerintem nem arról szólt hogy elisszák a gyerekek ételpénzét és szerintem a kijelentés is mélyen erős, a videóban szereplő hölgyről megtudtuk, hogy éhesen fekteti le agyerekét azért mert másra költi a pénz? Nem, ezért nem kell alptalan következtetéseket levonni és főleg olyanokat írni, hogy “minek élnek” egy olyan mondatrész mellett, hogy “még ők vanak felháborodva, hogy nem udnak beilleszkedni” az igenis náci sötét duma. Senki nem vlaszthatja meg ki a szülei s hova születik és sokkal kevesebb esélye van annak bármit is elérni aki odaszületik ezért megérdelik a toleranciát és az empátiát meg a segítségnyújtást

     • Pista Kis

      http://index.hu/kulfold/2015/04/09/ciganybuszt_akarnak_del-francia_soforok/ remélem tud olvasni…értelmezni és megérteni…is bár olvasva a felesleges pufogtatásait nem hiszem!!!

     • Adam Rsnzwg

      tényleg gratulálok ehhez a logikához, ez a suttyóság teteje, elmondom miért aztán nem merülök tovább ilyen mélyre. Azért mert az ember összeszed egy etnikumról vagy nemzetről ilyen és hasonló cikkeket amelyek nyilván létező problémákról szólnak még egyáltalán nem lehet általánosítani magára az etnikumra vagy nemzetiségre. És azért veszélyes amit csinál ezzel a cikkel is, a mellett hogy rendkívül sekélyes demagóg ésatöbbi, hogy nagyon könnyű vele manipulálni pl. magához hasonlókat. Pl. szerencsére nem minden magyar olyan mint az itt kommentelők de ez tejesen nonszensz , hogy itt ezt mondani kell. Bécsben meg az van kirakva hogy “ne lopj magyar” és? istenem

     • Adam Rsnzwg

      http://bookline.hu/product/home.action;jsessionid=aq21OujBLu2bND78enrPdQ**.Node3?_v=Szelenyi_Ivan_Ladanyi_Janos_A_kirekesztettseg_valtozo_formai&id=18540&type=22 remélem tud olvasni s el is olvassa a demagóg cikkek helyett, http://epa.oszk.hu/00000/00017/00114/pdf/01kertesikezdi1.pdf itt egy bónusz , hogy kicsit művelődjön, bár ilyen közönség előtt nem ciki amit csinál, kicsit kiműveltebb europerebb rétegek felé haladva már elbújhat a szánalmas érveivel és a fröcsögő tanulatanságával

     • Pista Kis

      Na most értem rá magas röptű, de szellemi sötétségét maximálisan kifejező sorait elolvasni.LEÍROK NÉHÁNY GONDOLATOT, HA TUD SZEMBESÜL-HA NEM ÉRTI, KÁR EGY BUTUSKA ÁLHUMÁNUS FAJVÉDŐRE IDŐT VESZTEGETNEM!—-nos–1–500 év alatt sem lettek szociális lénnyé(EMBERRÉ pláne nem nagy többségük, saját szaruk képtelenek elásni, azaz nem ásnak még csak pottyantós wc-t sem ).2—az előbb vetünk,majd aratunk elvet nem ismerik 3–egy dologból értenek, azt úgy hívják, hogy erő!!!–sajnos !4—szellemi szintjük ismert, Szögi tanár úr perénél felmérték őket, hát az eredmény rájuk nézve szánalmas lett!——–szóval nyugodtan próbálkozzon máshol, EZT A LÉNYBAGÁZST AZ EGÉSZ VILÁGON UTÁLJÁK—AKKOR A VILÁG A HIBÁS UGYE?????????????????HA MÁR OLYAN OKOSNAK TARTJA MAGÁT, LEGALÁBB SAJÁT ÍRÁSÁNAK TARTALMÁVAL LEGYEN TISZTÁBAN!—-tudja előbb a kötelesség-majd a jog!—-próbálkozzon még-ez eddig nagyon könnyűnek találtatott!

     • Adam Rsnzwg

      akkor legyen kedves azon is felháborodni ha valaki ilyet merészel mondani hogy “ezek minek élnek” , már elnézést de kőnáci gondolat miden háttértudás nélkül stigmatizálni egy közösségez aztán olyan megjegyzéseket tenni hogy az életet sem érdemlik meg amikor nap mint nap küzdenek a megélhetésért és a legtöbjük igen is ott támogatja a gyerekit ahol cska tudja de sajnos nincs miből ha beledöglenek akkor sem .

  • Adam Rsnzwg

   magát is tanítani kéne, pl. arra hogy egy szegregátuban egész más normarendszer és referendsziarendser működik , mint a középosztályos városi polgárság köreiben. Én megtehetem, hogy nem veszek okostelefont meg vegetáriánus leszek és amúgy is csak édesítőszeres dolgokat iszom meg , sőt nő létemre a sminket is elhagyom mert most az a berlini dvat de egy ilyen zárt közösségben a tv és a telefon a státusszimbólum, ahogy magának az ha van egy szép öltönye. Nos kb. azt a civilizációs távoságot érzem a hasonló gondokkodású emberektől mint maga amit maga vél érezni ezektől a bunkóktól akiknek a tv és az okostelefon minden.

   • yoolie

    ugyanmár :) Ennyi erővel-mivel külföldön élek-lehetne bmw-m,mert itt mindenki azzal futkos és státuszszimbólum. Csakhogy ha az embernek van egy kis esze,sz.rik a státuszszimbólumra és nem viselkedik minden körülmények között úgy,ahogy azt mások elvárják.Ez az egyik. A másik,hogy,ha kénytelen lennék választani a telefon és a gyerekem egészsége között,akkor én az utóbbit választanám. Gondolom maga nem. Sajnálom a családját…

    • Adam Rsnzwg

     könyrgöm, ez egy más szociális miliő, maga sem egy antropológus véna de ezt a látószöget tanítani fogom az egyetemen , hogy ez a par excellance etnocentrizmus. Ez az utolsó mondtat meg végletekig demagóg, nyilván azért vannak ilyen helyzetben mert cigizik néhány szülő. Aki meg nem cigizik ott meg másért tehetnek majd ők a helyzetükért. Egy gyereke stigmatizál ha nem rendelkezik azokkla javakkal amikkel az osztálytársai, ha nincs neki kirekesztik és trauatizálódik főleg egy lyan közösségben ahl ez norma. De itt csak a felvilágosulatlan etnocentrista hőzöngés megy a magaslótról , gondolom egy kurva tanulmányt, cikket nem olvastak a témában…

     • yoolie

      Nem is fogok…én is szegénységből jöttem ugyanis,mégsem élősködök senkin,nem keresek kifogásokat,hanem nagyon keményen dolgozom. Javaslom menjen ki terepre,van olyan ismerősöm(szociológus) akinek jót tett. Előtte ő is ugyanilyen magas lóról beszélt,mint ön,aztán rájött,hogy mennek a dolgok valójában és hogy mivel tud segíteni az ehhez hasonló helyzetben lévő embereken. Nem tanulmányokat kell bújni,hanem kimenni közéjük,élni és megismerni őket. Árnyaltabban fogja látni a képet. Nem úgy van az,hogy van,aki rossz körülmények közül jött és erre aztán rá lehet húzni,hogy emiatt nem boldogul.Felelősséget kéne vállalni valamiért.

     • Adam Rsnzwg

      wz érdekes mert éppen szociolgus vagyok, ismerem a szakmát, volta több telepen Hétestől Szikszón át Kenyerespustáig, kutattam írtam , szóva elég árnyaltan és differenciáltan látom nem úgy mint sajnos maga. Az objektív társadalomtudományi tény, hogy sokkal kevesebb eséle van egy Baglas pusztai gyereknek bármihez is mint egy belkerületi pestinek, maga üdító kivétel hogy sikerült a kispolgárságig felküzdenie magát , de ez nem rendszerszerű. Egymás mellett lévő 3 cigánytelep közt is ezsméletlen különbségek vannak, maga kijelent vaamit kategorikusan, aztán próbálja lebecsülni a tanulmányokat mintha nem empirián alapulnának, majd azt javasolja hogy differenciáltan lássam, pont amikor meglehetősen differenciáltan látom nem úgy mint maga.

     • barni

      Az érdekes akkor ön szociologus kérem Tiszavasváriba jöjjön el 10.e körül nézzen széjjel

     • Adam Rsnzwg

      a tanulmány sajnos objektív a többi csak a véleménye, ami tudja olyan mint a segglyuk mert mindenkinek van belőle egy. A helyzet az hogy nulla szociáls hálóval, rossz munkaerőpiaccal, aktív foglalkozáspolitikai ezsközök hiányával stb. stb. magyarázható, nem azzal mert ezek az embeek annyira lusták. Ez a harmadik viág itt Magyarországon., nem lehet azzal elintézni, hogy ők tehetek róluk és bezzeg mások meg kemányen dolgoznak, honnan tudják, hogy ezek az emberek mennyire keményen dolgoznak vagy se a ház körül, a gyerekekkel, a közmunkán, a vasazásal, stb?

     • barni

      Megjött a válasz ha igaz hogy tanit az egyetemen (remélem igaz) akkor még nem volt kint terepen. Szabolcs megye kistelepülései egy kört ennyit kérek.
      “Egy gyereke stigmatizál ha nem rendelkezik azokkla javakkal amikkel az osztálytársai” teljesen egyetértek egy gyermeknek frusztrálo lehet üres hassal lennie.

     • Adam Rsnzwg

      voltam és nem látom miért lenne igaza, ha ebbe szcializálódik valaki akkor miért kell meglepőni, hogy nem polgári városias normákkal rendelkezik, nem értem. Igen csak nem kellene demagóg módon elválaszani a telefont meg az éhséget, az egyik szociálisan fontos a másik biológialiag és nem azért éheznek (nem mondták, hogy éheznek szerintem amúgy sem) mert egyszer kapnak egy okostelefont, ez buta seklyes demagógia sajnos és sokan gndokodnak így.

     • Nofretiti

      ez az ‘ etnocentrizmus’ és ragozott formái nagyon tetszik neked , te szerencsétlen..:_)) melyik ” egyetemen” …hmmm…. tanítasz??? :-))))

     • Végbeles Ezredes

      “nyilván azért vannak ilyen helyzetben mert cigizik néhány szülő.”

      Egyetemet végeztél és nem megy a matek? A cigi még ha tölti és időnként dekkezik se jön ki fejenként 10 ezer alatt. Abból a 10 ezerből a gyerek minden nap ihat tejet meg hetente 3x ehet húst.

      A nő meg igazán nőies amint festett hajjal a 40 fokban szedi a szemetet közmunkásban, de legalább a körme alá rakódott koszt eltakarja a körömlakk. A gyerekét pedig ezzel további pár ezer forinttal rövidíti meg.

      És azt is tudjuk, hogy 8 éhező gyerek sokkal nagyobb öröm, mint 4 akinek kétszer annyi jut, vagy kettő, aki esetleg ha állami segítséggel is, de legalább az érettségiig eljut.

   • barni

    Csak egy kérdésem van, milyen szülő az aki inkább magára b@—-költi el a pénzt és inkább nézi azt, hogy a gyereke korgó gyomorral fekszik le, és az nem magyarázat rá, hogy hol él. Mert mi kispolgárok megtehetjük (ami mások nem??) hogy a gyermekünk legalább teli hassal feküdhessen le.
    És sajnos nincs szép öltönyöm de megvehetném majd éhesen lefektetem a gyereket.
    Nincs kocsim de ha vennék és éhesen fektetném le a gyerek az normális dolog lenne? vagy majd megmondanám a gyereknek, hogy itt az új BMW oszt aludj!

    • Adam Rsnzwg

     Borzasztó logikai hiba amit mondom az etnocentrizmusa és a különféle szociális milőkre való érzéketlensége miatt követ el. Maga azt állítja, hogy azért éheznek a gyerekeik mert a gonosz szülők cigire meg tévére költenek, Ez kibaszott nagy hülyeség, azért éheznek mert nulla a szociális háló, alulfzetik a szociális munkát, az aktív és passzív ellátások színvonala nulla, szociálpolitika gyakorlatilag az éhkoppra elég stb. Könnyű a nyomorultakat hibáztatni a helyzetükért, csak alapvetően téves. Azt állítanihogy azért éhezne ,ert meg mernek engedi maguknak pár töltött cigit, ők is emberek az itsenit!

     • barni

      És a gyerekek nem emberek?? Lehet hogy rossz a
      logikám rendben de nem mond azt: “s. Azt
      állítanihogy azért éhezne ,ert meg mernek engedi maguknak pár töltött cigit, ők
      is emberek az itsenit!”. És inkább had éhezen a gyerek. Papa-mama napi 1-1
      doboz cigi ukrán 450ft egy hétre 6300 FT egy hónapra 25200 Ft és igen, ha cigit
      töltünk az 400 jön ki ha jobban ki van belőle sporolva a dohány mint ha semmi
      sem lenne. Hiteles adatok klienseink sem töltik mert az ukrán olcsó.
      és nem
      csak cigire meg Tevére k9ltik a pénzt. kisbolt segélyosztás és meg lehet nézni,
      és tényleg komolyan mondom, hogy itt szabolcs megyébe bármely kisfaluba
      el lehet menni és meg lehet nézni segélyosztáskor.

      De tudom, hogy ez nem győz meg téged, és nem hibáztatom őket a helyzetükért, de
      azért igenis hibáztatom, hogy éhesen fekszik le a gyerek!
      u. i. kit hibáztassak
      a kispolgárokat? Hogy otthon inkább elszívja a cigi és éhezik
      a gyerek.

     • Adam Rsnzwg

      Igen, csak abba gobdolj bele hogy ezek az emberek mélyszegénységben szocializálódnak más értékekkel, normákkal mint a többsgi társadalom. Nem hisze hogy azért éheznek mert cigizik ha így van akkor tényleg gáz de nem tudhatjuk ezért ne ítélkezzünk meg zsámoljuk ki előre hogy ki mennyi pénzt nem a gyerekeire hanem káros szenvedlyekre költ.

     • CocoJoe

      Pont a viselkedésük miatt élnek mélyszegénységben. Szocializálódni meg az iskolában is lehet, meg egy csomó más helyen. Ők is emberek, és arra már rájöhettek volna, hogy a normáikkal, preferenciáikkal nem igazán tudtak/tudnak előrejutni. Az, hogy mégis azt folytatják tovább, amiről már évtizedek óta kiderült, hogy azzal csak nyomorogni fognak, az az ő döntésük. Más is csak úgy kap munkát, ha tanult. Ezt ők is tudják, ha máshogy döntenek, és nem tanulnak, vagy ami rosszabb, nem engedik a gyerekeiket tanulni, az az ő döntésük, és felelősségük (és nem a társadalomé). A társadalom felelőssége az, hogy ha tanulni akarnak, azt segítsék, és úgy látom, hogy nagyon sokan vannak, akik ezt segítik, támogatják, akár pozitív példával, akár alapítványokon keresztül, akár tanárként, osztálytársként. Segíteni kell nekik úgy gondolom (nem pénzben, hanem oktatással), de helyettük senki nem tudja megtanulni a dolgokat, mint ahogy más helyett sem. Aki azt sugallja a számukra, hogy ők nem tehetnek a saját felemelkedésükért, azzal csak azt erősítik bennük, hogy ne csináljanak semmit, folytassák a semmittevést, és nyomorogva várják a sültgalambot (ami sose fog eljönni, és akkor lehet végnékül a társadalmat hibáztatni, hogy nem tartja el a tanulatlan embereket)…

 • Bresalio Nagy

  “Egy nő akkor is maradjon nő, mert ezzel a gyerekének, főképp meg hogyha lány, példát is tud mutatni.”
  – Szóval a hajfestéktől, körömlakktól és hasonló ilyen külsőségektől marad egy nő nő, és ezzel mutat példát a gyerekének. Illetve – gondolom -, ha egyéb gender-sztereotípiáknak megfelel.
  Nagyszerű gondolkodás.

  (Nem azzal a résszel van bajom, miszerint “a szegényeknek is vannak igényei”; hanem h behozza az érvelésbe a gender-sztereotípiát.)

  • Adam Rsnzwg

   hát az érvelésed valami fantasztikus, tanítani kéne, tényleg a középosztályi szemüveged kellee levenni, milyen érvrendszer meg dzsendersztereotípia. Persze dekonstruáljuk már derridai alapokon egy szegregátum zsákfalus érvelésében megbúj látans hatalmi viszonyokat. Te vagy egy nagy klisé

   • Pista Kis

    A SZELLEMI SÖTÉTSÉGE FÁRASZTÓ ÉS SZÁNALMAS….SZEMBESÜLJÖN MÁR BUTÁCSKA A TÉNYEKKEL!…EGY VILÁG UTÁLJA ŐKET A VILÁG A ROSSZ…..FAJVÉDÉSNÉL IS MÁS NEMESEBB LÉNYEKET MENTSEN!—-azok legalább értelmes életet élnek!

    • Adam Rsnzwg

     azért mert magafajta demagóg tanulatlan csőcselékből álló horda pl. utál egy népcsoportot ahogy ezt sok etnikummal megtették feketék, zsidók stb. az nem a kirekesztett közösségről tanúbizonyság hanem azokról akik tudatlan pofáznak bele rasszista szlogeneket az éterbe. Ez nem fajvédés, kibukott a szög a zsákból, ugyanis zsámomra nem értékesebb egy élet etnikai vagy nemzetiségi alapon, és egy differenciált sokszínű közösségről mint a magyar cgányság és a magyarság ami tágab halmaz nem tennék ilyen butácska kijelentéseket. De maga se nyilván Kézdi, Kertesi, Szalay meg Ladányi művein szocializálódott gondolom….

     • Nofretiti

      amit itt előadsz elég szánalmas… mintha valaki leírta volna,mit kell beírnod és rosszul másoltad…szegény fejed…

  • n537565

   Talán elöször mosakodni, takarítani, a környezett óvni kellene megtanítani a gyereket. Ez volna a példamutatás.

 • Attila Járdi

  Közel 40 évesen, kiemelkedő fizetéssel, nincs okostelefonom, chips-et sem lát a fiam többször, mint ahány születésnapi összejövetel van egy évben. Ez a videó egy vicc. Fizetésem 1-2 %át füstölöm el, de még ezért is bűntudatom van. Az itt megszólalóknak semmi felelősségtudatuk nincs gyermekeik és családjuk irányába.

  • Adam Rsnzwg

   Igazán értelmes dolog többségi poziícióból stabil egzisztenciával hasonlítgatni magunkat egy sajátos szociális miliőhöz ahok az érték és normastruktúra teljesen más. Ezzel a roppant etnocentrikus míves logikával azt is mondhatnók, hogy bezzeg én vegetáriánus vagyok, minek esznek húst, a nélkül is megy. Tényleg a legalja amikor a nyomorultaktól pár doboz cigit , hajfestéket meg pár üveg tetves kólát sajnálunk el. Hányok az egész magyar népsalaktól amiket itt olvashattam, nulla empátia csak a középszerűség meg a bezzegelés. Egész más miliő nem a középosztályi pozícióból kéne észt osztani.

   • Attila Járdi

    A stabil egzisztenciát meg is kellet teremteni. A sajátos szociális miliőről csak annyit, hogy ki lehet törni belőle. Az első fizetésem nem volt több, mint a jelenlegi minimál nyugdíj, felét albérletre fizettem ki, de dolgoztam. Ha kellett, kevesebb bérért, alacsonyabb pozícióért, de mindent elvállaltam. Lehet, hogy Ön hány a “magyar népsalaktól”, de én nem írtam semmilyen etnikumról, Ön használta az “etnocentrikus” kifejezést, így Ön különbözteti meg az itt hozzászólókat, s a videóban szereplőket etnikai alapon. (Ettől meg én hányok, a szegénység nem bőrszín függő.)

    • Adam Rsnzwg

     Mindenki a sjaát történetát abszolutizálja, neked sikerült, de nem ez a tipikus. Egy szóval sem írtam, hogy a szegénysg bőrszínfüggő lenne, nyilván nem az, az etnaikai alapú kirekesztés és szegregáció pedig valós jelenség. Azért mert arra reflektálok, hogy van igenis etnikai alapú iskolai és területi szegregáció attól nem vagyok rasszista, sőt. Magyarként a saját politikai és nemzetközösségemet minősíteni szerintem legitim és hiteles, és igenis felidegesít az amikor kategorikusan kijelentik az ilyen nyomorultakrl, hogy ők teehtnek róla, mert pl. nekem sikerült stb.

     • Pista Kis

      megélhetési gyerekgyárak…és bűnözés…CSAK EZT TUDJÁK FELMUTATNI…SZÜLÉST SZABÁLYOZNI….rákot is kétfélekppen gyógyítják%….gdp zabálókra nincs szükség!

     • Kornél Horváth

      Pontosan, neki sikerült. Tett az élet színvonaláért. Egyértelmű, hogy saját magát tudja felhozni példának. Mi lehetne más példa mint a saját élete, ami nem a szerencsétől vagy kis részben szerencsétől is függ, de mellette megmutatja, hogy ért dolgokhoz, mert érdekli, ettől lesz valaki szakember, nem azért, mert suliból van róla papírja, így pénzt fog keresni és nem az államon, ill. másokon fog élősködni. Nem csinál 120 gyereket, csak annyit amennyit eltud tartani és biztosan feltud nevelni normális körülmények közt és az élet útjára bocsátja 18–20 évesen és megfog élni az ő gyereke is csupán a keresetéből és nem az állami támogatásokból, ami mellesleg sokszor irreálisan sok, csak mert gyereket csinált felelőtlenül. fentartja népességet növekedést, de nem növeli többszörösére a tudatlan társadalmat. Felelősség teljes életet él, próbál kitörni és nem csak panaszkodik. A videon lévő embereket tényleg sajnálom, valahol segíteni kell őket, de nem pénzzel, hanem felzárkóztató programokkal és “észt” kell nekik sajnos osztani, mert kettőig nem tud elszámolni. A mai világban sajnos ezekre nincs szükség, mivel ennél csak komolyabb munkák vannak. Ezt nem akarják sajnos ezek az emberek és követelnek, segélyekért járnak. Tenni kell a dolgokért és nem siránkozni, NEM KÓLÁT,CSIPSZET, OKOSTELEFONT VENNI!!!

     • CocoJoe

      Nemcsak neki sikerült. Másoknak is. És az hogy nem az a tipikus csupán egyéni döntéseken múlik. Ha ők a szegénységet választják, az iskola helyett (holott a videóból is kiderült, hogy tudják, ha tanulnának kitörhetnének), az a saját döntésük.
      Az erőszakos ember meg saját magát szegregálja, mivel a normális emberek el fogják kerülni.

     • Adam Rsnzwg

      ilyen “normális” embereket mélyről elkerülök. Ti születnétek ilyen közegbe megnézném hog élnétek. Jellemzően az ilyen magyar kelet -európai középosztályhoz felkapaszkodott prolik foglalnak ilyen sarkos álláspontot olyan emberekről akik a 3. világ mindennapjait élik. Szánalmas, ilyen plebsszel nem diskurálok tovább

     • CocoJoe

      Ahhoz csak gratulálni tudok, milyen rossz véleménnyel vagy azokról, akik nem szeretnének erőszakban élni…. (mondjuk nem véletlen van tele a fogalmazásod is annyi gyűlölettel…)

      Meg mondjuk arról sincs fogalmad, milyen körülményekbe születtem bele, mégis már jobban tudod, mint én, de a látatlanba gyűlölködés, az megy. gratulálok ehhez is.

     • Nofretiti

      nos, te pl. mit teszel ezekért az emberekért azon kívűl, h. itt osztod az észt??

 • Kornél Horváth

  Végig nézem a videót, de megint csak egyre jobban erősíti bennem az érzést, hogy menjek az országból. Nem másokat akarok eltartani, csupán csak a leendő családom. Az adómból pedig teljen a közbiztonságra, rendre, tisztaságra, egészségügyre és rokkantak, mozgásképtelenek, dolgozni fizikailag képtelen emberek számára. Itt nem azt látom, hogy erre adnék pénzt. Itt azt látom, hogy aránylag fiatal nők 6-8 gyerekkel nyomorban élnek, nem iskoláztatja a gyerekét, hiszen javarészt ők is iskolázatlanok és pénzük sincs semmire ebből kifolyólag. Sajnálom is részben őket, de mi lesz ebből? Az a 6-8 gyerek, ha felnő újabb gyerekeket szül és innentől lehet szorozni. Nem lesz az a pénz elég számukra, amit mi leadózunk. Tovább nem folytatom a sort, mert ez maximum 10-20 év. Fel kell őket zárkóztatni valóban. Mai világot látva próbálnék optimista lenni, de nem megy, mivel akiket felkéne zárkóztatni csak akarnak, de nem tesznek érte, legalábbis javarészt. Vegyen magának hajfestéket, mert az csak 1.000 Ft, meg TV-je, csak ne a hülye magyar valóságshow-t nézze (sajnos azt nézik),az még nem érdekel senkit szerintem. A kóla 350-400 Ft, csipsz megint csak ennyi, ha nem több. Nekem ez kb. 3 adag főtt étel lenne, amiben, hús és egyéb szervezet számára hasznos dolgok megtalálhatók. Cigi? Sok ember dohányzik körülöttem: büdösek! Távolodok amikor csak tudom. Másrészt a cigi legrosszabb esetben is 15.000 Ft minimum. Ital? Egészségére, dögöljön bele. Lehet szívtelen vagyok, de az ilyen emberektől elvenném a gyerekeiket és állami gondozásba adnám és azt a pénzt az állami nevelő intézeteknek és azok fejlesztésére adnám, nem pedig egy olyan szülő kezébe, aki felét vagy nagyobb részét vagy az egészet nem a gyerekre költi. Garantálom, hogy sokkal értelmesebb, megfontoltabb tanultabb emberek válnának belőlük. Tudom, mert tapasztaltam, milyen az állami nevelt gyerek és a 8 általánost se végzett szülő által nevelt gyerek. Ég és föld. Biztos sokan rám förmednek a Cigi és az alkohol miatt tett kijelentésemre, de nem tud érdekelni. Mindegyik haszontalan, egészségre káros, pénz nyelő, teát haszontalan dolog. Én dolgozok, keresek, szüleim se voltak gazdagok, de felneveltek 4 gyereket, köztük engem is és lám mindegyikünknek van élete, gyerekei, felesége, aki normális körülmények közt élnek. Miért? Jó szülői hozzáállás, és mindig dolgoztak, ami volt, amihez értettek, sokszor még azt is, ami nem a szakterületük, de csinálták. Sajnálom a videón lévő embereket, de “mindenki saját sorsának kovácsa” és ez nagy igazság. Tenni kell a dolgokért, nem ülni és várni a segítséget és gyereket csinálni, mert az egyszerű, minden más csak kifogás.

 • barni

  A legszebb az lenne ha lenne egy magyar család (tényleg magyar nem romák). És azt mondaná az anyuka: hát igen szívjuk a cigit havi 40 eft-ba van de más is szijjjja az nem baj?? a gyerek meg had feküdjön le korgógyomorral és nem telik kajára.
  Ezt leadnák így műsorba. Hmmm vajon akkor is ennyi védője lenne ennek a nem roma családnak?

 • Haracsi Ili

  Nekem sincsen okos telefon!!!! Hát ökölbe szorult a kezem. Meg fogja kapni a telefont mert most 8-os. Hát komolyan úgy fel ment a pumpa bennem. Felelőtlen élősködő emberek. Talán a telefon árán lehetne venni mosógépet vagy nem?????? Én sem de az unokáim sem esznek csipszet, és nem isznak colát. És nincsen telefonjuk sem. Anyja apja dolgozik nekik. Mit akarnak ezzel el érni???? Még nagyobb szakadékot a Magyarok meg a c……k között???? (Azért szül gyereket mert abban van öröme) Hát ez röhej. ABBAN van a telefon meg csipsz meg a cola ára azért szülik.

 • Jenő Mészáros

  Van aki olyan szegény, hogy nem csak cigarettára, italra, hanem mázsás hasra is telik neki.
  S láthatjuk, hogy a nélkülözhetetlen okos telefon sem feltétlenül emeli a család IQ-ját (értelmi színvonalát). De a fogak számát sem…

 • László 85

  Hello én csak annyit kérdeznek hogy 2015 ben nem az a szégyen hogy ennek kell témának lenni hogy az alapvető dolgok az életben amit itt luxusnak neveztek az máshol alap es itt is annak kénne lenni elég baj ha valakinek ez a luxus legyen különbség gazdag szegény közt de ne a mindennapi evés legyen ha nem rajtad 50 ezres cipő van másikon 3 ezres es hasonlók plusz van egy törvény szegény ember mindig többet költ mivel én bár mikor megvehetem így meg van szokva és ezért nem is kell de aki ritkán jut kis pénzhez az amitt nélkülözött szeretne be pótolni es több felesleges dolgot vesz mint aki bár mikor meg veheti ebből nem kell faji kérdést csinálni sajnos országos hogy nincs alapvető élet színvonal es az élelmiszer a luxus

 • SzAlitta

  Én egy dolgot nem értek. Miért kell igénytelennek lenni, ha valaki szegény? Nem a mosakodásra gondoltam, mert azt lehet nem tudják megoldani, hanem a környezetükre. Ha annyira nő akar lenni, kezdje ott hogy a rengeteg szabadidejét házimunkával tölti. Mint az egyik nő….”én az udvart rendbe rakatnám”….mi tartja vissza?

 • Róbert László Somogyi

  Vidéki gyerek lévén, mélyszegénységből indultam.
  Szüleim elváltak, -alkoholista apám miatt- a családban mindenki dohányzott… Gyerek fejjel megfogadtam hogy sem inni, sem cigarettázni, sem drogozni nem fogok, mert nyomorba dönt. Betartottam! A családom egy részének most is a dohány az első, a holnapra nem igazán gondolnak…. (Jah, de! Évi 1 millió cigarettára….) “Nekem pedig könnyű”, mert nincs gyerek, nincs ital, nincs cigaretta, ellenben van sok-sok munka, és van jövőkép…

 • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

  Végső célja – egyelőre – a Mars megszállása, azt szeretné, ha ott is hantolnák el. ”

  és miért is? mert elmebeteg?

  “Addig akadnak kisebb tervei is, a minap épp régiónkat vette célba: olyan vákuumvasúton dolgozik Pozsony, Budapest és Bécs között (az épp megbukott szlovák kormánnyal már szándéknyilatkozatot is kötött), amely oly gyors lenne, hogy a tisztelt olvasónak e recenziót az út alatt elolvasnia sem lesz ideje.”

  igen, ami még ki sincs fejlesztve, nem is létezik és biztonsági okokból hollandok és a franciák visszamondták. mert nagyon veszélyes többszáz km csőbe vákummot, nyomást rakni. nagy sebesség , nagyobb veszély, több halott.

  amúgy szerintem musk csak egy stróman. a nagy autógyártók strómanja, a jenkiknek kell az amerikai álom. meg a konkurencia illúziója.

  • Zoltan Patai

   Embert küldtek anno a holdra és mint utólag kiderült puszta politikai, hidegháborús verseny okán. Sokan várták nem mostanában, hanem akkor, hogy elkezdődik az űr valós felfedezése és belakása. Ez annyira kézzelfogható volt, hogy anno a Disney, mármint Walt Disney személyesen csinált oktatófilmet gyerekeknek, hogy miért fontos a Mars kolonizálása. Aztán évtizedekig nem történt semmi. Érdekes módon mióta tart a versengés a kereskedelmi űrfejlesztések terén hirtelen felélénkültek a “hivatalos” kutatások is. Reális esélye van az újabb fajta ION hajtóművekkel hetekre zsugorítani egy Mars utazás időigényét. Anno voltak elmebetegek akik körbe akarták hajózni a Földet, új földrészeket akartak felfedezni vagy éppen tenger mélyét, hegyek csúcsát. Hát most miért baj ha valaki életét és vagyonát ilyesmire teszi fel? Valaki meg méregdrága sportkocsikat gyűjt vagy hifi mániás.

   • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

    ki mondta hogy baj? én is vennék teslát ha jó aksija lenne és ki lenne építve a töltés

 • Zoltan Patai

  Emlékszem sokan kiröhögték amikor a Tesla elindult. Arra is emlékszem, hogy egy éve miért cikizték a Teslat. Most meg pár hét alatt zsinórban jönnek a hírek, hogy az autógyárak miként szeretnék egymást megelőzve a teslát leiskolázni. Ha a Tesla rövidesen eltűnne, akkor is emberünk évtizedeket spórolt a hülye autógyárak témára állításával.

 • Zoltan Patai

  Ami szintén elég messze lehet, mert éppen csak a próba verzió alfáját építik.

 • András József Fazekas

  Tudod tökfej, a “törpe úgy lopja szét az országot”, hogy közben 2010 óta az ország pénzügyi- gazdasági mutatói folyamatosan, egyfolytában javulnak, míg te “barátaid” úgy “loptátok szét az országot” 2010 előtt, hogy csak az adósság, meg a káosz maradt utánuk.

  Innentől kezdve nulla pontos érvelés amivel nyomulni próbálsz, de ez a cikk igazából nem erről szólt.

 • Tankos

  Mellényaltál, mert nekem se a gyúcsány, se a vona nem barátom. :)
  Viszont remélem, hogy a magadfajta fideszbérencet egy stadionban egy focista fogja kezelni vakbélműtéttel! :)

 • András József Fazekas

  Ki a f*szt érdekel, amikor ugyanazzal az érveléssel, és ugyanazzal a retorikával nyomulsz?

 • Tankos

  Öhh, én a fideszeseknek ennyit szoktam mondani: egészségügy, oktatás.
  Voltál manapság kórházban? :)
  Ismerősnek 3 hónapra adtak kardiológiára beutalót. 2 hónapra rá mentő vitte be infarktussal.
  A reformok működnek, te szerencsétlen! 😀

 • András József Fazekas

  Hááát …

  Ha az egyenlet végeredményét tekintjük, sokkal hatékonyabban működik mint a 2010-es kormányváltás előtti összes kormány.

 • András József Fazekas

  Ha tudsz valamit, menj a rendőrségre, ha nem tudod bizonyítani amit állítasz, inkább kussolj.

 • Tankos

  Kitöröltem inkább! :)

  A jövőben hanyagoljuk egymást, megvetem a magadfajtát. További jókat! :)

 • András József Fazekas

  Helyes.

  Mivel te voltál az aki rám akaszkodott, el is kezdheted a takarodást.