riport

Örülsz az új iPhone-nak? Akkor nézd meg ezt a videót!

Az Apple korábbi vállalásaival ellentétes, embertelen gyakorlatot fedezett fel a BBC beépített embere egy kínai gyárban, ahol az idei karácsonyi szezon egyik legnagyobb őrületének számító iPhone 6-ot is készítik. A tajvani Pegatron üzembe felvett dolgozóktól elveszik az igazolványaikat, majd törvényellenes munkakörülmények között dolgoztatják őket.

Jellemző a kényszerített, kifizetetlen túlóra, napi több mint 12 órás munkaidővel, akár két és fél héten keresztül pihenőnap nélkül. A rejtett kamerás felvételeket készítő BBC-s szerint az Apple előírásai mellett még a kínai munkaügyi törvényeket is megszegik a gyárban, így aztán nem meglepő, hogy a munkások a kimerültség miatt a gyártósoron alszanak.

A több százezer forintért árult okostelefonokat gyártó Apple reagálása szerint „nem szokatlan a munkaidő közbeni szundikálás”, de azt ígérték, kivizsgálják az ügyet. A probléma egyébként nem először merült már fel a márkával kapcsolatban: 2010-ben 14 dolgozó lett öngyilkos az Apple-nek szállító kínai Foxconn üzemben.

A BBC Panorama műsorának tényfeltárói nem csak gyárakat vizsgáltak, hanem egészen a telefonhoz szükséges alapanyagokig követték vissza egy iPhone elkészítését. Azt találták, hogy a telefon előállításához szükséges anyagok jelentős része illegális indonéz bányákból származik, ahol többek közt gyerekek dolgoznak életveszélyes körülmények között.

Megosztás