Video

Az Átlátszó videóblogja nem csak szerkesztőségi anyagokkal korrupció, átláthatóság, környezeti ügyek és sok minden más témában.

riport

Szíriai menekültek lefilmezték, ahogy majdnem belehalnak Európába vezető hajóútjukba

Augusztus közepén öt szíriai fiatal elindult, hogy maguk mögött hagyva az évek óta tartó polgárháború miatt szenvedő hazájukat, új életet kezdjenek Európában. Egy olyan útra fizettek be, amelyen idén már több ezren meghaltak. Egyikük filmre vette az utazást.

A telefonnal készült videók októberben jelentek meg a Guardian-on. Az egyik fiatal telefonjával felvette, ahogy megérkeznek Algériába, majd onnan busszal átszállítják őket Líbiába, hogy egy iszlamista lázadó csoportnak eladják a több száz embert a csempészek. Napokat töltenek a semmi közepén, ezt követően pedig 15 órán keresztül egy teherautó platóján utaznak a sivatagon keresztül a Földközi-tenger partjáig. Itt tették fel őket és több száz társukat egy hajóra, amely nem bírva a terhelést elsüllyedt és több száz ember – akik vagyonokat fizettek az embercsempészeknek – életmentő mellények híján vízbe fulladt.

Az 5 fős társaságból három élte túl az utat, ők Svédországban próbálnak elhelyezkedni.

Megosztás