Video

Az Átlátszó videóblogja nem csak szerkesztőségi anyagokkal korrupció, átláthatóság, környezeti ügyek és sok minden más témában.

Egyéb

Ettől retteg Lázár János?

Idén tavasszal kétszer tartottak az Átlátszó munkatársai az Asimov Alapítvánnyal közösen egynapos képzést civileknek és bloggereknek, melyen a közérdekű adatok felhasználása és az oknyomozó újságírás technikái voltak a téma.

A workshop résztvevői választ kaphattak arra, mit jelent a közérdekű adat fogalma, megismerhették a közérdekűadat- igénylés módszereit, jogi hátterét, és a KiMitTud közérdekűadat-igénylő rendszer hatékony használatát. Az atlatszo.hu munkatársaitól alapszintű tényfeltáró újságírói technikákat sajátíthattak el és gyakorolhattak be, hogy az érintett ügyeket hatásosan jelenítsék meg a saját felületeiken, valamint olyan alapvető jogi információs hátteret kaptak, mellyel az adatigénylések megakadása esetén hosszú távon önállóan is bírósági folyamatokat indíthatnak el.

Közérdekűadat-igénylés és oknyomozó újságírás tréning civileknek from atlatszo.hu on Vimeo.

A workshopon helyi ügyekkel foglalkozó civilek vettek részt Szentendrétől Borsod megyéig, felsőoktatást és önkormányzatokat monitorozó oldalak képviselői, környezet- és jogvédők is. Ez a két nap része volt annak a programnak, amit a Norvég Civil Alap támogatásával, és az Asimov Alapítvánnyal közösen szervezünk, és ami miatt már tavaly pellengérre állítottak minket a kormányközeli sajtóban.

Ilyen programokat nem lehetne finanszírozni, ha – ahogy azt Lázár Jánosék követelik – leállnának a norvég civil támogatások. Nem igazán értjük, mi a baja a kormánynak azzal, hogy a gyenge magyar civil szféra résztvevői a közpénzköltés számonkérését sajátíthatják el egy fejlettebb ország adófizetőinek támogatásával.

Korábbi cikkeink a Norvég Civil Alap elleni kormányzati támadásról:

Nem kell Norvégia pénze, ha nem Lázár János oszthatja

Hogyan lettünk jugoszláv békaemberek, és mi köze van ehhez Putyinnak

Megosztás