tudósítás

Esernyővel védekeznek a könnygáz ellen Hongkongban – élőben!

Esernyővel, védőszemüveggel felfegyverkezve tüntettek a hétvégén Hongkong utcáin. Az Occupy Central nevű békés tüntetést a szárazföldi Kína közvetlen hatalomgyakorlása ellen, rohamrendőrök próbálták könnygázzal feloszlatni. Az esernyő időközben a tüntetés szimbóluma lett, a Twitteren és az Instagramon #UmbrellaMovement és #UmbrellaRevolution kulcsszavakkal követhetjük a friss híreket. (A szárazföldi Kínában nem elérhető a Twitter, és a hongkongi tüntetés miatt mostmár az Instagram sem.)

A Vox szerint feszültség azért nőtt meg Hongkongban, mert Peking az idén egyre inkább éreztetni kezdte, hogy nem fogja megtartani ígéretét, és 2017-ben a hongkongiak nem demokratikusan választhatják meg a város vezetőjét, hanem egy Peking által jóváhagyott körből kell majd választaniuk. Ez a lépés súlyosan sérti a hongkongiak demokratikus jogait és jóval visszavenne a város speciális helyzetéből, amely az 1997-es brit átadás óta fennáll. Emellett azért is nehéz lett a levegő a városban, mert október 1-jén a kommunista Kína alapítását ünneplik, amely egy egyhetes állami ünnep a szárazföldi Kínában.

Az Appledaily.com.hk oldal élő videóközvetítést ad az eseményekről, az alábbi videót is ők tették közzé, amelyen egy drónról készített felvételen látható, hogyan foglalták el az emberek Hongkong utcáit.

 

Címlapkép: Independent

Megosztás