drón

Gamerek a drónháborúban

Az USA terror ellenes háborúját az utóbbi években masszívan meghatározzák a dróntámadások, melyek közül a legtöbb Pakisztán területén történik. A támadások felmérések szerint nem hatékonyak, túlzott civil vagy meghatározhatatlan identitású áldozattal járnak és túl kevés igazi célpont megsemmisítésével. Az ilyen támadások során az kontinensekkel arrébb lévő vezérlő „pilóták” egy maszatot látnak csak a képernyőjükön, majd parancsra ölnek olyanokat, akikről nem tudják kicsodák. Bár pszichológusok azt mondják, távolról könnyebb megölni egy valakit, mint testközelből, a drónokat kezelők is háborús stressztől szenvednek. Főleg, ha civil területről érkeztek. Mondjuk a videójáték-szcénából, ami egyre népszerűbb toborzóterülete az ezzel foglalkozó hadseregeknek.

A Guardian dokumentumfilmje a nerd-ök drónháborúban betöltött szerepét vizsgálja.

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás