tudósítás

A NAV beperelte az Átlátszót – ez történt az első tárgyalási napon

Magyarország olyan hely, ahol egy országos botrányt kiváltó korrupciós ügyben az azt kirobbantó újság munkatársait citálják elsőként bíróság elé. Ez történt az áfacsalások ügyében: a NAV beperelte az Átlátszót, amiért megírta, hogy „a kiemelt ügyekért és adózókért felelős főigazgató ténylegesen megakadályozta egyes áfa-csalás gyanús ügyekben a felderítést”. Mindezt úgy, hogy személyes megkereséseinkre nem reagáltak, de helyreigazítást sem kértek soha.

Mint tegnap kiderült, másokat is bepereltek az áfabotrány miatt, a botrányt kirobbantó Horváth Andrást Vida Ildikó perelte be jóhírnév megsértése és becsületsértés miatt 3 millió forintra, az ügyről a sajtónak nyilatkozó korrupciókutatótól, Jávor Istvántól pedig a NAV követel hasonló indokkal szintén 3 millió forint kártérítést.

A NAV egymillió forintra perli az Átlátszót egy tényfeltáró cikk miatt – Vágó beleáll

Be lehet idéztetni tanúkat, akiket igazmondási kötelezettség terhel. A NAV egyes vezetőit is, az eddig a nyilvánosság elé állt volt adóhivatali dolgozókat is. A tanúkat szembesíteni is lehet egymással. Tovább az előző cikkre.

A NAV kontra Átlátszó per első tárgyalását csütörtökön tartották a Fővárosi Törvényszéken. A lapot Tordai Csaba ügyvéd és Vágó Gábor, a NAV-botrány szakértője (ex-politikus) képviseli. Az első tárgyalási napon iratismertetésre és az ellenkérelmünk átadására került sor. A NAV jogi képviselője szubjektív minősítésektől vissza nem riadva nevezte személyiségi jogot sértőnek a fent linkelt cikk tényállításait, melyeket egyébként a történelem azóta – szerintünk – igazolt is.

A következő tárgyalási nap május közepén lesz, melyre három NAV, vagy volt NAV-alkalmazott (köztük Somos Katalin) tanúként való meghallgatását kezdeményeztük. Szerettük volna elérni Vida Ildikó és Csillag Dezsőné meghallgatását is, de a bíró azt kérte, hogy csak három embert hívjunk hat helyett.

A tárgyalásról készült videónkat alább láthatják.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt!

Támogatás SZJA 1% felajánlásával

Ha 1%-át az atlatszo.hu érdekében kívánja felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásán az Asimov Alapítvány adószámát tüntesse fel, ami a következő: 18265541-1-42

Megosztás