Video

Az Átlátszó videóblogja nem csak szerkesztőségi anyagokkal korrupció, átláthatóság, környezeti ügyek és sok minden más témában.

riport

Ilyen egy nagy lábon élő, környezetromboló olajpumpász

Az USA olajkitermelésének új buzz word-je a fracking, egy olyan fúrási módszer, mellyel egy kúton keresztül sokkal több olajat tudnak a felszínre hozni – természetesen iszonyatos környezeti károk lehetőségével. A magyarul hidraulikus törésnek nevezett technika – mely az utóbbi évtizedben terjedt el és tiltásokkal ellenére Európában is felvetődött már a használata – során mélyen fekvő kőzetrétegekbe fúrnak vízszintes járatokat, melyekbe nagy nyomású vegyszeres vizet pumpálnak, ezzel töréseket okozva a kőzetekben. Az így a járatokba kerülő olajat vagy gázt sokkal hatékonyabban és gyorsabban tudják kitermelni mindössze akár egy kúton keresztül.

A technika mellékhatásaként egyes elemzések szerint a vegyszerekkel kevert nagy nyomású keverék a talajba juthat és ezzel az ivóvizet szennyezheti, sőt, egyes számítások kimutatták, hogy földrengések is keletkeznek a technikával érintett területeken.

A fracking-párti lobbisták a kitermelés könnyebbségéhez kapcsolódóan rezsicsökkentéssel is kampányolnak, Amerikában például a “palagáz-forradalom” óta csökkent a gáz ára. A környezetvédők viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy ez a termelési mód irtózatos kockázatokkal jár, és jobb lenne a termelés fokozása helyett inkább jobban odafigyelni a természetre, meg a megújuló energiaforrásokra.

A sztorinak egyelőre persze inkább csak nagyon sok nyertese van: ezek azok a földtulajdonosok, akik az USA jogi szabályozásának köszönhetően profitálnak a kitermelésből, és hát az ebben résztvevő cégeknek sincs sok gondjuk.

A VICE filmje egy olyan olajkitermelőt mutat be, aki az iraki háborúból hazatérve került az olajiparba és a fracking-nek köszönhetően lett nagyon gazdag. Nézzük hát, hogy éli mindennapjait Colin Bennett, az olajosok új generációjának tagja.

Megosztás