Kocsis Máté az Átlátszóról és a K-Monitorról: a többséggel szembeni aberráció, rosszindulat, és ugye a külföld

kocsis mate

Nem várt fordulatot vett a Józsefvárosi Önkormányzat január 22-i képviselő-testületi ülése. Átláthatósági programot ajánlott egy ellenzéki képviselő, mire Kocsis Máté polgármester kifakadt és egészen durván nekiment a korrupcióellenes civil szervezeteknek, valamint az adóforintok elköltéséről érdeklődő állampolgároknak. Érdemes megnézni a 23 perces felvételt, de türelmetlenebb olvasóink számára alább kiporcióztuk a paprikásabb falatokat.

Az egész azzal kezdődött, hogy Erőss Gábor PM-es józsefvárosi önkormányzati képviselő “nem csak formális, hanem tényleges” átláthatóság növelési lépések megtételét javasolta. Erőss “jogászi végzettséggel nem rendelkező” városlakók által is könnyen használható webes felület létrehozását sürgette, melyen a városvezetők nagyobb körének vagyonnyilatkozata is évente frissítésre kerülne. Ezeken kívül a többek közt az Átlátszó és a K-Monitor által jegyzett “Ez a minimum az önkormányzatokban” átláthatósági programot ajánlja Kocsis Máté figyelmébe, amelyhez a PM-es Karácsony Gergely vezette Zugló önkormányzata a helyi Fidesz támogatásával már hónapokkal ezelőtt csatlakozott.

Ez a minimum az önkormányzatokban

Annak érdekében, hogy csaknem két és fél évtizeddel a rendszerváltás után Magyarországon a korrupció ellen érdemben lehessen tenni, a Transparency International Magyarország, a K-Monitor Egyesület és az Atlatszo.hu oknyomozó portál korrupció elleni minimumprogramot dolgozott ki. A célunk az, hogy a 2014-es választáson induló pártok és képviselőjelöltek kötelezettséget vállaljanak a leginkább égető korrupció kockázatok kezelésére. Tovább a projekt honlapjára.

Kocsis Máténál Erőss felszólalása teljesen kiverte a biztosítékot és a javaslat lényegi pontjainak tartalmi megvitatása helyett egy jó 20 perces előadásba kezdett az Átlátszó mögött látni vélt átláthatatlan érdekcsoportokról, a szerkesztőségben dolgozni gondolt politikai aktivistákról, valamint a rosszindulatúan kíváncsiskodó, a világot gyűlölő állampolgárokról. Akiket pluszban meg is fenyegetett. Csak erős idegzetűeknek ajánljuk az itt következő videót:

A 8. kerület újraválasztott polgármestere 2:53 körül kezd bele az Átlátszózásba. Először az Erőss által hivatkozott anyag minőségére tesz egy megjegyzést, de tartalmi kritika helyett a megszokott fideszes összeesküvés-elméletekkel folytatja expozéját. Kocsis szerint az Átlátszó és a K-Monitor nem független szervezet, “politikai aktivisták dolgoznak benne” – mondja, hozzátéve, hogy “a legátláthatatlanabb finanszírozás pont, hogy az Átlátszó.hu-é”.

“Titokzatos – egyébként én tudom, honnan vannak a pénzek, ez még parlamenti múltamból adódik, ezt nem áll módomban Önöknek itt feltárni – olyan külföldi finanszírozású politikai szervezetekről van szó, amit egyébként a társadalom többsége nem tekint független szervezetnek.”

Sajnos Kocsis úr téved, esetleg félrevezették a Parlamentben, vagy rossz kutatásokat olvasott – arra gondolni sem mernénk, hogy szándékosan hazudna. Segítségképpen ajánljuk figyelmébe az állami és párttámogatásokat az alapítás óta kizáró támogatási elveinket, és a költségvetésünk bevételi és kiadási oldalának számszerűsített összetevőit. Ebből kiderül, miből gazdálkodik az Átlátszó, ahogy az is, hogy 2014-ben már több állampolgári mikroadomány érkezett a lap költségvetésébe, mint “külföldi” pályázati forrás, és ez éppenséggel nem azt mutatja, hogy a közvélemény megvetné a tevékenységünket.

 

Ha Kocsis úr ezt elolvassa, biztos nem mondja máskor, (mint a 8. percnél), hogy “hozzák már nyilvánosságra miből gazdálkodnak”.

De úgy tűnik nem olvasta, mert rátesz még egy lapáttal:

“Közönséges, megélhetési politikai aktivisták dolgoznak. Én ezt már többször elmondtam, most is felvállalom ezt a véleményemet.”

Kocsis Máté tovább bizonyítva tájékozatlanságát, azt is az Átlátszó szemére veti, hogy nem emlékszik “az Átlátszónál dolgozó újságírók politikai aktivitására” a 2002 utáni években akár józsefvárosi, akár angyalföldi vagy zuglói ügyekben. Itt szeretnénk Kocsis polgármester urat felvilágosítani arról, hogy a szerkesztőség egyik fele ezekben az években még gimnáziumba járt, a másik fele pedig az akkori kormányokhoz kötődő Kulcsár-üggyel, Gyurcsány rendőrségének túlkapásaival, vagy az MVM korrupciós botrányaival foglalkozott. Ja igen, és az Átlátszó amúgy 2011 óta létezik csupán, de ez mindegy is. (Utóbbira egyébként Jakabfy Tamás LMP-s képviselő is felhívja Kocsis figyelmét.)

Kocsis ezután előkapja az örök jolly jokernek számító liberális jelzőt, majd a vagyonnyilatkozatok évenkénti aktualizálásáról kijelenti, hogy ez szerinte “olyan fajta ostobaságot tükröz, meg felkészületlenséget, amit nehéz szavakba önteni.”

Kocsis ezután arról beszél, hogy az önkormányzatának soha sem volt semmilyen titka, náluk mindenbe bele lehet tekinteni. Emiatt viszont nem tudjuk mire vélni későbbi kifakadását a közérdekű adatok iránt érdeklődő állampolgárok ellen.

Ezután Kocsis Erőss Gábor szemére veti a “többséggel szembeni aberrált ösztönt“, ami miatt az ő körei – ahová az Átlátszót is sorolja – a Fideszt támadják, majd azt ígéri, hogy márciusban – “az életszerűség keretei között” – előterjeszt egy javaslatot a kerületi átláthatóság bővítéséről. Ezután viszont egyből a közérdekű adatigénylésekkel kapcsolatos szintén szuper elméleteit fejti ki.

“Nagy mennyiségű közérdekű adat-igénylésekkel megpróbálják olyan szinten leterhelni a kormánypárti polgármesteri hivatalokat, hogy az már-már működésképtelen legyen.”

Ez az egyik kedvenc konteónk, ami a Rogán Antal által vezetett kerület átvilágítását célzó munkánk, illetve Kimittud közadatigénylő portálunk népszerűvé válása után terjedt el kormányzati körökben. Két éve a Lex- Átlátszó bevezetésével törvényt is szenteltek neki, ezzel szűkítve az átláthatóságot.

Kocsis Máté mindezeken felül azzal is fenyegetőzik, hogy bosszúból nyilvánosságra hozzák az adatkérők nevét és “szándékát”. Ezt hogy gondolja, nem mondta, talán megkérdezi, vagy kitalálja. Szerinte az egyetlen célja az állampolgárok adatkéréseinek ugyanis az lehet, hogy akadályozzák az önkormányzat munkáját. Az infotörvény egyébként világosan szabályozza, hogy nagy mennyiségű adat kikérése esetén a teljesítési határidő meghosszabbítását is kérheti egy hivatal. Ha pedig olyasmit kérne valaki, ami fent van egy önkormányzati oldalon – de esetleg jól el van dugva -, akkor az adatkérésre adott válasz lehet egy erre az adatra mutató link is.

A fentiek után Erőss Gábor válaszol, de nem nyugtatja meg Kocsist, aki bele is kezd az adatkérők archetípusainak felvázolásába.

Kocsis Máté szerint három okból kérnek adatot az állampolgárok:

– rosszindulatból

– lustaságból

– kíváncsiságból

“Vannak rigorózus, visszatérő adatkérőink, akik (…) arra tették fel az életüket, hogy akadályozzák az apparátus mindennapjait. (…) A világgal szembeni végtelen gyűlöletük lefordítását szoktuk látni ezekben az adatkérésekben”

– mondja végezetül a polgármester, megmagyarázván, hogy egy átláthatóbb honlaptól nem várható változás.

Mi pedig mit is mondhatnánk egy ilyen szép évnyitóra?

Természetesen ajánljuk az állampolgárok figyelmébe a Kimittud nevű rosszindulatú, ellenséges külföldi ügynökök által működtetett, szabotőr célú közérdekű adat-igénylő portálunkat, ahol bármely hivatalos szervtől megkérdezhetik, mire költötték el az adóforintjaikat. Az oldal nemrég újult meg, és napról-napra többen veszik igénybe hogy ellenőrizzék,mire költi az állam és az önkormányzatok a közpénzeket.

Halász Áron

A videófelvétel az önkormányzat honlapjáról származik.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Támogatás SZJA 1% felajánlásával

Ha 1%-od az atlatszo.hu érdekében kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodon az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42

 • Molnár László

  “két pozitív és egy negatív bírálat ellenére visszautasította”
  Esetleg pontosabb lenne a megfogalmazás, hogy egy bíráló elutasította,  a másik kettő pedig “Reconsider after major revision”-t (alapos átdolgozás utáni ismételt elbírálás) jelölt meg – csak hogy árnyaljuk a képet. Kérdés, hogy ezek után mi történt, megtörtént-e a major revision?

  “Ez az eljárás egyesek szerint ellentétes a tudományos peer review játékszabályaival”
  A játékszabályok pontosan ezek – ott van mindegyik bírálatban a négy lehetséges opció – accept, minor rev, major rev, reject. A _beküldött_ formában csakis a legelső esetben fogadja el az újság, a két közbülső esetben _nem_, sőt major revision esetén több kört is pingpongozhat a cikk a szerző és a bíráló(k) között. Aki írt már életében minimum egy tudományos közleményt, a további részletek ismerete nélkül minimum kétkedően áll ehhez a sztorihoz, teljesen függetlenül attól, hogy úgy egyébként mit gondol Miskolczi munkájáról.

  • Fmiskolczi

   A klima tudomanyban nincs peer review, vagy azt irod ami az allami allaspont, vagy felejtsd el.
   Latom  Lacalaca nem sipakolt, hanem azt irta amit a biralo akart. En inkabb sipakolok….

   • Molnár László

     Aztán azt miből gondolja kedves professzor, hogy azt írtam, amit a bíráló akart? Persze, meg is lehet sértődni, meg verni a mellet az interneten, meg lefitymálni más kutatókat (pl. engem), csak az nem feltétlenül vezet előre.

 • KGyST

  A Lacalaca által feltett kérdésekre én is nagyon kíváncsi vagyok, mi lett a, ha jól látom, 2010-es sztori folytatása?

 • Pap Zsolt

  “Miután a HVG LMP-közeli cégnek aposztrofálta az atlatszo.hu-t, a Mandiner egyes kommentelői szerint pedig egyenesen a párt fedőszerve volnánk”

  Mindig a jó öreg Cui prodest kérdést kell feltenni.
  Szerintem ez az írás a Fidesz és az őket irányító neoliberális Oriens-Reformszövetség érdeke!

 • Halvor

  Azért egyedül az elutasító bírálat látszik kicsit is komolynak. Rendes tud. újságoknál azért a bíráló nem szorítkozik arra, hogy a 27. sorban máshogy kéne fogalmazni, pláne akkor nem ha óriási újdonságról van szó.

  • Fmiskolczi

   Miert kicsit? Miert nem latszik nagyon nagyon komolynak? Es miert nincs sehol (rendes tudomanyos ujsagoknal persze ) egyetlen biralat, szamszeru pelda, arra hogy szamitasaim rosszak? Hat eve nem tudnak semmit kiszamolni?  A tudomany nem szepirodalmi vetelkedo. Kivancsi lennek mennyit ert Halvor az uveghazhatas fizikajabol, ha mar ilyen jol megalapozott velemenye van….

 • pukkandúr

  Ez megőrült 😀 Vajon ugyanazt a gyógyszert kapja, mint az Orbán?

 • MikeeHun

  Eskuszom veszek ezeknek egy szkennert meg OCR szoftvert… Hogy nem lehet annyi ertelme egy embernek a mai vilagban hogy rajojjon nem papiron kell adatot szolgaltatni? Szanalmas alak.

 • Jozsef Juhasz

  Ez egy kész elmebeteg, ez nem börtönbe fog ülni, ezt kezelni fogják egész életében, zárt osztályon!!! soha nem dolgozott, lopta a közvagyont. dumálni készítették fel, fityeSS szférában!!! Szégyen, ilyen kis ficsurok vezetnek meg embereket… Közpénz!? Nyiltan kell elszámolni vele, ennek a baromnak is!!!

 • Tősér Csaba

  Nem más Ő, mint Hugyos Máté…

 • Fazekas András

  Mit is lehetne egy volt Miépestől várni… zsidózhatott volna egyet, ahogy a régi szép időkben, csurkapista szárnyai alatt/alól.

 • Walaki

  Kibaszott csotany.

 • József Kurucz Váradi

  Csodálkoznék, ha egy fideszes hozzájárulna bármilyen ellenőrizhető, átláthatóságot biztosító javaslathoz!
  Mit képzelünk? Mi közünk az Ő mutyijukhoz?
  Örüljünk, hogy nem vezettetnek bennünket is valami kitalált váddal bilincsben a korrmánymédiában!
  Mint néhány önkormányzati volt vezetőt, akiket azóta minden bíróság felmentett. (l: Molnár, Hunvald, …)

 • “Ciklon”

  …..és ez a pökhendi ostoba a nép alkalmazottja….

 • György Fekete

  Ez egy dilis bolond!!!

 • trisel

  “A világgal szembeni mérhetetlen gyűlöletük…”
  Dobtam egy hátast. Egyfolytában hablatyol, viszont ömlik a szájából a szar, de nem mond semmi mást, és még idióta is. Fideszes.

 • moment

  Máté fiam, mielőtt elkezded kihányni magadból az összeesküvéselméleteidet, neked, – legalább neked – tájékozódnod kellene. Te egy szolga, és a párttársaidhoz hasonlóan púp vagy a nép hátán.

 • VGZS

  Valóban jó lenne még néhány adatot tudni:
  – van-e még 13-14. havi nyugdíj/közalkalmazotti bér?
  – mennyi az átlag nyugdíj/közalkalmazotti bér?
  – hány nyugdíjas/közalkalmazott van?
  – mennyi a nyugdij korhatár?

  Médiában elég vad számok jelennek meg ezekről is, jó lenne tisztán látni.

 • ingyenebed

  1. hát ha a gyermekcipőben járó görög ipar nem bírta a nyugati versenyt, akkor talán nem kellett volna nyugati jóléti államot sem csinálni hitelből, mert az az embereknek “jár”. nem “jár” semmi, pogi elvtárs, vagy megteremti a nép az életszínvonalának anyagi fedezetét, és akkor van, vagy nem teremti, és akkor nincs. és mit tettek a görögök az iparukért? 40 ÉV ALATT !! sorold már nekem a görög iparcikk márkákat. ezalatt a japánok, kínaiak, malájok, stb elárasztották a nyugati egyetemeket, hogy hazavigyék a tudást. közhely a román, lengyel munkavállakók tömege, akik nyugatra mennek munkáért, ma már a magyarok is kezdenek ehhez felzárkózni. mikor hallottál a görög egyetemisták, szakmunkások tömegéről, akik mentek nyugatra a pénzért, tudásért? francokat. zimmerferi a tengerparton, aztán feketén kiadni, közben beülni közalkalmazottnak, ez ment. én végigjártam az ország felét kocsival úgy, hogy végig számla nélkül zimmerferiztem. hogy a fenébe lehet, hogy ugyanezt szlovákiában meg sem tudod próbálni, mire odaérsz ki van téve a számla? a kultúrális különbségek, amiken már túllépett a tudomány…
  2. tömegdemokráciában nincs olyan hogy “a szegény nép a korrupt poltikai elit áldozata”. ez fogalmilag egy agyrém, önfelmentés, felelősségelhárítás. lsd még: “nem tudom mitől hízok, nem is eszem”, “nem tudom mitől estem teherbe, hát védekeztünk”. jah, persze. a nép választja a poltikai elitet, ami a nép köréből rekrutálódik. amilyen a mosdó, olyan a törölköző. hasonló a helyzet a magyarral. mindenki, aki követi a politikát, pontosan tudja milyen a fidesz, tudja, hogy 95 óta, a bokros csomag óta hazudik, azt is tudjuk miért. mindenki tudta, hogy a fidesznek 0 (zéró) politikai programja volt 2010-ben, erre kért (és kapott) kétharmadot. stb. ennyire “áldozat” a magyar nép. és a görög nép, aki “nem tudott semmiről”. ugyammá királylány!
  3. a szakszervezeti bérharccal kapcsolatban simán hazudsz, volt egy hosszú vitád a portfoliósokkal, amiben felmosták veled a padlót, és amit “elfelejtettél” ide belinkelni.
  4. a görög adatokkal kapcsolatban szintán hazudsz. a nyugdíjkorhatárok több évvel a német alatt vannak + 13-14 havi nyugdíj. vannak egy rakás példa a hétköznapokból. mivel lehet megmagyarázni, hogy 2014-ben a görög újautó eldaások 20%-al nőttek, miközben a német 4%-al csökkent? a szegény éhező görögök autóba menekítették a pénzüket? na menjetek már a …
  nincs olyan “teljesen normális korban mennek nyugdíjba” – megáll az eszem, ez egy gazdasági paraméter, hogy “normális kor”? úgy mész nyugdíjba, ahogy a nyugdíjrendszerből az pénzügyileg adódik, ennyi. ha nem tetszik, szerzel pénzt magadnak, és akkor mehetsz, mikor neked tetszik. “a mediterrán életmód miatt tovább élnek” – eszem megáll. hát akkor talán magasabbra kéne emelni a nyugdíjkorhatárt nem?
  5. az hogy időben ki mennyit dolgozik, senkit nem érdekel bocs, ez egy kommunista bullshit. az számít, mennyi pénzt termel vele. lsd még: “nekem jár a nyugdíj, fizettem járulékot”, “nekem jár az orvos, fizettem tb-t” – nem az számít, hogy “fizettél”, hanem hogy KIFIZETTED-e az ellenértékét annak, amit igénybe veszel?
  6.Stiglitzet olvastuk, agyrém amit beszél. az nem a demokrácia megtámadása, ha nem vagyok hajlandó egy népet felmenteni a döntésének felellőssége alól azzal, hogy finanszírozom a csodavárását.
  7. a szirizával kapcsolatban is hazudsz. amit csináltak, az egy színjáték volt kezdettől fogva. eszük ágában sem volt a hitelt visszafizetni, az egész cirkusz arra volt jó, hogy áldozatnak tüntethessék fel magukat. te meg mint jó bohóc asszisztálsz a színjátékhoz.
  8. a japán adósságot felesleges idekeverni, annak túlnyomó része a saját lakossági kötvényvásárlás, belső adósság. mindenki tudja (persze ezt is “elfelejted” megemlíteni), hogy a 2013-14-es szándékos jen gyengítéssel a japán kormány kormány gyakorlatilag ellopta (elégette) a saját népe megtakarításainak negyedét. ezt tekinted te (baloldaliakra jellemző módon egyébként) példának.
  9.piketty-t most olvasom (külön sztori, hogy azért 8500 ft a nagy balos közgazdász könyve, mert az ér fele az övé, és minimum 4000-et követelt könyvenként, a kiadó vért izzadt vele – nem is vettem meg, lehúztam torrenttel, szakadjon meg a nagy balos) – semmi köze a görög kérdéshez. a görög kérdés nem a jövedelemkölönbségekről szól, hanem hogy nem termelték ki amit elköltöttek.
  10. Krugman annyit állít, hogy hiba volt az eurozóna. Mitől volt hiba? attól, hogy nem lehetnek a tücskök és a hangyák egy devizában. pont, hogy az értékszocilógia miatt nem lehet, amin állítólag túlléptünk… frászt léptünk túl. pont az ilyen válságok mutatják meg, mennyit számítanak a kultúrális különbségek. ez egyfajta evolúció. vannak sikeres népek (államok), és vannak, akik mennek a levesbe. mindeki a maga szerencséjének pogátsa.
  jah persze, nem kollektívum a görög nép – csak mikor pénzt kell kapjon az eu-tól, akkor már mindjárt kollektívum…
  11. ha nem tudsz fizetni, akkor a bank nem azért tesz ki a lakásodból (végső esetben), mert az “működik” (mire odaáig eljut akkor már semmi nem működik, azért tesz ki, mert ez maradt) – hanem mert megszegted a szerződést. ha nem tenne ki, senki nem fizetne, mert minek? és én mint betétes el is várom tőle, hogy tegyen ki. ha nem tesz, azokat lopod meg, akik hitel helyett spórolnak és azt veszik, amire pénzük van, mint én pl.

  • Ferenczi Krisztián

   Ha az enyémet törölte, akkor sanszos, hogy ez is törlésre fog kerülni, én még csak nem is elvtársoztam le.

  • Vidéki

   Szövegedből érzékelhető, hogy keveset forgatod a Bibliát, ezért gondolkodsz olyan könyörtelenül.

   A görögök helyzete hasonló a bibliai “Tékozló
   Fiú” történetéhez, amelyben az atya kedvence a fiatalabb fiú kikérte atyai
   örökségét elment egy távoli országba. Ott léha életet élve eltékozolta, rossz

   nőkre (kik pénzért osztják csókjaikat) pazarolta
   vagyonát.

   Mikor az éhhalál szélére került visszatért
   apjához.

   A szerető atya kedvenc fiacskáját így fogadta:
   Hozzátok hamar a legdrágább ruhát és

   adjátok rá. Az ujjára húzzatok gyűrűt, és a
   lábára sarut. Vezessétek elő a

   hizlalt borjút, és vágjátok le. Együnk és vigadjunk.

   Az idősebbik fiú, aki mindig kint
   robotolt a mezőn és sohasem tékozolt, hiába mérgelődött, az atyának joga volt
   ahhoz, hogy fiait kettős mércével mérje.

   A bibliai történet reményt nyújt arra, hogy
   Görögország története is boldog befejezéshez jut el! Görögországot is keblére
   öleli a Trojka, miként a Tékozló Fiút az Atya.

   • hazajövet

    a tékozló fiú itt:

    APA: térj vissza, fiam, itt a hízlalt borjú
    FIÚ: nem! inkább éhen halok!

 • Dagimaczi

  Köszi a cikket, segít a tisztánlátásban.

 • Na Tibor

  Állítás: “Dehát a görögök csináltak egy költségekben sokszorosan elszálló olimpiát, ami alaposan megdobta a bruttó államadósságot. És itt sem érdemes csak a GDP arányos államadósságot nézni, mert GDP visszaeséskor a nevezőhatása az erősebb.”
  Válasz:

  • Zoltán Pogátsa

   Teljesen egyetértek. A KORRUPT ELŐZŐ ELIT csinált egy ilyen olimpiát.

   • KZoltán

    Most a miénk készül?

 • disqus_9JRN3sY25Y

  Gorogorszag 2002-ben 10 eves SWAPba rakta a penzet a Goldman Sachson keresztul. Ezzel csalard modon kijatszotta az allamadossag szabalyokat is (azota nem is lehet ezt ilyen modon csinalni). A gorog bomba eppen ezert 2011 vegen robbant, amikor a Goldman jelentkezett, hogy lejart a 10 ev, es akkor most lehet visszacsinalni a SWAPot, es hirtelen meg is jelent az allamadossag 2012-ben.

  Pogatsa ur egesz posztjat felepitette arra, hogy 2009-ben milyen jok voltak az adatok. Az egesz fenti tortenetet kihagyta a posztjabol, es azt akarja, hogy elhiggyuk az egesz hazugsaggyarat, amit erre raepitett, hogy hatha nem vesszuk eszre. Egy rendes elemzo ezzel inditotta volna az elemzest, es meg csak veltlenul sem 2009-cel hasonlitotta volna ossze, hanem a 2012-es ujraindulastol. Akkor termeszetesen teljesen mas adatok is jottek volna ki.

  • Zoltán Pogátsa

   OK. KÖsz. :) Erre is lesz reakció a második részben. :))

 • MALYOM

  Hmm …

  ÁLLÍTÁS: “A görög válság tulajdonképpen nagyon egyszerű. A görögök felvették a sok hitelt, és most nem hajlandóak visszafizetni.”
  Valóság: A válság megértésében … Terelés, görögök = a görög állam az államadósság szempontjából. Fel lett véve a hitel, amit a szerződés szerint vissza kell fizetni.
  2015 januárjában … Megint csak terelés, teljesen mindegy, hogy ki irányította az államot, maga a görög állam kötötte meg a hitelszerződést. Az elszámoltatás is teljesen irreleváns gazdaságilag, mivel az elszámoltatottak nem fogják tudni visszavarázsolni az elköltött pénzt.

  Á: “Na jó, de a görög társadalom jobban élt, mint amit megengedhetett volna magának.”
  Valóság: Nem, ezt a közkeletű … De, az említett országok GDP-jének ~20%-át nem a turizmus adta, mint Görögországét. A válság meg elég erősen érintette a turizmust. Csökkenő bevételek a turizmusból + mesterségesen felpumpált állami bérek = hiány -> hitelfelvétel
  http://1.bp.blogspot.com/-vMIKpFtqF4o/T4YWVPKMVsI/AAAAAAAAA3U/XW9EH8XbsVc/s1600/Tourism.jpg

  Á: Akkor honnan jött össze a hatalmas adósságuk?
  V: 2009-ben, azaz az öt … Szerintem nem a hitel mértéke a fontos, hanem az, hogy a nemzeti gazdaság elbírja-e a törlesztést.

  Á: “Rendben, de az közismert, hogy a görögök nem akarnak dolgozni, korán nyugdíjba mennek és kirívóan korruptak.”
  V: Ezek is mítoszok… A “konkrét adatok” 2007-ig szerepeltek. A görög kormány meg a válság után is növelte a szociális kiadásokat.
  https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=SOCX_AGG

  Á: “Ne hülyéskedjünk már, a görögök a magyarhoz vagy a szlovákhoz hasonló GDP illetve termelékenység mellett sokkal magasabb béreket fizettek maguknak!”
  V: A magyar GDP és termelékenység … A görög gdp vásárlóerő paritáson a szlovák és a magyar közt van kb. félúton. A nominális GDP szerintem nem mérvadó … terelés.

  Á: “Na de hát a görög nyugdíjak a GDP 16%-át teszik ki!”
  V: Valóban annyit, de ez megint … Megint csak: https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=SOCX_AGG

  Gyökér politikusokat választottak, akiknek csak a szavazatmaximalizálás volt fontos, mindenféle előrelátás nélkül (hello Mo.).

  • nemjoezigy

   Lehet, te vagy a gyökér, aki ahhoz is gyökér, hogy megértse, miért gyökér. Nem vagy tisztában a hányadosok természetével, hiába magyarázza neked Pogátsa el még egymilliószor, hogyha esik a GDP, de kevésbé esik az állami kiadás, akkor a kiadás/GDP ráta növekedést mutat, noha valójában súlyos megszorítási intézkedések vannak mögötte. Talán ezért érzed úgy, hogy az cáfolat, ha hányados növekedést tartalmazó OECD kimutatásokkal hadonászol.

 • Zoltán Pogátsa

  Az acsarkodó hozzászólásokat ismét töröltem.

 • Sz. Péter

  Nem bírálat, hanem kérdés. Miért nem támogatják a finnek, a dánok és a skandináv államok a jelenlegi görög kormányt ?

  • Zoltán Pogátsa

   A dánok és a svédek nincsenek az eurozónában, a finneknél pedig jobboldali kormány volt.

 • Sz. Péter

  Miközben a menekültek befogadásáért le a kalappal, a Putyin-barátság és a koalíciós partner elvei nem teszik hiteltelenné a szociálisan mégy oly szép törekvéseket is ?

  • Zoltán Pogátsa

   A putyin barátság mítoszt akkor a következő részben. :) A koalcíiós partner: alig pár parlamenti mandátumod hiányzik a kormányzáshoz. Van egy idiótákból álló megszorításellenes párt, a nácik és a sztálinisták. A többi mexoritáspárti. Mit csinálsz?

  • Domonkos Czinke

   A menekultek befogadasat azert nem eroltetik tulsagosan. Lasd a Lesbos szigetere tarto menekulteket megallito jelzes nelkuli ruhakban fegyverrel visszafordulasra kenyszerito gorogoket.

 • Zoltan Perlaky

  “Az Eurostat szerint a görögök egy évben több órát dolgoznak, mint a németek,”
  Valótlanságot állít!

  “The concept used is the total number of hours worked over the year ***divided by the average number of people in employment***. The data are intended for comparisons of trends over time; they are unsuitable for comparisons of the level of average annual hours of work for a given year, because of differences in their sources. Part-time workers are covered as well as full-time workers.”
  http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS

  • Zoltán Pogátsa

   AZ Eurostat adatokra egy OECD-s reakció?

   • Zoltan Perlaky

    Ön írta:

    “Ide kattintva találod meg a konkrét adatokat.”
    Ide irányít:
    http://pogiblog.atlatszo.hu/2015/06/27/corrupt-lazy-greeks-debunking-ethnic-stereotyping-substituting-economics/
    Ez van benne:
    “In fact, according to the OECD , the average Greek worked 2,120 hours in the crisis year of 2008. That is 690 hours more than the average German, 467 hours more than the average Brit, and 356 more than the OECD average. (8.)
    […]
    8.) http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS


    Ugyanaz a forrás.

    Ami kiderült ez alapján:
    1) Nincs semmiféle hivatkozás az állításaihoz (Eurostat szerint…)
    2) Amire hivatkozik az OECD.
    3) Nincs tisztában azzal, hogy a saját hivatkozott írásában mit írt.
    4) Nincs tisztában azzal, hogy mit jelent a statisztika, amit hivatkozik, vagy szándékosan használja helytelenül.

    • KZoltán

     Mi a valótlanság magában az adatban? Az szerintem lényegtelen, hogy OECD vagy Eurostat! A lényeg, hogy a görögöknek – de nekünk is – papírjuk van arról, hogy átlagban többet dolgoznak mint a németek, vagy a hollandok. Tehát hamis az az állítás, hogy lusták, nem dolgoznak!
     Egyébként maga Angela anya is azzal kezdte még 2009-ben, hogy a görögök most már álljanak neki dolgozni (jól emlékszem erre, mert van Németországban élő osztálytársam, és tőle jött mindig vissza az e-mail az Abwesenheit Notizcal, mert mindig szabadságon volt, és őt cukkoltam azzal, hogy nem is hellének nem dolgoznak, hanem a germánok), de aztán gyorsan leállt ezzel, biztos megmutatnák neki az adatot.

     • Zoltan Perlaky

      Angol nyelven idéztem a hivatkozott OECD statisztika oldaláról az értelmezést, forrásmegjelöléssel. Ha gondot jelent az értelmezése:
      A hivatkozott statisztika készítésekor az egy év alatt ledolgozott összes órát osztották az

      _-*alkalmazásban állók átlagos számával*-_

      Azaz:
      – a statisztika semmit nem mutat arról, hogy egy átlagos görög mennyit dolgozik
      – azt mutatja, hogy akik “dolgoznak” azok
      + papíron (a görög statisztikák szerint, amit elismertem hamisítottak)
      + hány órát vannak bent a munkahelyen

      Pl.: Átlagosan 1 ember dolgozik papíron pihenőnap nélkül, éjt nappallá téve. 99 ember nem dolgozik semmit. Ekkor ez a statisztika azt fogja mutatni, hogy 8 760 (szőkőévben 8 784). Ez mond valamit arról, hogy az átlagos görög mennyit dolgozik?

      Ezen kívül külön felhívják a figyelmet arra, hogy az adat időbeli trendek összehasonlítására alkalmas, de alkalmatlan egy adott évben az átlagosan ledolgozott órák szintjének összehasonlítására, mert különböznek az adatforrások.

     • KZoltán

      Az idézett definíció pont a matematikai statisztikai átlagot határozza meg. Ez az átlag jelentése: összmunkaidő per összmunkás. Mi ebben a valótlan?! Egy nemzetközileg elismert szervezet adata, miért ne lehetne összehasonlítani? De ha valakit zavar, hogy D-ben magas a részmunka, akkor nyugodtan lehet az adatot korrigálni. Tegyük fel, hogy D-ben 25% a félállások száma (pontosan nem tudom mekkora, de ennyi biztos nincs). Szorozzuk meg D ledolgozott összóráinak számát 1.25-tel, mintha a 25% félidős is teljes munkaidőben lenne. Ez 2013-ban: 1388×1.25=1735. Még mindig alacsonyabb, mint a Gr. Ez a mutató, ha másra nem is, de arra tökéletesen alkalmas, hogy cáfolja azt a globális média által mindenhonnan sugallt, rosszindulatú, hamis állítást, hogy a görögök lusták, nem dolgoznak. Az meg hogy a görögök csak lábat lógatnak a munkahelyükön címeres butaság! A görögök vállalkozók hülyébbek lennének, mint németek, és fizetnének nem dolgozó munkást?
      Az más kérdés, hogy Gr-ben alacsony a foglalkoztatottság. De ennek az okairól a blog egyéb posztja szól, ez a poszt most arról szól, hogy cáfolja a rosszindulatú, hazug sztereotípiákat.
      És nem mellesleg a görög szavat ki lehet cserélni a magyarral. Tehát aki azt állítja, hogy a görögök lusták, nem dolgoznak, az saját magáról is ezt állítja (tudniillik az átlagban mindenki benne van).

     • Zoltan Perlaky

      “Az idézett definíció pont a matematikai statisztikai átlagot
      határozza meg.”
      Nem! A statisztikai átlag az összes ledolgozott munkaórák száma osztva a ***teljes*** görög népességgel.

      “Egy nemzetközileg elismert szervezet adata, miért ne lehetne összehasonlítani? ”
      http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyes-ketely

      Mert azt írják, hogy erre alkalmatlan az adat. Pont azért mert nem egy nemzetközileg elismert szervezet adata, hanem az egyes országok statisztikai hivatalának az adatai.

      “Tegyük fel”
      http://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-dilemma
      http://a.te.ervelesi.hibad.hu/csuszos-lejto

      Ne tegyük fel. Mérjük meg helyesen. Maga hasraütésszerűen kitalált korrigálás gondolata elképesztő.

      “Ez a mutató, ha másra nem is, de arra tökéletesen alkalmas, hogy cáfolja azt a globális média által mindenhonnan sugallt, rosszindulatú, hamis állítást, hogy a görögök lusták, nem dolgoznak.”

      Tökéletesen alkalmatlan a mutató erre, lásd a statisztika készítésének módszerét, ráadásul ezt az adatközlő le is írta!

      “Az meg hogy a görögök csak lábat lógatnak a munkahelyükön címeres butaság! A görögök vállalkozók hülyébbek lennének, mint németek, és fizetnének nem dolgozó munkást?”
      http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab
      http://a.te.ervelesi.hibad.hu/csuszos-lejto

      “Az más kérdés, hogy Gr-ben alacsony a foglalkoztatottság. De ennek az okairól a blog egyéb posztja szól, ”
      http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

      “ez a poszt most arról szól, hogy cáfolja a rosszindulatú, hazug sztereotípiákat.”

      A poszt adós maradt a bizonyítással, mert a bizonyítékul szolgáló statisztikáról kiderült, hogy alkalmatlan erre. Lásd még szerecsenmosdatás.

      Attól, hogy egymás után többször valamilyen jelzőkkel illetünk egy dolgot még nem lesz igaz az állítás. A sulykolás egy retorikai módszer, nem pedig érv bármilyen vitában.

      “Tehát aki azt állítja, hogy a görögök lusták, nem dolgoznak, az saját magáról is ezt állítja (tudniillik az átlagban mindenki benne van).”

      Most hirtelen mindenki benne van az átlagban nem csak azok akik ténylegesen dolgoznak?

    • transformer

     Az Eurostat szerint is többet dolgoznak a görögök; http://www.coe-rexecode.fr/public/Analyses-et-previsions/Documents-de-travail/La-duree-effective-annuelle-du-travail-en-France-et-en-Europe-en-2013
     A cikkből elérhető egy pdf file: La durée effective annuelle du travail… – ebben Eurostat-eredetű ábrákat mutatnak a 19-20. oldalon, az országok neve francia tudás nélkül is érthető.
     Az, hogy mit hiszünk el egy statisztikából, az rajtunk múlik, de ez minden statisztikára igaz…
     Meg az is, hogy egy alacsonyabb termelékenységű országban ugyanaz a munkaidő nem ugyanazt az értéket produkálja…
     A görög munkaerő-költségek sem nagyon magasak, csak a kelet-európaiak, valamint Portugália költségei alacsonyabbak (2014-es adat) Eurostat:
     http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/File:Estimated_hourly_labour_costs,_2014_%28%C2%B9%29_%28EUR%29_YB15.png

     • Zoltan Perlaky

      “Az, hogy mit hiszünk el egy statisztikából, az rajtunk múlik, de ez minden statisztikára igaz…”
      http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyes-ketely

      Sem a statisztika tudománya sem annak értelmezése nem hit kérdése. Úgy nem lehet értelmezni valamit, ha nem tudjuk hogyan készült, és mit mutat, csak a képeket nézegetjük, aztán abba magyarázunk bele valamit.

      “Meg az is, hogy egy alacsonyabb termelékenységű országban ugyanaz a munkaidő…”
      “A görög munkaerő-költségek sem nagyon magasak…”
      http://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzio

      Ennek mi köze van, ahhoz amit írtam?

 • Zoltán Pogátsa

  A cikkemet támogató, de sajnos gyűlöletkeltő hozzászolásokat is töröltem.

 • lastres

  1. A görögök bankban lévő készpénzállománya pár napja még mindig 6-szorosa volt a magyarénak. Akkor mit sírnak, hogy nem tudják fizetni a törlesztőket? (egyébként sok kelet-európai kritikának van olyan éle, hogy nekünk még szarabb, mit ugrálnak ők meg.)
  2.A különgéppel való utazgatás és a drága szállókban való megszállás eléggé visszatetsző: mit urizálnak, amikor az országuk a csőd felé rohan?

 • Sz. Péter

  Köszönöm a meggyőző válaszokat. Középtávon lát rá esélyt, hogy a lecsúszó középosztályt és szegényeket támogató szervezetek, szakszervezetek jelképeikben se kommunista Európa-szerte közös és jelképeikben se kommunista tömegtüntetéseket (pl. külföldi LMP-jellegű gondolkodásúak !) tartsanak, mondjuk akár Berlinben, északi fővárosokban a görög gondolatokért ?

 • Attila Schwarz

  A “cikk” végén felsorolt közgazdászok nem értenek egyet a szirizával. Attól még, hogy egységes fiskális politikát szeretnének körülbelül az álláspontjuk 90%-a eltér egymástól.

  A görög GDP esésével párhuzamban kellett volna faragni a kiadásokból, ahogy ezt minden felelős kormány megtette volna még Afrikában is. A GDP arányos állami bérek és nyugdíjak akkor is a világ legmagasabb értékei között vannak, ha fejre állunk. Egyszerűen nem érv, hogy zuhant a GDP, mivel következetes költségvetés mellett most nem lenne finanszírozhatatlan az ország. Ja és de, rohadtul az övék a legszarabb nyugdíjrendszer.

  Mindenki tisztában van vele, hogy a hitelállomány nem vállalhatatlan, a GDP 3%-át teszi ki a törlesztés. Ez a szám itthon magasabb. Az adósság felének elengedése nem okozna jelentős mozgásteret, sőt. Egyáltalán nem az adósságállomány okozza a csődhelyzetet.

  Mi okozza a csődhelyzetet?

  Hogy épeszű ember nem ad kölcsön Görögországnak, így nem jutnak tőkéhez.

  Miért nem adnak kölcsön?

  Mert az ország fenntarthatatlan még rövidtávon is.

  Miért fenntarthatatlan?

  Mert nem faragnak az unió legengedékenyebb szociális hálóján, nem csökkentik a legvízfejűbb államapparátust, nem racionalizálják az unió legvállalhatatlanabb nyugdíjrendszerét. Miközben adóemelésre sem hajlandóak, még a földművesekről szóló törvényt se képesek átfogalmazni, hogy athéni ruhaüzletek tulajdonosai ne legyenek őstermelőként bejelentve, a mi álmainkban szereplő ÁFÁ-ról és adókulcsokról nem is beszélve.

  És a hitelt ki vette fel?

  A görögök.

  Mit nem akarnak fizetni, a hiteleket, vagy az ezzel egyenértékű nyugdíjak hatodát?

  A hiteleket.

  Nem értem miért kell őket mosdatni, amikor pont egységes fiskális unióról beszél minden említett közgazdász. Hogy férne ebbe egy görög mentés? Sehogyan.

  • Tőzsér Péter

   Mi is benne voltunk ebben a cipőben, a fedezet nélküli jóléti állam számos közgazdász szerint a kádárizmus idején épült ki. Az államadósság is ennek megfelelően elszaladt a 80-as évek végére. Medgyesiék a 2000-es évek elején megint eljátszottak egy hasonló dolgot. A korkedvezményes nyugdíjak rendszere szintén megvolt a legutóbbi időkig. Mi is rajta voltunk a görög úton, nem kis mértékben a lakosság fizette az árát…

   Az, hogy a görögök sokat dolgoznak a szervezetlenség jele. Nálunk is a legszervezettebb (ált. német kultúrájú) vállalatoknál a legrövidebb a munkaidő, a kisvállalkozásoknál a leghosszabb.

  • Zoltán Pogátsa

   Te most megismételtél mindent tévedést, amit a cikk cáfol? :))

   • Attila Schwarz

    Hol tévedek?

    Nem a görög a legdrágább nyugdíjrendszer Európában? (engem nem érdekel miért az, most nem az a kérdés miért kéne őket sajnálni)

    Nem költenek kevesebbet adósságtörlesztésre mint pl. mi? (miért nem képesek kigazdálkodni a GDP 3%-át?)

    Nem a nyugdíjrendszeren keresztül akarják eltartani az országot? (ahogy ön is írja?)

    Nincs fenntarthatatlan mennyiségű állami alkalmazott és bér?

    Nem nevetségesen alacsony az adóbevétel, amit többek között pont a salátatörvények okoznak, állami szándék sehol? (Az IMF pont ezeket kéri leginkább számon…)

    Az idei évi adósságtörlesztés a nyugdíjrendszerük mekkora része lett volna?

    Miért nem kapnak hitelt? (Nem azért meg nem hajlandók ezeket megoldani, és a kutya se ad kölcsön ilyen országnak?)

    Valaki fordítva ül a lovon Pogátsa úr.

   • Attila Schwarz

    Ja most olvastam, hogy Ciprasz végre észhez tért, és elvégzik a reformokat.

    Akkor hát ennyit erről. Remélem átértékeli az elmúlt napok történéseit egy klasszikus közgazdász szemszögéből is, mert a populista odamondogatás úgy látszik ennyire volt alkalmas.

 • ingyenebed

  akkor másodszorra:
  1. hát ha a gyermekcipőben járó görög
  ipar nem bírta a nyugati versenyt, akkor talán nem kellett volna nyugati jóléti
  államot sem csinálni hitelből, mert az az embereknek “jár”. nem
  “jár” semmi, pogi elvtárs, vagy megteremti a nép az életszínvonalának
  anyagi fedezetét, és akkor van, vagy nem teremti, és akkor nincs. és mit tettek
  a görögök az iparukért? 40 ÉV ALATT !! sorold már nekem a görög iparcikk
  márkákat. ezalatt a japánok, kínaiak, malájok, stb elárasztották a nyugati
  egyetemeket, hogy hazavigyék a tudást. közhely a román, lengyel munkavállakók
  tömege, akik nyugatra mennek munkáért, ma már a magyarok is kezdenek ehhez
  felzárkózni. mikor hallottál a görög egyetemisták, szakmunkások tömegéről, akik
  mentek nyugatra a pénzért, tudásért? francokat. zimmerferi a tengerparton,
  aztán feketén kiadni, közben beülni közalkalmazottnak, ez ment. én végigjártam
  az ország felét kocsival úgy, hogy végig számla nélkül zimmerferiztem. hogy a
  fenébe lehet, hogy ugyanezt szlovákiában meg sem tudod próbálni, mire odaérsz
  ki van téve a számla? a kultúrális különbségek, amiken már túllépett a
  tudomány…

  2. tömegdemokráciában nincs olyan hogy
  “a szegény nép a korrupt poltikai elit áldozata”. ez fogalmilag egy
  agyrém, önfelmentés, felelősségelhárítás. lsd még: “nem tudom mitől hízok,
  nem is eszem”, “nem tudom mitől estem teherbe, hát védekeztünk”.
  jah, persze. a nép választja a poltikai elitet, ami a nép köréből
  rekrutálódik. amilyen a mosdó, olyan a törölköző. hasonló a helyzet a
  magyarral. mindenki, aki követi a politikát, pontosan tudja milyen a fidesz,
  tudja, hogy 95 óta, a bokros csomag óta hazudik, azt is tudjuk miért. mindenki
  tudta, hogy a fidesznek 0 (zéró) politikai programja volt 2010-ben, erre kért
  (és kapott) kétharmadot. stb. ennyire “áldozat” a magyar nép. és a
  görög nép, aki “nem tudott semmiről”. ugyammá királylány!

  3. a szakszervezeti bérharccal
  kapcsolatban simán hazudsz, volt egy hosszú vitád a portfoliósokkal, amiben
  felmosták veled a padlót, és amit “elfelejtettél” ide belinkelni.

  4. a görög adatokkal kapcsolatban
  szintán hazudsz. a nyugdíjkorhatárok több évvel a német alatt vannak + 13-14
  havi nyugdíj. vannak egy rakás példa a hétköznapokból. mivel lehet
  megmagyarázni, hogy 2014-ben a görög újautó eldaások 20%-al
  nőttek, miközben a német 4%-al csökkent? a szegény éhező görögök autóba
  menekítették a pénzüket? na menjetek már a …

  nincs olyan “teljesen normális
  korban mennek nyugdíjba” – megáll az eszem, ez egy gazdasági paraméter,
  hogy “normális kor”? úgy mész nyugdíjba, ahogy a nyugdíjrendszerből
  az pénzügyileg adódik, ennyi. ha nem tetszik, szerzel pénzt magadnak, és akkor
  mehetsz, mikor neked tetszik. “a mediterrán életmód miatt tovább
  élnek” – eszem megáll. hát akkor talán magasabbra kéne emelni a
  nyugdíjkorhatárt nem?

  5. az hogy időben ki mennyit dolgozik,
  senkit nem érdekel bocs, ez egy kommunista bullshit. az számít, mennyi pénzt
  termel vele. lsd még: “nekem jár a nyugdíj, fizettem járulékot”,
  “nekem jár az orvos, fizettem tb-t” – nem az számít, hogy
  “fizettél”, hanem hogy KIFIZETTED-e az ellenértékét annak, amit
  igénybe veszel?

  6.Stiglitzet olvastuk, agyrém amit
  beszél. az nem a demokrácia megtámadása, ha nem vagyok hajlandó egy népet
  felmenteni a döntésének felellőssége alól azzal, hogy finanszírozom a
  csodavárását.

  7. a szirizával kapcsolatban is hazudsz.
  amit csináltak, az egy színjáték volt kezdettől fogva. eszük ágában sem volt a
  hitelt visszafizetni, az egész cirkusz arra volt jó, hogy áldozatnak
  tüntethessék fel magukat. te meg mint jó bohóc asszisztálsz a színjátékhoz.

  8. a japán adósságot felesleges
  idekeverni, annak túlnyomó része a saját lakossági kötvényvásárlás, belső
  adósság. mindenki tudja (persze ezt is “elfelejted” megemlíteni),
  hogy a 2013-14-es szándékos jen gyengítéssel a japán kormány
  kormány gyakorlatilag ellopta (elégette) a saját népe megtakarításainak
  negyedét. ezt tekinted te (baloldaliakra jellemző módon egyébként)
  példának.

  9.piketty-t most olvasom (külön sztori,
  hogy azért 8500 ft a nagy balos közgazdász könyve, mert az ér fele az övé, és
  minimum 4000-et követelt könyvenként, a kiadó vért izzadt vele – nem is vettem
  meg, lehúztam torrenttel, szakadjon meg a nagy balos) – semmi köze a görög
  kérdéshez. a görög kérdés nem a jövedelemkölönbségekről szól, hanem hogy nem
  termelték ki amit elköltöttek.

  10. Krugman annyit állít, hogy hiba volt
  az eurozóna. Mitől volt hiba? attól, hogy nem lehetnek a tücskök és a hangyák
  egy devizában. pont, hogy az értékszocilógia miatt nem lehet, amin állítólag
  túlléptünk… frászt léptünk túl. pont az ilyen válságok mutatják meg,
  mennyit számítanak a kultúrális különbségek. ez egyfajta evolúció. vannak
  sikeres népek (államok), és vannak, akik mennek a levesbe. mindeki a maga
  szerencséjének pogátsa.

  jah persze, nem kollektívum a görög nép
  – csak mikor pénzt kell kapjon az eu-tól, akkor már mindjárt kollektívum…

  11. ha nem tudsz fizetni, akkor a bank
  nem azért tesz ki a lakásodból (végső esetben), mert az “működik”
  (mire odaáig eljut akkor már semmi nem működik, azért tesz ki, mert ez
  maradt) – hanem mert megszegted a szerződést. ha nem tenne ki, senki nem
  fizetne, mert minek? és én mint betétes el is várom tőle, hogy tegyen ki. ha
  nem tesz, azokat lopod meg, akik hitel helyett spórolnak és azt veszik, amire
  pénzük van, mint én pl.

  • Andy, the jay

   Kötök veled egy szerződést, hogy elviszlek nyaralni az Alpokba, de nem csak veled, hanem sok más nyaralóval is, így nagyon sokan mennek nyaralni. Én, mint a legjobb üzletkötő, akkor csinálom a legjobban, ha a legtöbb házat rajtam keresztül adják ki. Azonban a fenntarthatatlan üzletmenetem hosszútávon azt eredményezi, hogy hosszú távon felgyullad az erdő, ahol kiadom a szobákat.
   Téged azonban köt a szerződés, és akkor is menjél nyaralni, ha ég az erdő.
   Bár ezt a kockázatot 2001 óta tudtam, de 2007-ig nem kötöttem az orrodra, most ott fogsz bent égni, dögölj is meg, égj a pokol tüzén, nekem meglesz a lóvém, amit beszedtem Tőled.
   Majd a pénz-barátaim megmagyarázzák a népnek, hogy ez így korrekt.

 • Ulrich

  A következő kérdésem lenne, nem lévén se pénzügyes, se
  közgazdász, talán naív. Miért zárja ki egymást az Euro, meg a Drachma?
  Miért nem lehet valami olyasmit csinálni Görögországban, ami Svájcban
  WIR Franc néven 80 éve működik, és egyre népszerűbb? Vagyis a görögök az Euro mellett
  létrehozhatnának egy alternatív pénzt, amivel a görög cégek az egymás
  közti tranzakciókat rendezhetnék. Mivel így a “WIR Drachma” kiváltaná az Euro forgalom egy részét, a felszabadult Eurót adósságfizetésre lehetne használni. A görögök pedig megnyugodhatnának, hogy nem kell feladni az Eurót. Ez nem működik?

  • Zoltán Pogátsa

   Vsz ez lesz. Euro és drachma párhuzamosan.

 • Tőzsér Péter

  A görögöknek ügyes a marketingjük, ezért tele van velük a média. Na de mi van a bolgárokkal és a macedónokkal, szerbekkel, róluk nem beszél senki. (Kettő közülük nem EU tag, de szeretne az lenni, a harmadik EU tag, saját devizával, a teljes káosz határán.) Hozzájuk képest a görög gazdaság kifejezetten jól áll.
  Egy országot nem más távoli országokkal kell összehasonlítani, hanem hasonló kultúrájúakkal. A németekkel való összehasonlítás minden alap nélkül való. Magyarországot mondjuk Szlovákiával érdemes összehasonlítani, amelynek hasonló szintű szomszédjai vannak viszont NEM szomszédja a gazdag Svájc, Bajorország és Észak-Olaszország mint Ausztriának.
  Ugyanolyan balkáni kultúrába tartoznak a görögök mint a bolgárok vagy a nyugat-törökök. A GDP-jük a válság miatt azért is csökkent, mert kevesebb lett a devizabevétel (kevesebb külföldi nyaraló jött), a spanyolok is erre fizettek rá. Emiatt hirtelen kénytelenek voltak megszorításokat bevezetni. A statisztikának van alapja (a rossz megszorítás könnyen lehet, hogy fordítva sült el), viszont csalós. A számok mögé érdemes nézni, önmagában egy grafikon semmit sem mond.
  A Sziriza valószínűleg ügyesen politizál, teszi a dolgát, finoman zsarolja az EU-t.
  A görög társadalom déli mentalitású, kultúrájú. A pénzügyeket nem felelős módon kezeli, az állam nem ritkán csődbe megy.
  Hozzánk is jutott ebből a déli mentalitásból, ami nem csoda, mert kb. félúton vagyunk a kaotikus Balkán és a szervezett Észak-Európa között.
  Csodák nincsenek, gazdasági régiók viszont igen.

  • Zoltán Pogátsa

   Megismételted azt, amit a cikk cáfol. :)

   • sdani

    Modjuk inkább úgy, hogy tagad.

   • Tőzsér Péter

    Pogátsa Úr, a cikke nem győzött meg és némi csőlátást vélek felfedezni. Engem nem érdekel, hogy éppen melyik párt van hatalmon a görögöknél és mit akar, ugyanis a politikát alapvetően szakmának tartom, amelyet mint mindent lehet jól, kevésbé jól és kimondottan rosszul is csinálni.
    Engem inkább az érdekel, hogy hol van a szerb gazdasági csoda? (Egy ország, amely nem lépett az EU-ba, ennélfogva a piacvédelem szempontjából nagyobbak a lehetőségei.) Jól tudom, hogy Szerbiában pár éve csökkentették a nyugdíjakat? Vagy hol marad a dél-olasz felzárkózás. A regionalitás elvét vallom, eszerint Görögország és Szicília, Calabria vagy Nápoly között nincs nagy különbség. A török gazdaság sem mutat olyan jeleket, hogy rövid időn belül Európa élvonalába kerülne.
    Körtét körtével hasonlítsunk össze: a görögök egy ideig kapálódznak még és trükköznek, de fokozatosan visszakerülnek a régió szintjére. A szomszéd országok ugyanis jelentős hatással vannak egymásra és csodák nincsenek, csak a mesében.

 • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

  ki ez a b*zi a képen? minek kell kirakni?
  a négy fal között mester, értem? a négy fal között

 • ValnerSzabi

  Remelem, megtortenik az, aminek regen meg kellett volna.
  Gorogorszag hitelezoi csodot jelent, es igy alkudozik majd tovabb hitelezoivel. Van elet a defaultban is. Kilep az EUR-ovezetbol, amellyel o le tudja ertekelni az uj valutajat es vissza tudja szerezni a versenykepessege egy (kicsi) reszet (sajnos a hianyzo export-orientalt iparagak azert ettol meg nem epulnek ki), az EU viszont nem finanszirozza tovabb a gorog csodtomeget. Es vegul a legfontosabb: Gorogorszag szuveren allamkent megtanul sajat beveteleibol megelni. Erre az utobbira lett volna szukseg az elmult 40 evben is. A demokratikus csapdaban rejlo allamok szamara (ahol az olcso penzbol es “puha koltsegvetesi korlatbol” szavazo- es huberes-bazist vesznek a politikusok) sajnos nincs mas ut a megtisztulasra.

  • lastres

   ” (sajnos a hianyzo export-orientalt iparagak azert ettol meg nem epulnek ki)”
   A turizmus is export-szektor. Úgy megolcsósul, hogy az összes német nyugdíjas ott fog üdülni 😀 😀

   • ValnerSzabi

    Igen, a turizmus (es a hajoepites/hajozas) nem hianyzik. A tobbi nagyjabol igen.

  • ValnerSzabi

   Egy talan jobb es partatlanabb osszefoglalo a helyzetrol itt: http://faculty.chicagobooth.edu/anil.kashyap/research/papers/A-Primer-on-the-Greek-Crisis_june29.pdf . // Amire pipa vagyok: 1. Miert nem hagytak becsodoltetni 2010-ben a gorog allamot (bar miert nem csodolt be Magyarorszag is a rendszervaltaskor, es disclosure: en is nyertem az arbitrazson) 2. Miert kellett Gorogorszag megmentesenek alcazni a nemet es francia bankok megmenteset. Igazsagosabb lett volna egy explicit, lathato bank-mentes DE-ben es FR-ben is, nem lenyeletni GR-rel azt az adossagot, amit tobbsegeben visszaadtak a Nyugat-europai bankoknak.

 • transformer

  A hozzászólások egy részét olvasván, valamint a hitelezők álláspontjának ismeretében: itt nem is igazán Görögországról van szó, hanem a piachívő és a jóléti társadalom pártján állók közötti alapvető
  nézetkülönbségről, vagyis egy európai szintű értékválasztásról.

  A statisztikák, meg az egyéni tapasztalatok mindkettő igazolására használhatók. A közgazdaság nem természettudomány, törvényei nem érték- és érdeksemlegesek, ráadásul az emberek gazdasági tevékenysége rengeteg irracionális elemet is hordoz. A neoliberális ideológusok által hirdetett
  axiómák érdekek kifejezői, nem a termodinamika főtételei, vagy a kémia alaptörvényei.

  A görög adósságról folyó tárgyalásoknak ez a kimenetele a választások óta időről-időre a levegőben lógott. A hitelezők nem hajlandók precedenst teremteni, ugyanis nem Görögország az egyetlen, amelynek fenntarthatatlan adóssága van, a Syriza eredeti programjában pedig szerepel egy
  európai adósságrendezési konferencia is, ahol az egész európai adósságproblémát kellene megvitatni, a végén egy ésszerű mértékű adósságelengedéssel. Az adósságban ugyanis jelentős szerepe van a hitelezői kör „szakmai” hibáinak és rosszhiszeműségének egyaránt. Juncker – aki eleve lejáratott ember – a januári választás előtt arról beszélt, hogy „ismerős arcokat” szeretne látni – ezek annak a lejáratódott görög politikai-gazdasági elitnek a tagjai, akikkel üzletelve összehozták ezt az adósságot !

  A hitelezők célja kezdettől fogva a Syriza lehetetlenné tétele volt, amit nagyon jól mutat Bokros Lajosnak a hitelezők szellemében írt cikke januárban az ÉS-ben; ki fog derülni (vagyis minden áron be kell bizonyítani), hogy a Syriza (és bármely „baloldali populista” erő) hiteltelen. Vagy úgy kell azzá tenni, hogy rákényszerítik arra, hogy elfogadja ugyanazokat a feltételeket, mint jobboldali elődjei, vagy úgy, hogy kénytelen egy rövid távon még súlyosabb következményekkel járó kalandot vállalni. Egyet nem szabad megengedni neki: tisztességes kompromisszumot.

  A Syriza nem „szélsőbalos” párt, hanem a hagyományos szociáldemokrata célokat követi. Nem is az első ilyen jelentős párt Európában: a német Die Linke kb. 10 éve hasonló célokat követ, de ott az erős gazdaság révén az elvtelen nagykoalíciókkal meg az NDK-ra való hivatkozással meg lehetett akadályozni a további térnyerését, Franciaországban pedig a kisebb baloldali pártok egyelőre képtelenek voltak egy egységes, erős pártot létrehozni. A dél-európai országok helyzete más, Spanyolországban is feltűnt a Podemos és hasonló eset megtörténhet a többi mediterrán államban is, mivel a mai szociáldemokrácia mindenütt lejáratta magát (bár Olaszországban a 5stelle egyelőre lenyúlta az elégedetlen szavazókat, Franciaországban pedig egyenesen a szélsőjobb profitált ebből). A hitelezői kör felelőtlensége abban is megnyilvánul, hogy a Syriza meggyengítésével, és Görögország eurozónából való kizárásával egy neonáci párt megerősödését is kockáztatja !

  A játszma nem elsősorban Görögországról szól, hanem arról, hogy sikerül-e végre visszafordítani a jóléti állam több évtizedes leépítését. És ebben a kérdésben ütköznek itt is a vélemények !

  • ingyenebed

   abban igazad van, hogy itt kétféle gazdaságszemlélet ütközik.
   amit nem veszel észre, hogy pogi elvtársék szakmai érveknek akarják feltüntetni a világnézeti véleményüket. mintha a közgadaságtan úgymond őket igazolná.
   azt csak úgy tudják megtenni, ha lényeges szempontokat egyszerűen elhallgatnak, vagy elhazudnak.
   aztán ha valaki ezt a fejükhöz vágja, akkor meg lehet sértődni.

   • transformer

    Először a második kérdés, mert az egyszerűbb: közvetlenül nincs köze, de mivel a statisztikával való érvelés mögöttes célja annak bizonyítása, hogy a görögök hibásak mindenben, lusták, tovább nyújtóznak a takarónál, ha felvették a hitelt, fizessenek és kész stb., ezért ezek az adatok a vita tárgyához hozzátartoznak, mivel legalábbis megkérdőjelezik a fenti állítás-sort.

    Ami a statisztikát illeti: nincs olyan statisztika, amelyet ne valaminek a bizonygatására állítottak volna össze. A módszereket is aszerint lehet manipulálni, hogy mit akarunk vele bizonyítani – és ezt majdnem ugyanígy természettudományokban is kihasználják (nem akarom példákkal nyújtani a szöveget). Az lehet, hogy ilyenkor megkerülnek szakmai “szabályokat”, de ettől még így működtetik. Az azért csak érdekes, hogy az EU-USA szerződés kapcsán különböző közgazdászok kb. azonos (amúgy elég marginális) GDP-növekedést vagy csökkenést prognosztizálnak ugyanabból kiindulva !
    Vagyis a megszorítások és a gazdaság élénkítésének hívei is össze tudják állítani a maguk statisztikáit.
    Ehhez még hozzá jön, hogy a statisztika alapjait szolgáltató adatok valósak-e; ha ugyanis a görög adatok “elismerten hamisítottak”, és ezt az uniós bürokrácia bevette, akkor joggal kérdőjelezhetek meg bármilyen más adatsort is.

    Végül, bár ez is “off topic”-nak tűnik, de a probléma szempontjából igencsak fontos: józan ésszel el lehet-e képzelni, hogy a görög adathamisítás a (z előző) görög politikai elit és a Goldman Sachs bizalmas titka maradt egy évtizeden át ? Szerintem ugyanis NEM. Ez azt jelenti, hogy az az uniós és egyéb hitelezői garnitúra, amely most az egyszerű görög polgáron/munkavállalón akarja leverni ezt az adósságot, hosszú időn át összejátszott a görög oligarchiával és politikusaival, fedezte a bűncselekményeiket. Továbbmegyek: miközben ordítanak az adócsalásról, biztosan megakadályoznák az adóparadicsomok elleni hatékony fellépést, mert ezek léte is integráns része ennek a politikának. Az adóparadicsomok eltűrése nem annak a következménye, hogy “az információs társadalomban már nem lehet ellenőrizni a tőkemozgásokat” stb, hanem annak hogy NEM is akarják. És van-e hitele bármilyen adóügyben egy Junckernek ?

    2015. július 1. 11:07 Disqus írta, :

 • Zoltán Pogátsa

  Ingyenebéd, sorry, megint törölnöm kellett, hazugsággal nem vádoljuk a vitapartnerünk, csak mert nem értünk vele egyet.

  • ingyenebed

   nem használunk hazugságokat “érv” gyanánt vitában.
   az, hogy szerintem a 4 vagy 5 sok vagy kevés az egy vélemény vagy érv.
   az, hogy a 2+2=5, csak a gonosz kapitalisták ellopják, az hazugság. és annak is kell nevezni.
   ilyen egyszerű ez.

  • Valamiv

   Úgy látom nagy demokrata vagy, akkor talán hagyd hogy az upvote-ok száma döntsön melyik hozzászólás üti meg a kellő színvonalat, és melyik nem.

  • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

   jó lenne ha semmit se törölnél, mert akkor nem néznél ki idiótának ,már bocs

 • isosense

  Nagy tisztelettel egyetértve olvastam ezt a “tegyük helyre” posztot. Már csak egy vágyam van, hogy a Pogi egyszer válaszolna a M.o.-ot érintő tévképzetekre is, mint pl. :
  “Mi is benne voltunk ebben a cipőben, a fedezet nélküli jóléti állam számos közgazdász szerint a kádárizmus idején épült ki. Az államadósság is ennek megfelelően elszaladt a 80-as évek végére.”
  Ettől az agitprop dumától mindíg beködösödik a szemem

 • isosense

  Gratula, nagyon kell a szakmai alapokról történő helyretétel a mai agitprop média érában.
  Régi vágyam teljesülne, ha a M.o-i államadósság történetét is ilyen alapokon tárná fel egy nyilvánosságot is kapó szerző.
  Állítás (vezérszólam) : “A fedezet nélküli jóléti állam a kádárizmus idején épült ki, az államadósság is ennek megfelelően elszaladt a 80-as évek végére.”
  Valóság: A 80-as években pontosan úgy támadtak meg bennünket, ahogyan az elmúlt időszakban Görögországot. Legyen már valaki olyan bátor, hogy kinyitja a 80-as évek statisztikai évkönyveit a termelési adatoknál és azt is mutassa be valaki, hogy az adósságállomány jelentős része hogyan is épült fel: nem pénz, hanem erkölcsileg elavult gyártósorok méregdrágán bekönyvelt idetelepítése formájában. Akkor az agitprop “a nyugati export orientált termelési struktúra kialakítására van szükség” címen ontotta az okosságot, csak valahogy a nyugati piac sosem vált felvevőképessé a “csodamasinák” által termelt áruk irányába. A valódi cél az eladósítás és a hazai termelőerők lebontása volt. Ez a “bevált” stratégia folytatódik ma már az úniós államok ellen is.

  • transformer

   Majd ha egyszer lesz egy magyar Syriza, amelynek módja lesz erre a célra parlamenti bizottságot létrehozni, amely nemzetközi segítőkkel (pl. Attac France közgazdászai) együtt kielemzi a magyar államadósságot…
   Megérjük ? (Nem azért írtam, hogy illúziókat romboljak…)

   • isosense

    Én egy lózungoktól mentes Pogátsa Zoltán elemzést is nagyra becsülnék a “Magyar államadósság felépítésének valós története” címmel…..:)

  • Tőzsér Péter

   Valóban, az adósság jelentős része külföldi gyártósorok idetelepítése miatt épült fel. De ki volt, aki idetelepítette? A magyar állami vezetők döntöttek így. Ha láttál volna régi szocialista vállalatot, tudnád, hogy annyira távol volt a hatékony termeléstől mint Makó Jeruzsálemtől. És nem az volt a baj, hogy a gyártósorok elavultak lettek volna, egy csodát. Nem illettek a rendszerbe, ezért beruházások nem hasznosultak. Egy ponton hiába automatizáltak, attól még a gyárak ontották a sok gyenge minőségű és selejtes terméket, amely persze hogy nem kellett Nyugat-Európának. Egy normális konzervbontót nem tudtunk gyártani, még olyan üdítőt sem, amelynek a kupakját le lehetett volna csavarni. Úgy kellett késsel kibontogatni. Vagy megpróbáltuk lekoppintani a francia cukorrépa kombájnt, de fél tonnával nehezebb lett így sokkal több volt a meghibásodás és a vezetőülésből nem lehetett rendesen látni a sorokat. A Pannónia motor első szériája nagyon jó volt, csak a stabil minőség hiányzott a sikerhez stb. Mert mindenki elvolt a langyosban, “az orosz piacnak úgy is jó lesz”, senki nem vette a fáradságot, hogy megtanulja és másokkal is megtanítsa, hogyan lehet minőséget termelni.
   Érdekes módon, Dél-Korea és Hong-Kong például képes volt erre ebben az időszakban. A fő különbség, hogy ők nem kifelé mutogattak és másokat hibáztattak, hanem megnézték és megtanulták, hogyan csinálják mások. +hozzáadták azt, amit ők tudnak a legjobban.

   • isosense

    Na ez a szöveg a színtiszta agitprop egy olyan korról, amikor Cocom listás volt még a dátumozó gép is és minden nyugati piaci lehetőség csak a blöff kategóriájában létezett reális esély nélkül. Az ilyen agitprop verseknek csak az első versszakát írtad le ezzel: “Ha láttál volna régi szocialista vállalatot, tudnád, hogy annyira távol volt a hatékony termeléstől mint Makó Jeruzsálemtől.” A második versszak a Nicaragua, Cuba és a SZU feneketlen pénzelése szokott lenni…. és van még sok versszak.
    Sajnálom. Sajnálom, hogy nem nyitod ki a statisztikai évkönyveket a termelési adatoknál, nem rajzolsz grafikont 1969 és 1989 között, sertésállomány, marhaállomány, tejtermelés, almatermelés, konzervexport, növényolajtermelés, édesipar, könnyűipar/habselyem, autóbusz, Videoton, Orion, stb.stb. és természetesen az államadósság a fő grafikon. Valami félresikerült cukkorrépakomájnról írsz, miközben egész rendszereket – a vetőmagtól a kombájnig- adtunk el tucatjával a fél világba (ha esetleg emlékeznél az IKR -re).
    Távol álljon bármilyen idealizálás vagy a hibák és hatékonytalanság tagadása. Persze, hogy annak a kornak is számos hibája, fejlődési rendellenessége volt, de ha a mostani Görögökhöz hasonló államadósság felépítés nem zajlik le a 80as években Fekete János aranykeretes szemüvege vezényletével, ma nem lennénk az egyik legreménytelenebb “dependent country”.
    Lehet sok mókás sajátosságot, hibát szajkózni, de 82-83-ig bőven kezelhető mértékű volt az államadósság, nem volt gazdasági törvényszerűség annak hirtelen többszöröződése. Máig ható stratégia kellett hozzá. Eklatáns példa a csak egy-két hónappal ezelőtti hír: a Dau Egberts becsukta M.o.-i termelő kapacitását. Mit is ?
    Annak a Compact vállalatnak a maradékát, amely hajdan a gyarmatárú import monopóliumával nem csak az ország, de az egész térség jelentős cége volt a kávé (Omnia), tea, fűszerek területén. Az EUs pénzeknek a termeléstől teljesen idegen felhasználását, a termelőerők megújításának hiányát talán nem is érdemes megemlíteni….:)

   • Tőzsér Péter

    Ezek nem valami jó cáfolatok, a cocom listától függetlenül is a KGST technológiánál sokkal fejlettebb gépeket hoztunk be. Agitprop inkább az volt, hogy a Szovjetunió hány tonna vasat termelt vagy hogy mekkora volt a sertésállomány. Ez akkoriban valóban agitprop szöveg volt, mert nem tette hozzá, hogy milyen áron és milyen minőségben. Az akkori termelési színvonal minőségben nem volt versenyképes, még egyszer leírom: mert nem volt minőségérdekeltség. Ezen nem segített, ha behoztak néhány olyan gépet, amely viszonylag automatizáltabb volt. A szocialista ipar még ilyet sem tudott gyártani. Tudom, mert dolgoztam diákként szocialista gyárban, láttam közelről. Kivételek persze voltak, pl. Tungsram, Ikarus. A másik, hogy a konvertibilis devizát nagyon drágán termeltük ki, emiatt folyamatosan buktunk és hiteleket kellett felvenni. A nagyvállalatok többsége kifejezetten drágán, sok veszteséggel és energiapazarló módon termelt. Az adósság valóban a ’80-as évek közepétől ugrott meg, illetve egyszer már az olajválság is megdobta a 70-es évek végén. ’85 után a rendszer fokozatosan szétesett, mert szétnyílt az olló a keleti félfeudális jellegű és a nyugati korszerűbb, minőségorientált, költséghatékony üzemek között. (Elfelejted, pl. hogy 5 évig kellett várni egy Trabantra.)
    Az oroszokon viszont állítólag nyertünk akkoriban, nem is keveset.
    Volt olyan is, hogy az életszínvonalnak növekedni kell még a gazdasági válság idején is, ez kádárizmus volt velejéig, és ez is hozzátett az államadóssághoz. Mondjuk Ceausescu az ellenkezőjét csinálta és az se jött be…

    Az EU pénzeket egyébként termelő kapacitásokra is költjük, ilyenek pl. az agrárpályázatok. Más kérdés, ha ezt hülyén csináljuk mint a borászatban, azt már nem tudjuk az EU-ra fogni.

 • Zoltan Perlaky

  “ÁLLÍTÁS: “A görög válság tulajdonképpen nagyon egyszerű. A görögök felvették a sok hitelt, és most nem hajlandóak visszafizetni.”

  VALÓSÁG: A válság megértésében nem segít, ha megszemélyesítünk nemzeteket, országokat. Görögország nem egy ember, akit Jorgosznak hívnak. Egy nagyon összetett, sok szereplős társadalom, ahogy Magyarország is. Egymással konfliktusban lévő csoportok komplex küzdelméről van szó.

  2015 januárjában egy teljesen friss politikai alakulat, az előtte nagyrészt civilekből, vezetősége tekintetében pedig egyetemi oktatókból álló Sziriza nevű párt vette át a hatalmat, amely a hiteleket felvevő megelőző korrupt politikai elit elszámoltatására törekszik. Egyértelművé tette, hogy mindennek ellenére vissza szeretné fizetni a hiteleket. Ezért nem jelentettek államcsődöt januárban, hanem kezdtek el tárgyalni.”

  Semmi összefüggés nincs az állítás és az azt követő rész közt.
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

  Vettek fel a görögök hitelt?
  Igen.
  Visszafizették a felvett hitelt?
  Nem.
  Ellenben folyamatosan hazudoznak, hergelik a görög népet, ahelyett, hogy felelősen megtettek volna mindent a megegyezésért. A hitelezőikkel szemben meg durcás kisgyerek szintjén viselkedtek.

 • ingyenebed

  na akkor harmadszorra, kicsit átírva. én ráérek.

  1. hát ha a gyermekcipőben járó görög
  ipar nem bírta a nyugati versenyt, akkor talán nem kellett volna nyugati jóléti
  államot sem csinálni hitelből, mert az az embereknek “jár”. nem
  “jár” semmi, pogi elvtárs, vagy megteremti a nép az életszínvonalának
  anyagi fedezetét, és akkor van, vagy nem teremti, és akkor nincs. és mit tettek
  a görögök az iparukért? 40 ÉV ALATT !! sorold már nekem a görög iparcikk
  márkákat. ezalatt a japánok, kínaiak, malájok, stb elárasztották a nyugati
  egyetemeket, hogy hazavigyék a tudást. közhely a román, lengyel munkavállakók
  tömege, akik nyugatra mennek munkáért, ma már a magyarok is kezdenek ehhez
  felzárkózni. mikor hallottál a görög egyetemisták, szakmunkások tömegéről, akik
  mentek nyugatra a pénzért, tudásért? francokat. zimmerferi a tengerparton,
  aztán feketén kiadni, közben beülni közalkalmazottnak, ez ment. én végigjártam
  az ország felét kocsival úgy, hogy végig számla nélkül zimmerferiztem. hogy a
  fenébe lehet, hogy ugyanezt szlovákiában meg sem tudod próbálni, mire odaérsz
  ki van téve a számla? a kultúrális különbségek, amiken már túllépett a
  tudomány…

  2. tömegdemokráciában nincs olyan hogy
  “a szegény nép a korrupt poltikai elit áldozata”. ez fogalmilag egy
  agyrém, önfelmentés, felelősségelhárítás. lsd még: “nem tudom mitől hízok,
  nem is eszem”, “nem tudom mitől estem teherbe, hát védekeztünk”.
  jah, persze. a nép választja a poltikai elitet, ami a nép köréből
  rekrutálódik. amilyen a mosdó, olyan a törölköző. hasonló a helyzet a
  magyarral. mindenki, aki követi a politikát, pontosan tudja milyen a fidesz,
  tudja, hogy 95 óta, a bokros csomag óta hazudik, azt is tudjuk miért. mindenki
  tudta, hogy a fidesznek 0 (zéró) politikai programja volt 2010-ben, erre kért
  (és kapott) kétharmadot. stb. ennyire “áldozat” a magyar nép. és a
  görög nép, aki “nem tudott semmiről”. ugyammá királylány!

  3. a szakszervezeti bérharccal
  kapcsolatban volt egy hosszú vitád a portfoliósokkal, amiben felmosták veled a
  padlót, és amit “elfelejtettél” ide belinkelni. ne akard a véleményedet
  tudományos tényként feltűntetni.

  4. a görög adatokkal kapcsolatban szintén
  terelsz/mellébeszélsz/sumákolsz. a nyugdíjkorhatárok
  több évvel a német alatt vannak + 13-14 havi nyugdíj. van egy rakás
  példa a hétköznapokból a görögök anyagi helyzetével kapcsolatban. mivel lehet megmagyarázni, hogy 2014-ben a görög újautó
  eldaások 20%-al nőttek, miközben a német 4%-al csökkent? a szegény éhező
  görögök autóba menekítették a pénzüket? na menjetek már a …
  nincs olyan “teljesen normális
  korban mennek nyugdíjba” – megáll az eszem, ez egy gazdasági paraméter,
  hogy “normális kor”? úgy mész nyugdíjba, ahogy a nyugdíjrendszerből
  az pénzügyileg adódik, ennyi. ha nem tetszik, szerzel pénzt magadnak, és akkor
  mehetsz, mikor neked tetszik. “a mediterrán életmód miatt tovább
  élnek” – eszem megáll. hát akkor talán magasabbra kéne emelni a
  nyugdíjkorhatárt nem?

  5. az hogy időben ki mennyit dolgozik,
  senkit nem érdekel bocs, ez egy kommunista bullshit. az számít, mennyi pénzt
  termel vele. lsd még: “nekem jár a nyugdíj, fizettem járulékot”,
  “nekem jár az orvos, fizettem tb-t” – nem az számít, hogy
  “fizettél”, hanem hogy KIFIZETTED-e az ellenértékét annak, amit
  igénybe veszel?

  6.Stiglitzet olvastuk, agyrém amit
  beszél. az nem a demokrácia megtámadása, ha nem vagyok hajlandó egy népet
  felmenteni a döntésének felellőssége alól azzal, hogy finanszírozom a
  csodavárását. a demokrácia az, amikor a nép viseli a döntésének a következményeit, és nem más szerszámával veri a csalánt.

  7. a szirizával kapcsolatban nem a valóságról beszélsz. amit csináltak, az egy színjáték volt kezdettől
  fogva. eszük ágában sem volt a hitelt visszafizetni, az egész cirkusz arra volt
  jó, hogy áldozatnak tüntethessék fel magukat. te meg mint jó bohóc asszisztálsz
  a színjátékhoz.

  8. a japán adósságot felesleges
  idekeverni, annak túlnyomó része a saját lakossági kötvényvásárlás, belső
  adósság. mindenki tudja (persze ezt is “elfelejted” megemlíteni),
  hogy a 2013-14-es szándékos jen gyengítéssel a japán kormány
  kormány gyakorlatilag ellopta (elégette) a saját népe megtakarításainak
  negyedét. ezt tekinted te (baloldaliakra jellemző módon egyébként)
  példának.

  9.piketty-t most olvasom (külön sztori,
  hogy azért 8500 ft a nagy balos közgazdász könyve, mert az ér fele az övé, és
  minimum 4000-et követelt könyvenként, a kiadó vért izzadt vele – nem is vettem
  meg, lehúztam torrenttel, szakadjon meg a nagy balos) – semmi köze a görög
  kérdéshez. a görög kérdés nem a jövedelemkölönbségekről szól, hanem hogy nem
  termelték ki amit elköltöttek.

  10. Krugman annyit állít, hogy hiba volt
  az eurozóna. Mitől volt hiba? attól, hogy nem lehetnek a tücskök és a hangyák
  egy devizában. pont, hogy az értékszocilógia miatt nem lehet, amin állítólag
  túlléptünk… frászt léptünk túl. pont az ilyen válságok mutatják meg,
  mennyit számítanak a kultúrális különbségek. ez egyfajta evolúció. vannak
  sikeres népek (államok), és vannak, akik mennek a levesbe. mindeki a maga
  szerencséjének pogátsa.

  jah persze, nem kollektívum a görög nép
  – csak mikor pénzt kell kapjon az eu-tól, akkor már mindjárt kollektívum, akit mint népet (kollektíve) sajnálni kell és áldozatnak kell tekinteni…

  11. ha nem tudsz fizetni, akkor a bank
  nem azért tesz ki a lakásodból (végső esetben), mert az “működik”
  (mire odaáig eljut akkor már semmi nem működik, azért tesz ki, mert ez
  maradt) – hanem mert megszegted a szerződést. ha nem tenne ki, senki nem
  fizetne, mert minek? és én mint betétes el is várom tőle, hogy tegyen ki. ha
  nem tesz, azokat lopod meg, akik hitel helyett spórolnak és azt veszik, amire
  pénzük van, mint én pl.

 • nedudki

  Elég elképesztő, hogy egy másik ország adóssága milyen indulatokat vált ki.
  Azt gondolom egy görög kormánynak annyit kell mérlegelni, hogy a saját országa hogyan jár jobban illetve legkevésbé rosszul (fizet/nem fizet csőd/ nem csőd euro/nem euro stb.).
  Az, hogy ki lusta-korrupt?, jogos/nem jogos, ki vette fel?, mire költötte? stb – amiről ez az érzelmileg túlfűtött vita folyik – legfeljebb tanulságos, de a döntésben nem ez kell, hogy szerepet játsszon.

  • transformer

   1. Az indulatok azért szabadulnak el, mert valójában nem egy másik ország adósságáról van szó, hanem a jóléti állam vagy a minél kevésbé szabályozott (deregulált) „szabad”piac közötti értékválasztásról. Ez pedig globális kérdés, magyar vonatkozásokkal is. Azt azért érdemes figyelni, hogy az indulatok elsősorban melyik irányból érkeznek…

   2. Egy ilyen súlyú döntést egy demokratikus gondolkodású kormány nem vállal egyedül magára, különösen akkor, ha a választási programja alapján erre nem kapott felhatalmazást; már az utolsó, a hitelezőknek átadott programja is súlyos engedményeket tartalmazott. A Syriza mellett szól, hogy egy ilyen, bármelyik esetben súlyos áldozattal járó döntésért az egész görög nép állásfoglalását kéri, a további kormányzás vállalását pedig ettől a döntéstől kell
   függővé tennie. Ez példaadás az egész, egyre kevésbé demokratikus Európai Uniónak is, amelyben szinte semmiről nem kérdezik meg a választókat (pl. lisszaboni szerződés, tervbe vett EU-USA szabadpiaci szerződés, stb.), mindent egy kamarilla módjára működő Európai Bizottság és az önző nemzeti érdekek érvényesítésére alkalmas Európai Tanács dönt el, az Európai Parlament segítségével, amelyben a konzervatív, liberális és „szocialista” blokk elvtelen paktumai dominálnak. Ennek következménye az uniós intézményekből való
   kiábrándulás, az euroszkepticizmus és a szélsőjobboldal térnyerése is.

   3. Az, hogy ki mire és hogyan vette fel a kölcsönöket és hol tűntek el azok a „feneketlen hordóban”, alapvetően fontos a döntésben. Egyrészt, esetleges későbbi tárgyalások, adósságtörlesztés felfüggesztése stb. esetén fontos érveket jelenthetnek, másrészt, a kisíbolás (adóparadicsomokba) miatt büntetőjogi felelősség merülhet fel a korábbi görög elittel szemben (amely hosszú éveken át a trojka „partnere”volt), harmadrészt – éppen az előbbiek miatt – felmerül a hitelezők felelőssége (helyesebben felelőtlensége) is, és az is, hogy mi indítja a hitelezőket felelőtlen hitelezésre.

   Ez utóbbi probléma a magyar devizahitelesek jelentős részénél is felmerül. Igaz ugyan, hogy senki nem kötelezte őket hitel felvételére (még ha sok esetben indokolt lehetett is a felvett hitel), de a bankokat sem arra, hogy ne nézzenek alaposan utána annak, hogy kinek és mennyi hitelt adnak. Még ebben az esetben is felmerülhet persze a válság okozta
   munkanélküliség hatása, de akkor sokkal könnyebben lehetne megítélni, kik a mentendő adósok és kik nem. A nagy magyar valóságban azonban a bankok ész nélkül, nyakra-főre hiteleztek a profitmaximálás érdekében, nem törődve az adósokra háruló következményekkel, ráadásul olyan szerződéseket fogadtattak el velük, amelyek a józan észnek és az elemi etikának is ellentmondanak. A tőkés gazdaságban a válság annak természetéből adódik, tehát mindig számítani kell rá. Ebben a vonatkozásban is a banké a nagyobb felelősség, mert az adós laikus, a bankok vezetői (meg a görögök hitelezői is !) szakemberek. Elvileg.

 • Sz. Péter

  Igen, valóban szociális világnézeti kérdések közgazdasági köntösben. Csakhogy Pogátsa Zoltán állandóan adatokat, tényeket hoz fel.

 • Sz. Péter

  Ugyanakkor szerintem is valós veszély, hogy egy görög kísérlet vagy máshol hasonló sikere esetén nehogy megerősödjön a járadékvadász populizmus, a szabad vállalkozáshoz, tulajdonhoz való jog sérelem. Ezért vagyunk sokan érzékenyek a Putyinhoz közeledésre, a kommunista szimbólumok feltűnésére.. Azt azonban nem gondolom, hogy ennek közeli veszélye lenne és azt se, hogy ez egyenesen, elkerülhetetlenül következne a jelenlegi törekvésekből. A “Pogi Elvtárs” megszólítás pedig azért is igaztalan, mert tudomásom szerint Pogátsa Zoltán gondolatai ott válnak el sokakétól, hogy nem jutnak el a marxizáló vagy marxi tételekig (pl.: Vajnai, TGM).

 • Magyar Kálmán

  Pogátsa úr!
  Nyilván, ha az adósság grafikon leolvasásába MÁR belebakizik,
  –hisz ott a 2008 / 110%, a 2009 / 125% –érvelésének fundamentuma
  kérdőjeleződik meg !!!
  KIINDULNI is az utolsó békeév, 2007-től érdemes, AMIKORIS
  az 1993-as nagy ugrással kerek 15 észtendőn keresztül
  100%-on v. annak közelében ‘stabilizálódott’ a görög á.adósság !

  Talán nóvum, 2008-ban gazdasági világválság vette kezdetét és
  például az írek 24%-ról 123 !!! %-ra adósodtak
  –Szlovénia 23-ról 81 !!! %-ra
  –Spanyolország 36-ról 98 !!! %-ra
  –az Egyesült Királyság 44-ről 89%-ra
  –Portugália 68-ról 130 !!! %-ra
  –az EGYESÜLT Államok 64-ről 105 %-ra !!!!!!!!!!!!!!

  –Luxemburg 7-ről 24%-ra adósodott !!!

  Tehát, hogy Görögországot ‘KIVÉTELEZETTKÉNT’ a MEGSZORÍTÁS
  döntötte romokba NETTO HAZUGSÁG !!!

  A GÖRÖGÖK–pps–toronymagasan a legtöbbet töltötték a köztereken
  DEMONSTRÁLVA a válságot követő években !!!

  Nem ‘levelezem le a pogácsát, DE ha a “..mediterrán életmódnak köszönhetően
  a görög nyugdíjasok élnek a legtovább az eurozónában ” akkor bizony
  a nyugdíjrendszerük CSAK akkor LEHET rentábilis, ha a legalacsonyabb
  a nyugdíuk !!! A GDP-jük arányában SÖT! PLÁNE!!!
  ENNEK belátásához ‘ide kattintva semmit nem kell megvádárolni !!!

  Feltételezem, ha az utóbbi 20 esztendőben a GDP-jük 13%-a körül
  ketyegett volna a g.nyugdíjkassza és a megszorítások okán ma már
  12-n, ETTŐL EGYMAGÁBAN, az eladósodottságuk 120% alatt lehetne !!!

  Magyarországon 2006-7-8 voltak azok az évek amikor teljes 13. havi
  nyugdíj került kifizetésre ! 2008-ban 217 milliárdos értékben !
  GDP (-nk) 0,8%-át kitéve! LEGELÉBB kellett eltörölni !!!
  Kvázi a magyar szociáldemokratáknak !
  HA meg nem tették volna, idén 2 000 milliárddal lenne nagyobb
  az államadósságunk !!! A KAMATAIT is számítva !

  Nem kell Athénig rohannunk, hogy eldobhassuk a józan eszünk !!!
  Pedig milyen jó lenne legalább 6 hónapra kormányra kerülni,
  persze ordenáré hazugságokkal !?

  • Szilveszter94

   1. A grafikonba nem feltétlenül bakizott bele; ő azt mondta, hogy a megszorító politika kezdetén volt 114% – ez viszont simán lehetett a 2008-as hivatalos adatok után, de még a 2009-es adatok előtt.
   2. Tény, hogy nem csak Görögországban nőtt drasztikusan a GDP-arányos államadósság – azonban nagyon nem mindegy, hogy MIÉRT növekszik az államadósság. A válság miatti növekedések oka az volt, hogy hirtelen elszabadult a kiadási oldal, a bruttó hazai termék nem, vagy (mint nálunk) legfeljebb pár százalékkal és átmeneti jelleggel csökkent. Azonban a trojka megszorító csomagja (ahogy az a cikkben is benne van) épp fordítva fejtette ki a hatását: itt már nem a kiadások növekedtek jelentősen, hanem a bruttó hazai termék harmada lett oda.
   Azért elhibázott a megszorítási politika a görögöknél, mert pont ellentétes célt ér el: egy megszorításnak az a “feladata”, hogy több felhasználható pénzt teremtsen, ezt a célját viszont a görög megszorító csomag nem éri el, épp ellenkezőleg.

   • Magyar Kálmán

    “2009-ben, azaz az öt éven át tartó megszorító politika kezdete előtt nem volt olyan hatalmas a hitelállományuk, mint ma (180%/GDP). Akkor még csak 114%-on álltak,”

    2009 a grafikonon 125% !!!

    Drága Barátom!
    ..és hol nem szorítottak még?
    Mindenütt, mindenki megszorított, saját jól felfogott érdekében!
    A felcsuti tahó az egykulcsossal és a családtámogatással megvett magának
    2 millió szavazót és mindenkit megnyúzott meg kirabolt !!!
    Fikarcnyi növekedés 2011-14-re eső 5 500 milliárd uniós felzárkózásiból
    lett !
    Kétharmadában pedig a száguldó autóiparból és a két utolsó
    példátlanul jó mezőgazdasági esztendőből!

    A görögök pedig az egyetlen iparágukból a turisztikaiból
    a válság keresletcsökkenésére rásegítve még a németeket ki is
    utálták!!! ‘EREDMÉNYESEN’ !!!

    • Szilveszter94

     Na még egyszer… a grafikonon a 2008-as adat értelemszerűen a 2008 év végi adat – amikor kiderül, hogy abban az évben ténylegesen hogyan alakultak az adatok. 2009-nél úgyszintén. Viszont az a 114% az már NEM év végi adat, hanem akkor volt ennyi, amikor elkezdődtek a megszorítások.

     Ami a megszorításokat illeti: az, hogy megszorítanak, az nem azt jelenti, hogy ez mindenütt ugyanolyan mértékű, azt meg végképp nem jelenti, hogy mindenütt pont ugyanolyan hatása van. Ez a “pont-nem-érdekel”-típusú érv: ha egyszer a görögöknél nem működik a megszorítás, akkor ne erőltessék csak azért, mert mondjuk Írországban bejött. (Amúgy erről is van szó a cikkben; nézd meg a Paul Krugman-féle ábrát.)

     Ami meg a “felcsuti tahó”-t illeti… napestig tudnám sorolni, miért nem fogok soha az életben rá szavazni, de a monetáris politikáját (pontosabban a makro-részét) egy rossz szó nem érheti – és pont nem érdekel, hogy mennyi uniós pénzt kaptunk, mert legjobb tudomásom szerint mind a 28 tagállam kap uniós pénzeket (és nem mellesleg fizet is be). Inkább számolja össze, hány olyan uniós tagállam volt, amelyik növekedést ért el ÉS tartotta az előírt hiánycélt ÉS kordában tartotta az államadósságát is. Kurta kis lista lesz…

     • Magyar Kálmán

      Drága Barátom!
      Hátha érdemes megtudni, hogy a manyup visszaállamosításával
      évi átlag 400 milliárddal könnyebbedett a ktsvetés helyzete!
      További átlag 100-120 milliárd kamatmegtakarítással, ami a
      kasszák vagyonából á.adósság csökkenés jótékony hozadéka !
      Ez a 2 tétel BŐ 1,5 %!!!
      Pusztán ezek nélkül sose lennénk 3% alatt !!!
      2011-ben (minusz) 5,5% volt a ktsvetésünk hiánya !!!
      ÚGY, h. a kasszák pénzéből 460 milliárdot folyó kiadásokra
      a ktsvetésbe tett át a legendás ‘jobbkezem’ !!!

      Az uniós pénzek meg azért ‘ÉRDEKESEK’, évi átlag 1 300-1 400
      milliárd ÉRTÉKBEN, MERT 2004-es belépésünktől–ÁTLAG–
      a NEGYEDÉVEL kellett beérnünk !!!
      2004-5-6 évekre összesen 690 milliárdot kaptunk!
      Amit nem 10-15%, hanem 25% ÖNRÉSSZEL használhattunk fel
      ..és a belépéskori 30%-os közvetlen földalapú támogatást
      a ktsvetésből kellett megduplázni !!! PÉLDÁUL !!!

      A földkerekség egyetlen országának sem esett az ölébe
      a GDP-jjének 12%-át (3 153 milliárd) kitevő FELHALMOZOTT
      manyup MEGTAKARÍTÁS !!!
      Amiből EGÉSZEN 2013 végéig SZÜKSÉG szrt. lehetett
      a mintegy 1 000 milliárd “Nyugdíjvédelmi alap”-ban parkoltatott
      tételből a HIÁNY elfutását KORRIGÁLNI !!!

      és ez nem a “ma is tanultam valamit”, méltán népszerű oldal !!!

    • Szilveszter94

     Ami meg a turisztikát illeti: hát igaza van, tényleg sokkal logikusabb lett volna, ha azt mondják: “Ugyan kevesebb a turista nálunk, de ti maradjatok csak nyugodtan, inkább kivonulunk mi a saját turisztikánkból, de ti, német barátaink, ne zavartassátok magatokat…” Ez nem – divatos szóval élve – geciség volt, minden józan eszű ember ezt csinálta volna.

 • Magyar Kálmán

  ..és Pogátsa úr!
  2014-ben
  egy görög polgárra 16 250 euro esett a GDP-ből
  egy uniósra 27 800 !
  egy németre 36 000 ‘zuhant’

  Hogy is állunk a nyugdíjakkal ???

 • Vidéki

  Kitalálod, melyik országnak van a legnagyobb hadserege Európában?

  Eidenpenz József, 2015. július 01., 11:22

  Privátbankár

  “Görögország sok éve többet költ hadseregére, mint mások, miközben Törökországot méregeti bizalmatlanul. Még a legnagyobb válság közepette is hol tankokat, hol légvédelmi rakétákat próbál beszerezni.

  A német lapok szerint Görögországnak már több száz Leopard típusú korszerű német páncélost szállítottak, igaz, van, aki megjegyzi, hogy a számla kiegyenlítésével szoktak bajok lenni.

  Több szupertankjuk van, mint Németországnak

  A modern Leopard 2-es páncélosok száma a görög hadseregben a cikk szerint 353, ez több mint a német Bundeswehrnél. (Az összes görög harckocsi, a régebbi modellekkel együtt, 1600 darab.) Tavaly ősszel 52 millió euróért 12 ezer darab 120 milliméretes gránátot is vásároltak a Leopard 2-esekhez.

  A 130 ezer fős görög hadsereg létszáma 11 millió lakosra vetítve, lakosságarányosan a legmagasabb Európában. Ha Németország is hasonló arányban akarna katonákat fegyverben tartani, 1,4 millió főre lenne szüksége – ehelyett a valóságban csak 180 ezer katonája van.”

 • Szilveszter94

  “Akkor még csak 114%-on álltak, ami nem kicsi, de egyáltalán nem kirívóan nagy.” Már attól függ, melyik országról beszélünk… erős gazdasági alapokon nyugvó és/vagy dinamikusan fejlődő, fegyelmezetten fejlesztő államok megengedhetik maguknak, hogy a GDP-arányos államadósság terhére finanszírozzák magukat, mivel ezek mögött az országok mögött van egy olyan gazdasági háttér, ami nem hagyja érvényesülni a GDP-arányos államadósság-növekedés negatív hatásait. Viszont ha egy olyan gyenge lábakon álló gazdaság követ el ilyet, mint a görögök, azok úgy is fognak járni, mint a görögök.

 • Szilveszter94
 • Rona

  Már elnézést mindenkitől, de az is baromság, hogy nem kellenek megszorítások, hanem az orbáni módszerrel beborítjuk a pénzt az országra és ész nélkül a bennfentesek ott rabolják le, ahol érik.
  Sarlós is (bocs! tarlós) azt mondta, hogy azért a legdrágább Merci, Volvó és hasonló buszokat veszik, mert azok hosszabb távon olcsóbbak…. Kérdem én: Akkor miért nem vesznek minden családnak közpénzből új Merciket? Ilyen hazugságokra épül fel a rendszerünk, és amint kitűnt a görög rendszer is részben.
  Meglehet, hogy az új kormányuk szakítani szeretne a korábbi korrupciós korszakokkal, de akkor azt keményen meg kell indítani a tényleges felesleges bürokrácia és pl. a katonai kiadások leépítésével. NATO tagok, tehát aggódniuk nem igen kellene! A NATO sem engedne egy belső fegyveres konfliktust a törökökkel….
  Nem a németekhez kéne mérjék magukat, hanem jelen esetben jó, ha Közép-Európához! Mindenkinek tudnia kéne, hogy a fizetéseik többszörösei a K-Európa országaiban levőknek, de az áraik hasonlóak!
  Nyilván nem jó csökkenteni egy magasabb életszínvonalat az érintetteknek, de ha már felélték a jövőjüket, akkor a közép-európain is lehet élni.
  Mivel nem láttam még futószalag mellett güriző görögöket, de annál inkább a mediterrán életstílusúakat, ezért el tudom képzelni, hogy tényleg hatékonyabb lenne, ha csak az általuk ténylegesen megtermeltek szerint történne a javak felélése is, és elfogadom, hogy nem más pénzügyi szervezetek finanszírozásával kéne továbbra is fenntartani a túlzott fogyasztásukat, költekezésüket, hiszen azt már láttuk, hogy az hova vezetett.
  Ha a mediterrán életstílusuk pedig a hosszabb életre nyújt lehetőséget, akkor a nyugdíjkorhatárt is ennek tudatában fel lehet emelni.
  Ennek és az angol nyelvű cikkének grafikonjaiból az is kitűnt, hogy a tendencia rohamosan romló volt az utolsó jelzett 2007-es évig, és szerintem a pénzügyi válság 2008 augusztusi kirobbanása után a 2009-10-es években kialakuló gazdasági válság alatt csak tovább romolhatott. (Nem is merem feltételezni, hogy ezért is csak ilyen szelektívek az adatok, amíg az egyoldalú véleményt részben, sántikálva alá szeretnék támasztani).
  Nem mentegetném a lakosságot, hiszen a pénzek mind a mai napig óriási mértékben köztük oszlik szét, kering a gazdaságukban.
  Mivel kontroll nélkül vettek fel hiteleket és tobzódtak belőlük, felelőtlenségnek tartottam eddig is, hogy ezt engedték nekik.
  Olyan ez, mintha egy minimálbéren tengődő családra ráborulna egy óriási személyi hitel, és abból úrias életformára áttérve méltatlankodnának a visszafizetés eljövetelekor, no meg hogy vissza kell térniük a korábbi életszínvonalukhoz.
  Az is tény, hogy folyamatosan és rendszeresen meghamisították a gazdasági mutatóikat annak érdekében, hogy folyamatosan külső pénzekhez juthassanak a felpumpált életszínvonaluk továbbnöveléséhez.
  Az is tény, hogy nagyon magas ny-európai állami fizetéseket zsebelnek be az állami alkalmazottak, többszörösét, mint K-Európában, pedig nemismert, hogy mennyiben végeznének több, vagy jobb munkát, mint egy szlovák, lengyel, horvát….
  Az is tény, hogy az európai költségvetést rabolták le folyamatosan a hazug beállításaik alapján, pl. a földek művelése után járó eu-támogatások kapcsán. Közismerté vált, hogy az egyik ellenőrzés során 4 földtulajdonos is egy – ugyanazon olajfát mutogatott meg az ellenőrnek, mint a támogatás alapját….
  Az olasszal nem lehet összehasonlítani a helyzetüket, rossz hivatkozási alap, hiszen az olaszok belülről finanszírozzák túlnyomó részt az államadósságukat, amint azt a japánok is teszik, és emiatt stabilabb a rendszerük.
  Ma is a banki pénzfelvétel korlátozása mellett fejenként napi 60 eurót felvehetnek, ami közel 20ezer forint naponta! Nem tűnik túl szigorú korlátnak, főleg, ha ezen felül tudnak még a boltokban kártyával vásárolni. Szerintem a magyar milliárdos családok se vennék észre, ha ilyen napi korlátokba ütköznének.
  Szerintem már az első 2 ajánlás után el kellett volna engedni őket, nem euromilliárdokat önteni a feneketlen pénznyelő vermükbe! Hamar kijózanodtak volna, és a ténylegesen kiérdemelt életszínvonalukon élhettek volna tovább, nem terhelve feleslegesen az európai kasszát.

  Félre ne értsen senki sem!
  Magyarország az orbáni mutáns fasiszta diktatúrájával nagyobb szaharban lesz!
  Minden a fentiekkel kapcsolatos rosszat megtesz, hogy mi is odakerüljünk, egy kivételével: Nem engedte az életszínvonal emelkedését, csak a csökkenését. Na nem előrelátó jószándékból, hanem mert annak alapjait is elrabolta már!
  Ez nálunk könnyebbséget jelenthet majd a demokratikus átmenetünkkor, és a görögöknél pedig nehézséget, hogy amíg nálunk csak a panamázó oligarchák felszámolása és elszámoltatása már látványos eredményeket hozhat, addig ott a lakosság nagyrészének életszínvonal visszavágásával és racionalizálással lehet csak megoldani a szakadékba ugrás problémáját. Ők már úgy tűnik megkapaszkodtak a zuhanás közben egy kis peremen és megvan a szándék a kimászásra a fárasztó felfelé vezető szakaszon, amíg mi felhőtlen boldog vakságban döngetünk lefelé, bedőlve az orbáni perspektívának, amely sokakkal elhiteti, hogy az a lefelé nem is lefelé, hanem felfelé!
  Végül is, ha a földgömb túloldaláról nézzük, a zuhanásunk iránya megegyezik az ottani felfelé irányának.

  • Corzi

   az a baj ha csokkented a fizetesuket akkor kevesebbet koltenek ergo az afa bevetel hianya miatt aranyosan csokkennek az adobevetelek. ez nem csak az elemiszerre igaz hanem a komplett gazdasagra. kevesebb penz = kevesebb penzkoltes = kevesebb ado…

 • Rona

  Kedves Corsi!
  Ez így van, ha azt közvetlen belföldi fogyasztásra költik azonnal, de pont emiatt nincs igazad, ahogy ezt a görögök bizonyították az elmúlt években 2007-8 óta! (7 év alatt: 12.000 dollár/főről 32.000-re, ami lehetetlen volt akár bármely feltörekvő gazdaságnak is, ha óriási volt a termelése, vagy olajat adott el, mert olajtengert talált az országa alatt.)
  2000-2007-8-ig olyan GDP-növekedést mutattak ki a görögök, amely teljesen lehetetlen, megalapozatlan és e szerinti fizetéseket is utalnak és utaltak ki maguknak!Láttuk, hogy ez a lufi kidurranva hova vezetett.
  De szólhatsz akár orbánnak is, hogy az oligarchái összeharácsolt, elrabolt vagyonából fizessenek mindenkinek többet, mert így a több adóbevétel miatt többet tudnak rabolni!
  Korrekt ajánlat?
  De Sarlós is vegyen minden családnak új luxusmerciket, mert az szerinte olcsóbb hosszabbtávon, mint az alsó és középkategóriás autó.
  Ilyen közgazdasági zsenik között azt nem értem, hogy a hajléktalanok miért nem a szalonból frissen kihozott Merciükből kihajolva kéregetnek a gyalogosoktól?!
  – Mert ma kb. ez a logikus norma

 • Kvargo Bode

  A cikk rengeteg butaságot és valótlanságot állít. Mire jó ez? Miért van hitele egy ilyen embernek, mint Pogátsa Zoltán? Miért foglalkoztatják a tévék, rádiók, miért dezinformáljhatja az embereket? Ez a görög válság pont arra lenne jó, hogy a közemberek hiányos közgazdasági tudását javítsák a korrekt magyarázatokkal. Erre az ilyen pogácsát hazugságait és butaságait kell hallgatniuk, olvasniuk.

  “Nem, ezt a közkeletű vélekedést nem támasztják alá az adatok.” Milyen adatok nem támasztják alá? Az évről évre történő folyamatos eladósodási folyamat pont ezt támasztja alá!

  “A jelenlegi 180%-os GDP arányos görög államadósság majd harmada tehát
  maguknak a megszorításoknak köszönhető, leginkább annak, hogy óriásit
  zuhant vissza a tört nevezője, a GDP.”

  Nem volt megszorítás, mert nem volt újraelosztható jövedelme a görög kormánynak! Nem volt elegendő adóbevétele! Az eladósodás nem folytatható végtelenségig! Miért nem lehet ezt megérteni valakinek, aki magát közgazdásznak tartja? Ez a közgazdász szakma szégyene, legalja, amit a Pogátsa művel.

  “a görögök egy évben több órát dolgoznak, mint a németek” Statisztikailag legfeljebb. De milyen hatékonysággal? Kávézgatnak, kártyáznak, linkeskednek (legalábbis átlagosan ez igaz, és ez valóban szociológiai TÉNY.)

  “korrupciós percepciós indexe szerint” Tudja Pogátsa, ezt hogy számolják, és mire jó? Percepciós index: ahol a korrupció napi rutin és erkölcsileg bevett, ott persze nem ítéli el a lakosság annyira, mint ahol erkölcsileg elítélt tevékenység.

  Bocs, de mondatonként lehetne cáfolni Pogátsát, ami nyilván unalmas lenne.

 • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

  Azt látom, hogy csak műanyag flakonból isznak :)

 • Sandor Rabai

  Ti lőjetek elsőként, mert ezek is állatok.

 • Urakura

  Látom az előttem kommentelők nem hülyék…

 • Vörös Imre

  Nem tetszik nekem Ujhelyi gondolat menete… Amikor az amerikai szabadkereskedelem terjeszkedéséről beszél, mellette ostorozza a hazai protekcionista alapon terjeszkedő egyéni vállalkozások megerősödés gyakorlatát. Miért baj ez és miért nem vonatkozna mindez az MSZP-hez és kormányzásaik alatt hasonlóan privilégizált, ma is abból létező vállalkozásokra? Tisztán és érthetően írja Ujhelyi, kik lesznek nyertesei ennek a bevezetendő rendszernek: “leginkább az autóipar, a vegyipar, a gyógyszeripar és a kozmetikai ipar profitálhatna belőle.” És hol helyezkedik el ebben a rendszerben ennek hasznát “élvező” társadalom zöm? Amerika gazdasága, virtuális tőke feleslege le akarja törni az európai piacokat a saját haszna bővítéséhez. Ehhez kellene alávetnünk a bővített újratermelést (hasznot) produkáló adottságainkat. Ujhelyi olyasmiben reménykedik, ami önmagában is antagonisztikus és utópisztikus: “Ha ezeket kiküszöbölő megállapodást sikerül kötni Európa és az Egyesült Államok között, akkor mindannyian nyertesei leszünk a folyamatnak. Az MSZP ezt támogatja. Befektetési partnerséget, szabad és mindenki számára előnyös szabadabb kereskedelmet akarunk, a társadalom számára előnytelen gazdasági pressziót viszont elutasítjuk. Ilyen egy felelős európai demokrata hozzáállása.” Ez a véleménye Orbán Viktornak is, ezért utasítja el a teljes programot gyökerestől. Mint a többi, még nem felfejlődött volt kelet-európai ország is. Orbán Viktor Fidesze is felelősen gondolkozik.

 • Péter István

  Ne ringassuk magunkat illúziókban a TTIP egyetlen célt szolgál, Európa gyarmatosítását és a kizsákmányolásának a fokozását, ami különösen sújtani fogja a kevésbé fejlett tagországokat és régiókat. Ugyanakkor, a fejlettebb tagországok sem járnak túlságosan jól, hiszen az általuk realizált extraprofitból ettől kezdve az amerikai cégek is részesednek és tekintélyes hányadot fognak elszívni. A gyarmati státuszt a tervezett bíráskodási rendszer fogja teljessé tenni.

 • Jozsef Kolowrat

  Elöregedő társadalmak félnek fellépni a saját érdekükben, mert csak a hátralévő 10-20 év érdekli őket. Magyarország lakossága támogatja a jogos rendőri erőszakot azok ellen, akik megérdemlik.

  • Béla Somogyi

   … és kik érdemlik meg …?

 • Vidéki

  „A
  magyar válaszadók 23 százaléka gondolja úgy, hogy fontos célok érdekében még
  egy demokráciában is megengedett az erőszak alkalmazása.”

  Viszont nagyon sok utópista is él Magyarországon, akik úgy
  vélik, hogy az erőszak alkalmazása kiküszöbölhető az emberi társadalomból. Ezek
  gondolkodása hasonlít Ovidiuséra.

  Ovidius nagy művének, az Átváltozásoknak Elsõ Könyvébõl való az idézet.

  “S lett legelõbb az aranykorszak, mely
  nem fenyítéstõl / S törvénytõl, hanem önként folyt becsületben,
  erényben…”

  Színtiszta ökológiai álom volt az Aranykor.

  Nem vágtak ki fenyõt, hogy hajót ácsoljanak belõle. Nem kényszerítették
  termésre a földet. “Vackort gyűjtöttek, hegyi epret szedtek az erdõn, / és
  somot és szedret, mely tüskés cserje között csüng, / s mit hullat Jupiter
  terebélyes tölgye, a makkot.” A “szűzi mezõ” magától
  “sárgult sok súlyos búzakalásszal”; és “zöld viruló tölgybõl
  csöpögött az aranyszínű színméz”.

  Aranykori volt az ember is: “katonák hada nélkül / élt biztonságban
  minden nép … mind megelégedvén a magától lett eledellel”.

 • transformer

  “kivált a német gazdaságra gyakorolt hatások közvetve számunkra is gyümölcsözőek lehetnek.”
  A TTIP elleni, több mint 3.3 millió aláírással zárult kampány aláíróinak kb. fele német volt (stop.ttip.org). Ez mintha arra utalna, hogy igen sok német nem tartja olyan nagyon gyümölcsözőnek ennek az egyezménynek a hatását.
  Nem is annyira “Európa gyarmatosítása” a tét, hanem az, hogy a transznacionális monopóliumok hatalmának korlátai tovább bomlanak, még gyengébb lesz a közösségi kontroll, ami további lépés egy oligarchikus világrend felé. Nem kevesebbről van szó, mint hogy a TTIP és hasonló szerződések magát a demokráciát (vagy annak a maradékát) ássák alá. Az USA “gyarmatosító hatása” annyiban érvényesül, hogy az említett globális óriásvállalatok többsége amerikai.
  A Le Monde diplomatique magyar változatának szinte teljes 2014 júniusi száma a TTIP-vel foglalkozik, pl. 10-10 olyan veszély ismertetésével, ami Európa és Amerika népeit fenyegeti: http://www.magyardiplo.hu/index.php/archivum/2014-1-12/181-2014-junius

 • Szatmári Katalin

  Érdekes ez a mostani eset a migránsokkal. Nagyon hasonlít ez a mostani helyzet a második világháború előtti eseményekre. Mint ahogy az iskolákban tanították a németek elkezdték a zsidókat üldözni és ez tartott a második világháború végéig. Ezek után jött a németek üldözése ami holokausztot hozott a zsidóknak. Nézzük a mai eseményeket. A migránsok elözönlötték Európát. Nagyon sok a zsidó és mint a második világháború elején a zsidó pénzemberek kiadták utasításba Hitlernek, irtsa egy kicsit őket. Ezt ugye Netanjahu a zsidók vezetője közölte vigyorogva Boros Imre az első Orbán kormány miniszterének. Idézek: ” az európai zsidóság kiirtása az nem Hitler ötlete volt, a jeruzsálemi főmufti odaszólt Hitlernek..” Majd ugye megegyezett Netanjahu és Boros Imre, ” Elvarrják ” Tehát, most megint sok a zsidó Európában, már nehéz eltartani őket, kifogyóban az országok fizetési képessége, valami formában el kellene a zsidókból pusztítani egy pár milliót és ezt most az arab fogja megtenni a zsidó pénzmágnások utasítására. Természetesen megint lesz majd Holokauszt, de nem német alappal, hanem arab alappal és most majd nem csak Európa fogja eltartani a zsidókat ezzel a holokauszt szóval hanem az egész világ. Majd megint elkezdi sajnáltatni magát a zsidó és helyre áll a rend. Tehát, várjunk még egy pár évecskét és lehet megint új törvényeket hozni úgy Magyarországnak mint Európának, de mint arab Holokauszt.

 • Vidéki

  Anton Szemjonovics Makarenko, a híres szovjet író egy pedagógiai hősköltemény írt – Az új ember kovácsa címmel

  1920-ban rendkívül nehéz körülmények között kezdte el megszervezni a Gorkij-telepet.
  Makarenko és a két pedagógusnő (Jekatyerina Grigorjevnya és Lidocska), illetve a telep gondnoka (Kalina Ivanovics Szergyuk) sehogy sem tudta megakadályozni a növendékek tolvajló a tevékenységét.

  A fordulópontot az az eset jelentette, amikor Makarenko felszólította a növendékeket, hogy “Gyerünk ki fát vágni, mert elfogyott a tüzelőnk!”.

  Erre ők gúnyosan feleltek, hogy eszük ágában sincs, hiszen a pedagógusok és a gondnok úgyis kénytelen lesz fát vágni nélkülük is.

  Makarenko ekkor lekevert egy pofont a gúnyolódó növendéknek,
  Zadorovnak.
  Zadorov ez után kezet nyújtott Makarenkónak, és mivel a többiek előtt is tekintélye volt, innentől kezdve a fegyelem javulásnak indult a Gorkij-telepen.

  Makarenko a hatást úgy magyarázta, hogy érzelmeinek ilyen nyílt és korlátot lebontó megnyilvánulása megváltoztatta Zadarov felfogását róla, és ez lehetővé tette kapcsolatának megváltoztatását először Makarenkóhoz, majd a fejlődő kollektívához.

  Ha Makarenko is olyan széplélek lett volna, mint most nálunk az önkéntes kiváló mérvadó “Mesekör”, meg a Tévelygők Alapítvány, mely 2011 óta, a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásában működik,

  akkor a Gorkij telepen is egészen más irányba fejlődtek volna a dolgok és “Az új ember kovácsa” is csak arról számolhatott volna be, hogy a gúnyolódó növendékek hogyan röhögik körbe az erőlködő tanárokat.

 • Lajos Lakatos

  Nálunk vajon mi újság?

 • Bela Lakatos

  Kitaláció ! Az emberek hulyitesere !!!

 • http://birdsofprey.blog.hu/ MolnarErik

  Csakis SOROS provokációjáról lehet szó. Mi másról is lehetne?

 • Molnár Lajos

  Ez a hírecske több oldalról sánta.
  Először is, most nekem el kell hinnem egy Kovalev nevű valakinek, hogy holtak is vannak ezek között? Így, pöccre? Semmi alátámasztó bizonyíték, csak első szóra?
  Na, ne már.
  A másik gond az, hogy ha logikusan gondolkodunk, akkor az egész sztori bűzlik.
  Putyin jelenleg birtokon belül van. Mégpedig szilárdan. Még arról sincs szó, hogy inogna a trónja. Semmi szüksége tehát egy ilyen, mindjárt a második nézésre lebuktatható akcióra.
  Ezzel persze nem állítom azt, hogy nem lehet hozzá köze. Csak azt, hogy elég valószínűtlen, hogy ilyesmire vetemedjen, mert nincs rá szüksége.
  Nézzük ezt az esetet (ha egyáltalán megtörtént), abból a szemszögből, hogy kinek használ?
  Putyinnak nem, mert ez rombolja az addigi munkáját. Azt pedig kérném kivenni az érvek közül, hogy nem képes egy kétlépéses távlatban előre látni. 2000 óta tartó regnálása alatt számtalanszor bebizonyította, hogy profi sakkjátékos, profi diplomata. Előre gondolkodik, olyan személy, akinek nem fogják a kezét, nem súgnak a fülébe.
  Itt és most leszögezném, nem vagyok a híve. Ami tény, azonban tény. Tisztességes ember tiszteli az ellenfelét, ha az tehetséges.
  Szóval kinek használ?
  Ellenfeleinek azonban használ egy ilyen kommunikációs stratégia, mert mint már említettem, rombolja az imázst. A kevésbé tájékozott és gondolkodni lusta emberek között ez egy folt a pedigrén. Ilyen ember márpedig sok van. Nagyon sok.
  Kérdés, hogyan tudták ezt kivitelezni, ha egyáltalán igaz?
  Mert egy ilyen megoldáshoz bele kell tudni piszkálni (hackelni) egy közösségi oldal informatikai magjába, be kell tudni lépni az adatbázisba. Putyinékról el tudom képzelni, hogy képesek ilyenre, csak fentebb vázoltam, hogy nem érdekük egy ilyen banánhéjat dobni a cipőjük elé.

  Akkor mégis ki volt?

  • transformer

   Nem hiszem, hogy Putyint a tehetségéért tisztelni kellene, mert ha valaki a tehetségével visszaél, az nem éppen tiszteletre méltó. A többivel azonban egyetértek, mert ostobának nézni Putyint maga az ostobaság. Ugyanezt nem ártana magyar vonatkozásokban is figyelembe venni…

   • Molnár Lajos

    Nem gondolnám, hogy az visszaélésnek minősíthető, ha valaki a saját népének próbál vezető szerepet szerezni. Ezt csinálta minden nacionalista hatalom a XX. századig. Nos, azóta vannak újabb fejlemények, de ettől függetlenül sem hiszem, hogy becstelen az az ember, aki magának és enklávéjának próbál előnyt kovácsolni a tehetségéből.

    • transformer

     Nem elsősorban arra gondoltam, amit Putyin Oroszország vélt vagy valós érdekében a nemzetközi színtéren tesz, mert azt ugyanúgy megteszik más nagyobb hatalmak vezetői. Az is tény, hogy igyekszik nagyjából bemérni ezeknek a kockázatait a döntéseinél és nem üvöltözik naponta a Twitteren keresztül. Ami azonban a belpolitikai ügyeket illeti, ott egyértelműen vissza is él a politikai tehetséggel, és ma is csak sejtelmeink lehetnek arról, hogy a saját országának vezető szerepe mellett milyen mértékben gyarapította saját és klientúrája vagyonát. Tehetségéből arra is futhatná, hogy Oroszországot a hadiiparon kívül is kiemelje abból a máig alárendelt pozícióból, amit a nyersanyag-exporttól való függés jelent. Az az autoriter rendszer pedig, amelyet Oroszországban megvalósított, aligha szolgálja az orosz érdekeket, mert a kritika (és a kritikusok) száműzése hosszú távon visszaüt.

     Mindez nem jelenti azt, hogy elődjéhez, a mindenre alkalmatlan vodkáshordóhoz képest (akinek egyetlen pozitív cselekedete az idő előtti lemondása volt, és akinek működését mindennél jobban jellemezte a parlament szétlövése) nem jelentene komoly előrelépést.
     A mai Oroszország egyetlen pozitívuma nemzetközi vonatkozásban, hogy valamelyes ellensúlyt jelent (más
     hasonló országokkal együtt) az amerikai birodalommal szemben.

     • Molnár Lajos

      Az egyetlen komoly kifogásom a fentiekkel szemben az, hogy Putyin nem egy nyugati típusú “demokráciát” ural. Az orosz valóság, az orosz társadalom más egy kissé, mint az euroatlanti. Az ottani berendezkedésben nem működne a számunkra oly megszokott hegemón hatalmi rendszer. Ott tekintélyuralmi rendszerek működőképesek, és ez így van legalább ötszáz éve. Ezen még a nagy szovjet kísérlet sem tudott (de lehet nem is akart) változtatni. Ezért tűnik nekünk nyugatiaknak az orosz vezetés számos dolga diktatórikusnak. Putyin kemény kézzel bánik el a belső ellenzékével, mert az orosz átlagszavazó ezt várja el tőle. Erőt kell mutatnia, és nem kompromisszumkészséget. Azzal egyetértek, hogy ez hosszútávon rossz, mert Putyin sem él örökké. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a külpolitikai helyzet élesen ellenséges Oroszország számára. Amit mi most hibának vélünk, az meglehet szükségszerűség. Putyinnak ütőképes védelmi (támadó) erőt kell felépítenie, amíg a nagy háború kitör. Az óvatos külpolitika éppen ennek ágyaz meg. Putyin számára az időhúzás most a legfontosabb. Mondhatjuk úgy is, hogy az idő neki dolgozik. Mert amíg az euroatlanti hatalmi tömböt komolyan, alapjaiban veszélyezteti az a moloch, amely a semmiből létrehozott és gazdagon felhízlalt, de minden alapot nélkülöző pénzrendszer képében már ma is komoly gondokat okoz, addig Oroszország folyamatosan halmozza fel a készleteit felkészülvén a nagy háborúra. Ezt alátámasztja az a tény, hogy Kína után Oroszország az egyetlen állam, amely hatalmas ütemben növeli aranykészleteit. Nyilván tisztában vannak vele, annak lesz pénze, akinek aranya van.
      Az oroszok nem ostobák. Tőlük a valós eseményekről nagyságrendekkel kevesebb adat kerül ki, mint nyugatról, ahol a média mindinkább a szabadosság és nem a szabadság jegyeit mutatja. Ezért arról, hogy az orosz vezetés hogyan és miképpen képzeli el a nagy pénzügyi reset utáni, vagy a nyílt háború kitörése utáni időket, valójában majdnem semmit sem tudunk.
      Ezért azt mondani, hogy Putyin valamit rosszul csinál, vagy jól csinál, hazardírozás. Az kétségtelen, hogy Szíriában könyörtelenül lecsaptak, és ez baljós ómen a közeljövőre nézve. Aki figyel, észrevehette, az USA háborús héjáinak hangját manapság nem hallani annyira, mint három éve. Igaz, azóta az adminisztráció is más, de idézném de Gaulle idevágó híres mondását : Franciaországnak nincsenek barátai, csak érdekei.
      Így mindegy, hogy ki ül Wasingtonban a Fehér Házban, az USA érdekei változatlanok.
      A csend, ami Biden és társai visszahúzódását mutatja, nyilvánvalóan utal arra, hogy az oroszok új helyzetet teremtettek, és a régi nóta már nem fújható.

     • szőlősi

      Csak kérdezném ! Az autoriter politikai rendszer Oroszországban kinek vagy kiknek az érdekeit szolgálja ? Mert Én azt gondolom hogy egykor Kuba épp olyan politikát folytatott mint napjainkban Észak Korea .Egy tekintély elvű kormány még lehet jó akár a külpolitikában , akár a belpolitikában . Nyilván mindenki számára megfelelő belpolitika sehol nem létezik .

  • Mészáros Jenő

   A seggnyalás határtalan tud lenni…

  • Balogh József

   Tehát, ha meglátod a két éve meghalt szomszédodat posztolni egy közösségi portálon, akkor te rezignáltan tudomásul veszed, hogy feltámadt. Értem.

 • szőlősi

  Józanul gondolkodó ember nem dől be ekkora faszságnak . Ez olyan , mint Nag Bandó András ATV-s nyilatkozata . “Egy Kecskeméti ápolónő mondta nekem azt hogy Orbán feleségét ide hozzák kezelni mindig amikor a miniszter összeveri” -dobtam egy hátast , majd két napra rá ez a hazugláda bocsánatot kért nyilvánosan Orbántól .Hisztériakeltők ebben az országban is vannak A libsiknek komolyabbra kellene venni a figurát ,mert sehol sincsenek .

 • Kitlei Ibolya

  „Elkeserít, hogy vannak ma olyan emberek, akik egy bírósági ügyre ráhatással tudnak lenni, és vannak olyan bírók, akik ezt hagyják” – mondja Tiba képviselő, aztán megkéri a miniszterelnököt, személyesen járjon közben a bíróságnál… Nincs itt némi ellentmondás? :-O

 • Ibolya Török

  mi történik itt ?? csak úgy írunk Orbán Viktornak hogy szóljon már a független ügyészségnek hogy változtassanak meg egy jogerős ítéletet!! ha ez megtörtének akkor nem lesz független a bíróság és ügyészség !!

 • Klára Kabai-tóth

  “Cinkelt lapokkal játszottak, de mert a kártyának ez a tulajdonságát valamennyien ismerték, így a játék fair volt.” (Rejtő Jenő)

 • András József Fazekas

  Egy miniszterelnök nem írhat felül egy bírósági ítéletet.

  Ezt az érintetteknek illene tudniuk.

 • Ghanima

  Melyek is a fideszesek állandósut jelzői? A fideszes: szégyentelen, becstelen, korrupt, hazug, tolvaj – és hazaáruló. Ebben a balmazújvárosi esetben _talán_ az utolsó jelző nem állja meg a helyét. De a többi… egytól egyig. Pfejj!
  Azért arra is kíváncsi vagyok, hogy az összegyűlt emberek vajon milyen összefüggésben állnak evvel a két lénnyel: kirendelt beosztottjaik, netán a korrupciós láncolatban alattuk állók…

 • imi

  ennyi pénzért 5 év? mennyit fog kapni farkasflóri?

 • Janos Dániel

  Csak nem fideszes az uriember? Pedig ők mind becsületes emberek, akik mindent tiszteségesen csinálnak.

 • Dagimaczi

  ne a privátbankárról linkelj, az is valótlanság amit kérdeznek – közismert hírhamisító portál.

 • Andy, the jay

  Kis személyeskedő lejáratásosdi?

 • Facebook User

  A Hanula Zsolt féle cikk volt amin jól mulattam.
  Görögország 1945 utáni történelme arról szól, hogy geopolitikai,stratégiai okok miatt a görög “felszabadulás” után az első pillanatban az új megszállók katonai erővel átveszik a hatalmat, öt évig öntik a támogatást egy általuk kreált polgárháborúba lerombolva Görögországot gazdaságilag, morálisan, mentálisan.
  Ezt követően a Marschall segéllyel megpróbálják konszolidálni a helyzetet és közben szintén

  geopolitikai,stratégiai okok miatt (az egész balkán kommunista befolyás alá kerülését megakadályozandó és nem a török fenyegetés ellen)a görög hadsereget ész nélkül fegyverzik fel.

  Az 1960-as évek végén kezdődő krízis hatására újra balra tolódó politika ellen vetik be a hadsereget és következik a katonai junta(ták) kora.

  Az utána jövő korszak megint arról szól, hogy a keleti blokk fellazítása érdekében végrehajtott hitelezéssel párhuzamosan 1981-ben újfent geopolitikai,stratégiai okból kirakatnak használva felveszik az országot az unióba. Ezzel húsz év alatt természetesen megszűnik a nem versenykörülményekre dresszírozott gazdaság és a 2001-es eurozónába való belépéssel az ország pénzügyileg is letérdel.

  Görögország 1945 utáni története a megszállás, fegyveres erőszak, gazdasági kényszer története.
  A pénzügyi válság amiről ti beszéltek az ennek csak a végeredménye, a csúcsa.

  Azt egy átlag polgárnak nehezen fogod megmagyarázni, hogy ő ebből bármiről is tehet.

 • Zoltán Pogátsa

  Gyalázkodó a vitastílusod. Írd meg kulturáltan, és kinn marad. Itt a tisztázás a célunk, nem a gyűlöletkeltés.

 • kaktuszpapa

  Én ugyan a fiamnak a Péter nevet adtam, de Che Guevara emléke előtt mélyen fejet hajtok.

 • Zoltán Pogátsa

  Sőt:) A magyaroknál is :)

 • Zoltán Pogátsa

  A közszféra robbanása azért történt, mert mint írtam, ekkor kapott jóléti rendszert Görögország. Tanárok, ápolónők, orvosok. Kérlek hozz adatot arra, hogy más országoknál kirívóan többet költött volna Görögország ebben az időszakban erre. A könyvemben van adat az ellentétjére.

 • KZoltán

  Pogi! Ebben a posztban, a 4. V-ben írsz Eurostatról OECD helyett. Nyilván gyorsan írtad.

 • Zoltan Perlaky

  “Megnéztem, az általam publikált szövegben OECD van.”
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzio

  “AZ Eurostat adatokra egy OECD-s reakció?”
  “Nem tudom honnan vette az Eurostatot.”
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/lenyegtelen-konkluzio

  Idézet a fenti blogbejegyzésből:
  “Á: “Rendben, de az közismert, hogy a görögök nem akarnak dolgozni, korán nyugdíjba mennek és kirívóan korruptak.”

  V: Ezek is mítoszok. Az adatok ezt sem támasztják alá. Az ***Eurostat szerint*** a görögök egy évben több órát dolgoznak, mint a németek, ”

  Vagy nincs tisztában azzal, hogy mit írt, vagy megpróbálja úgy feltűntetni.
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/ketertelmuseg

  “De általános tendencia, hogy az alacsonyabb termelékenységű országokban többet dolgoznak.”
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/hamis-okozat

  “Kérem hozzon evidenciát arra, hogy kevesebbet dolgoznak a görögök.”
  http://a.te.ervelesi.hibad.hu/bizonyitasi-kenyszer-atharitasa

 • Ulrich

  Bocs, azt akarod azt mondani, hogy Svájcban gigatételben hamisítanak pénzt, és ez senki szemét nem szúrja??? A két mechanizmus teljesen más. Még ha érvényes is, amit a linkednél leírnak, amiben egyáltalán nem vagyok biztos, a WIR Franc-t nem úgy “nyomtatják”, ahogy a Kékfrankost.

  https://en.wikipedia.org/wiki/WIR_Bank

  https://www.youtube.com/watch?v=YkWdvSPd5o8

 • Ulrich

  A linkednek már a kezdő állítása is hamis, miszerint tudománytalan
  lenne, hogy a hivatalos pénznek nincs fedezete. Ez tökéletes baromság, a
  hivatalos pénznek valóban nincs fedezete, és teljesen hivatalosan
  nincs. A cikk többi részén így nincs is értelme gondolkodnom.

  Ha nekem nem hiszed, itt a Bank of England kiadványa:
  http://www.bankofengland.co.uk/publications/Documents/quarterlybulletin/2014/qb14q1prereleasemoneycreation.pdf

  “Whenever a bank makes a loan, it simultaneously creates a matching deposit in the
  borrower’s bank account, thereby creating new money.”

 • Ulrich

  Bocs, de ez most mire érv? Nyilvánvalóan Görögországban is kellően szigorú feltételekhez lehet kötni. Mit jelent az, hogy “Svájc egy van”?

 • Facebook User

  Görögországban is kellően szigorú feltételekhez lehet kötni de nem is a kodifikálással van a baj hanem a szabályok következetes betartatásával.
  Ebből a görögök nem szoktak jól szerepelni.

 • Ulrich

  Szerencsére ez a görögöknél nem ellenérv, mert ők nem úgy gondolkodnak, hogy á, mi túl hülyék vagyunk ehez, úgyse működik.

 • Zoltán Pogátsa

  Leírtam a cikkben, hogy miért. EK-ba belépés, adók be nem szedése.

 • Zoltán Pogátsa

  Ja, ok, meg van, köszi.

 • Facebook User

  Persze meg kel, hogy próbálják más lehetőségük nem nagyon van. Van ilyen sok helyen. A nálunk forgalomba lévő utalványok, kártyák is alternatív pénzek, csak nem rendeztünk hozzá színielőadást.

 • hoci nesze

  Kedves Zoltán!

  A görög adómorál gyenge. Kedvenc példám: 2009-ben 364 athéni lakos nyilatkozott arról, hogy van úszómedencéje. Műholdfelvételekről viszont tudható, hogy 16 974 athéni családi házban volt úszómedence; a medence tulajdonosok 2,1 százaléka vallotta be a vagyonát. 2010-ben a görög lakosság 40 százaléka a világon semmilyen adót nem fizetett. Emellett a görög közigazgatás is híresen rossz teljesítményű és korrupt. Egy OECD felmérés szerint a forgalmi adó beszedésének hatékonysága Görögországban a legalacsonyabb az euróövezeten belül, az adminisztrációs költségei az EU-ban a legmagasabbak. A feketegazdaság a legális gazdaságnak kb. az egyharmada. A Doing Business 2012-ben felmérése szerint a befektetések biztonsága tekintetében Görögország a 154-ik volt a 183-as listán. Görög világmárka egy sincs. Egyetértek a posztoddal, Zoltán. A görögök versenyképtelenek és nem adóznak. A görög magánfogyasztás GDP-beli részesedése hosszú évekig jóval magasabb volt az euróövezet átlagához mérten. És éppen erről van szó: a görögök olyan életszínvonalon éltek, amit sem a termelékenységük, sem az adómoráljuk, se semmi nem alapozott meg. Nem a trojka, Zoltán, magad ismered most el.

 • lastres

  Ebben a cikkben írnak arról, hogy a görög miniszterek kormánygéppel járnak Brüsszelbe, és drága szállóban laknak.
  http://444.hu/2015/06/22/a-litvan-elnok-a-twitteren-zuzott-oda-a-gorogoknek/

 • sdani

  Magyarországon is volt olyan, aki kenőpénz fizetett valaki, hogy állami alkalmazott lehessen?

 • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

  sajnos ennek megítélésében te nem vagy kompetens.

 • Magyar Kálmán

  Drága Barátom!
  Most a Friss Heti Válasz vezércikkéből (Borókai) idézek:
  “hitet kell adjon, hogy az ország HÉT ÉV ALATT elképesztően
  mély gödörböl mászott ki “!!!!!
  HÉT évvel ezelőtt ki kormányozta az országot?
  Hat évvel ezelőtt ki kormányozta az országot?
  ÖT éve ki kormányozza az országot?
  és mikor lettünk a bóvli bóvlija?
  2011 novemberében !!!
  Egy Q..va nagy matolcsy-vargabetűt leírva!!!
  Remélem ma is tanultunk valamit !?

 • Szilveszter94

  Pontosan akkor, az átalakulási időszak kellős közepén – akinek van bármi halvány fingja is a gazdasági folyamatokról, az tudja, hogy egy nagy mértékű átalakulásnak gyakran velejárója az átmeneti visszaesés. Ez történt ebben az esetben is: volt egy 2-3 éves átalakítási időszak, majd ez után ismét növekedni kezdett a gazdaság.

 • Magyar Kálmán

  Pontosan mit sikerült átalakítani?
  A legpofátlanabb szabad rablást intézményessé?

 • Szilveszter94

  Azért jó, hogy ahhoz képest, hogy már kétszer is akartál “tanítani”, fingod nincs a gazdaságpolitikáról… nézz utána. Kezdd mondjuk ezzel – egy tömör összefoglalás az előző ciklusról, az orbáni elkötelezettséggel nem vádolható Világgazdaság Online-tól:
  http://www.vg.hu/kozelet/politika/felemas-orokseg-nagy-feladatok-a-masodik-orban-kormany-negy-eve-425095

 • Magyar Kálmán

  Drága Barátom!
  Ezeknek a sárgaföldig lealjasodott rabló gazembereknek
  gazdaságpolitikája ?!
  Hallhattad a világ barmától, hogy Európa ‘legiparosodottabb’
  országa leszünk !!!
  TERMÉSZETESEN, ha a kínaiak kétszer annyi Mercedest és
  AUDIt vesznek és 30 helyett 60% lesz ennek a nemzeti
  iparágnak évente a növekedése!!!
  Valamint a Teremtő minden évben megtolja a m.gazdaságunkat!!!
  Segítenél nekem, hogy a ‘keleti’ nyítás világraszóló csodáját
  megismerhessem !?
  Vagy sorolnád a nagykövetek bombasztikus export sikereit,
  esetleg a kereskedőházak diadalait!?
  Atfutottam az előzményeket és hogy ma is tanulhassunk valamit,
  a Portfolio 2014 június végén publikálta, 2 800 milliárd
  értékben a bankoktól, a szolgáltatóktól és a zemberek
  innovatív megnyúzásából beszedett extra adókbói
  származó extra bevételeket !!!
  Ne sajnáld tőlem, tán elárulod, az elrugaszkodás vagy
  a pipískedés fázisában szárnyalunk ???!

 • Szilveszter94

  Elég gyors futás volt, ha csak egy Portfolio-cikket sikerült kihalásznia belőle… van vagy több ezer az elmúlt 5 év gazdasági változásairól, olvasson még.

 • Magyar Kálmán

  Drága Barátom!

  “Átfutottam az előzményeket és hogy ma is tanulhassunk valamit..”
  –írtam legutóbb!
  Átfutottam, hogy mikről tájékoztattalak korábban 2011-12-13-14-re
  vonatkozóan:
  5 500 milliárd uniós fejlesztési
  3 153 md. manyup felszámolás, felhalmozott megtakarítása
  2 000 md. a manyup felszámolásából költségvetési könnyebbség!
  tagdíj + kamatmegtakarítás–írtam volt!

  2 800 md. forint értékben kimaradt a felsorolásomból a 2014 májusáig,
  Portfolio által SZÁMBAVETT, innovatív, szélessávú adónyúzás!

  ..és mindebből a pénzcunamiból évi átlagban 0,4%-nyi
  növekedés sem jött KI !!!

 • Magyar Kálmán

  Van aki csak hosszú-hosszú ismétlésekből képes tanulni!!!
  Pláne akit az ELVITATHATATLAN TÉNYEK zavarnak! IS!

 • Np Sándor

  Egész biztos nem erre gondoltam – de csak ezt a részt visszaolvasva számomra sem adódik másik értelmezési lehetőség. :) Pedig nem keverem ezeket a halmazokat, és kifejezetten rossznak is tartom, ha ezek a szintek összekeverednek. Nem tudom már, hogy mire céloztam ezzel. (Az egész cikk átolvasásával biztos eszembe jutna, de most nem fogom elolvasni.)

 • https://www.facebook.com/vidam.park Vidám Park

  indiai import lehet

 • Kopi3.14

  A jelek szerint az a probléma, hogy nem ismered a pompás szó jelentését.
  Eme szövetek nagy eséllyel valahonnan a Közel-Kelet – India közötti régióból érkeznek. Meg merném tippelni esetleg Iránt is. Vagy Románián belülről.

 • Sandor Rabai

  A franciák!

 • Szabó Béla

  Ezen “pompás” “kelméket” te ki se tudnád fizetni!!!! Mert aki nem ismeri az ők szokásaikat az csak így jár mint te ,hogy nem tudja minek mi az ára és hogy hol gyártják vagy ki készíti! Csak meg említeném egy férfi öltözék ami látszik a képeken az meg közelítőleg 150-200-ezer ft ,a nők ruhája valamivel olcsóbb .

 • Pozsega

  A 150-200ezres férfi ruhákból én csak rosszul szabott zakókat, műbőr kabátokat és tucatáru ingeket látok a képeken, mind a nagyszerű nyolcvanas évek stílusában.
  A kalap az biztos nem olcsó, ugyanis nem sokan élnek manapság kalapgyártásból.

  Egyébként te, meg a Szerb-Horváth jártatok úgy, hogy a színpompásból színes-pompást csináltatok.
  Viszont a képeken szereplő csoport valahonnan veszi a ruhaanyagot, maguk nem tudják előállítani. Ergo valakik ráálltak ezeknek az anyagoknak a gyártására.
  Erre lennék kíváncsi, hogy kik.
  Szerintem is indiaiak, a textilgyártásban még mindig ők a nagyhatalom.
  De azért megnézném, elolvasnám az áru útjának leírását a gyártól a vevőig.
  Hátha valaki ezt is feldolgozza egyszer!

  Kopipinek pedig: pazar, ragyogó, fénylő, fényben úszó,
  fényes, tündöklő, csillogó, sugárzó,
  szikrázó, sziporkázó, vakít.
  A csillogó szinonima kis jóindulattal fennáll. :)

 • Béla Somogyi

  A bűncselekmények 100% -át bűnözők követik el! Származástól függetlenül! :-)

 • http://www.devainandor.com/ Dévai Nándor

  Forrás?

 • https://www.youtube.com/user/villonhere urvarazslo

  jani mondta a kocsmában

 • transformer

  Sőt, mivel elég régóta létezik ez az adóparadicsom, az orosz oligarchák csak egy kis szeletét jelentik a legalizált adócsalóknak. Ezt a kiskaput – és a többit, köztük a luxemburgit – az EU-nak kellene becsuk(at)nia. De ahhoz nincs meg a politikai akarat, csak a putyinozáshoz. Ennyit a hitelességről.

 • Repeta

  Na mi van Czakó, miért nem cáfolod meg, amit Weninger Zoltán a válaszában közölt? Gyerünk, hazudj egy ordasat, olyan jó fideszesen! Menni fog.

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  Először tájékozódjál, utána pedig ne vádaskodj!
  “48. Törlés a központi névjegyzékből
  97. § (1) A Nemzeti Választási Iroda törli a központi névjegyzékből a kérelmére névjegyzékbe vett, külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező polgárt

  a) ha törlését kéri,

  b) a névjegyzékbe vétele napjától számított tíz év elteltével; a határidő megszakad, ha a választópolgár a névjegyzékben szereplő adatait módosítja, névjegyzékbe vételének meghosszabbítását kéri vagy szavazási iratot ad le.”
  https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1300036.TV

  Előre is köszönöm bocsánatkérésed!

 • http://anonymand.blogspot.com anonymand

  “Fontos tudnivaló, hogy azoknak, akik egyszer már regisztráltak a magyarországi választásokra, nem kell ismét regisztrálniuk, függetlenül attól, hogy végül éltek-e választójogukkal, vagy sem. A regisztráció ugyanis alapból tíz évig érvényes, illetve minden választási tevékenység automatikusan meghosszabbítja a regisztráció érvényességét. Tehát ha valaki egyszer szavaz, akkor a következő tíz évben bármikor szavazhat újbóli regisztráció nélkül. – a Transindex.ro portálról”

  “Azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak, akik a 2018-as országgyűlési választásokon szavazni szeretnének, regisztrálniuk kell a választási névjegyzékbe. Aki korábban már sikeresen regisztrált, annak nem kell új kérelmet benyújtania, mert a korábbi tíz évig érvényes.”
  http://magyaridok.hu/belfold/rmdsz-torvenyes-szovetseg-valasztasi-regisztracios-eljarasa-2416267/

  “Tíz évig érvényes a regisztráció

  Az állampolgárok a regisztrációtól számított tíz évig szerepelnek a választói névjegyzékben, de bármilyen, a választásokkal kapcsolatos cselekmény további tíz évvel hosszabbítja a határidőt; azaz, a tíz év számítása elölről kezdődik, ha a választó módosítja adatait, részt vesz szavazáson, vagy kifejezetten kéri a névjegyzékbe vételének meghosszabbítását – hívta fel a figyelmet Pálffy Ilona.”
  http://szabadsag.ro/-/tudnivalok-a-jovo-evi-magyarorszagi-valasztasokrol

  Várom megtisztelő bocsánatkérésed.
  Nem csak tőlem, hanem a többi liberálistól … is.
  Akik szintén nem hazudnak.

  Rendes nevem ott a Facebookon, 2001-óta használt nick-nevemre büszke vagyok, és vállalom minden eddigi bejegyzésem.

 • Állatbarát

  Hülye vagy mint szódás a lovát.

 • Mészáros Jenő

  Kivéve, ha Fidesz szavazó.
  Mert annak még halottaiból is feltámad a szavazás idejére.

 • szőlősi

  Nem ! Ez épp fordítva történt .

 • szőlősi

  Világos !……-de …. véleményem szerint mindkét ország tekintély elvű politikát folytat-(ot) sőt, nem Ők az egyetlenek . Ide sorolnám a legnagyobbat USA-át , de ilyen volt egykoron az NDK is .Nyilván Kubára rá kényszerítette az USA ezt a politikát , mert nem tudta elviselni hogy közelében egy vörös kezdeményezés alakult. Észak Korea valóban bezárkózott , és a tekintély elvű belpolitikája …. meglátszik , éheznek , szöknek az emberek , stb de atom fegyverkeznek .
  Azt gondolom , hogy a politikában a demokráciai fogalom nagyon széles sávban mozog , amibe belefér a liberális eszmétől a tekintély elvű politika.

 • transformer

  Az igaz, hogy sokféle rendszert neveztek/neveznek demokráciának, elég az ókori rabszolgatartó demokráciára gondolni. A polgári demokrácia demokratikus jellegét is naponta meg lehet kérdőjelezni. A tekintélyelvű politika azonban, még a legjobb szándék mellett is, nem egyeztethető össze a demokrácia alapelveivel. A tekintélyelv ugyanis általában nem azt jelenti, hogy valakinek a saját szakmájában, adott esetben a politikában addigi teljesítménye alapján kialakul egyfajta széles körű respektusa, hanem azt, hogy – akár korábbi teljesítményük alapján – tekintélyt szerzett személyeket szinte minden vonatkozásban referenciaként erőltetnek rá az emberekre, akik pedig ezt megkérdőjelezik, azokat olyan módszerekkel távolítják el a közéletből, amelyek a korszakunknak megfelelő társadalmi normákkal ellentétesek. Ennek a gyakorlatnak a “normális” polgári demokráciákban is vannak példái, azonban az autoriter rendszerekben ezek az eszközök válnak a hatalomgyakorlás tipikus eszközeivé, és ez a putyini rendszerre jellemző (az nem mentség, hogy előde sem volt különb). Eddig a pontig Magyarország még nem jutott el, de a veszély jeleit már lehet észlelni. Ezek a jelek a kritika lehetőségeinek módszeres visszaszorításában nyilvánulnak meg.

 • Sunyiló

  Onnan lehet levélben szavazni. A fideSS Választási Bizottság (OVB) megküldi a szavazólapot válaszborítékkal, az idegenben élő(?) pedig vissszaküldi… Persze, ez a kint dolgozókra nem érvényes, mert ők nem átallanának másra szavazni…

 • szőlősi

  Nos az állítás , Virág J. ét is felülmúlja .E szerint a fidesznyikok elküldik a szavazólapokat a külföldön rég meghalt választóinak s majd a hátramaradottak visszaküldik a fidesznyiknak . Akik nem rájuk szavaz azt a levelet elégetik ? Hogy biztos legyen a siker a külhonban dolgozó magyarok esetében tán nem is adja meg a lehetőséget a szavazásra , mert nem rájuk fognak szavazni? Igy gondoltad?

 • transformer

  Kiszely Zoltán a Századvéghez tartozik, tehát tőle nem várható Orbán kritikája. Az SS, putyinista bérenc stb. az ellenzék ostoba jelzői közé tartoznak, ami arra utal, hogy amit ők alternatívának tartanak Orbánnal szemben, az nem igazán alternatíva. A jelenlegi kormányzattal szemben nekem – hasonlóan a Putyinról írottakhoz – nem elsősorban külpolitikai kifogásaim vannak, hanem belpolitikai jellegűek, ezek pedig igencsak súlyosak: a demokrácia (még a korlátozott polgári demokrácia értelmében is) alapvető intézményeinek korlátozása, a tömegek tudatos elbutítása, az ország alávetése a nagytőke bizonyos csoportjainak (bel- és külföldi csoportoknak egyaránt), a klientúrájuk szégyentelen lopásai, olyan társadalompolitika, amely az 1945 előtti világ legrosszabb hagyományait eleveníti fel.

 • nagy lászló

  hagyad már ezt a kölcsön ügylet dumát.Sima korrupció volt az egész csak hiba csuszott a kivitelezésbe.Viszont az tényleg kérdés Tiba miért is került ki az eljárásból?Az ügyészség miért is gondolta,hogy neki nincs ott a helye??