Ettől retteg Lázár János?

marcii

Idén tavasszal kétszer tartottak az Átlátszó munkatársai az Asimov Alapítvánnyal közösen egynapos képzést civileknek és bloggereknek, melyen a közérdekű adatok felhasználása és az oknyomozó újságírás technikái voltak a téma.

A workshop résztvevői választ kaphattak arra, mit jelent a közérdekű adat fogalma, megismerhették a közérdekűadat- igénylés módszereit, jogi hátterét, és a KiMitTud közérdekűadat-igénylő rendszer hatékony használatát. Az atlatszo.hu munkatársaitól alapszintű tényfeltáró újságírói technikákat sajátíthattak el és gyakorolhattak be, hogy az érintett ügyeket hatásosan jelenítsék meg a saját felületeiken, valamint olyan alapvető jogi információs hátteret kaptak, mellyel az adatigénylések megakadása esetén hosszú távon önállóan is bírósági folyamatokat indíthatnak el.

Közérdekűadat-igénylés és oknyomozó újságírás tréning civileknek from atlatszo.hu on Vimeo.

A workshopon helyi ügyekkel foglalkozó civilek vettek részt Szentendrétől Borsod megyéig, felsőoktatást és önkormányzatokat monitorozó oldalak képviselői, környezet- és jogvédők is. Ez a két nap része volt annak a programnak, amit a Norvég Civil Alap támogatásával, és az Asimov Alapítvánnyal közösen szervezünk, és ami miatt már tavaly pellengérre állítottak minket a kormányközeli sajtóban.

Ilyen programokat nem lehetne finanszírozni, ha – ahogy azt Lázár Jánosék követelik – leállnának a norvég civil támogatások. Nem igazán értjük, mi a baja a kormánynak azzal, hogy a gyenge magyar civil szféra résztvevői a közpénzköltés számonkérését sajátíthatják el egy fejlettebb ország adófizetőinek támogatásával.

Korábbi cikkeink a Norvég Civil Alap elleni kormányzati támadásról:

Nem kell Norvégia pénze, ha nem Lázár János oszthatja

Hogyan lettünk jugoszláv békaemberek, és mi köze van ehhez Putyinnak

 • http://www.kkbk.blog.hu tesz-vesz

  szélsőjobboldali? milyen könnyű megkapni ezt a címkét, de sehol a miértre a válasz. népszava 2, nem kell ide se mong, se gavra, se senki más, aki nem értelmes könyveken szocializálódott

 • Raziel Anarki

  esetleg angolul is elérhető valahol az elemzés?

 • Palkó Márton

  Sajnos aki ezt a cikket írta, annak a legalapvetőbb műszaki ismeretei is hiányosak.
  Pár kérdés, amit egyszerűen figyelmen kívül hagytak.
  1. A jelenlegi Paksi erőmű már élettartama végére ért, felújításokkal sikerült kitolni 2032-re a bezárását. Akkor kiesik hazánk alap energiaellátásának közel a fele. Ezt a kapacitást pótolni kell és nem utólag, hanem időben, előbb! Gyakorlatilag Paks 2 üzembe állásával a régi erőmű leállítható, így azok együttes kapacitásával számolni erőteljes csúsztatás!
  2. A megújuló energiaforrások által termelt energia csak a nap egy bizonyos időszakában keletkezik, az energia gazdaságos és ekkora mennyiségben (30.000MWh) történő tárolására nem létezik megoldás.
  3. Az atomerőműveket nem szabad a szükséglet függvényében szabályozgatni! Veszélyes játék!
  4: Egy nyári napra láttunk példát, de egy borús téli hétre nem! Akkor hol lesz a megújuló energia? Ráadásul az évi fogyasztásnövekedésről itt már megfeledkeztek, gyakorlatilag azonos grafikon szerepel 2011 és 2030 évben is. Addig a fogyasztás 15-20% növekedni fog!
  5 Jelenleg is van olyan energia fogyasztási csúcs, amikor 30% villamosenergiát kell behoznunk! Mi lesz akkor, ha a mostani alapkapacitást a felére csökkentjük?
  6 Az energiaklub forgatókönyve szerint, ha nem épül PAKS 2, azaz nem lesz atomenergia, akkor honnan veszik a 2000 MW atomenergiát? A folyamatosnak tekinthető 5000 MW fogyasztást milyen erőművek biztosítják???

  • József Kurucz Váradi

   A szükséges energiát a megújulók bőven és gazdaságosabban biztosítanák nálunk is, nem csak az “elmaradt” nyugaton!
   Az energiamegtakarító beruházásokról sem szabad megfeledkezni, mert meggyőződésem, hogy a fejlettebb gyártási és szállítási technológiák nem csak kevesebb embert, hanem kevesebb energiát is igényelnek.

   • Palkó Márton

    Bőven és gazdaságosabban? Adatokból ért az ember. Anélkül csak populista reklámszöveg. Magyarországon a beruházások jelentős részét nem mi végezzük! Ki tudja miért, de a beruházók a nagyobb energiaigényű, környezetre veszélyesebb, nem a legmodernebb technológiákat telepítik hozzánk. 😛
    Magánberuházásoknál a 10-20 éves megtérülés nem elég ösztönző és a magánszemélyeknek nagy többsége nem rendelkezik elég tőkével ahhoz, hogy többszörös áron energia hatékony megoldásokat alkalmazzon a hagyományos technológia helyett. (Lásd hány ember tudja a környezetszennyező gazdaságtalan autóját új energiatakarékos, netalán elektromos autóra cserélni!) (A háromrétegű üvegezést tartalmazó modern ablakok négyzetméter ára is többszöröse a hagyományos hőszigetelt ablakokénak)(“A++ “hűtőkészülék és “A ” hűtőkészülék fogyasztáskülönbsége 10 év alatt téríti meg a kezdeti árkülönbséget!) :-(

 • GHz

  Halihó!
  Miért 2030 a kérdés?
  Aztán a harmincas évek közepén meglepődünk, hogy a mostani reaktorok sorra leállításra kerülnek?
  Nem azzal kellene foglalkozni, hogy mi lesz ’30-ban, hanem azzal, hogy mi lesz a jelenlegi atomerőmű nélkül.

 • Szandi Mandi

  Az Energiaklub rossz adatokból, téves számítással jó következtetést von le, amikor azt mondja, hogy nincs szükség Paks II-re.

  Egy évtizeddel ezelőtt, amikor a paksi bővítést komolyan fontolgatni kezdték, a régióban áramhiány volt, és a hazai nagy hőerőművek elképesztően magas csúcsidei tarifát tudtak kizsarolni a rendszerirányítótól.
  Jelenleg azonban 6 országból, 12 vezetéken keresztül importálhatunk villamosenergiát, és gyorsan haladunk afelé, amikor egész Európa közös egy villamosenergia-rendszert működtet.
  Tudomásul kell vennünk, hogy az európai közös áramtőzsde kb. felére csökkentette az erőművi átlagárakat, és hatalmas túlkínálatot eredményezett az árampiacon.
  Normális ember nem állíthatja hogy a 6 országon keresztül érkező import bármiféle ellátási kockázatot jelenthetne. Épp ellenkezőleg: az import már jelenleg is megbízhatóbb forrás, mint a hazai nagyerőművek.

  Ha nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot az, hogy szénhidrogénekből 1 országból érkező 70%-os importhányaddal kell együttélnünk, akkor milyen alapon állítja bárki azt, hogy a villamosenergia-ellátásban a 6 országból érkező 20%-os importarány nemzetbiztonsági kockázatot jelent?

  Ilyen körülmények között egetverő baromság volna az import kiváltása céljából új erőműveket építenünk.
  És még nagyobb baromság egy új nagyerőmű építését az adófizetők pénzéből, a gazdaságossági számítások mellőzésével, hatalmi erővel áterőszakolni.

  Ez a közpénzek nagy kárt okozó hűtlen kezelése, amiért a civil szervezeteknek már régen be kellett volna perelniük a kormányt, és ha itthon nem tudnak dűlőre jutni, akkor egészen a Hágai Bíróságig kéne vinniük az ügyet.

  Az atomerőművek gazdasági és pénzügyi adatai ugyanis világszerte nyilvánosak, tehát az Orbán-kormány nem hivatkozhat nemzetbiztonsági szempontokra akkor, amikor a Paks II gazdaságossági és megtérülési számításainak közzétételéről van szó.

  Tehát a lényeg: sem Paks II, sem pedig a megújulók erőltetése nem elfogadható.

  A belátható jövőben az európai villamosenergiatermelés már önmagában is képes volna biztonságosan ellátni a magyar igényeket.

  Tehát a belátható jövőben Magyarországon csak magánbefektetésből, szigorúan piaci körülmények között indokolt új erőműveket létesíteni.

  • Ferenczi Krisztián

   “Ha nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot az, hogy szénhidrogénekből 1 országból érkező 70%-os importhányaddal kell együttélnünk, akkor milyen alapon állítja bárki azt, hogy a villamosenergia-ellátásban a 6 országból érkező 20%-os importarány nemzetbiztonsági kockázatot jelent?”

   Aztakurva 😀 Ekkora egy méretes csúsztatásos bizonyítást. “Ha apa ihat, és hülyére verheti anyut minden este, a rendőrség nem csinál semmit, akkor én is ihatok és hülyére verhetem anyut, és tulajdonképpen akkor ez azt jelenti, hogy nőket verni nem is bűncselekmény.”

   “Normális ember nem állíthatja hogy a 6 országon keresztül érkező import bármiféle ellátási kockázatot jelenthetne.”

   Nyilván. Elő sem fordulhat, hogy a helyzet megváltozik idővel. Sőt, soha elő sem fordulhat, hogy a piacon vmi probléma lesz, és az árak emelkedni fognak, vagy ellátási probléma lép fel, esetleg csökken az export áram mennyisége, vagy arról már nem is beszélve, hogy hálózati probléma lép fel, esetleg beszakad a Ft, vagy bármi oknál fogva megszűnik ez a nagy egyetértés. Elvégre az elmúlt 100 évben volt 2 világháború, összeomlott és felemelkedett pár ország, az USA vezető nagyhatalom lett, világhódító útjára indult a kommunizmus, majd földbe is állt, volt néhány gazdasági világválság. De tényleg, normális ember nem állíthatja, hogy az importra építés túlzott kockázat és kitettség.

   “És még nagyobb baromság egy új nagyerőmű építését az adófizetők pénzéből, a gazdaságossági számítások mellőzésével, hatalmi erővel áterőszakolni.”

   Szerintem csak ez a rész baromság. Az EU még messze nem olyan erős, és nem tud olyan ellátás biztonságot nyújtani, mint amennyit te feltételezel. És ez nem olyan, hogy majd biztosan lesznek előjelek a problémákról, te meg majd akkor hirtelen felhúzol néhány új erőművet és meg van oldva a probléma. Jócskán előre kell gondolkodni. Tudod kik gondolkodtak ilyen könnyelműen? A devizahitelesek. Mekkora esély volt rá, hogy a CHF 10 éven belül a duplájára erősödik? Kb 0. Gondolták ők. Eléggé orosz rulett, amit javasolsz. Ettől még persze jogos, hogy egyáltalán nincs előkészítve a döntés, így sem amellett nem lehet érvelni, hogy kell, meg sem amellett, hogy nem kell. Mert nem tudunk semmit. És ami problémásabb, hogy senki nem tud semmit, mert a szükséges hátterű tanulmányok nem készültek el.

   • Szandi Mandi

    Azért a szimpla süketelés helyett egy kicsit komolyabban is vehetted volna a témát :-)

    Magyarország GDP-jének több mint 70%-a a külpiacokon realizálódik. Ami azt jelenti, hogy a pénzünk több mint 70%-át külföldön keressük meg, és külföldön költjük el.
    Magyarország egész jóléte már évszázadok óta a nemzetközi kooperációra épül.
    Tehát már az önellátás gondolatának puszta felvetése is totális tudatlanságról árulkodik.

    Sok dolog van, amiben a magyar gazdaság versenyképes tud lenni a világpiacon.
    Azonban a villamosenergiatermelés nem tartozik ezek közé a dolgok közé.
    Európa más országaiban sokkal olcsóbban lehet áramot termelni, mint nálunk.
    Tehát a saját magunk ellenségei volnánk, ha pont ebben akarnánk önellátók lenni.

    Az elmúlt 2 év során a szomszédainkkal közös villamosenergia-piac megteremtése már eddig is kb. a felére csökkentette a hazai árampiaci árakat, és a további országok bekapcsolódásával az árcsökkenés még tovább fog folytatódni.
    Már jelenleg is 6 országon és 12 vezetéken keresztül tudunk áramot importálni.
    Ez olyan megbízható ellátás, amit csak fél Európa lebombázása tudna megszakítani.
    Tehát csak egy üldözési mániás őrült láthat az áramimportban ellátási kockázatot.
    A helyzet ugyanis pont fordított: az import már jelenleg is nagyobb ellátásbiztonságot ad, mint a csupán néhány nagyerőműre épülő hazai áramtermelés.

    De még ha meg is érné új erőműveket építenünk, akkor is hatalmas baromság volna az ország eladósítása árán az oroszokkal atomerőművet bővíttetni.
    Egyrészt azért baromság, mivel ez a bővítés túl sokba kerül, tehát biztos hogy ráfizetéses lenne az importhoz képest.
    Másrészt pedig azért baromság, mivel maga a kormány sem képes számításokkal igazolni, hogy ez a beruházás az ország gazdasági érdekeit szolgálja.
    Tehát ez az állami vagyon különösen nagy kárt okozó hűtlen kezelésének minősülne.

    Az elkövetkező 20 évben a legolcsóbb és legbiztonságosabb kapacitásnövelést a határkeresztező villamosenergia távvezetékek bővítése biztosítaná.
    Atomerőművet pedig majd csak akkor érdemes építeni, amikor már az olcsó, nagy biztonsággal és kevés radioaktív hulladékot termelő hibrid tóriumos vagy fúziós reaktorok is a piacra kerülnek.
    Azok ugyanis már hazai tüzelőanyag-ellátással is működni tudnának, tehát versenyképes áron valódi energetikai függetlenséget tudnának biztosítani.
    A kormány által erőltetett Paks II viszont a fűtőanyag import miatt csak tovább tartósítaná a függőségünket.
    Tehát a Paks II melletti “legfőbb érv”, az “energetikai függetlenség” is csak egy nagy hazugság.

    • József Kurucz Váradi

     Szandi!
     A napelemekkel előállított áram és az egyéb alternatívok ára nálunk csak a különadók miatt több, mint máshol! Meg azért, mert értelmesebb országokban támogatják a felépítésüket és nem tiltják, mint nálunk a szélkereket.
     Hát még ha építésük tömegessé válna és megérné itthon gyártani ezeket!

     • Ferenczi Krisztián

      “Meg azért, mert értelmesebb országokban támogatják a felépítésüket és nem tiltják, mint nálunk a szélkereket.”

      És akkor megint kilyukadtunk oda, hogy támogatások híján egyáltalán nem versenyképesek effektíve semmivel. Drágán bárki elő tud állítani áramot, ilyen trükköket én is tudok, ha az állam ad elég támogatást, piezo kristályokból fogok utakat építeni, amikben a forgalom áramot termel! Na? Ugyan soha a büdös életben nem hozza vissza azt a pénzt, amennyit ráköltünk, és nagyon drágán fog, nagyon kevés áramot előállítani, de hát minek foglalkozzunk ilyen apróságokkal.

    • Ferenczi Krisztián

     “Magyarország GDP-jének több mint 70%-a a külpiacokon realizálódik. Ami azt jelenti, hogy a pénzünk több mint 70%-át külföldön keressük meg, és külföldön költjük el.Magyarország egész jóléte már évszázadok óta a nemzetközi kooperációra épül.”

     Igen-igen, ezt Oroszország is elmondhatja, és ahelyett, hogy törekedett volna néhány fejlesztésre, hogy kitettségét csökkentse, legyen saját ipara és ne csak az energiahordozókból jöjjön pénz, akkor effektíve most nem lenne ekkora szarban.

     “Európa más országaiban sokkal olcsóbban lehet áramot termelni, mint nálunk.Tehát a saját magunk ellenségei volnánk, ha pont ebben akarnánk önellátók lenni.”

     Érdekes módon, eddig sikerült megoldani, és ez nem tűnik annyira lehetetlennek, amint nem naperőművekkel szeretnénk ezt elérni. Egyébként a napenergia annyira nem olcsó, mint sokan képzelik. Ugyan a felépítése után már “ingyen van az üzemanyag”, azt azért sok pénzből és energiából le kell gyártani.

     “A kormány által erőltetett Paks II viszont a fűtőanyag import miatt csak tovább tartósítaná a függőségünket.”

     Igen, ez igaz, én nem is Paks II mellett érveltem, hanem azon túlegyszerűsített megoldás ellen, ami szerint csak importra kellene támaszkodni, és az lesz a tuti megoldás. Energia kérdésben kiszolgáltatottá válni az egyik legdurvább dolog a világon. Az orosz függés sem véletlenül veszélyes. Ha olcsón meg lehet oldani a függetlenséget, azt fent kell tartani. Ha viszont ennek horribilis az ára, nyilván nem. Ezt nem tudjuk, mert nem készültek előkészítő tanulmányok, te sem tudod. Nem tudunk semmit. Paks II mellett érvelni jelen helyzetben ugyanakkora hülyeség, mint ellene, és osztani az észt bármi mellett. NEM TUDJUK! Ez a helyes válasz. Van egy elméleted, de az kb annyira megalapozott, mint a kormányé Paks II mellett. Semennyire. Vagy ha elfogadjuk a te érveidet, ugyanilyen erős érvekkel tud élni a kormány is. És egyik út sem helyes.

   • József Kurucz Váradi

    Nem az importra, hanem a megújulókra épülő energiaellátás a téma! Hollandiában már sűrűn előfordul, hogy a szélerőművekben és napelemekkel előállított áramból napi feleslegük keletkezik, amelyet az egyesített EU rendszer mindden további nélkül fel tudott venni, majd szükség esetén a hiányt később pótolta!

    • Ferenczi Krisztián

     “Nem az importra, hanem a megújulókra épülő energiaellátás a téma!”

     Nem igazán értem, hogy ezt miért nekem mondja, nem én indultam ebbe az irányba, hanem Szandi Mandi.

     “Hollandiában már”

     Az érvelés és levezetés ott hibázik, hogy Olaszország pedig nyáron tengerparti turista paradicsom, akkor ezek szerint Finnország is azzá tud válni? Nem, nem tud, mert rohadt hideg ott a tenger. Svájc síparadicsom, akkor mi is azzá tudunk válni? Nem, mert nincsenek olyan magas hegyeink. Az egyéni adottságokat nem ártana figyelembe venni, különben csúnya felsülés lesz a vége. Jó, hogy nem azzal jön, hogy csináljunk mi is árapály erőműveket, merthogy a Hollandoknak az is van.

     Oké, hogy Hollandiában felesleg van, a Szaudiak pedig csináltak sóolvadékos naperőművet a sivatagjukba, de nálunk nem fúj folyamatosan és egyenletesen a szél, másrészt nem süt 3200 órát egy évben a Nap.

     Sokat eső vizünk sincs.

     Ne hasonlítsuk már össze a körtét a lóval. Nálunk, ami jelenleg szóba jöhet és értelme is lenne, az ESETLEG a geotermikus. Minden mást lehet ugyan erőltetni, csak nincs sok értelme. Nincs hozzá adottságunk. Persze lehet pedzegetni, hogy összefogunk másokkal, és összeurópai ellátásra törekszünk, de ez egészen addig működik, míg vki nem szeretne kilépni vmi oknál fogva. Lásd például a Görög € kérdést. Nem azt mondom, hogy ez nem lehet út, csak ne tegyünk úgy, mint ha ez annyira könnyű lenne, és már csak annyi hiányzik, hogy az állam szórja bele a pénzt támogatás formájában. Bár ilyenkor mindig felmerül, ha a Hollandoknak bevállt és rentábilis, akkor tulajdonképpen egy jövedelmező üzletet miért is kellene támogatni? Vagy akkor mindjárt ki is derült, hogy ezek csak támogatásokkal versenyképesek, tehát effektíve megújulók, mégis dupla áron szolgáltatják az áramot? De ha meg nem, akkor megint ott a kérdés, hogy miért is kell a megújulóknak irdatlan mennyiségű támogatás?

    • Palkó Márton

     A felesleg felvétele azt jelentette, hogy eladták nekünk, akiknek nincs kapacitás tartalékunk, majd a hiány pótlása azt jelentette, hogy mi a drágán Pakson megtermelt energiát adjuk nekik vissza este. Ha mindenkinek lesz megújuló energiája, akkor nem lesz kinek eladni a felesleget, de amikor a megújuló energiák hiányoznak, akkor kell olyan erőmű, amely energiával látja el az országot. Persze, ha közben kitalálják, hogyan lehet az energiát elraktározni, akkor megváltozik a helyzet.

  • József Kurucz Váradi

   A világ gazdaságilag vezető országaiban (talán nem véletlenül!) egyre kevésbé számolnak az atomerőművekkel, mert a létesítésük a biztonsági előírások miatt mintegy 50%-al megdrágult, ennélfogva nem tudnak versenyképes áron előállítani áramot. A megújulók ára pedig jelntősen csökkent. (A napelemeké harmadára, a szélkerekeké negyedével, a hőszivattyúké harmadával az utóbbi években)
   Viszont van az alternatívoknak egy hatalmas hátránya: az üzletkötői jutalékuk gyakorlatilag nulla! Egy atomerőműnél pedig milliárdos összeg!
   Ezért szükséges nálunk is a napelemek és társaik különadójának, majd a velük termelt energiának a megadóztatása – amelyre szerintem hamarosan sor kerül e inortodox rendszerben. Ezek a különadók adják a fedezetet a felesleges atomerőművi beruházásra, majd a gazdaságtalan üzemeltetés kompenzációjára. (No, meg valószínű, hogy nem én kapom az üzletkötői jutalékot, mert ha igen, akkor én is ragaszkodom ahhoz, hogy atomerőmű épüljön!)
   A napelemek és szélerőművek mellett un. csúcserőművek építése elkerülhetetlen lesz, valamit a villamos hálózatok kontinensnyi összekapcsolása – pl. a meg nem épített atomerőművek árából.
   Az energiatakarékossági beruházásokkal egyébként akár felére is csökkenthetnénk a nyersolaj és földgáz felhasználást, illetve behozatalt, amelyi szintén jelentősen csökkentené az utánuk kifizetett üzletkötői jutalékot.
   Akkor elhiszitek, hogy ezek előtérbe kerülnek MO-n egyhamar?

 • Kis

  Azzal kezdem (tudom, közhely, de ezért is igaz!): az ember
  abból fõz, amije van. No, nézzük, mi is van a „konyhában”
  és miért ez van! Van barnaszén tüzelésû erõmûvünk, van
  gáztüzelésû, van egy picike vízerõmû, és van a PAKS 1., ez
  utóbbi még – ha minden jól megy – 2032-ig üzemel,
  (’32-’33-ban az 1. blokkját le kell állítani) ezt követõen
  elõreláthatólag ’34-ben, aztán ’36-ban, majd ’37-ben már
  folyamatosan állnak le egyenként a blokkjai, (vita van arról,
  lehet-e további élettartam hosszabbítással az üzemeltetés
  idejét kitolni?) a teljesítményt kb. 500-500 MW-onként
  csökkentve. 2037-ben már – ha megépül – csak az új, 2×1200
  MW-os új blokkok üzemelnek.
  http://atomenergiainfo.hu/wp-content/uploads/2014/11/hazank.jpg
  A MAVIR 2014. november
  elején publikálta ezt a „A Magyar Villamosenergia-rendszer
  közép- és hosszú távú forrásoldali kapacitásfejlesztése
  2014” című évente felülvizsgált legújabb
  tanulmányát,
  amely a hazai villamosenergia-rendszer jelenéről és jövőjéről
  ad képet.
  Mindez akkor igaz, ha PAKS 1. élettartam
  hosszabbítása a mai tervek szerint megvalósul mind a 4 blokkra,
  illetve a PAKS 2. bõvítés 2×1200 MW-os blokkokkal megvalósul
  2030-ra. Korábbra ütemezik, de legyünk realisták, szerintem 2030
  elõtt nem épül meg, ha ez így lesz, akkor ez a táblázat úgy
  módosul, hogy a “zöld” Paks5, 6 négyzetek egy oszloppal
  (5 év) jobbra tolódnak.

  Alapvetések:

  Az emberiség
  fejlõdése jelenleg – csak a materiális oldalt tekintve – az
  energiatermelésen alapszik. Ez túlnyomó részben ma fosszilis
  tûzelõanyagokon (szén, kõolaj, földgáz) termelõdik, jelentõs
  ma már a nukleáris energiatermelõ kapacitás és számottevõ
  vizienergia termelés is van a világban. Az utóbbi 20-25 évben
  kezdenek a technológia fejlõdése kapcsán, az ún. környezetbarát
  energia termelõ eszközök is elõtérbe kerülni. (szélturbina,
  napelemek, napkollektorok, stb.) Azért nem említem a
  biomassza-erõmûvet, mert az a szerves anyagok felhasználása
  miatt nyugodtan tekinthetõ bûnös tevékenységnek, a bioetanol
  termelése szintén, hiszen termõtalajt vesz el az élelmiszer
  termeléstõl és elõállítása közel ugyanannyi fosszilis
  tûzelõanyagba kerül, mint amennyit a bioetanolból egyáltalán
  kinyerhetünk. ( egyébként ezek a módok az állami támogatások
  miatt léptek elõtérbe, egy korábbi hibás tudományos(?) állítás
  miatt, mármint, hogy „megújulóknak” gondolták(gondolják))
  Talán mondani sem kell, hogy a ma egyre terjedõ fatüzelésû
  energiatermelést talán a legaljasabban mondják „megújulónak”
  (hamarosan, kevesebb mint 20 év alatt vége is lesz, más kérdés,
  hogy akkorra pl. a magyar erdõket gyakorlatilag ki fogják irtani),
  hiszen a fák „újratermelése” 20-30 év, eltüzelni meg „egy
  pillanat”…

  A CO2 kvótakereskedelem a kapitalista biznisz cinikus
  megnyilvánulása. Gondolj bele!

  MO.-on a szénkitermelést gyakorlatilag megszüntették (éljen
  a környezetbarátság!) Jelenleg két helyen van még megemlítendõ
  termelés; a Gagarin erõmûnek a Mátra-alján és a Vértesben, de
  ez utóbbi is bezárás elõtt áll. A kormány ugyan meghirdette
  a széntermelés újraindítását, de jelenleg még olyan hatalmas
  nemzetközi nyomás van ez ellen (ne részletezzük, miért), hogy
  kicsi az esélye, hogy a közeljövõben számottevõ mértékben ez
  sikerülhet.
  A földgáz szükségletünk kb. 70-75 %-át
  Oroszországtól vesszük. Ne beszéljünk a jelenleg is zajló
  Ukrajnai háború okozta veszélyekrõl az ellátást illetõen, no
  meg a kerülõutak (Déli Áramlat stb.) bizonytalanságairól.

  Egy atomerõmû üzemanyaga általában uránoxid ,
  1,2…2,4…3,6% U235 izotóp arányra dúsítva, amely megfelelõ
  tokokba helyezve, adott geometriai alakzatban kerül az
  atomreaktorba, hogy szabályozható láncreakció során
  hõtermelésre legyen használható, amely hõenergiából aztán
  villamos energiát állítanak elõ. Az ilyen energiatermelés
  alapvetõ tulajdonsága, hogy az így kialakított üzemanyag cellák
  3-5 évig használhatók, fizikai méretük és tömegük nem túl
  nagy, könnyen kezelhetõ, raktározható és a nyomottvizes
  technológia biztonságosan kézben tartható. Itt azonnal jegyezzük
  meg, hogy ezzel, hogy az üzemanyag nem nagy tömegû, tárolható,
  hatalmas elõny egy bizonytalan politikai, gazdasági helyzetben,
  azaz 5-10 éves fûtõelem készlet az erõmû tárolóiban minden
  további nélkül készletezhetõ!

  A paksi erõmûben hálózatra termelt energia eladási
  ára kicsit több mint a fele a gáz és szénerõmû termelte
  energia átlagárának. Tegyük hozzá, ez az eladási ár
  nyereséges, beleértve a radioaktív hulladéktárolás költségeit
  és az erõmû 2037 utáni leszerelési költségeit is. A szél és
  napelemes áramtermelés költségei pedig átlagáron számolva kb.
  duplája ennek. (Előadás (Horváth Miklós) az előkészítésről
  (kapacitás fenntartás): http://youtu.be/8cKeECv1Uhs)

  “A nukleáris erőművekre jellemző rendkívül nagy
  energiasűrűségnek köszönhetően az atomerőműben megtermelt
  villamos energia az országban legolcsóbb. Ez 2010-ben 11,16 Ft/kWh
  körül alakult. Fontos megjegyezni, hogy a megtermelt villamos
  energia árbevétele fedezetet a nyújt Paksi Atomerőmű működését
  és biztonságát magába foglaló karbantartásokra, a termelt
  villamos energia éves üzemi költésegeire, illetve az atomerőmű
  élettartamának lejártakor a később felmerülő leszerelési
  költségekre.” (forrás: http://mvm.hu)

  Vízerõmûvet akartunk építeni a Dunán a ’80-as évek végén,
  de a rendszerváltás viharai között a zöldek alattomosan
  lázítottak ellene (lásd Duna Kör csoport tevékenysége) és
  mindenki bevette a zöld-maszlagnak az erõmû veszélyeirõl
  terjesztett környezetkárosító hatását és nem építettük
  meg! MO. ismét óriás hibát vétett a jövõje ellen, mert a
  veszély mérlegelése elmaradt, (elhittük!) és a szlovákok
  (gyakorlatilag a mi kárunkra, lásd a mosoni Duna vidék
  lepusztulását, amelynek oka, hogy a magyar rész nem épült meg!)
  persze megépítették és gyakorlatilag minimális üzemeltetési
  költség mellett termelik a környezetet nem szennyezõ villamos
  energiát.

  A 2011-ben készült Nemzeti Energia Stratégia szerint:
  •Fosszilis energiahordozók importjából fedezzük energiaszükségletünk
  62%-át
  •Ezen belül a földgáz szükségletünk 82%-a
  import
  •Erõmûparkunk elöregedõ, többségében alacsony
  hatásfokú egységekbõl áll. 2020…2025-ig 700-1500 MW termelő
  kapacitás esik elöregedés miatt. Nagy kérdés a mátrai Gagagrin
  erőmű, mi lesz vele, felújításra szorul, a lignitbázis, amire
  alapozott az energia termelése, rendelkezésre áll. “A
  hazai erőművek beépített bruttó teljesítőképessége 2013.
  december 31-én 9197 MW volt, amelyből a nagyerőművek 7653 MW, a
  kiserőművek pedig 1544 MW kapacitást képviseltek. A beépített
  közel 9200 MW teljesítőképességből azonban csak 7604 MW volt a
  ténylegesen rendelkezésre álló állandó kapacitás.

  Az erőművek jövőbeli teljesítőképességét
  megvizsgálva képet kaphatunk arról, hogy egyes erőművek várható
  leállítását, selejtezését figyelembe véve közép- és hosszú
  távon, 2025-2030-ig mekkora beépített kapacitás maradhat a hazai
  villamosenergia-rendszerben.
  http://atomenergiainfo.hu/wp-content/uploads/2014/11/eromuvek.jpg
  (Forrás: MAVIR 2014 nov. jelentés)

  •Megújuló-energia hasznosításunk
  mindössze 7,3% és ennek is több
  mint 50%-a
  tûzifa együtt tüzelésbõl
  származik (e nélkül a hazai
  megújuló részarány 2-2,5%
  lenne!)
  •Épületeink
  energiafelhasználása pazarló
  •Nincs energetikai szempontok
  szerint átgondolt közlekedés-fejlesztési stratégiánk

  Fentiekből látható, hogy igencsak gyorsan dönteni kell, az
  ország teherbíró képességét és energia igényét illetve a
  kieső kapacitásokat figyelembe véve, mikor és milyen erőművet
  építünk. Kézenfekvőnek látszik gázturbinás blokkok építése,
  de ennek ellentmond a már így is igen magas és egyoldalú
  gázimport függés. Szenes (lignites) erőmű lehet a mátrai
  felújítása, de ez nem elég egyrészt, másrészt az EU jelenlegi
  CO2 kvóta politikája miatt kérdéses a megvalósíthatósága is.

  Én azt gondolom, az alapvetéseket tekintve, egyértelmû, hogy
  az atomerõmû energiatermelési költségeket nézve messze
  veri a többit. Amit mérlegelni és elemezni kell, az a biztonsági
  kockázat, amit az ország vállal egy atomerõmûvel.

  Atomerõmûvet építeni – vállalkozásban – jó üzlet. Ha
  ezt nézzük, itt fontos döntési szempontok: 1. ki lesz a
  tulajdonosa, 2. ki és hogyan finanszírozza, milyen ütemben és
  hogyan törleszt a leendõ tulajdonos, 3. megfelel-e a
  létesítendő erőmű a világon jelenleg elfogadott nukleáris
  biztonsági előírásoknak, 4. megvan-e a szakképzett, fegyelmezett
  építõ és üzemeltetõ személyzet ill. kiképezhetõ-e adott
  idõre.

  A jelenleg tervezett atomerőmű
  tulajdonosa a magyar állam lesz, az Oroszországgal kötött
  szerződés szerint 10 mrdEURO hitelt – ez a létesítési
  költség 80%-a – Oroszország ad, 20%-ot pedig Magyarország.
  Nem elhanyagolható az a körülmény, hogy a szerződés szerint MO.
  a létesítés összköltségéből 40%-ban beszállító lehet, ami
  a munkerőfelhasználást és a kiszolgáló ipari beszállítási
  igényt tekintve igen jelentős az ország számára. Az orosz hitel
  2014(!) és 2025 között használható fel és a törlesztését
  2026-ban kell kezdeni, kifutási ideje 25 év, kamatozása sávos, “a
  magyar fél az idei évtől (2014-től) évi 3,95 százalékos
  kamatot fizet az orosz állami hitelért az atomerőművi blokkok
  működésbe lépéséig felvett hitelre, de nem később, mint 2026.
  március 15-ig. A hiteltörlesztés első 7 évében 4,50 százalékos,
  a második 7 évben 4,80 százalékos, az utolsó 7 évben pedig 4,95
  százalékos lesz a kölcsön kamata.” (forrás:
  Vedomosztyi és Interfax, de ezt később Varga Mihály
  miniszter is megerősítette)

  Biztonság.
  A Paks 1.
  erőmű a világon jelenleg biztonsági szempont szerint kialakított
  kategóriákat tekintve a 2. biztonsági kategóriába tartozik. A
  Paks 2. tervezett erőmű a jelenleg építésre elfogadott 3.
  biztonsági kategóriát képviseli, kettősfalú, páncélozott
  kontémentes főépülettel, repülőgép becsapódás ellen is
  védett. ”

  Ma már csak olyan atomerőművek épülhetnek Európában,
  amelyekben 3+ generációs reaktorblokkok működnek. Ezekben a
  biztonságot garantaláló rendszerek ún. passzív biztonsági
  rendszerek, ami azt jelenti, hogy adott helyzetben segédenergia
  nélkül, a fizikai törvények alapján avatkoznak be a reaktor
  működésébe és állítják le a láncreakciót. Ezek nem
  igényelnek sem elektronikus, sem mechanikus vezérlést. A
  biztonságot maguk az erőműben zajló fizikai folyamatok
  garantálják.

  A
  Paksra szánt MIR-1200-ban négy ilyen passzív
  rendszer van. Fukusimában a reaktor belseje nem kapott elég hűtést,
  felrepedtek a fűtőelemrudak, és cirkóniumburkolatuk anyaga
  reakcióba lépett a hűtővízzel. Emiatt hidrogéngáz fejlődött,
  ami robbanást okozott. Ha a MIR-1200-nál ilyen helyzet áll
  elő, akkor a robbanásveszélyes gázt elégetik az úgynevezett
  elvonó (rekombinátor) egységek. Ha kilyukadna a reaktortartály, a
  fűtőelemek olvadékát a tartály alá épített, speciális
  kompozitanyagból készült csapda fogná fel, megakadályozva, hogy
  az olvadékban újra beinduljon a láncreakció. Az oroszok egyelőre
  egy kínai erőmű (Tianwan) új blokkjába szerelték fel ezt a
  technológiát, és ezzel épülnek a leningrádi
  és a novovoronyezsi
  erőművek új blokkjai is. Utóbbiak a következő években indulnak
  el, így Paks II. indulásáig (2024) körülbelül 10 éve üzemelnek
  majd.
  http://static.origos.hu/s/partners/infografika/img/eromu.jpg

  Egyebekben az új erőmű
  úgyanúgy, ahogyan a Paks 1. is, ún. nyomottvizes reaktorokkal
  működik, azaz nagynyomású víz szállítja a termelt hőt a
  reaktorból a gőzfejlesztőkbe, majd a termelt gőzzel hajtják
  meg a turbina-generátor rendszert és termelik a villamos energiát.
  A tervezett erőmű 2×1200 MW villamos teljesítményre képes,
  teljesítménye szabályozható és élettartama min. 60 év.

  Tisztelni kell a tényt, hogy az Energiaklub
  altarnatív megoldási javaslattal állt elő
  Paks bővítésével szemben. A jelenleg nyilvánosság előtt
  lévő javaslat azonban bántóan hiányos abból a
  szempontból, hogy nem tárgyalja a bemutatott alternatív megoldás
  költségeit, a lehetséges finanszírozási forrásokat, az
  engedélyezési eljárást, a rendelkezésre álló idő alatt a
  kapacítás kiépítés ütemezését (kiöregedő erőművek
  pótlása), ennek reális lehetőségét és a várható fajlagos
  piaci energia árat. Paks 2. esetében az építés
  megvalósítható a kívánt idő alatt (2015…2030), a háttéripar
  és a munkaerő rendelkezésre áll, a paksi szakembergárda 30
  éves tapasztalattal rendelkezik a nyomottvizes reaktorral működő
  blokkok üzemeltetése terén, a megtermelt villamos energia fajlagos
  költsége kb. fele a fosszilis alapon termelő erőművek fajlagos
  energia árának és kb. harmada a szélturbinával ill.
  napenergiával termelt energia árának. Várjuk, hogy az Energiaklub
  finomítja javaslatait és megvalósítható, a magyar
  életszínvonalnak és fizetőképességnek megfelelő alternatív
  javaslattal áll elő.

  A jövő közeli évtizedei – figyelembe véve a magyar
  erőműpark elöregedését – bőven adna alkalmat annak
  megvalósítására is, ami igazán kedvező lenne az ország
  biztonságos, „kevert” ellátására!

  2015. január.

 • Guest

  Elolvastam a cikket és a nálam valószínűleg szintekkel hozzáértőbb emberek hozzászólásait is, laikusként az a meglátásom, hogy olyan ez, mint Paks I. “tervezése” volt, nem érte meg a számok alapján, aztán szerencsénk lett és csúszott, modernebb lett és most jó, hogy van. Mindkét oldalon folyik a találgatás üveggolyó nélkül :)

  Már most tízezerszám adnak el elektromos autókat, ezt senki nem számolta bele a növekedésbe, sem az áramfogyasztás, sem a potenciális tárolás területén. Mire sietni? Senki ne képzelje, hogy a 100 évre tervezett panelokból mindenki kiköltözik 50 év múlva, senki se számítson arra, hogy megfelelő karbantartás és fejlesztés mellett nem lehet tovább hosszabbítani az üzemidőket. Nagyobb problémát fognak jelenteni a magyar külső megfelelési kényszerrel nem rendelkező népeknél elöregedő reaktorok, mert ők sem fogják lekapcsolni azokat, ugyanis ha nincs áram a WC-ben, lázad a nép. Na ott majd durrognak a reaktorok, ha nem találunk itt ki valamit nekik is.

  Nem számolt senki azzal, hogy már 5-10 éven belül csak napelemeknél megduplázódhat a hatásfok:
  “A példátlan hatékonyságot a Sydney-ben tartott kültéri teszteken érték
  el, amit az amerikai Nemzeti Megújuló Energia Laboratórium (NREL)
  létesítményének független mérései is megerősítették. “Ez a napfény
  elektromossággá alakításának valaha jelentett legnagyobb hatékonysága” –
  nyilatkozott a fejlesztést magáénak tudó Új Dél-Walesi Egyetem (UNSW)
  professzora, Martin Green, az intézmény Fejlett Fotovillamossági
  Központjának igazgatója. “Kereskedelemben elérhető napelemeket
  használtunk, a módszer azonban új volt, vagyis a hatékonyságbeli
  fejlődés azonnal elérhető lehet a napenergia ipar számára” – tette hozzá
  dr. Mark Keevers, a projekt vezetője.”

  Nem számolt senki az akkumulátorok kapacitásának rohamos növekedésével: A Stanford kutatócsoportja olyan elektródát fejlesztett
  ki lítiumion-akkumulátorhoz, amely 6000 töltésciklus után is 85
  százalékos kapacitással üzemel. A jelenleg forgalomban lévő akkuk
  nagyjából ezer teljes ciklust bírnak. Az új elektróda ráadásul akár
  tízszeresére is növelheti a lítiumion-akkumulátorok kapacitását. A
  fejlesztésről részletesen a Nature Nanotechnology oldalain, illetve a Stanford honlapján számolnak be a kutatók.

  Volt aki említette pl a 4. generációs reaktorok közül az Allegrót, de lehetne említeni a másik ötöt is, képzeljük el, 2025-ben már nagyban építkezünk Pakson, lehívtuk a hitelt, a politikusok és sleppjük ellopták, ami jár nekik, amikor kijön a hír, hogy valamelyik 4. generációs működik, megy Thoriummal is, nem kell tárolni a kiégett fűtőelemeket stb. Mi azért befejezzük Paks 2-öt, mert már mutatni kell valamit, vagy ha nincs rá keret és nagy a tiltakozás otthagyjuk a betonbunkert a Paksi Gomba Kertész KFT-nek. Egyik megoldás sem túl jó.

  A geotermikus fronton is akár nagyot is alkothatunk, mint Izland, vagy nagyobbat….
  —-
  Persze, tudom, hogy ezek mind csak ígéretek, de nem valószínű, hogy egyik sem válik valóra, és az is valószínű, hogy lesz több is, én is tudnám még sorolni a német vízbontásos energia tárolási kutatásoktól kezdve az én saját fejemből kipattant idiótikus óriás lendkerék ötletéig: “A power-to-gas technológia fejlesztésében úttörő szerepet vállaló
  Hydrogenics számításai szerint ez a megoldás akár terawattórás
  mennyiségben is képes lehet arra, hogy rendszerszinten felvegye a
  fölösleges villamos áramot. Mindezt hosszú távon képes elvégezni
  anélkül, hogy vissza kellene táplálnia a villamosenergia-rendszerbe,
  hiszen a hidrogén korlátlan mértékben keverhető a földgázhoz. A
  vezetékrendszer és a föld alatti gáztárolók pedig szinte határtalan
  tárolási kapacitást biztosítanak.”

  Szóval én csak “józan paraszti ésszel” tudom megközelíteni a kérdést, szerintem kár sietni, jelenleg lefelé megy a gáz ár még vagy 5-10 évig, rohamosan fejlődnek a technológiák, és megfelelő odafigyeléssel illetve karbantartással, az eredetileg 440 MW-s most már 500 MW-re emelve biztosan 2052-ig is sem lesznek csapágyasok, sőt talán még a hatásfokuk is tovább növelhető — ha megéri.

  Így a konklúzióm sem lehet más, óvatos alternatív fejlesztés piaci alapon, az állam ne segítse pénzzel, csak szabályzókkal, de ne is gátolja a fejlődést adókkal vagy adminisztratív eszközökkel sem. Paks 2-vel várjunk, költsük azt a pénzt most biztosabb beruházásokra. Igaz, így miből lehet majd korrumpálódni ekkorát? Nos erre sajnos nem tudom a választ…

  * forrásokat nem jelöltem meg, nem tudom mennyi linket enged a rendszer, de egy-egy mondat keresőbe másolásával elérhetőek az eredeti cikkek. :)

 • http://www.szabo-online.us/ papaAndy

  Elolvastam a cikket és a nálam valószínűleg szintekkel hozzáértőbb emberek hozzászólásait is, laikusként az a meglátásom, hogy olyan ez, mint Paks I. “tervezése” volt, nem érte meg a számok alapján, aztán szerencsénk lett és csúszott, modernebb lett és most jó, hogy van. Mindkét oldalon folyik a találgatás üveggolyó nélkül :)

  Már most tízezerszám adnak el elektromos autókat, ezt senki nem számolta bele a növekedésbe, sem az áramfogyasztás, sem a potenciális tárolás területén. Mire sietni? Senki ne képzelje, hogy a 100 évre tervezett panelokból mindenki kiköltözik 50 év múlva, senki se számítson arra, hogy megfelelő karbantartás és fejlesztés mellett nem lehet tovább hosszabbítani az üzemidőket. Nagyobb problémát fognak jelenteni a magyar külső megfelelési kényszerrel nem rendelkező népeknél elöregedő reaktorok, mert ők sem fogják lekapcsolni azokat, ugyanis ha nincs áram a WC-ben, lázad a nép. Na ott majd durrognak a reaktorok, ha nem találunk itt ki valamit nekik is.

  Nem számolt senki azzal, hogy már 5-10 éven belül csak napelemeknél megduplázódhat a hatásfok:
  “A példátlan hatékonyságot a Sydney-ben tartott kültéri teszteken érték el, amit az amerikai Nemzeti Megújuló Energia Laboratórium (NREL) létesítményének független mérései is megerősítették. “Ez a napfény elektromossággá alakításának valaha jelentett legnagyobb hatékonysága” – nyilatkozott a fejlesztést magáénak tudó Új Dél-Walesi Egyetem (UNSW) professzora, Martin Green, az intézmény Fejlett Fotovillamossági Központjának igazgatója. “Kereskedelemben elérhető napelemeket használtunk, a módszer azonban új volt, vagyis a hatékonyságbeli fejlődés azonnal elérhető lehet a napenergia ipar számára” – tette hozzá dr. Mark Keevers, a projekt vezetője.”

  Nem számolt senki az akkumulátorok kapacitásának rohamos növekedésével:
  “A Stanford kutatócsoportja olyan elektródát fejlesztett ki lítiumion-akkumulátorhoz, amely 6000 töltésciklus után is 85 százalékos kapacitással üzemel. A jelenleg forgalomban lévő akkuk nagyjából ezer teljes ciklust bírnak. Az új elektróda ráadásul akár tízszeresére is növelheti a lítiumion-akkumulátorok kapacitását. A fejlesztésről részletesen a Nature Nanotechnology oldalain, illetve a Stanford honlapján számolnak be a kutatók.”

  Volt aki említette pl a 4. generációs reaktorok közül az Allegrót, de lehetne említeni a másik ötöt is, képzeljük el, 2025-ben már nagyban építkezünk Pakson, lehívtuk a hitelt, a politikusok és sleppjük ellopták, ami jár nekik, amikor kijön a hír, hogy valamelyik 4. generációs működik, megy Thoriummal is, nem kell tárolni a kiégett fűtőelemeket stb. Mi azért befejezzük Paks 2-öt, mert már mutatni kell valamit, vagy ha nincs rá keret és nagy a tiltakozás otthagyjuk a betonbunkert a Paksi Gomba Kertész KFT-nek. Egyik megoldás sem túl jó.

  A geotermikus fronton is akár nagyot is alkothatunk, mint Izland, vagy nagyobbat….
  —-
  Persze, tudom, hogy ezek mind csak ígéretek, de nem valószínű, hogy egyik sem válik valóra, és az is valószínű, hogy lesz több is, én is tudnám még sorolni a német vízbontásos energia tárolási kutatásoktól kezdve az én saját fejemből kipattant idiótikus óriás lendkerék ötletéig: “A power-to-gas technológia fejlesztésében úttörő szerepet vállaló Hydrogenics számításai szerint ez a megoldás akár terawattórás mennyiségben is képes lehet arra, hogy rendszerszinten felvegye a fölösleges villamos áramot. Mindezt hosszú távon képes elvégezni anélkül, hogy vissza kellene táplálnia a villamosenergia-rendszerbe, hiszen a hidrogén korlátlan mértékben keverhető a földgázhoz. A vezetékrendszer és a föld alatti gáztárolók pedig szinte határtalan tárolási kapacitást biztosítanak.”

  Szóval én csak “józan paraszti ésszel” tudom megközelíteni a kérdést, szerintem kár sietni, jelenleg lefelé megy a gáz ár még vagy 5-10 évig, rohamosan fejlődnek a technológiák, és megfelelő odafigyeléssel illetve karbantartással, az eredetileg 440 MW-s most már 500 MW-re emelve biztosan 2052-ig is sem lesznek csapágyasok, sőt talán még a hatásfokuk is tovább növelhető — ha megéri.

  Így a konklúzióm sem lehet más, óvatos alternatív fejlesztés piaci alapon, az állam ne segítse pénzzel, csak szabályzókkal, de ne is gátolja a fejlődést adókkal vagy adminisztratív eszközökkel sem. Paks 2-vel várjunk, költsük azt a pénzt most biztosabb beruházásokra. Igaz, így miből lehet majd korrumpálódni ekkorát? Nos erre sajnos nem tudom a választ…

  * forrásokat nem jelöltem meg, csak idézőjelekkel jeleztem, mert nem tudom mennyi linket enged a rendszer, de egy-egy mondat keresőbe másolásával elérhetőek az eredeti cikkek. :)

 • motorosgecc

  A cikk jo. A twitter viszont csak 2006 kozepe ota letezik. kb. 2009-10-ig nem igazan volt elterjedve nagyon. na most, nem ertem mi ertelme van ilyenekkel pocsolniuk, ki a franc alapoz velemenyt twitter postokra? vagy ugy gondoljak putyinek, hogy mielott velemenyt formal valaki, rakeres twitter postokra a temaban, es ha sok egyfele velemenyt lat, akkor majd azt hiszi a tobbseg (mar aki netezik es twitterezik, csak azok) azt gondolja, es ez alapjan formal velemnyt? Ezt komolyan nem ertem. Illetve ertem miert gondoljak hogy ez szamit, csak ugy gondolom valojaban nem szamit.

 • szofter

  “a hazai élelmiszer pedig nem is tud árban versenyezni a viszonylag olcsó külföldi importtal”
  Azért egy félmondatnyi említést megérdemelt volna, hogy mitől viszonylag olcsó a külföldi (nagy részben amerikai és európai) mezőgazdasági import: az amerikai szövetségi kormánynak és az EU közös költségvetésének vaskos exporttámogatásai miatt. A protekcionizmus kegyetlen externáliájáról beszélünk, amikor éhező Afrikáról beszélünk.

  • prolibuddha

   “Ghána 165 ezer tonna csirkehúst importál Brazíliából, az Egyesült Államokból és az Európai Unióból. A szállítmányok nagy része olyan, ami a hazai piacon nem felelt meg. Ráadásul Afrikában gyakran elromlik a hűtés, így a baromfi sokszor életveszélyes. Mégis jön az import csirke, de miért?

   Németország egyetlen év alatt 120 százalékkal növelte csirkeexportját Afrikába. De milyen csirkét kap az afrikai fogyasztó? Olyat, amilyen a németnek nem kell! A németek a mellehúsát szeretik, és meg is tudják fizetni. Mit kap az afrikai háziasszony? A szárnyas csontos hátát, amelyen alig van hús! Miért exportálja Németország Afrikába a csirkét? Mert a “nagyüzemi baromfitermelés” hatalmas többletet eredményez, ezt kell eladni valahol. Remek helyszín Afrika, ahol gyorsan gyarapodik a lakosság, és a fogyasztó nem túlságosan igényes. Az afrikai országok persze próbálják védeni a saját piacukat. Ciolos, az Európai Unió mezőgazdasági ügyekkel foglalkozó biztosa meg is ígérte: nem támogatják az élelmiszer exportot Afrikába. Csakhogy ez kevés, az afrikai országok védővámokat szeretnének. Itt azonban akadályokba ütköznek: a nagy nemzetközi szervezetek a szabadkereskedelem hívei, amely ebben az esetben az erősebbek támogatását jelenti. Ghána mégis megpróbálta a külföldi csirke behozatalánál leállítását, de a Világbank figyelmeztette: eddig és ne tovább! Minthogy folyamatban volt a világbankos támogatás ügye, Ghána gyorsan visszalépett, mert kellett a pénz. A külföldi csirkék pedig továbbra is áradnak befelé az országba, kétségbeejtve az ottani tenyésztőket, akik hagyományos módszereik miatt csak drágábban tudnak a piacra dolgozni Ghánában.”

   • szofter

    Egy harmadik világbeli országban, ahol a lakosság nem elhanyagolható részének fehérjebevitele mélyen az ajánlott szint alatt van, a húsimport korlátozása (a hazai piac “védelme”) felérne egy népirtással. Tán csak nem jobban díjaznád, ha a mellehúsán kívül a baromfi többi része ki lenne dobva? Ha van, aki hajlandó az európai gyomornak nem kellő részeket megvenni (a mellehúsánál lényegesen olcsóbban), akkor mi jogon akadályozhatná meg őt ebben bárki is?
    Hogy a szabad kereskedelem “az erősebbek támogatását jelenti”, az egy először bő két évszázaddal ezelőtt, majd azóta elméleti és gyakorlati úton is újra meg újra megcáfolt mítosz. Épp ideje lenne már, ha elfelejteni rögtön nem megy is, de legalábbis vizsgálat alá vonni a szakadatlan szajkózás helyett.

    • prolibuddha

     Csak bemutattam, hogy miért olcsó ott az import vágott baromfi. Az EU-ban nincs export támogatás az agráriumban, hanem a KAP van.

     • szofter

      Igen, tudom, az EU kicsit bonyolítja, nem direkt az exportot támogatják, hanem meghatároznak egy árszintcélt, és ahhoz lövik be az importvámokat, a támogatásokat meg egyebeket. De a végeredmény ugyanaz: a támogatásnak köszönhetően a valódi áránál lényegesen olcsóbban jelenik meg a világpiacon az európai mezőgazdasági termék (plusz mennyiségre is több van belőle, mint támogatások nélkül lenne), és ez teszi versenyképtelenné a harmadik világ mezőgazdaságát, amely amúgy simán versenyképes lenne. A KAP támogatásai nélkül kevesebb baromfit tartanánk, így drágább lenne a mellehúsa, de kevesebb lenne az Afrikába exportált farhátból is, és így máris nem jelentene akkora problémát a ghánai farmereknek az európai import.

     • prolibuddha

      A KAP egyben kvóta rendszert is hozott magával, mert a túltermelés mezőgazdasági összeomlást eredményezett régen és eredményezne most is. Ha nem lenne a KAP akkor az élelmiszerárak elszállnának, ez elég rossz hír lenne pl annak a 3 millió szegénységi küszöbön élő magyarnak. Volt már ilyen Európában, nem véletlenül jött létre a KAP.

      2015-ben is az erősebb kutya baszik rendszer van, de ez még nem jelenti azt, hogy haza kellene vágnunk az EU mezőgazdaságát csak azért, hogy egy két országnak egy kicsit jobb legyen. A mezőgazdaságból amúgy sem lehet akkora profitot termelni, ami jelentősen növelné egy ország GDP-ét,

      A haszonnövények termelése pl itt Magyarországon a támogatások nélkül veszteséges lenne. Tehát vagy nőne a termelés vagy megszűnne. Ha nő a termelés akkor csökkenek a világpiaci árak ami a fejlődő országokat elég nagy gond lenne, mivel náluk a mezőgazdaság nagyobb gazdasági súllyal bír, Ha viszont csökken a termelés akkor nőnek az árak, ami szintén a szegényebb országok lakosait érintené a legjobban.

      Egyedüli megoldás, a mezőgazdasági támogatás, a helyi piacok kialakítása, a családi ökogazdálkodás arányának növelése, helyi fajták termesztése. Illetve az oktatási színvonal növelése.

     • szofter

      A támogatások miatt lett túltermelés, és a kvótákkal ezt az eleve mesterséges túltermelést igyekeztek kordában tartani. Ha a támogatások is és a kvóták is megszűnnének, rövid időn belül beállna az európai mezőgazdasági termelés (és vele az árak is) egy egészséges szintre, ahol sem támogatni, sem korlátozni nem kell, hogy életképes legyen. Egyszerre támogatni és korlátozni pedig pláne nem – ez a legnagyobb baromság, amit ember valaha kitalált.

      “de ez még nem jelenti azt, hogy haza kellene vágnunk az EU mezőgazdaságát”
      Nem vágnánk haza az EU mezőgazdaságát, csak hagynánk, hogy saját erőből éljen meg, és azt termelje, amire tényleg szükség van, ne azt, amire támogatást lehet felvenni. Az acélipart tudtommal nem támogatta soha az EU, mégsem mondanánk, hogy az EU hazavágta az európai acélipart…

      “A mezőgazdaságból amúgy sem lehet akkora profitot termelni, ami jelentősen növelné egy ország GDP-ét”
      Igazad van, és pontosan ezért tök indokolatlan ennyi pénzt elszórni a támogatására. Más iparágakban jobban tudna hasznosulni az a pénz.

      A növekvő termelés miatti alacsonyabb árak és a csökkenő termelés miatti magasabb árak is a szegény országok kárára lennének? Ezt hogy hoztad össze? 😀 A csökkenő árakra vonatkozóan igazad van. De ha az európai termelés csökken, így nőnek az árak, akkor a harmadik világbeli farmerek (akik ott a gazdasági szereplőknek egy tekintélyes részét jelentik) jól járnak, mert nagyobb haszonnal tudják eladni a terméküket a világpiacon. Igaz ugyan, hogy a fogyasztók meg szívnak a magasabb ár miatt. De amíg egy ország mezőgazdasági termékekben nettó exportőr, addig az ország termelőinek haszna a magasabb árak nyomán több, mint az ország fogyasztóinak vesztesége a magasabb árak nyomán, és így az ország összességében jól jár a magasabb árakkal.

     • prolibuddha

      Bocs, de ekkora hülyeségre nem is érdemes válaszolni, Legalább olvasnád el miért hozták létre a KAP-ot!

      “A támogatások miatt lett túltermelés, és a kvótákkal ezt az eleve mesterséges túltermelést igyekeztek kordában tartani.”

      Miért lett volna a támogatások miatt túltermelés? Mi köze a támogatásnak a termeléshez? Semmi öregem.

      “De amíg egy ország mezőgazdasági termékekben nettó exportőr, addig az ország termelőinek haszna a magasabb árak nyomán több, mint az ország fogyasztóinak vesztesége a magasabb árak nyomán, és így az ország összességében jól jár a magasabb árakkal.”

      Akkor holnap jelentsd be, hogy a kenyér mától 2 szer annyiba kerül. Aztán várd a hatást, hogy mit fog csinálni az kb 3-4 millió szegény csak itt kis hazánkban. Gratulálok öregem!

     • szofter

      Látom, eléggé elgurult a gyógyszered. Higgadj le egy kicsit, nem tudom, min bosszankodsz ennyire. Hacsak nem személyesen Mészáros Lőrincet vagy Csányi Sándort tisztelhetem az álneved mögött, akkor nem tudom, miért kezd el habzani a szád, ha valaki a KAP megnyeséséért ágál.

      “Legalább olvasnád el miért hozták létre a KAP-ot!”

      Azért hozták létre, hogy növeljék az európai mezőgazdaság produktivitását, hogy elkerüljék az élelmiszerhiány veszélyét, és hogy biztosítsák a farmerek tisztességes megélhetését. (E célok mindegyike úgy volt megvalósítható, hogy növeljük a termelést, ezért olyan eszközöket alkalmaztak a KAP-ban, amelyek várhatóan növelni fogják a termelést. És növelték is, tovább is, mint kellett volna.) Még ha ez a 60-as években legitim célok voltak is, ma már egészen biztosan nem azok. Ma már semmi panasz nem lehet az európai mezőgazdaság produktivitására, az élelmiszerhiány réme pedig egy nevetséges mumus a 21. századi Európában. Az importélelmiszer jóval olcsóbban és környezetbarátabban szállítható Európába, mint a KAP születésekor, 50 évvel ezelőtt, tehát már ez sem indokolja, hogy mindent magunknak termeljünk meg – azt meg pláne nem, hogy többet termeljünk, mint amennyi nekünk kell. Ma a KAP egyetlen valódi célja, hogy betömje a francia és a káeurópai földmágnások zsebét. Nem, nem a családi gazdálkodókét, hanem a több ezer hektáron garázdálkodó mészároslőrincekét.

      “Miért lett volna a támogatások miatt túltermelés? Mi köze a támogatásnak a termeléshez? Semmi öregem.”
      A világ legtermészetesebb dolga, hogy ha mennyiségi alapú támogatást fizetnek a termelésért, akkor többet fogok termelni, mint amennyit el tudok adni, mert az eladhatatlan fölösleg termelési költségét bőven visszahozza a támogatás összege. Ma már ugyan részben le van választva a támogatás összege a termelt mennyiségről, de egyrészt csak részben, másrészt még ez a “részben” is csak 2003 óta van.

     • prolibuddha

      Nem vagyok felbőszülve , csak nagyon kevered a dolgokat. Európában nem mennyiség alapú támogatás van. Azt megtudod mondani hol van a világon mennyiség alapú agrártámogatás? :)

     • szofter

      Az EU-ban volt egészen 2003-ig. Nem kell szigorúan egyenes arányosságot érteni a mennyiségi alap alatt. Leegyszerűsítve: volt támogatás bizonyos növényekre, és ha azokat nem termelted, nem kaptál támogatást, ha termelted, kaptál támogatást, ha nagy területen termelted, még több támogatást kaptál rá. És mivel ez a támogatás megnöveli a haszonkulcsot (hiszen a termelés költsége a támogatástól függetlenül ugyanannyi, a belőle származó bevétel ugyanakkor támogatás nélkül csak az árbevétel, támogatással pedig árbevétel plusz támogatás), ezért a támogatás a termelt mennyiség növelésére ösztönzi a farmert. És nem csupán bizonyos farmereket, hanem minden farmert egyszerre. Így vezetett a KAP túltermeléshez, és erre találtak ki olyan ötleteket tűzoltásnak, mint a kvóták meg az intervenciós ár meg végül 2003-ban az elválasztás, meg a set-aside, a parlagon hagyás támogatása – mert a valódi megoldást, a támogatások drasztikus csökkentését vagy megszüntetését nem lehetett keresztülverni a KAP nagy haszonélvezőin, a franciákon.

     • prolibuddha

      Ez így nagyon kevés. Milyen növényekre volt támogatás? Miért? Stb. Ez így csak üres szavak. A KAP amúgy is folyton változik alkalmazkodva a piaci elvárásoknak.

      Persze, megint a nyugat, azok a szemetek.

      Azt még mindig nem tudod melyik az a világpiaci szereplő akinél termelés alapú agrártámogatás van? :)

     • szofter

      Mit nem értesz azon, hogy az EU-ban? Itt találsz egy listát is támogatott növényekről és állatokról, Google-keresés “KAP támogatott növények” címszóra, második találat: http://www.agroinform.com/palyazatok/fontos-reszletek-a-2015-os-termeleshez-kotott-tamogatasrol-16620 És ez 2015-re vonatkozik, tehát ez még most is van – csak most már kisebb a súlya az egyéb típusú támogatások mellett, mint a KAP-reformok előtt. Azt nem tudom, hogy az EU-n kívül még hol van ilyen, vagy van-e ilyen egyáltalán, de nem is fontos. Ahhoz ugyanis, hogy egy szektor támogatása növelje az adott szektor kibocsátását, nem kell feltétlenül termelés alapúnak lennie a támogatásnak. Lehetne mérlegfőösszeg alapú is, akkor is növelhetné.

      Nem mondtam, hogy szemét a nyugat. A KAP-nak az a hatása, hogy megakadályozza a fejlődő országok kibontakozását, valószínűleg nem szemétség eredménye, nem direkt kicseszés az elmaradott régiókkal, hanem egy nem szándékolt következmény (ajánlott olvasmány: http://en.wikipedia.org/wiki/Unintended_consequences )

     • prolibuddha

      Azért szép úgy véleményt formálni, hogy közben fogalmad sincs a világpiacot meghatározó országok agrártámogatási rendszeréről,

      Ha az EU felhagyna az agrártámogatással akkor kb 1 év múlva 5-7 millió új munkanélkülivel kellene számolni, ráadásul olyan vidéki régiókban ahol az egyetlen munkalehetőséget a mezőgazdaság adja.

      Még egyszer mondom, kicsit égő, hogy úgy akarsz globális mezőgazdaságról beszélgetni, hogy fogalmad sincs, mi alakítja az árakat.

      Az EU-ban szociális mezőgazdaság van, és nem, nem fogjuk azért kockára tenni, az ágazatban dolgozó 20 millió ember állását, megélhetését, csak azért mert pár idióta akinek fingja sincs a vidékfejlesztéshez, azt hiszi, hogy a mezőgazdaságból hatalmas bevételeteket elehet elérni.

      Úgy ráadásul, hogy a globális felmelegedésnek köszönhetően egyre kiszámíthatatlanabbak a termésátlagok. Ha éhezni akarsz öregem, meg arany áron szeretnél húst vásárolni, akkor menj Afrikába, biztos szívesen látnak. Én szeretnék továbbra is minőségi élelmiszereket vásárolni, elérhető áron.

      “Nem mondtam, hogy szemét a nyugat. A KAP-nak az a hatása, hogy megakadályozza a fejlődő országok kibontakozását,”

      Biztos, a kávéültetvényeken termelők is biztos azért olyan szegények még mindig, mert a gonosz EU-ban KAP van :)

     • szofter

      “Azért szép úgy véleményt formálni, hogy közben fogalmad sincs a világpiacot meghatározó országok agrártámogatási rendszeréről,”
      Mondja ezt az, akinek a jelek szerint szintén fogalma sincs róla. Ha lenne, bármelyik kommentemet ízekre szedted volna a tudásoddal, hiszen igaz, ami igaz, valóban elég pongyola voltam a fentiekben több ponton. Ehhez képest mindaddig, amíg nem mutattam konkrét támogatott növényeket, nem voltál hajlandó elfogadni a tényt, hogy az EU-ban van termelési alapú támogatás a mezőgazdaságra, inkább kötözködtél, hogy tudok-e mondani országot, ahol van ilyen…
      Egyébként véleményt formálni a rendelkezésemre álló információ alapján hadd legyen már jogom, ne akard ezt elvitatni tőlem, ha megkérhetlek.

      “mert pár idióta akinek fingja sincs a vidékfejlesztéshez, azt hiszi,
      hogy a mezőgazdaságból hatalmas bevételeteket elehet elérni.”
      ?????????? Tudom, hogy többek között rám célzol “pár idióta” alatt, csak azt nem értem, hogy miért. Én emlékeim szerint pár kommenttel feljebb kifejezetten ennek az ellenkezőjét állítottam, miszerint tudom, hogy a mezőgazdaságból (ha nincs támogatva) senki nem lesz Dagobert bácsi.

      “szociális mezőgazdaság” :DDDDDDDDDDDDDDD Hát ha a kormányhoz dörgölődző földmágnások milliárdos nagyságrendű összegekkel történő támogatása szociálisnak nevezhető, akkor egye fene, nevezzük szociális mezőgazdaságnak.

      Hogy a kávéültetvényeken dolgozók szegénységének mi köze van a KAP-hoz, azt most nem bontanám ki részleteiben, mert az csak egy újabb értelmetlen vitafrontot nyitna meg, miközben már inkább a meglévőt is lezárnám, mert érvekből lassan végképp kifogyva egyre inkább csak trollkodsz. Részletezés helyett annyit mondanék: helyettesítési hatás. Ha vannak alapvető közgazdaságtani ismereteid, akkor ennyiből érteni fogod, ha nincsenek, akkor pedig nem fogok nekiállni megpróbálni megtanítani neked. A harmadik világ szegény országainak természetesen kismillió más bajuk is van, nem minden rosszat a nyugati országok elbaszott szakpolitikái okoznak, nem lehet és nem is akarom az egészet az EU meg Amerika nyakába varrni. De közük van hozzá, annyi biztos, és tehetnének azért, hogy enyhítsék a kárt, amelyet részben ők okoznak. Sőt, nem csupán tehetnének, de még érdekükben is állna tenni, mert az érintett országok segélyezése és az érintett országokból érkező menekültáradat az EU-nak is rengeteg pénzbe és választópolgári goodwillbe kerül.

     • prolibuddha

      Hát legyen.

      Ott van például Amerika. Ott például valóban termelés alapú támogatás van, ahhoz képest az a KAP valóban egy szociális gazdaság, vagyis az a célja, hogy mindnél több ember megtudjon élni a mezőgazdaságból. Felesleges Magyarországgal példálózni, mert ez itt nem Európa, hanem valamilyen poszt kommunista ország az EU segglyukában. Kb 60 évvel lemaradva, lényegében nincs vidékfejlesztés, hanem a kommunista rendszer által itt maradt káderek lopkodják most épp az EU-s támogatásokat, valóban a KAP-ot is. De mint írtam ez itt nem Európa.

      Nem, a pár idiótánál valóban pár idiótára gondoltam. Elszomorító az a tény, hogy valaki úgy akar véleményt formálni az EU-s mezőgazdaságról, hogy szinte egyáltalán nem ismeri a vidékfejlesztést. Ezek után nem is értem, hogy tudod mondjuk te bírálni a KAP-ot, amikor az egy vidékfejlesztési támogatás.

      Gazdasági vidékfejlesztőként csak tudom már, hogy hogyan lehet megélni a mezőgazdaságból.

      Ha teszem azt holnaptól az EU megszüntetné a mezőgazdasági exportot akkor valószínűleg elég sok országba éheznének az emberek. Nem csak Afrikában hanem Ázsiában is.

      Utána lehet olvasni, hogy emelték az országok a mezőgazdasági termelést és az életszínvonalat. TÁMOGATÁSSAL! Ez egy alap tétel a vidékfejlesztésben.

      Hiába szűnne meg az élelmiszer import Afrikába, egyszerűen sem szaktudás, sem technológia, sem pénz nem áll rendelkezésre ahhoz, hogy egy fejlett mezőgazdasági termelést beindítsanak, és nem itt most egyáltalán nem a traktorokról van szó, mert nem nem arra kell a pénz. És persze még mindig nem beszéltünk a korrupcióról, a gerilla hadtestekről, a diktátorokról az oktatás színvonaláról, az infrastruktúráról stb….

      A mezőgazdaság egyetlen célja jelenleg a helyi fogyasztás kielégítése, és ez bizony csak állami támogatások által érhető el, de kell hozzá még jó pár dolog, hogy működjön.

      És csak hogy egy kicsit emeljem a tétet, ott van az IAASTD jelentés ami a globális mezőgazdaságról szól. Abban is vannak jó gondolatok, csak ott megint bonyolódik a dolog a GMO-val, a globális ipari vállatokkal stb.

      A gazdasági helyettesítés valóban működik sok helyen, de nem a mezőgazdaságban, és főleg nem a mezőgazdasági termelésben. Ugyanis ha itt a kereslet meghaladja a kínálatot, akkor bizony éhezés van, míg egy sima gazdaságban feljebb mennek az árak, vagy megjelennek a helyesetsítő termékek, iker termékek stb. A mezőgazdaságban ilyen nincs, ha jön egy rossz év, akkor bizony a búzának a kukoricának nincsenek helyettesítő termékei.

      Afrikával nem igazan lehet mit tenni. Jelenleg Kína és Brazília azok az országok aki jelen vannak a térségben befektetőként, ennek vannak jó és rossz oldalai is, de az biztos hogy leginkább nekik térülnek meg ezek a befektetések. A támogatási rendszer nem hozott nagy eredményt, akkor most háborúznunk kellene? :)

     • szofter

      Na, ez egy viszonylag összeszedett, célratörő érvelés volt, amelyből látszik, hogy nem vagy teljesen laikus. Nem jobb lett volna neked is, ha eleve így kezdesz? :)

      Én nem gondolom, hogy felesleges lenne Magyarországgal példálózni. Európa vagy nem Európa, nem számít, a KAP-ból részesül akkor is, ha egyesek szerint ez itt már Félázsia, és itthon nem váltja valóra a támogatás a szociális célokat. Engem nem érdekelnek a KAP szándékai. A KAP eredményei érdekelnek. Ha egy policy teljesen mást eredményez, mint ami a célja, akkor az a policy abban a formában rossz, és komoly átgondolásra szorul, nem igaz?

      “Ha teszem azt holnaptól az EU megszüntetné a mezőgazdasági exportot akkor valószínűleg elég sok országba éheznének az emberek.”
      Ezt aláírom, de egy szóval nem javasoltam holnapi határidőt. Az EU-ban hétéves költségvetési ciklusok vannak, ehhez igazodnak a KAP-támogatások is. Egy vagy két hétéves ciklus alatt lépcsőzetesen, évről évre csökkentve a támogatást anélkül ki lehetne vezetni, hogy bármiféle fennakadást okozna, mert a piaci szereplőknek bőven lenne idejük felkészülni a változásra. A KAP-büdzsé egyébként az időközben lezajlott reformoknak köszönhetően már ma is jóval kevésbé bőkezű, mint mondjuk 25 éve, és ha megfigyeled, ez nem okozott semmiféle sokkot sem Európa, sem a világ élelmiszer-ellátásában, sőt még az európai gazdák jövedelmében sem.

      “Utána lehet olvasni, hogy emelték az országok a mezőgazdasági termelést és az életszínvonalat. TÁMOGATÁSSAL!”
      Ez tulajdonképpen egy másik szempontból történő megfogalmazása ugyanannak, amit én a kezdetektől fogva állítok: hogy a nyugatiak agrártámogatásai teszik versenyképtelenné a harmadik világ mezőgazdaságát. Ha a világon mindenki más agyontámogatja a mezőgazdaságát, akkor persze, hogy egy bizonyos országnak szintén csak úgy lesz versenyképes a mezőgazdasága, ha úgyszintén agyontámogatja.

      A helyettesítési hatást nem a fogyasztási helyettesítésre értettem, hanem termelésire. Mivel Európa és Amerika bőkezűen támogatja a saját mezőgazdaságát, ezért az ezekben az országokban előállított mezőgazdasági termékeket a harmadik világbeli farmereknek egyszerűen nem éri meg termelniük. Ezért aztán kénytelen mindegyik kávét meg hasonlókat termeszteni (ami északabbra már nem terem meg, amire nincs támogatás a fejlett országokban) még azon a földön is, ami alkalmas lenne búza meg kukorica termesztésére is. Az így keletkező kávétúlkínálat lenyomja a kávé árát, így a kávétermesztésből élők csak keveset tudnak keresni. Ha a kávéföldek egy részén nem kávé nőne, azzal a kávétermesztők is és a volt kávéföldeken immár kávé helyett mást termesztők is könnyebben prosperálnának. De ehhez az kellene, hogy a harmadik világbeli búza- és kukoricafarmer fel tudja venni a versenyt a nyugati konkurenciával; ennek módja pedig vagy a nyugati támogatások csökkentése, vagy a harmadik világbeli támogatások nyugatihoz hasonlítható szintre emelése. Utóbbi meglehetősen nehézkes, mert a gazdagabb és mezőgazdaságtól jóval kevésbé függő fejlett gazdaságok összehasonlíthatatlanul könnyebben megengedhetik maguknak a bőkezű támogatást, mint a szegényebb és alig iparosodott fejlődők. Nyugaton a gazdaság 90%-át kell megadóztatni, hogy támogatni tudjuk a 10%-ot, a fejlődő országokban meg a 60-70%-nak kellene viselnie a 30-40% támogatásának terhét. Hatalmas különbség.

     • prolibuddha

      Valamiért a vámot mint eszköz mindig kihagyod az érvelésedből. :) Pedig pont erre találták ki :)

     • szofter

      A vám megakadályozza az importot, de nem segíti elő az exportot. Abból egyik szegény ország sem fog előrébb jutni, hogy saját piacra termelnek (Münchhausen sem tudta a saját hajánál fogva kihúzni magát a vízből, ugye), a világpiacon pedig, vám ide, vám oda, ugyanúgy versenyképtelenek az agyontámogatott nyugati farmerekkel szemben. Ezért hagytam ki a vámot. Mert az egy teljesen másik problémára lehet megoldás.

     • prolibuddha

      Azt már megbeszéltük, hogy a mezőgazdasági export mint olyan elhanyagolható bevételi forrást eredményez. A KAP célja is az volt eredetileg, hogy az EU képes legyen az önellátásra, ha ez meg van akkor persze lehet tovább lépni, de mint fentebb is írtam, sima mezőgazdasági haszonnövényekkel felesleges exportra gyúrni. Ráadásul ott van az a nem elhanyagolható tény is, hogy a mezőgazdaság az élelmiszeriparhoz van szorosan kapcsolva.

      Egyszerűen a belső fogyasztásra kell termelni, ezt támogatni egy helyes vám politikával. Aztán, hogy egy ország miből tud nyereséget termelni, az már helyi adottságoktól függ. De az biztos, hogy a mezőgazdaság csak annyi kell, ami a belső fogyasztást kielégíti. Persze ha fejlődik az élelmiszeripar, akkor fejlődhet hozzá a mezőgazdaság is, és ott már lehet mérhető gazdasági fejlődést elérni, de ugye ez élelmiszeripar, és nem mezőgazdaság.

      Nem tudod, honnan veszed ezt, hogy a mezőgazdaság akkora üzlet. :)

     • szofter

      “Nem tudod, honnan veszed ezt, hogy a mezőgazdaság akkora üzlet. :)”
      Nem tudom, honnan veszed, hogy én ezt gondolom 😀 Harmadszor is mondom, lassan, hogy te is megértsd: nem, nem gondolom, hogy a mezőgazdaság nagy üzlet. Pont. Szállj le végre erről a szalmabábról, nem áll jól, hogy teszed az értetlent.

      A mezőgazdaság kis üzlet. Ugyanakkor egy csóró országnak a kis üzlet is nagy üzlet. Már azzal is előrébb volnának a fejlődő országok, ha az lenne, amit te szeretnél, hogy minden ország csak a saját piacára termeljen. Jelenleg ugyanis ez sincs meg, ugyanis a szűnni nem akaró nyugati agrártámogatások terménytöbbletet eredményeznek nyugaton, és ezt a többletet a harmadik világban adjuk el. Ha ezt nekem nem hiszed el, higgy annak az idézetnek, amelyet te magad idéztél e kommentfolyamban a legelső hozzászólásomra reagálva. Tudod, Ghána és a Németországból importált csirkefarhát esete. A KAP eredeti célját, az önellátást ma már bőven teljesítjük, sőt túlteljesítjük, ezért helyeselhető a támogatások eddig végbement csökkentése, és további csökkentésre van szükség, hogy helyreálljon az egyensúly. Nekünk, európaiaknak is ez lenne a legjobb, nem csak a fejlődőknek.

   • Sandor Nagy

    Szóva a szomszéd azért éhezik, mivel én olcsón adok neki kaját?
    Ha 2x annyiért vehetné nem éhezne?
    Ilyen csak egy bölcs-ész elméből pattanhat ki.

    Az én tippjeim. Korrupció. Nagybirtok szerkezet, nincs földosztás.
    Leginkább pedig a lustaság. Nem jártam afrikában, de hallottam egy két élménybeszámolót Afrika leggazdagabb országáról. Mérhrtrtlen korrupció és hasonló méretű lustaság, megbízhatatlanság.

    • prolibuddha

     Eltaláltad.

 • Oppala

  “Ez volt az egyik első nemzetközi egyezmény, amely felismerte a GMO-k egészségre és környezetre veszélyes mivoltát.” Ez hazugság, A Cartagena Jegyzőkönyv az elővigyázatosságról szól, nem állítja, hogy GMO-k veszélyesek, főleg nem, hogy a technológia miatt minden termék veszélyes. Ugyanúgy fennáll a veszélyesség lehetősége, mint a hagyományos nemesítésnél.

 • Dömötör Széll

  Már megint egy hozzánemértő. Csak hallotta, hogy “A GMO rossz, érteeem?” – és azt szajkózza. Egyáltalán tudja (ténylegesen) a cikkíró, hogy mi az a GMO? Az igaz, hogy több problémát is felvet, de pont ilyen helyeken lehetne az előnyeit kihasználni. A kijelentést ahhoz, hasonlítanám, mint amikor valaki azt mondja a cukorra/keményítőkre, hogy károsak.

  • prolibuddha

   Igen a cikk írója tudja mit jelent a mezőgazdasági termelésben a gmo veszély. Ő gondolom olvasta, vagy legalább halott az IAASTD jelentésről (International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development) ellentétben veled.

   • Dömötör Széll

    Kedves Valaki!
    Én is képben vagyok, nyugi. A gondom az, hogy nem jelenthető ki az, hogy a GMO káros. Azt sem állítottam, hogy “fúdemennyirejó”. A cukros hasonlattal akartam ezt megmagyarázni. Ha csak arról tudunk, hogy a cukor elhízást okoz, növelheti a cukorbetegségre való hajlamot, közvetetten hozzájárul a szív és érrendszeri betegségekhez, akkor azt fogjuk látni, hogy: Ezt hogy lehet enni, hisz ez káros! Ugyanakkor nagyon jól tudjuk, róla, hogy a sejtműködés is igen nehezen valósul meg nélküle, tehát valójában nagyon fontos. Akkor mostmégsem káros? – megfelelően kell használni. Ugyanígy a GMO-nál. Csupán azért feltételeztem azt, hogy nincs képben a cikkíró, mert ha a másik oldallal is tisztában lenne, nem állít ilyet. Mivel foglalkoztam a GMO növények genetikájával, ökológiai hatásával, esetleges egészségügyi hatásaival ezért ez a véleményem (ettől nem állítom, hogy hatalmas tudója lennék ezeknek a dolgoknak) . Vannak negatívumai. Egy olyan országban viszont ahol emberek halnak éhen nap mint nap, mondjuk egy jól termő igénytelen gabonafélét igenis lehetne ültetni. Persze olyat, aminek az emberre gyakorolt hatása nem negatív. Az feltételezett ökológiai “károk” pedig elhanyagolhatóak, ha ezzel sok ember életét lehetne közvetetten megmenteni. Szóval az nem megoldás, hogy rámutatunk “A GMO” – ra és azt mondjuk, hogy ez rossz! – inkánbb haljatok éhen.

    • prolibuddha

     A GMO ‘káros’-t nem úgy kell értelmezni, hogy egészségre káros. A génmódosítás egy modern nemesítést is magában foglal, egyáltalán nem káros. Ez persze nem jelenti azt, hogy a végtermék nem lehet káros, mert esetleg olyan gént ültetnek bele, ami káros lehet a környezetre.

     De itt nem erről van szó.

     A modern mezőgazdaság a családi ökogazdálkodást helyezi előtérbe, és a táj fajták termesztését támogatja. Ez nem valami zöld forradalom, hanem kőkemény gazdasági és társadalmi vizsgálatok eredménye. Erről szól az IAASTD amit a világbank rendelt meg és az ENSZ szervezeti meg a kormányok által delegált kb 500 tudós dolgozott ki pontról pontra. Az egyetlen, globális mezőgazdasági illetve vidékfejlesztési tanulmány.

     Hosszú lenne ezt most leírni, mert elég összetett téma, de a lényeg az, hogy a mezőgazdasági termelésnek változásokra van szüksége, és ez a változás a családi ökogazdálkodás. Ez szakmai tény. Ebbe a gmo nemigen fér bele.

     Egy afrikai haszonnövény mindig nagyobb termésbiztonságot fog tudni produkálni, mint egy Amerikában kifejlesztett gmo.Ezt neked is tudnod kell.

     Ha kicsit érdekelne a magháború akkor itt van egy viszonylag jó cikk Rodics Katalintól a vidékfejlesztési minisztérium biodiverzitás és génmegőrzés osztályának vezetőjétől. http://index.hu/velemeny/olvir/2013/07/15/harc_a_magokert_aki_etet_az_diktal/

     Esetleg elolvashatod a az IAASTD jelentését is. Lefordították magyarra is, de sajnos a greenpeace és tapasztalatból tudom, hogyha a hozzád hasonlók meglátják ezt a szót akkor az már csak baromság lehet szerintük. Szóval ha nem akarod látni, hogy greenpeace akkor az angol verziót olvasd el :)

     • Dömötör Széll

      Szívesen elolvasom én, nem tudom miből felteltezed, hogy nem. Az igaz, hogy hosszú távú megolást valószínűleg nem tudna jelenteni.

     • prolibuddha

      Ha érdekel a téma, kérdezz nyugodtan Tényleg érdemes elolvasni, végül is nap mint nap találkozol vele :)

     • Dömötör Széll

      Engem érdekel, biomérnök szakon tanulnom is kellett, ugyanakkor az IAASTD-t nem olvastam. Csak az interneten meg amúgy sem szokták tudni az emberek, hogy mi az, hogy génmódosított. Mindig csak annyi van, hogy a “GMO rossz” miközben azt sem tudják mi az. De ezek szerint te azért képben vagy ebben valamennyire,nem ezek közé tartozol. Bár a cikkben lévő hasonló kijelentéssel továbbra sem értek egyet. Nagyon sok lehetőség van benne, a növényeken túl is. Pl különböző baktériumokkal termeltetni különböző anyagokat, pl inzulint.

     • prolibuddha

      Nem csak a gyógyszeriparban, de szinte mindenhol nagy lehetőség van benne. Űrutazás vagy építőipar, hulladékfeldolgozás, víztisztítás…. :), tényleg szinte mindenhol. Hollandia is érdeklődik a gmo iránt, mert pl üvegházakban is lehet termelni, vagy bárhol máshol, csak ezt a paraszti mezőgazdaságot kellene kihagyni a buliból, és ezt mondja minden mezőgazdász :) egyszerűen ide nem való. A termésminőséget és a hozamot illetve a hozambiztonságot nem csak nemesítéssel, hanem talajműveléssel is el lehet érni. Itt egy kis elméleti leírás :) http://www.pointernet.pds.hu/ujsagok/agraragazat/2013/07/201307110.html

      Nemrég olvastam, hogy a kutatóknak sikerült egy génmódosított élesztővel cukorból valamilyen drogot előállítani. Érdekes jövő elé nézünk annyi szent :))))

      Igen kicsit képbe vagyok. Vidékfejlesztési agrármérnökként kötelező :)

  • hutyutyutyu

   A GMO ugyan olyan mint a nem GMO, kivéve azt a 10-20 évet amig kialakulnak a GMO trükkökre rezisztens kártevők 😉

   • Dömötör Széll

    A kártevőkkel szembeni ellenállóképesség növelése csak egy nagyon kis szelete a génmódosításnak. Ezer más féle egyéb tulajdonságát lehet változtatni egy élőlénynek. Amúgy való igaz, gyorsan kialakulhat sajnos a rezisztencia az adott módosított növény védekezőmechanizmusa ellen.

 • Bálint László Hatfaludy

  Úgy gondolom Afrika addig volt élelmezési szempontból “önellátó” amíg a megtermelt élelmiszer lehetővé tette a fogyasztási igények kielégítését.Majd- már költségvetési szempontból- addig volt egyensúlyban Afrika élelmezési helyzetre, míg az exportált termékekért kapott pénzből meg tudták venni azt az élelmiszer mennyiséget, amit a hazai termelés már nem biztosított, de a megfelelő ellátáshoz szükséges volt. Az afrikai országok a nyugati világból olcsón tudták behozni az élelmiszert (tönkre is mentek a helyi gazdaságok), mert a nyugatiak saját termékeik exportját támogatták (sokszor olyan költségvetési forrásokból, melyek az afrikai termékek behozatalára kivetett vámokra épültek).
  Most, hogy az afrikaiak kétségbeesetten próbálkoznak védővámokkal, jön a szabad kereskedelem sérthetetlenségének elve, és az ejnye, ejnye, meg a “lesz dádá, csúf emberek” stb.
  Régi nóta: szabad kereskedelmi elven törj be egy piaca, átmenetileg bevezetett dömpingáron öld meg az esetleges konkurenciát, aztán monopol ár alkalmazásával kifoszthatod a területet. és ha tiltakozik, jöhet a jól bevált ágyúnaszád diplomácia, illetve a mi modern korunkban a rakéták és bombák tömege
  MOST AZ AFRIKAI PIAC megszerzéséről van szó, az éhen maradtak meg legfeljebb elindulnak Európa felé,,lesznek még bárkák a líbiai partoknál..

 • Online

  Nagyjából egy éve csak etióp fehér babot lehet Magyarországon kapni, a tarka meg kínai.

 • Tibor DrVuics

  A “tudomány hatalma” tenné mindezt? Alig hiszem! Az emberi mohóság,zsarnokság és embertelenség teszi mindezt…

 • piccola

  Jó poszt. Budapest egyik legnagyobb problémája a végtelen mennyiségű autó az utakon, beleértve az utcákon parkoló kocsitömeget is. Nem nevetséges, hogy a normál szélességű utakat is leszűkíti alig járhatóra a parkoló kocsisor? Az utak közlekedésre vannak, nem parkolásra… Egyszerűen mindent elfoglalnak, beborítják az egész várost, belerondítanak a városképbe, élvezhetetlenné teszik a Duna-partot is. Hányingerem van a rengeteg autótól.

 • aser

  Miféle ÁFA?
  Adják ingyen!
  Akkor az ÁFA is 0 %!
  Gondolkozzunk józan paraszti(Alcsúti) ésszel!

 • sanyibácsi lánya

  Kedvelem az átlátszót. A cikkben vázolt álláspont is érthető. Ugyanakkor a felhasznált irodalom az én szememben képes bárminek a valóságtartalmát a nullára redukálni. Nem lehetne olyan, hogy a lebegő mókuscsoport nélkül érveljünk? Gusztustalan pénzéhes lobbitársaság zöld köntösben.

  • Ferenczi Krisztián

   Ez nem az átlátszó, ez egy blog. Itt jelennek meg sajnos hülyeségek is.

 • Lupi Lui

  A nép ezt akarja megnyugtatom a kedves cikk írót. A baloldal meg befejezhetné már hogy az érdekeink ellen politizál.

  • Dér Imre

   Attól még (ha egyáltalán igaz!) nem lesz helyes, hogy a többség ezt akarja!
   Sok drámai példa van a történelemben arra, hogy a többségnek nem volt igaza.

   • Péter Iványi

    Bizony ez általában előfordul.

  • Sandor Rabai

   A nép, baloldali, a ti érdekeitek le vannak szarva.

  • The NeverGone

   Mit akar a nép? Törvényszegést? Kötve hiszem!

  • Qputyin

   A megvezetett átvert nép nevében ne beszélj. Ha majd hazaküldik a magyarokat is az agyrokkant vezér miatt, akkor figyeld meg a nép véleményét a rohadt narancsosokról.

 • sanyokakukac

  Kedves komcsik és liberálisok!
  Az ország végveszélyben van,ha nem vettétek volna észre.Minden normális ország politikusai ha az országukat veszély fenyegeti összefognak.Mert az országuk megmaradása ezt kívánja!! Kivéve Magyarországot! Itt a politikusok széthuznak,mint eddig mindig!!Ezért van ma már csak 1/3 Magyarország a régi országból..S ha nem fogtok össze -minden politikus-az ország érdekében,annak megvédéséért…
  akkor hamarosan nem lesz Magyarország a térképen sem..Vegyétek már észre ez a “haramia,migráns”…új hazát akar egész Europát akarja…Ébresztő már a rózsaszin álmodozásból..libik és komcsik…!!

  • Qputyin

   Persze hogy nincs összefogás, mert mindig voltak Orbánok, akik keverték a nemzeti sz.rt. A fickó az egyszeri de nagyarányú l998-as köpenyegfordítása liberóból jobbközébe után maximálisan tolta az országban és a kívül élő magyarok megosztását. A néphülyítés meg is hozta a mai ocsmány aljas politikai hatalom tobzódását. Tédedésben vagy sanyokakukac, nem csak libsikomcsik vannak Orbán politikája ellen. Ottva Bokros a MOMa élén, és a volt Orbán által kinyírt jobbos MDF árvái és még sokan mások. Simicska sem mellőzhető tényező. Az összefogás legfőbb gátja Orbán, és érezhető a félelme, mert a hadsereget is maga akarja kézivezérelni egy bábbal az élén, mert a TEK testőrséget nem érzi elég véderőnek. Persze nem hiába retteg, mert a sajátjai között van az a Brutus aki helyre fogja tenni.

  • Naruto Chan

   magadfajta kukacoktól valóban végveszélyben:)

  • Emery B.

   Az ország végveszélyben?amióta a nyakán ül a sok egykori kisz mszmp tag meg besúgó.Hálásak lehettek a migránsoknak hogy egy kicsit lelassítottak Magyarországon így nem a szennyetekkel volt a “NÉP MEG AZZEMBEREK” elfoglava vehettetek levegőt.Külföldön a prognózis max.1-3 és és végeztetek.Elolvadt a harmadotok már csak az “retteg” veletek a ki húzza belóle a lét.Most nézegetem a 4K-s tévéket nehogy lemaradjak hogyan leszenek összefogdosva a főkolomposok.A közpénztolvaj stadionmániás,a gülüszemü családelhagyó gumilakásos,a nyugger rugdosó,tömjén a gyöngytyúkvadász,meg a rohadt fogu csopper lajos akit lecserélt a felesége egy csajra,Mikk a kóla háromszoros család cserbenhagyó szarig adósodott volt miniszter.a biomagos kuruzsló,meg a sokat érő jani.Melyik nép zabálja be ezt sokáig gondolkozzatok kicsit!

  • Péter Iványi

   Nomen est omen.Kukacnak az ökörszem is félelmetes.

 • BObama Hungary

  ‘Volt rá törvényi felhatalmazásuk? Nem. Mi következik ebből?”
  Az ellenzék felelőtlen magatartása.

  • Pál Gorka

   Hagy találjam ki: logikából megbuktál.

 • Szabó János

  Úgy tudom hogy rendkívüli helyzetben a köztársasági elnök mint a haderő főparancsnoka korlátozottan bár de tehet lépéseket a haderőnek az ország érdekében való belföldi alkalmazásával . Igaz-e ez még ma is?

  • Pál Gorka

   Csak az Országgyűlés akadályoztatása esetén, kihírdetett szükségállapotban.
   Szükségállapotot pedig csak súlyos, erőszakos fegyveres cselekmények esetén lehet bevezetni.
   Vagyis most nem.

  • Szabó János

   Csakhogy nem bevetés történt hanem határbiztosítási feladat teljesítéséhez segédkezés. Hasonlóan ahhoz az esethez amikor árvízvédekezésnél feladatot teljesítenek, a feladat teljesítéséhez segédkeznek. Ehhez, ilyen esetekhez szerintem nem kell országgyűlési hozzájárulás. Mire azt megkapnák pl. árvízi vészhelyzetnél, az egész házat elvihetné az árvíz a benne levő fazonokkal együtt!
   Ja és lazán “bevetették” seregeiket a szomszédok közül is néhányan még ha jól olvastam anélkül hogy hadat üzentek volna egymásnak.

   • Pál Gorka

    Akkor lsz. kérdezd meg a narancstálibokat, miért kellett a menekülthelyzetre külön törvény! Szerintem azért, mert így kerülték meg a saját tákolmányukat egy feles törvénnyel.
    (Amit te írsz, az vészhelyzet címmel elemi csapás, ipari baleset esetén benne van a tákolmányban.)

    • Szabó János

     Miért? A mostani helyzet szerinted egy laza cserkészdzsembori csupán? Véletlenül sem vészhelyzet???

     • Péter Iványi

      nem.

 • László Benkő

  Hát igen, Gabi, a kutya ugat, a karaván halad. De ti már kutyának is jelentéktelenek vagytok, a kormány pedig az ország szerencséjére a helyén van. Minden jel szerint ti is.

 • Ildikó Virág

  Szerintem járőrözni lehet nekik, akár kutyával is, ugyanis a feladatuk a határzár építése és javítása. Amit elég nehéz úgy megoldani, hogy nem figyelik azt, hogy hol sérül meg a határzár. A fotók is álságosak, speciel én azt látom, hogy a katonák feltartóztatták a határzáron, bűncselekményt elkövető illegális átlépőket addig, amíg a rendőrség intézkedni nem tud velük szemben.

 • Tarzi

  Úgy látszik Vágó Gábor is fullban tolja a kretént.

  Exképviselő Úr!

  Az ország és Európa épp támadás alatt áll!

  Egyebek mellett sorosgyurika az egyik, aki támogatja ezt a támadást:

  http://magyaridok.hu/belfold/soros-gyorgy-feher-vilag-joletevel-csabit-21284/

  Ilyen helyzetben nem támadni kell a kormányt, hanem minden segítséget megadni a hatékony védekezésre.

  Főleg azért, mert ha nem sikerül megállítani a zozókat, akkor bizony szükség lesz az éleslőszerre.

 • greeniusz

  Az kellene a tetves libsiknek,hogy továbbra is a fővárost blokkolják a vandál hordák.
  Igy legalább nyugaton cseng most az egész. Hála a kerítésnek.
  Menjetek ki a kerítésen ballibsik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! S vissza se gyertek.

  • Péter Iványi

   beléd se sok ész szorult kisfiam,és milyen csúnyán beszélsz. sipirc szájat mosni.

 • László Benkő

  Bizony Gabi, a kormány átlépett rajtad, hál’istennek. Mert mi lenne az országgal, ha nem ezt tenné, ha megállna minden olyan alkalommal, amikor az ilyen kerékkötők botot akarnak tenni a küllők közé. Különösen vészhelyzetben, amit kizárólag a zavarosban halászásra, kormánylejáratásra, -buktatásra akartok felhasználni. És aminek persze megint az lesz a vége, hogy a fagyi visszanyal. És máris készülhettek. 2022-re. Ja, és tényleg, ez a falra ment a parlament milyen köszönőviszonyban van a magyar nyelvvel?

  • Emery B.

   ?Spórolok neked nem vagyok liberális meg balos soha nem is voltam mint A FDESSSS JAVA!De ha ez kell ,hogy el legyetek írtva egyszer bizony változtatok ezen mint mindenki(!) körülöttem.Amire készülhetsz meg buntársaid,Szopás a kaptárban,Nem gondolod,hogy a lopott szajré trafikok földek üzlethelyiségek mind megmaradnak ugye?Örülok,hogy már araboztok is mert így plusz 1.5 milliárd ember feni rátok a kést ők előzékenyek választhatsz előbb basszanak-e meg és utána vágják el a nyakadat vagy fordítva.!Vágó Gábor ha akrna kitakarodhatna mert van hová mennie nektek nincs a kör bezárult ti itt fogtok megdögleni.És föleszitek a szart meg a moslékot amit kifőztetek.Bár nekem a kitakarodásotok jobban tetszene.Nézd meg az ellenzéki (már nem ellenzéki csak szólok)napi olvasottságát a kommenteket beszersz.Nincs esélyetek megbuktatok.Néz bele a századvéges quasimodo legújabb ötletelésébe hányan olvassák és kik.Tudod a nyuggerverő patronárus szélhámossal együtt ötlöték ki.

 • gmihaly

  Bizony, az ogy. “hatásköre” és “illetékessége” is “felülíródik”, amikor “helyzet” van, “és nincs idő az időre (aljárási határidők és egyéb lacafacák) várni”(KISZ KB jelszó az 1980-as évekből). A törvényhozói hatalmi ág egymagában bakfitty, ha a végrehajtó és a bírói antagonistaként működik, és az önjelölt negyedik és ötödik hatalmi ág (média, civilek) tudatosan zagyvál, kavar (többnyire tudjuk, mit) és bénázik. Nota bene: Nagyon is jó munkamegosztás, hogy a civilek egyre jobban segítik a migránsokat, amit a kormány, a hivatalosság nem engedhet meg magának, ha nem akar olyan “viccessé” válni, mint Merkelék. Majd ők is összeszedik és megszívják magukat, ők megengedhetik maguknak a tétovázás luxusát.

  • Vidéki

   Az USA idegenrendészete működőképes, nem úgy, mint az EU idegenrendészete!

   Az USA-ban nem az illegális határátlépők akarata érvényesül elsődlegesen.

   Az USA–ban nem időmilliomosok mondják meg, hogy mik vannak és mit

   hogyan kellene csinálni, hanem olyan jogosítványaik vannak a határrendészeknek,

   ami lehetővé teszi az idegenrendészet hatékony működését.

   Az Egyesült Államok idegenrendészete is csak
   úgy tud működni, ha az illegális határátlépőket őrizetbe veszik és őrizetben tartják őket a döntés meghozataláig. Ha nem vennék őrizetbe őket, úgy eltűnnének, mint a kámfor mielőtt intézkedhetnének (befogadásukról, vagy kitoloncolásukról) az idegenrendészetért felelős szervek.

   • Pál Gorka

    Csak egy dolognak nézz lsz. utána: Hány illegális bevándorló él az USA-ban?

    • gmihaly

     Jobb später, mint Erzsébet. Az ogy. megszavazta, úgyhogy nincs puccs, okafogyott a “szájkarate”.

     • Pál Gorka

      Adekvát válasz egy agyatlan senkitől az USA határőrizetéről.
      Azon kívül, hogy leütésszámra fizetnek, tudnál valami értelmes magyarázatot adni erre a hozzászólásodra?

     • gmihaly

      Az USA egymaga egy kontinens, jó messzire is van a világ konfliktusainak azon forrásaitól, amelyeket a volt gyarmattartó Európa ráhagyományozott, és aminek az elqrását folytatja. Mexikó meg állandó probléma, pláne, hogy úgy csaklizták el tőle Kaliforniát és Texast. Hát ezért kell a kerítéses határőrizet, az erős idegenrendészet a bevándorlási hivatalnokokkal, angol mintából kiindulva. Nándorfehérvár, a Szent Koronán belül elismerten külön jogállású Horvátország (horvát-magyar kiegyezés) és Trianon öröksége is a kerítés, tetszettek volna nem szakadárkodni, kedves délszlávok. Puhány Európa eddig jól megvolt a rész-fölrész “keleti” “ütköző államainak” háta mögött tehénszarként lapítva. Ez is “hagyomány”, “európai érték”, jobb most sem jutott eszükbe, csak a “sírjon az ő mamája”. Egyébként a leütésszámos dolgot illetően tévedésben vagy, úgy látszik, magadból indulsz ki.

     • Péter Iványi

      hát ez kissé érthetetlen

     • gmihaly

      Álszent ez az éretlenkedés, olyan Kucsera Venceles.

     • Péter Iványi

      huha a kucsera nem tom ki volt.és tényleg nem értem az okfejtésed. Ha történész és könytáros vagy nagyon jól kellene tudnod,hogy a történe4lem ismétli önmagát,vagy ahogy bölcs Salamon mondta,nincs semmi új a nap alatt.Wilson érthetően elmagyarázta vidékinek -alias suttyo- a mantrát.Itt a kerítés egyetlen kézzelfogható “haszna” Mészáros Lőrinc néhány miliárdnyi bevétele.
      Ami a történemi példálózást illeti,a délszláv hozzáállás ugyanolyan mint a magyar azzal a különbséggel,hogy emberibb, míg a hivatalos magyar kifejezetten sátáni és könyörtelen.

     • gmihaly

      Hatalmas a szavak ereje, ez családi örökség nálad. Kucsera Vencel pedig a nevéből fakadóan is benesországi, ha érted, mire gondolok.

     • Péter Iványi

      Annál is inkább mert édesanyám anyai ágon Felvidéki,ő köszöntötte 10 évesen népviseletben-természetese többek között- a Dunaszerdahelyre 38-ban bevonuló magyar honvédeket.Érdekes lett volna ha kiderül,ahogy apai nagyapámat is,aki lovastüzér ütegparancsnokként részt vett a Fevidéki bevonulásban. (Harc mint tudjuk ott nem volt)

     • gmihaly

      Dunaszerdahely és általában a Csallóköz az elvtársvilágban is nagyon magyar város maradt, akárcsak az északi Komárom és környéke. De Kucsera Vencel fiktív személy ugyan, de nem is szlovák, ahogy Edvard Benes sem volt az. Viszont már Háy Gyula elvtárs sem szerette Kucsera elvtársat, igaz, ő más okok miatt.

     • Péter Iványi

      sajnos még nem jártam ott,

     • Péter Iványi

      Attól még nem törvény bármi,hogy O Gy hozta.Létezik emberiség elleni büntett, amit “jogalkotással” is el lehet követni.

     • gmihaly

      Sajnos a médiahacacáré által felhozottak nem passzolnak ehhez a tényálláshoz. Az “emberiesség” elleni bűntett fogalma új “termék”, még nincsenek taxatíve felsorolva tényállási elemek.

   • Emery B.

    Ne usázz itt baromarcú ÉN tanultam és dolgoztam is ott szóval ebbe (se )röfögj bele!!Ott nem csak kerítést épitettek hanem ipart telepitettek a határ túldalára nem is akármilyent.Ipart tudod mi az?A kerítés ELSŐSORBAN a csempészet ellen épült.Majd beszertok de a migránsok csak nem akarnak itt maradni.Majd vissszajönnek ne aggódj amikor összerekják Európa legerősebb etnikai -üzleti kolóniáját német nyelvterületen.Németországban majdnem beszarnak ,hogy ez kizárólag ott történjen.Ja infarktust ne kapj nagyon sok illegális mexikóit ismerek itt akik már rég átjöttek Californiába azóta a gyerekei már az iskolát is befejezték nincs gond.Még adót is tolnak fizetik a számlákat…gondolom mint sok magyar szerencsétlen a havi százból.AZZZEMBEREK így hívjátok őket ugye?A mexikóiak sokat és jól dolgoznak nem úgy mint ti fidessszesek odahaza.Röhögök mikor a hazát emlegetitek nálatok azt jelenti haza/hordani ,vinni,lopni.

   • Kékavian

    de azért usa kotorja össze az eu háborushangulatát….

  • Pál Gorka

   El kéne olvasnod a szájer által a Strassbourg-Budapest vonatúton írt, és a 2/3-os gombnyomogató biodíszlettel által megszavazott tákolmányt: pontosan szabályozza ezt a kérdést.
   Hogy ne terheld gondolkodással a fejedben levő légüres tért, segítek: a 48. cikkelynél kezdődik.

   • gmihaly

    Az ogy. megszavazta a katonaság bevethetőségét, így ez a kérdés eldőlt.

    • vica01

     El. De remélem készült jegyzőkönyv.. hogy a felelősségre vonás idején ne kelljen találgatni, hogy ki a felelős a következményért.

     • gmihaly

      “Vagy ha nem, hát kisnyúl”(Arany János:Családi kör)

     • gmihaly

      Ja, és a Maszop tartózkodott.

    • Pál Gorka

     Már korábban, az ogy-i szavazás előtt kirendelték a honvédséget. Vagyis ork bánék még a saját törvényeiket sem tartják be.
     A menekülthelyzetre tekintettel kihirdethető “szükségállapottal” pedig egy feles tv-nyel megkerülték a saját, gránitszilárdságú tákolmányukban lefektetett kétharmadot. Nem az első eset, amikor saját törvényeiket sem tartják be.
     Neked ez most tetszhet, de amikor majd téged cincálnak meg egy ilyen jogi trükk alapján, vinnyogni fogsz, habzó szájjal átkozódni vagy követ, Molotov-koktélt hajigálva felgyújtod fél Budapestet (mint 2006-ban)?

     • gmihaly

      Alaptörvény 48. cikk: A különleges jogrend.

     • Pál Gorka

      Gratulálok, megtaláltad amire egy nappal korábban felhívtam a figyelmedet! Sajnos a címnél – úgy látom – nem jutottál tovább, de ez legyen a te egyéni problémád: olvasási-szövegértési “képességeid” fejlesztésében segíteni nem tudok, iratkozz vissza az ált. isk. 4. osztályába.

     • gmihaly

      Faszikám, magyarázd el részletesebben, minősítgetés, sértegetés helyett, hogy melyik szövegrészre hivatkozol.

 • Vidéki

  Ha “Falra ment a parlament” akkor Vágó Gábornak meg esze ment.

  • Emery B.

   Téged már egy párszor elküldtek innét a picsába nem vetted?Nincs más slepped ahol baszod az idődet?Gondolom esténként valami fideszes csoportképre vered…csak az asszony meg ne lássa mert kibasz a nejlonszatyroddal együtt.

 • Jules001

  Nektek meg, balliberális szarháziknak szintén meg lehet tenni bármit, ami a a hazaárulás fogalmát kimeríti. Amit a Fidesz tesz, az legalább a haza (értsd: az összes polgár, benne Ti is mocsok liberálisok) érdekét szolgálja. MI lenne velünk, ha ez az eszement liberális csőcselék irányítaná az országot??

  • Péter Iványi

   Azt se tudod mi az hogy polgár ,ostoba bértollnok.

 • Jules001

  Utólag megnéztem ennek a vagogabor-nak a fényképét. Hát semmivel sem különb az a szórös bibsi pofája, mint a cikk, amit volt pofája össze ollózni. Figyelj Te ostoba liberális szellemi csőd !! Kurvára utálunk, olvasd el a hozzászólásokat!!! Takarodj ki az országból, ha nem tetszik itt neked, Te liberális szellemi toprongy!! Az Izraeli rokonaid örülni fognak neked, amikor majd megjelensz a kibucban. Ott majd kedvetekre hergelhetitek egymást, te ostoba bértollnok.

  • Pál Gorka

   Te vagy az élő bizonyíték arra, hogy az ember az állatvilágból emelkedett ki. Van, aki a statisztikai átlag felett teljesítette ezt a feladatot, te abba a 3 %-ba tartozol, akinek a statisztila szerint ez nem sikerült: nem vagy eleme az “ember” nevű mintának.

  • Emery B.

   Zsidózgatsz nyilas ribanc?Spórolok neked nem vagyok liberális meg balos soha nem is voltam mint A FDESSSS JAVA!De ha ez kell ,hogy el legyetek írtva egyszer bizony változtatok ezen mint mindenki(!) körülöttem.Amire készülhetsz meg buntársaid,Szopás a kaptárban,Nem gondolod,hogy a lopott szajré trafikok földek üzlethelyiségek mind megmaradnak ugye?Örülok,hogy már araboztok is mert így plusz 1.5 milliárd ember feni rátok a kést ők előzékenyek választhatsz előbb basszanak-e meg és utána vágják el a nyakadat vagy fordítva.!Vágó Gábor ha akrna kitakarodhatna mert van hová mennie nektek nincs a kör bezárult ti itt fogtok megdögleni.És föleszitek a szart meg a moslékot amit kifőztetek.Bár nekem a kitakarodásotok jobban tetszene.Nézd meg az ellenzéki (már nem ellenzéki csak szólok)napi olvasottságát a kommenteket beszersz.Nincs esélyetek megbuktatok.Néz bele a századvéges quasimodo legújabb ötletelésébe hányan olvassák és kik.Tudod a nyuggerverő patronárus szélhámossal együtt ötlöték ki.

  • Péter Iványi

   még szerencse,hogy van némi önkritikád,és inkább arctalanul böffögsz,mintsem minket ijesztgess sunyi pofáddal a képernyő elótt.

   Nem feltétlenül fontos zavarnod itt a vizet,ha nem tetszik gerincelőhúros mivoltodnak az,hogy néhányan -sajnos egyre kevesebben- az ember értékek hiányát fájlaljuk,és nagyra tartjuk azokat,akik értékek mentén mártják tintába tollukat.

   És szeretnélek megkérni továbbá egy szívességre.

   A legközelebbi seggnyaláskor rebegd el bálványodnak hogy engem is érdekel nagy fehér ülepe, egy tunikánbillentés erejéig.

 • István Tamasi

  Szotyialista Mutyisztánban eddig sem számítottak sokat a törvények.

 • nonemart

  Tetves libsik ? Hát tikteket honnan vettek elő szépapáim ? Takarodjatok mán a horthysta-fasiszta rengetegbe vissza, de azonmód ! Ez már itten nem a ti pályátok ! Vigyétek azt a hólyag orbánt is, szíjjártót is, kövért, rogántónit és – tudjátok mit – lázárjanót i a bakondibácsival. Jól ellesztek ott, ahol semmi törvény, semmi zöld, csak a homok. Ott játszhattok egymás idegeivel, játszhattok katonásdit is, piff-puff. Amennyit akartok. De – és ez a lényeg – ez itt Magyarország, ami semmilyen körülmények között nem lehet a világ szégyene, az európai kultúra legalja, az önkény bámulatos terepe. És nem írhattok minden szart ide sem. Hogy venné az ki magát, hogy leugassatok minden értelmes hozzászólót, csak úgy ! Hja, a Mutyisztánról – valahogy – nem a szocializmus jut bárki eszébe sem !

  • Ildikó Virág

   …nyugi. A parlament megszavazta, szóval a katonák elláthatják már a határvédelmet.

   • nonemart

    No, azért ez sem egészen úgy történt. De rendőrnek elmehet mindenki, aki akar, felvétel van ! Egyelőre.

 • Erdosi Eszter

  Már most bármit megtesznek. Minden téren. Hogy miért is? Mert véleményem szerint nem volt rendszerváltás 1989-ben. Csak annak a látszata. Ha lett volna, az ügynöklisták teljesen nyilvánosak lennének, nem pedig továbbra is foglalkozásban állnának az épp halamon lévő, egyébként tök mindegy hogy melyik kormánnyal. Hiszen csak sakkfigurák a háttérből dolgozók kezében. Tényleg kíváncsi lennék, mely érdekcsoportok éltek túl ilyen szinten és fordítják vissza az országot oda, ahol 1956 előtt volt?

 • Erdosi Eszter

  És bocs, most kikapcsolok. Nyilván észlelték, hogy nem helyénvaló dolog hangzott el, így jön a szokásos kibertámadás.

 • Hottentotta Kamilla

  férgek,egyszer ti is elszámoltok

 • Péter István

  No ugye, cipőt a cipőboltból, a föld meg azé aki megműveli.

 • nonemart

  Hangsúlyozzuk minden alkalommal, hogy mndenki, aki ebben a disznóságban részt vesz vagy rész fog venni, alapos vizsgálatnak néz elébe, és könnyen megütheti a bokáját. És tényleg hajtsuk be a bűnösökön a dolgot, ne legyünk megbocsájtók, mert ezek a mohó, kisfasiszta emberek sem azok.

 • Anikó Bíbok

  A dicsőséges római kornak is vége lett egyszer. A mi időnk úgy néz ki, hogy most jött el.

  Ha ezt eltűrjük, akkor megérdemeljük, hogy az ország helyét sóval hintsék be!

  A vidéki emberek többsége már olyan kiszolgáltatott helyzetben van, hogy nem képes érdekérvényesíteni. A város emberek meg azt hiszik, hogy ez nem az ő problémájuk. Amikor majd rájönnek, hogy mégiscsak az övék is, akkor meg már félek, hogy késő lesz.

  De megérdemeljük,mert hagytuk magunkat egymás ellen uszítani, hagytuk a fegyveres erők nyugdíjának elvételét, hagytuk a rokkantakat éhhalálba küldeni, eltűrtük a magánnyugdíjak elrablását, hagyjuk, hogy az egészségügy szétrohadjon, hagyjuk, hogy a gyerekeinkből rabszolgákat neveljenek.

 • Abádi Szabó Imre

  Rodolfo mester: Ha a kezemet figyelik, a számmal csalok, ha a számat figyelik, a kezemmel…

 • http://suzukimaffia.blog.hu/ Futóbolond, a közéleti paranoi

  Egy valós történet aróól, hogy ezek az érdekkörök , hogy darálják be a jogaiért küzdő kisembert!

  suzukimaffia.blog.hu

 • Vidor Orbán

  Szenny máffia országa.

  • Csajági Laura

   A szenny ott van, ahol a tényeket akarják cáfolni!!!!

   • Vidor Orbán

    Akkor itt van.
    Rákosista sikerpropagandát folytatnak ennek a nyomorult putriországnak, amelyik külföldre üldözi állampolgárait.

 • Csajági Laura

  Közlekedésben is sokat fejlődtünk elkészült a 4-es metró, a 3-as metrót felújítják.
  Új buszokat, rendőrautókat, mentőket, tűzoltóautókat, villamosokat vásároltak.
  Folyik a MÁV – nál a sínek cseréje (1200 km), új vonatokat, mozdonyokat vásároltak. Lecserélték a vasúti hidakat.
  Teljes MÁV felújítás van folyamatban. 70 vasútállomást újítanak fel és néhányat átépítenek (Debrecen új állomást kap)!
  Magyar munkaerők készítik a vonatokat és a buszokat.
  Azokban a nagyvárosokban, ahol villamosok közlekednek új villamos pályák épültek (2-es villamosok).
  Új utak épülnek, körforgalmak, kerékpárutak! A

  MIÉRT LENNE SZAR HELY EZ AZ ORSZÁG???
  Matolcsyt nem sikerült eltenni az útból, most Polt Péterrel próbálkoznak?????

  • asztmás kakaóscsiga

   azért látod, hogy az autópályán bécs FELÉ nagyobb a forgalom, ugye? 😀

  • remekelek

   Te vagy az élő példája annak, hogy agyhalál után is van élet…

 • Csajági Laura

  A műemlék védelem keretében felújításra került a Műjégpálya, Vigadó, Zsinagógák, Ludovika, Zeneakadémia, Várkert bazár, Mátyás templom…..
  Én szépnek látom ezt az országot!!!
  Mióta a Fidesz van kormányon egyre szebbnek!!!
  Gratulálok Polt Péternek, hogy munkájával segíti ezt az országot!!!

 • Csajági Laura

  Felújításra került még a,
  – Kossuth tér, Erzsébet tér, Szél Kálmán tér
  – Wellish-palota (Igazságügyi Minisztérium épülete),
  – Parlamentet és annak esti kivilágítását,
  – Olimpiai park,
  – Ferenciek tere,
  – Palota Negyed és szinte az egész 8. kerület!
  – Zenélő szökőkút a Margit-szigeten
  – Sikló és környéke
  – Gül Baba türbéje
  – Bálnát befejezték

  EZEK IS SZÉPEK LETTEK!!!! Nekem nem tűnik szarnak egyik sem!!!! Köszönjük, Polt Péter hogy hozzájárult ehhez is!!!!

  • nyolc

   agyhalálhörgés és siralom.

   Questor?
   MNB?
   MET?
   Rogán ingantlanjai az ötkerben és a letelepedési kötvény-biznisz?
   Vajna és a TV2, meg a kaszinók?
   Stadionok?

   Köszönjük, Polt Péter, hogy hozzájárult ehhez is!!!

   • Csajági Laura

    Questor! A baloldal miatt nem ellenőrizték őket, mert évben határozták meg az ellenőrzések idejét, vajon miért? – mert azt hitték közben visszakerülnek a hatalomba!!

    MNB!! Ilyen jól még soha nem működött a jegybank!!! Matolcsy zseniális gazdasági intézkedései tették lehetővé, hogy kimásszunk az előzőek által örökölt “gödörből”! Az első MNB vezető, aki támogatja és segíti, hogy a gazdaság jól működjön. Nem a multi haverok gazdagodnak az MNB kamatokon, amelyet a kedves Simor elvtárs nagyon magasan tartott a számukra. Surányi kilopta az aranykészletünket,
    Matolcsy pedig Főiskolát épít, nemzeti műkincseinket vásárolja vissza. A kamatokat magyar honban, a magyarok javára fekteti be.

    Rogán! Árában adta el az ingatlanokat, akkor volt az ingatlanok ára a legalacsonyabb, kellett a pénz a uniós pénzek felhasználásához önrésznek.

    Vajna! Sajnálom, hogy a sok rágalom, amit az ellenzék az elmúlt 5 évben Andy Vajna ellen terjesztett felül írta egyesekben a józan gondolkodást.

    Olyan kicsi józanság kell ahhoz, hogy rájöjj:
    Akinek a tevékenységi köre olyan, hogy nem számol fel a vevőknek ÁFÁt, annak nem kell ÁfA-t befizetni!!!! Rengeteg alanyi adómentes vállalkozás van az országban!!

    A pénztárgép is nagyon sok vállalkozásba nincs még bevezetve, de pénztárgép nélküli vállalkozások sem csalók!! Nekik is be kell tartani az adótörvényeket!!!! Pénztárgépekkel elsősorban az ÁFÁ-sokat ellenőrzik!

    Aztán az volt a baj, hogy a koncessziós járulékot, miért vonja le a bevételből!! Azért, mert ez költség és a költséggel minden cég csökkenti az eredményét!!!

    Csupa olyan hibát róttak fel neki, ami nem bűn, minden vállalkozásra vonatkozik!!!- de a buta embereket lehet ezzel hergelni!!!

    Aki kicsit is ért a piachoz, az tudja, hogy a bankok eredményének egy része a hitelekből származik!!

    Ebből adódóan az országnak is haszna van abból, hogy magyar bankokból vette fel Andy a hitelt a TV2 vásárláshoz és nem a külföldi bankok nyernek rajta!!! Piaci kamatokkal kapta, mi a gond vele, neki kell visszafizetni!!!

    Stadionok! A stadionokat Uniós pénzből építik, munkát ad az építőiparnak, nekünk nem kerül semmi még is új és modern stadionokkal lettünk gazdagabbak! Növelték a nemzeti vagyont, szépek és van hol megrendezni az olimpiát! -ami rengeteg pénzt hozhat az országnak. (a sportolóknak szállás kell, élelem, utaznak……)

    • nyolc

     (legyint)

 • Csajági Laura

  A Fidesz kormány költ a kultúrára is!! Megépítették a Nemzeti Színházat, több színházban fél áron nézhetik meg a főpróbát, az Operában a fiataloknak kedvezményes előadásokat tartanak a könnyebb darabokból, hogy megszerettessék a fiatalokkal azt (vidékre is leviszik az előadásokat). Nagyon sok ingyenes kulturális műsor van ország szerte.

  Sikeresen működik a filmgyártás!! (36 év után OSCAR)
  EZ AZ ORSZÁG NEM SZAR ORSZÁG!!!!

 • H1N1

  Műanyag lakat és a rárohadás esete forog majd fent ennél a gengszternél (is)…

 • Csajági Laura

  Gondolkodj!

  A baloldal eladta az energia szolgáltatókat, bezárta a kórházakat, iskolákat, eladták a MÁV székházat….! 8-10 ezer tanár, 4000 orvos került az utcára,

  A munkanélküliségi ráta 11,4 % volt!! Az államadósság 22 000 milliárd Ft. Mínusz – 7 % volt az államháztartási hiány, túlzott deficit eljárás indult az ország ellen, nem tudták lehívni az uniós pénzeket!!!

  A gáz árát 300 %-kal emelték, a villany árát 200%-kal……. Elvették a 13. havi nyugdíjat és fizetést. Nem fejlesztettek csak egy autópályát, akkor miből lett ez a hatalmas államadósság??!!

  Nem cserélték le az elhasználódott járműveket, nem tatarozták az épületeket…….

  Az országot hitelből működtették!

  Szakértő kormányt kellett mellettük felállítani, hogy a választásokig ne menjen csődbe az ország!!!

  Most ezek akarnak olyan áron visszakerülni a vezetésbe, hogy mocskolják a Fideszt!!!
  Hazugságokkal, rágalmakkal, gyűlöletet keltenek a Fidesz kormány ellen!!!

  A képen a kormányzati negyed MSZP-s fejlesztés! A másikat nem kell kommentálnom.-
  ha ők vissza kerülnek a hatalomba, valóban szar hely lesz ez az ország!!!!

  • agyament

   Mennyi az óradíj? Otthonról is lehet nyomni, vagy bejársz az irodába? https://disqus.com/by/csajgilaura/

  • XXXL

   Laura, Laura. Az élet nem ilyen egyszerű, ahogyan gondolja. Kedvencei már nagyságrendekkel többet loptak, mint a fletóék, és tudja, az a legnagyobb baj, hogy van még két évük. Csak nehogy földönfutó legyen maga is….

   • Csajági Laura

    Amikor lopták az országot, akkor az meg is látszott rajta!!- nem a fejlődés útját járta!!!
    KI állítja, hogy lop a kormány???- az ellenzék!!!
    Mi az ellenzék érdeke???- hogy választásokig lejárassa a kormányt!!!!
    Csak józan logika kell ahhoz, hogy hol az igazság!!!!!!!!

 • Tekvando Felsőházy

  De leginkább az olyan legyek miatt sz@r ez az ország mint amilyen “slejmshow”.

 • László Németh

  Kedves Csajági Laura! Köszönöm Önnek a mai napot, régen nevettem így tiszta szívből, mint az Ön írásain…:) Istenem, végre egy ember a Fideszből, aki megdolgozik a pénzéért! Minden, amit leír, egy gyöngyszem a maga nemében. Különösen azok a felsorolások tetszenek, ahol egyesével leírja melyik beruházások voltak azok, ahol a legtöbbet loptak a fideszesek. Hát, az igazi gyöngyszem…:)

 • Vidéki

  Ausztriában, a tiszta szívű, becsületes emberek országában fel sem merül, hogy a levélszavazással vissza lehet élni,

  pedig akár ott is előfordulhatna, hogy választójogukat áruba bocsátani hajlandó választópolgárokat néhány euróért arra ösztönöznek, hogy kérjék ki a levélcsomagot, majd azt adják át a helyi pártaktivistának.

 • D.E. Vilsadvo Cat

  nagy kár, hogy nem voltál a London Bridge-en

 • 333

  Az átlátszó miért ad lehetőséget megszólalni ennek a nyomorultnak? Ha ilyen szarul érzi magát, akkor legyen szíves kiköltözni Marseillebe, vagy Párizsba és franciául blogoljon arról milyen jó a migráció.
  K.rvrára zavar, hogy megjelenik az idővonalamon ez a gyökér.

  • gmihaly

   Nem látod, hogy Botos Bolond Úr egy csehszlovák kém?

 • Sandor Rabai

  Volt magyar útlevelük a migráncsoknak?

  • gmihaly

   Nem magyar útlevél, az tévedés, csak egyáltalán hazájában kiállított érvényes útiokmány, de nem útiokmány, érvénytelen is végszükség esetén jöhetett volna, csak legyen benne fénykép lepecsételve. Hát az, bizony sokuknál igencsak nem volt.

   • paloma

    Meet okmányaikat eldobták.

  • Tatar

   Ezeket minden liberális portálon olvasom. És tudom, hogy van mecset. Csak van aki elhiszi, van aki nem. De nem is a liberális duma itt a téma, hanem a migrancsok és a terror. Te befogadnád, beengednéd a migrancsokat?

 • Tatar

  150 év megmutatta, milyen is a muszlimok uralma. Köszönjük, nem kérünk belőle. Viszont remélem, a szerző befogadott már legalább egy muszlim családot és el is tarja őket.
  Mint látható, demagógiáért én sem megyek a szomszédba.

  • PAPI

   40 évig megtapasztaltuk milyenek az oroszok és a geci vissza hozza őket csak azért hogy hatalmon maradjon!!!!Te is fogadj be egy oroszt!!!

   • Tatar

    Hogyan hozza vissza őket? Megszegi az embergót? Nem beszélj hülyeséget!
    Ha szereted a muszlimokat, szeretnél ide is teroristákat, mecseteket, müezzineket, akkor bolnd vagy.

 • Tatar

  terroristákat

 • Tatar

  Kerítést az Unió köré. Géppuskatornyokat a kerítésekhez. A muszlimokat átvilágítani, az újonnan jötteket kiutasítani. A munkanélküli muszlimok ellátását felfüggeszteni, haza küldeni őket! A csónakokat visszavontatni Libiába és elkobozni, miután kiürítették. Az embercsmpészeknek életfogytiglant. Semmilyen alkalmazkodást az iszlámhoz Európában! A terroristákat disznóbőrbe varrni, úgy vonultatni végig a városok utcáin, aztán kivégezni! A halálbüntetés kizárólag az iszlám terroristákra vonatkozhatna az Unió területén. Lenne itt rend és a muszlimoknak nehezebb lenne a kontinens elfoglaása.

  • Zsíros Bödön

   Jól hangzik

 • Csaba Varga

  A lonndoi merénylők közül az egyiket már 2 évvel ezelőtt kidobták az egyik mecsetből, amikor agresszívan megzavarta az egyik istentiszteletet és az utána levő előadást. ami az angliai választásokkal kapcsolatban volt. És a mecset vezetői tanulatlannak nevezték az illetőt, akinek a vallásről semmilyen tudása nem volt.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-4571164/One-three-London-attackers-thrown-local-mosque.html

  “One of the terror suspects was thrown out of a local mosque two years ago after shouting that voting in a General Election was ‘un-Islamic’, MailOnline can disclose.

  The man had been attending the Jabir Bin Zayd mosque in Barking for some months when he aggressively interrupted a sermon in which the Imam was advising his community to vote.

  ‘He started saying that voting was un-Islamic and we shouldn’t do it,’ the mosque manager, who declined to be named, told MailOnline.

  (…)

  ‘He seemed an uneducated person. He seemed to have no knowledge of religion.’ After the outburst the suspect was banned from the mosque and has not been seen there since, he added.”

 • citrom

  Hazugság, hogy minden terrorista migráns. A terrorcselekményeket elkövetők döntő hányada Angliában, Belgiumban, Franciaországban született, ottani állampolgár. Nem migráns. De nem voltak migránsok az IRA vagy ETA tömeggyilkosságokat elkövető tagjai, nem volt migráns Timothy McVeigh vagy Breivik, és nem migráns az a szerbiai magyar sem, akit most Olaszország köröztet sorozatgyilkosság miatt. Mi, akik átéltük 1956-ot, talán megértőbbek lehetnénk azokkal szemben, akik olyan háborús környezetből menekülnek, amit a tévés beszámolókból látunk.

  • burung

   Aham, szóval a sorozatgyilkosokat egy kalap alá venni a terroristákkal, az nem hazugság. Az egy picikét sem zavar, hogy az itt született migráns- ivadékok milyen szépen beintegrálódtak, annak dacára, hogy sokkal jobb lehetőségük volt egy normális életre, mint a most beözönlő tömegnek?

   • citrom

    A példából csak egy volt a sorozatgyilkos. De mondhatnám azokat is – azok terroristák, vagy nem? – akik manapság Amerikában született amerikaiként gyilkolnak halomra középiskolákban, egyetemeken tanárokat, diákokat. Ha valahol a világban bármit csinál egy migráns, mindjárt megjelenik itt a médiában. De ha tovább is olvasol, minden napra jut itt is egy-egy gyilkosság minimum, nem a migránsok miatt. Ma még csak egy hazai fegyveres rablásról olvastam, de fogadjunk, hogy lesz még gyilkosság is!

  • Mária néni

   Attól mert ott születtet, még migráns.

 • Baracsi Zsolt

  Bőtös Botond te bolond vagy !
  Csak add oda a lányodat egy muszlim férfinak !

 • Soltész Éva Edit

  Ez is egy demagóg duma! Lefizetett propaganda szöveg. Olvasd el a Koránt, értelmezd, és utána takarodj közéjük!

 • Ferenc Ujhelyi

  Nem minden migráns terrorista,de minden terrorista migráns.

  • citrom

   Hát téged aztán jól megvezettek! :)

 • Zsíros Bödön

  Lehet azzal áltatni magunkat, hogy nem az egész nép tehet róla. Sebaj, mert az uszítás népszintű náluk, sokan vannak, lehet számolni. Gondolkozzatok már, a Fidesz undorító propagandái is majd az ország harmadát maga mellé allítja, nem tucat emberekről van szó. Egyszerűen előveszitek a négyzetrácsos papírt és számoltok, a kirekesztés és egy egész nép elleni harc az, amivel ezt vissza lehet fordítani, se idő se energia, hogy szűrögessünk.

 • gmihaly

  A bolhás vicc jut eszembe. A kutató utasítja a bolhát: ugorj bolha, a bolha ugrik. Kutatási naplóba beírja. Kitépi egyik lábát, ugorj bolha, bolha ugrik, naplóbeírás. Amikor az utolsó láb kitépése után bolha nem ugrik, beírja: bolha megsüketült. Szóval ez is ilyen következtetés. A mozgósító része olyan elvtársias stílusú, a győlöletezősdije pedig uncsi már. Mert csak az ő gyűlölködése a jó gyűlölködés, ugye?

  • hammurabbi

   Mutasd már hol találod a:”Mert csak az ő gyűlölködése a jó gyűlölködés,..”?

   • gmihaly

    Nem idéztem, véleményeztem. A gyűlöletezősdi, mint ráfogás maga is gyűlölködés.

 • András József Fazekas

  Az ilyen beszédnek a cél szerinti véleménybefolyásoló képessége nulla.

  Csak a gyufát lehet kihúzni vele …

 • burung

  De szép is ilyen toleranciára, és elfogadásra buzdító cikkecskét olvasni a legocsmányabb gyűlöletkeltő firkásztól :)

 • Ernő Rozgonyi

  Firkász! mit fizettek neked ehhez a baromsághoz?Vagy ingyen is ilyen ütődött vagy?

 • Edlok
 • Somogyi Katalin

  Mi ebben a vakkomondoros? Nagyon kilóg a lóláb kedves Rádi Antónia.

  • László Kerekes

   Gondban vannak, mert el kellene ismerni, hogy egy felkapott és most elretolt liberális ( elvégre miniszterelnök jelöltet kívántak/kívánnak csinálni belöle ) alak nagyon szar ember. Valahogy csak el kell vinni a történetet fideszellenesbe.

 • Noro-dia

  ekkora katyvaszt rég olvastam.

 • kolozsi

  Lattmannt és a gólyatábort nem vitatom, minden lehet akár úgy is, ahogy írják.
  A miniszterelnökséggel kapcsolatos állításokat azonban vitatom. Tessenek már visszaemlékezni. Tavaly november-decemberben már arról beszéltek MSZP-s és DK-s politikusok, hogy van külső miniszterelnök-jelölt, folynak még az egyeztetések.
  Aztán december végén vagy január elején megjelent Botka (aki nyáron sértődötten vonult el sebeit nyalogatni valami MSZP tisztújításról) és bejelentette, hogy ő lesz a az MSZP miniszterelnök-jelöltje és Gyurcsánnyal nem áll szóba, a választóit szeretettel várja (lásd Szél B. tegnapi beszédét, ő is várja más pártok csalódott választóit). A töketlen MSZP pedig félig-meddig beállt mögéje (ugyanúgy, ahogy 2006-2009 között félig-meddig kiállt miniszterelnöke, Gyurcsány mögül, sorsára hagyta). Azóta az MSZP támogatottsága száguld. Fizessenek a gazdagok!
  Szóval a cikk véleményem szerint részben szarkeverés. Volt már ilyen Rádtól.

 • János Dunai

  ez is tanit?kis méregkeverö szarzsákként?nem csoda hogy szar az oktatas.orban hagyod ezt??

  • hammurabbi

   Orbán nem hagyja,ő teszi tönkre az oktatást balfék.

 • Dr. Senkiházi

  Ez a szar most tulajdonképpen miről szól? Tanuljon már meg a szerző írni, vagy kapjon egy jó szerkesztőt. Érdekelne, de nem értek belőle semmit.

 • Jánosné Horváth

  Nem tisztem minősíteni a gólyatáborok, rendjét szokásait, erkölcsét , hallottam egy két esetről, hogy mi lett az igazság, nem tudom, ha volt is bűncselekmény, az jogi, büntetési kategória! Azt viszont furcsállom, hogy 2017. be. mi köze van az évekkel előbb, történt büntettek, vagy nem, esetleg ivászat, drogozás, és közös akarat, vagy erőszaknak, jogi úton kívül!? A politikához, politikusokhoz, választások előtt,azt szeretném hinni, hogy az égvilágon semmi! Naiv gondolat, egy nem ma született “báránytól” mert már vártam a politikai alapon született, karakter gyilkosságokat, a talonból előhúzott lejáratásokat, esetleg gyors, letartóztatásokat, ítéleteket, börtönbe csukásokat, A paletta széles, a fantázia határtalan, majd évek múlva, valamilyen “köztes megállapítással,” bizonyíték,de nem bűntett hiányában,így bár mikor elővehető!

 • György Magos

  Ahogy elnézem megszületett a Pesti Srácok méltó párja. Gratulálok a nagy eseményhez.

  • hammurabbi

   Pont ez ,a pestiprostik ugrott be nálam is az alanti Liridavi hsz. okàn.

   • Liridavi

    Mi a problémád?

 • Odiv

  Kéne még kapargatni azt a múltat, hátha az is kiderül, hogy a kis Tamás elvette egy osztálytársa tízóraiját is az isiben. Na, hát nekem az végleg betenné a kaput.

 • Andras Racz

  Csak en nem ertem, hogy a fent leirtakbol miert kovetkezik, hogy Lattmann “falazott” volna golyatabori balheknak, raadasul tobbes szamban…?

  Falazni valakinek vagy valaminek azt jelenti, hogy aktivan torekedni az illeto szemely vagy ugy megvedesere, megpedig tisztessegtelen modszerekkel. Lattmann viszont nem tett semmi egyebet, mint elmondta a velemenyet. Nincs szo arrol, hogy hamis alibit igazolt volna az elkovetonek, vagy megkerdojelezte volna a sertett szavahihetoseget, stb.. szoval nem falazott egyaltalan.

  Summa: erdemes volna atirni kicsit a cimet.

 • Buuuksi Buksi

  Ad 1: Baromi nehezen érthető a cikk.
  Ad 2: Ez az ELTE-s gólyatáborosdi gáz, n tudok elfogadni semmilyen mentséget a relativizálásra, mentegetésre.

 • Sebestyén István

  Átteccő .

 • Pista Holop

  Nagyon egyszerű, ha nincsenek tervek a bevándorlás támogatásra, ki fog derülni!! Nem?? De abban a pillanatba, amikor elkezdik mondogatni, hogy XY afgánnak hiányoznak a rokonai, elkell gondolkodni!!!! Mert az min. 30 fő, ha azt mondja van 4 felesége, ki tudja megcáfolni, a németek, nem merik szembe röhögni a kopaszodó szakállas menekültet ha azt mondja 15 éves, hanem elfogadják, és beültetik az általános iskolába, nekik az unoka testérek is közvetlen rokonok!!

  • Kitlei Ibolya

   “ha nincsenek tervek a bevándorlás támogatásra, ki fog derülni!!” – miért, az kiderült, hogy vannak ilyen tervek? Nem a VAN-t kellene inkább bizonyítani, és nem a NINCS-et?

  • Mészáros Jenő

   Hogyne lennének tervek, sőt! Gőzerővel folyik a megvalósításuk.
   A Hazaárulási Kötvény akkor micsoda?
   Bevándorlók, gazdasági migránsok és családjaik letelepítése Magyarországra.

 • Sebaj, Tóbiás!

  A polgár egy dolgot tehet. Elmegy a szavazófülkéig, és az urakat kiszavazzák a kényelmes gombnyomogató – gondolatokat tiltó székükből.

 • János Regös

  hergeljük csak a pórnépet, az eddig befogadott 50000 bevándorlóról meg hallgatnak mint a sír, de megmondták, hogy ez az információ a “Mari” nénikhez úgy sem jut el, csak a félelem keltés!!

 • Lajos villányi

  mint az AIDS terjedése, olyan ez a kormányzati sötétség!

 • greeniusz

  Malária vagy anthract? De csak a ballibekre hat. Ezért van félelem.

 • sagemono

  Pedig azt hittem Debrecen normális nagyváros.
  De a nemlétező áradattól való félelem mitől van?.
  Igaz ami igaz . illegális bevándorlókat a világ egyetlen állama sem akar. Van erre törvény most is a világon mindenütt.
  Amennyiben a Soros elvekből indulunk ki, akkor meg nincs baj. AZT MONDTA A BEFOGADÁS AZ ÁLLAMOK SAJÁT HATÁSKÖRE.
  No akkor mi a faxért aggódunk?

 • István Mózes

  ” A liberálisoknak kéne félni tőlük, meg a hölgyeknek kéne, a feminista szervezeteknek kéne tőlük félni különböző okok miatt.” Hmmmm … akkor itt egy eklatáns példa: http://propeller.hu/itthon/3330398-kiskoru-diakja-szeretett-bele-pedofiliaval-gyanusitott-fideszesbe?utm_source=mm-2018-01-27&utm_medium=email&utm_campaign=Kiskor%C3%BA%20di%C3%A1kja%20szeretett%20bele%20a%20pedof%C3%ADli%C3%A1val%20gyan%C3%BAs%C3%ADtott%20fideszesbe
  TMA, én jobban féltem a hölgyeket és a kiskorúakat a pedofil ál és érdekkeresztényektől. Tudod, hol találhatók fölős mennyiségben …

 • istvanka

  Ezeknek a fideSS nulláknak,magyarország a világ elit közepe!Annyira tolják a gyűlőlet kampányt,hogy abból mariana árkot ástak az ország megosztására!

 • Van Der Gullen Félix

  Magyarországon három hét alatt három nőt ölt meg a férje, barátja, volt barátja. Magyar nőket magyar férfiak. Na jó, az egyik vajdasági magyar volt. Kiktől is kell félni. ? És ez miért is nem téma sem a Parlamentben sem máshol. ?

 • Marcus Iunius Brutus

  Az álságos és képmutató “sorosozás” közepette tisztázni kellene végre, hogy az egyszerűsítve honosított EGYMILLIÓ “új magyar állampolgár” KÖZÜL hány ünnepeltet (szavazatszedési bevándorlót) illesztett be a közigazgatás a schengeni határon túlról a múlt nyolc év alatt magyarországi lakcímmel? Milyenek a megélhetési esélyeik, támogatási és LAKHATÁSI körülményeik Pest megyében, ezen belül a rapid népességgyarapodást mutató Érden, ami az egyik legfőbb bevándorlási terület.
  Hogyan is áll Érd a román szegregátumokban kialakult problémák megoldásával, kezelésével?

  Az egymilliomodik: https://24.hu/belfold/2017/11/09/megvan-az-egymilliomodik-uj-magyar-allampolgar/
  Az egyszerűsített honosítás öt esztendejéről szóló KSH adatok: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/ujmagyarallampolgarok.pdf

 • Kassay Lajos

  A boszorkányüldözés korszaka lehetett ilyen hangulatú. Akkor sem a gonosz, templomba sem járó öregasszonyokat gyanúsították meg azzal, hogy boszorkányságot művelnek, hanem a legszebb, legártatlanabb, rendesen templomba járó, fiatal lányokat, asszonyokat, mondván, hogy a gonosz ott lakozik, ahol legkevésbé sejthetnénk. A mi boszorkányaink a civil szervezetek. Szellemüket már máglyahalálra ítélték. De a választás után kihunynak a tüzek…Vagy nem.

  • sagemono

   Ez volt az inkvizíció sötét középkora. No de ma, a NER világában el tudsz ilyet képzelni?
   A sátáni Soros és a túlvilág elvétele. ne már, ezek nem ezektől félnek, hanem a saját démonaiktól.Állítsd magad mellé a lelki szegényeket és te császár lehetsz.
   A római papok gazdagsága is csak a egyház ellenzőinek legyőzésére lett felhalmozva.
   A ferences rendet kis híján kitagadták.
   Szegény volt Adolf H. is mint a mi vezetőnk. A sasfészek is közpénzen épült, mint a budai rezidencia.
   A történelem ismétli önmagát?????????????????????

 • Kan di Átusz

  Áder Úr köszöntötte az egymilliómodik új magyar állampolgárt, akiknek csak a magyar állampolgársága új. Most melyik szám az igazi? Vagy mindenkit külön nevezünk el ?

 • Norbert Vass

  Lebukni az mszpben szoktak meg az szdsz-ben én a Jobbikban egyetlen egy kettős ügynökről sem tudok, de ha te igen, mondj egyet.

 • Szimat

  Oké! Értem már….!

 • Palkó Márton

  2032 megáll Paks1, azaz a hazai villamosenergia termelés fele kiesik! Addig valamit építeni kell helyette, amely a nap 24 órájában képes az alapenergia ellátására. Lehetne megújuló energiaforrás is, ha megvalósítható lenne ekkora energiamennyiség tárolása, mert energia gyakorlatilag folyamatosan kell, a nap és a szél meg csak a nap egy részében áll rendelkezésre. Hasonlatodra visszatérve a ravatalon már felesleges gyógyszert beadni a páciensnek!

 • Palkó Márton

  Átnéztem a számításait és ön a matematikát és az energetikát összekeveri!
  Matematikailag lehetséges hogy ugyanannyi Paks 2 2400MW kapacitásával 8760 óra alatt megtermelt 21024GWh energia és a 21000MW kapacitású (84 millió darab 250W napelemtábla) napelemekkel 1000 óra alatt megtermelt energia, de az utóbbi csak 1000 órában áll rendelkezésre, a többi időre (7760 óra) el kell azt tárolni!!!
  Ön következetesen keveri az időt és a kapacitást! Attól hogy a napelem területét (kapacitást) megnöveli például 2Ha-16Ha, attól 1MW helyett 8MW energiát termel, de ugyanúgy csak 1000 óra időtartamban és nem az ön által figyelembe vett 1MW 8000 órában.
  Ugyanezt a számítási csodát követi el a szélenergiánál. Akár mekkorára növeli a szélerőművek kapacitását, azok nem fognak 8760 órában energiát termelni, csak maximum 2000 órában!!!
  Ön a tárolás kérdését egy egyszerű matematikai egyszerűsítéssel megoldja! Nevetséges!

  Ugyancsak értelmetlen a szélenergia és napenergia kapacitást, ami egy teljesítmény az ország 10 éves energiafedezetével összehasonlítani, ami munka vagy energia mennyiség.
  Almát cseresznyével már alsóban sem adunk össze és nem állítunk fel relációt közötte.

  Vízenergiáról nem beszél, mert lehet, hogy felesleges. Ausztriában azért lehetséges napelemeket (800MW) és szélerőműveket üzemeltetni (250MW), mert van 108 vízi erőművük 4400MW kapacitásban, amelyek könnyen szabályozhatóak és alkalmasak a felesleges energiát eltárolni (visszaszivattyúzzák a vizet a felső tározókba) és a szükséges időpontban leadni. Nekünk van 50MW vízi erőművünk. Na ezért nincsenek szélerőműveink, illetve amelyek vannak, azokat az osztrákok üzemeltetik!

  A biomassza erőművekben szénhidrogéneket égetünk el, amelyek ugyanúgy CO2 kibocsájtással járnak, így azok kapacitását az egyre csökkenő kibocsájtási határértékek korlátozzák. Jelenleg sikerült az ország mezőgazdaságát oda juttatni, hogy már élelmiszerből sem vagyunk önellátóak, nem még akkor, ha a termőterületek 10% erőművek tüzelőanyagát fogja termelni. 😛

 • Palkó Márton

  Az ország energia ellátó rendszerében sokkal egyszerűbb üzemzavart okozni, mint az agyonvédett Pasi erőműben. Ha az energiaelosztó rendszer gerincében ledől 4-5 oszlop
  (Tavaly Szabolcsban, Karácsony előtt Budapest környékén!), akkor hatalmas területek maradnak napokig áram nélkül, ami anarchiához, polgárháborúhoz vezethet!

  Azon senki sem aggódik, hogy a hatalmas oszlopok lábából elég csak két tucat csavart eltávolítani és kártyavárként omlanak össze az első széllökéstől, de Paksi katasztrófával riogatnak. Csavarkulcsot minden hülye tud vásárolni, de rakétát, bombát szerencsére nem árulnak minden sarkon!

  Paks kiesésére vannak a nemzetközi szerződések és az egységes európai energiaellátó rendszer. Ez nem jelenti azt, hogy érdemes onnan behozni az energiát, de nem kell akkora tartalékkapacitásokat építeni egy országnak sem.

 • Bálint Pelhős

  1. Az itt előadott anyag nagy hibája Paks I szerepeltetése a számokban. De ettől még beszélgessünk a lehetőségeinkről.

  2. Mindenki adottnak veszi, hogy az áramigényeket márpedig ki kell szolgálni, ehhez éjjel-nappal biztosítani kell egy alapkapacitást. És most képzeljük magunkat 2030-ba: Minden háztartásban okosmérőórák lesznek, amik akár percenként kapják a vezérlőjelet az MVM-től (most már épül ehhez a mobilhálózat 450MHz-en!). Minden okosmérőórának lehet majd “olcsó” és “bármikor” kimenete. Az “olcsó” kimeneten csak akkor lesz (távolról vezérelt) áram, ha túltermelés van (süt a nap). A “bármikor” kimeneten mindig van, de ezért többet fizetek. A háztartásomban egy okoskütyü (melyet az okostelefonomról bárhonnan vezérelhetek is) eldönti, hogy melyik fogyasztómnak melyik áramot adja. A fagyasztó/klíma az “olcsó” áramot kapja, mindaddig amíg a hőmérséklet el nem ér egy kritikus szintet, akkor már átvált a drágább “bármikor” forrásra. Az elektromos autóm töltése csak “olcsó” áramra van kötve. És így tovább… ami ma csak ipari méretekben megoldott, 2030-ra már ott lehet minden háztartásban. A komplett áram ökoszisztémát kell újragondolni, nem csak az áramtermelést!

  3. A kormányunk feladata, hogy a szabályozást úgy alakítsa, hogy a gazdasági szereplőket elmozdítsa olyan irányba, mely az ország (=állampolgárok!) érdekeit szolgálja. Ha a traffikokkal meg tudják védeni a gyermekemet a cigihez jutástól, akkor talán meg tudják oldani a zöld energia preferálását is a környezetszennyezők ellenében. Csak akarat kérdése.

 • Palkó Márton

  3. Örülnék, ha gyermekeink egészsége vezérelte volna a kormányt, de sajnos valószínűbb hogy a fő indíték a barátok anyagi gyarapodása volt! 😛
  2. Az elképzelés nagyon jó, csak egy kalap pénz hiányzik hozzá és a rezsi csökkentett szolgáltatók még 2050-ben sem fognak erre vagyonokat áldozni! Nekik valahogy az érdekük a fogyasztás növelése, ha alacsonyan kell tartaniuk az energiára felszámított haszonkulcsot.
  A terveket az álmokkal nem jó összekeverni! Az is a tervekben van, hogy évente 30000 elektromos autót helyezünk üzembe Magyarországon. Ha így haladunk tovább, akkor hagyományosból sem sikerül ennyit eladni évente.
  Az energia tudatos életmódhoz energia hatékony házakat kellene építeni. Igaz jelenleg könnyű lenne az új házakat így felépíteni, mert azt az évi százat csak össze tudnánk hozni.
  De mi lesz azzal a pár millióval, amely megépült és nem ilyen???
  Ki tudja az új technológiát megfinanszírozni? Attól, hogy valami 10-20 év alatt megtérül, még nem biztos, hogy van rá pénze az embereknek. Ha kölcsönből akarjuk ugyanezt elérni, akkor a teljes megtérülés már 50 év, amit nem lehet meggyőzően eladni az embereknek!

 • Ferenczi Krisztián

  2. Ez egyáltalán nem így működik, ahogy leírtad. Először is, a napenergia nem olcsó. Megtérülést úgy számolnak általában, hogy ha te felszereled a házad tetejére, akkor amit így nem kell megvenned áramot, vagy KÁT formájában megvesz a szolgáltató, durván emelt áron, na, azzal számolva, a 20-25 éves élettartamon belül megtérül. Ja, úgy könnyű! Számoljunk nagyker áron! Ja, hogy úgy meg soha a büdös életben nem térülne meg, tehát a valódi piaci versenyben csak drága áramot ad?
  Az atomenergiában és a napelemekben van egy közös tulajdonság. Mindkettő olcsón ad áramot, miután már fel lett építve. Nagyon drágán. De csak azután! Meg az is közös, hogy véges az élettartamuk, és az általuk nyújtott energia árába nem csak az “üzemanyagot” kell számolni, hanem magának az “erőműnek” az építését is.
  Aztán ott a probléma, hogy az igények ettől még ingadozni fognak, amiket jelenleg Németország péládul szénerőművekkel old meg. Wow! Hát az kell ám ide, amit nyerünk a réven, máris elveszítettük a vámon. Bármelyik üzem és erőmű, de még egy autó is akkor fogyaszt jól és működik optimálisan, ha folyamatos és egyenletes üzemre van szükség. Ha állandóan indítgatni, meg leállítani kell, az durván emeli az egységnyi energiára jutó szennyezést.
  Szóval igen, marha jól hangzik, csak ez tipikus példája annak, hogy mi a különbség az elmélet és a gyakorlat között: elméletileg semmi, gyakorlatilag meg nagyon is sok.
  3. Maximálisan egyetértek azzal, ahogy definiáltad az állam feladatát, magam is ezen az állásponton vagyok. Azzal viszont nem, hogy bármi csak akarat kérdése lenne. Már csak azért sem, mert teljes élettartamra vizsgálva, példának okáért a napelem egyáltalán nem olyan zöld, mint azt sokan hiszik. Kezdjük ott, hogy a tiszta szilíciumhoz 1100 fokos kemence kell. Nem véletlenül nincs még megoldva a napelem cellák újrahasznosítása, mert a jelenlegi technológiákkal több energiába kerül legyártani, majd “elemeire” bontani, mint amennyit egész élete során termel. Annak meg sok értelme nincs, hogy 1000 energiából gyártunk vmit, amiből aztán kinyerünk 900 egységnyi energiát. Az EU még csak előírta, hogy záros határidőn belül szeretné megoldani ezt a problémát, hogy ne Afrikába kelljen exportálni, mint korábban történt ez az elektronikai hulladékokkal. De még nincs megoldva.

 • Ferenczi Krisztián

  Vendégblog, tehát meghívtak egy olyan civil szervezetet, amiről minden 1 évet természettudományi karon elvégzett kisdiák megmondja, hogy közük nincs a témához. Na jó, talán a biológusok nem, de azért a vegyészek és mérnökhallgatók igen.

  Nem kell meghívni a vendégblogba olyan bloggokat, amiknek színvonala nem üt meg egy minimális és elvárható szintet. Mi lesz a következő, ide költözik a mandiner is, meg a MNO-tól kirúgott újságírók?

  Az “Átlátszó” egy márka. Ha hivatkozási alapnak akarom használni, általában név az oknyomozás területén, megbízható forrásnak számít, illetve számított. Függetlenül attól, hogy vendégblog, vagy sem. Az energiaklubnak egyébként is van saját oldala, írjanak ott ilyen színvonaltalan cikkeket. És még be is raknak egy ábrát, hogy 2030-ban bizony számolnak Paks-sal, nem is kicsit. Ehhez mennyire kell már hülyének lenni ebben a témában?

 • Sétapista

  1. Nézze meg a munkatársakat, tényleg nem értenek az energiapolitikához? (Ne az irodistákat nézze!) http://www.energiaklub.hu/rolunk/munkatarsak
  Azért egy árnyalattal több mint egy civil szervezet.
  2. Pl. a vastagbőr is vendégblog itt, köze sincs az oknyomozáshoz.
  3. Nem értem, miről beszél, a paksi blokk működési idejét egyenként hosszabbítják meg 2032-on túl, nem?
  4. Egyébként közöm sincs az energiapolitikához, de maga sem mondott egyetlen érdemi érvet a cikk ellen azon túl, hogy a) gyerekek jobbat írnak, b) miért itt van.

 • Ferenczi Krisztián

  1. Ajjaj 😀 Javaslom, hogy egyszer keresse fel az ELTE TTK fizikai kémiai tanszéket. Szíves örömest fogják a maga orra alá tolni azokat a hibás cikkeket, amiket a tanszék a megjelenés után cafatokra cáfolt és rámutatott a hibákra. Szóval azért, mert az illető elvégzett egy szakot, az nem jelenti azt, hogy nem tévedhet és eshet áldozatul saját prekoncepcióinak. Ezért vannak a tudományos viták, mert bizony tévedhetünk, mind. Vitáztam én már végzett vegyésszel – én is azt tanultam -, aki a “bio”üzemanyagokból írta a szakdolgozatát, és mutattam rá, hogy kihagyott pár dolgot a számításából, amiket sem ő, sem a konzulense nem vettek észre, márpedig a teljes képhez nem árt figyelembe venni.

  De egyébként, amit csinálni szeretne, az a “tekintélyre hivatkozás” hibás érvelése: http://a.te.ervelesi.hibad.hu/tekintelyre-hivatkozas Nem azért fikáztam őket, mert a személyeket vettem elő, hanem mert akárki is írta, lehet akármekkora doktori fokozata témában, ha vki a 2030-as ábrához berakja Paks-ot, és ez nem zavarja, az minimum tök hülye, de ha emellett van vmi tudományos fokozata, azonnal elvetetném. Mert ezt a hibát vagy véletlenül követte el, akkor azért alkalmatlan a posztjára, vagy direkt, akkor meg azért.

  2. Jogos. Viszont a vastagbőr nem is akar tudományos lenni, másrészt ezt a blogposztot az átlátszó FB oldala ajánlotta. Tehát a nevüket még ilyen szinten is adták hozzá. Ez pedig baj. Ez a téma elég komoly, ilyen hibás számítások és szakmaiatlan érvelésekkel nem kell rontani a helyzeten.
  3. A cikk azt sugallja, hogy Paks 2 nem indokolt. Holott Paks 2 indoka mindig is Paks 1 kieső energiájának pótlása. Ez jópofa, hogy apukának megmondom, hogy február 1-től ki van rúgva, mire a család pici gyermek kiszámolja, apukának nem kell új munkahelyet keresni, maradhat otthon játszani a gyerekekkel mostantól, mert a család anyagi helyzete meg van oldva január 31-ig. Gratulálok. És mégis, 2035-ben mi lesz? Kiesik az energia 40%-a, ők meg pótolják 25%-al. Wow.
  4. Nem ez az első hozzászólásom a témában, írtam én is és mások is indokokat bőven. Szerintem ha rákattint a nevemre, talál pár hozzászólást a témában. Idő hiányában nem érek rá mindig nulláról felépíteni a dolgokat, bár igyekszem.

 • Sétapista

  Krisztián,
  köszi a részletes választ.
  (3. pont) Már nem emlékeztem részletesen a témára, de szerintem ez jogos. Meggyőzőbb lenne az Energia Klub, ha tényleg foglalkozna azzal, hogy mi lesz 2040-ben. Esetleg az próbálnák bizonyítani, hogy Paks kiesése pótolható lesz akkor megújulókkal, energiahatékonysággal, okos rendszerekkel stb.

  Nem hiszem, hogy a tekintélyre hivatkoztam volna, vagy nem jobban mintha az ELTE bármelyik tanszékére hivatkoznék. Arra utaltam, az Energia Klub nem szimpla civil szervezet – mint mondjuk egy népdalkör, s mint állította -, hanem egy kutatóintézet. A többi szakmai kérdés, amihez nem értek, de mégha korábban hibákat találtak náluk, attól miért ne lehetne érvényes a jelenlegi elemzésük?

  Egyébként az a problémám az érvélésével, és sok más hozzászólóéval, hogy elfelejtik, a kérdés elsősorban talán nem is természettudományi, műszaki probléma, hanem vastagon politikai, s ezért társadalmi. Ezzel kezdődik az Energia Klub felvetése is, amikor arról írnak, el kellene dönteni milyen jövőt, víziót akarunk. Nyilván az atomerőműt ellenzők és pártolók is szakértők sorát tudnák felsorakoztatni egyik vagy másik oldalon – a döntés sosem lehet tisztán racionális és természettudományos, mert a politika egyszerűen máshogy működik. Pask 2-vel “csak” az a gond, a döntés semennyire se volt transzparens, nagyjából hasonlóan például a Gripenek egykori kiválasztásához. Megjelent a téma a választási kampányban stb.? S mivel sikerült ilyen jól “elintézni” az atomerőmű bővítését, ráadásul az oroszokhoz kötni – noha a finnek is azt teszik – az energetikai jövőt, ezért könnyű nagy mutyinak látni az egészet, pláne úgy, hogy ismerjük a jelenlegi kormány viszonyát a megújuló energiákhoz.
  Egyébként szerintem éppen ezért való az egész téma éppen az Átlátszóra.
  Minden jót!

 • Ferenczi Krisztián

  Kedves Sétapista!

  Én is köszönöm részletesen kifejtett gondolatait, amivel maximálisan egyet tudok érteni. Ahogy már írtam több helyen is, a “paksi vitában” nem az a kérdés, hogy legyen, vagy ne legyen, hanem az: “hogyan döntsünk?” Semmilyen tanulmány nem készült, a döntés nincs előkészítve. Itt nem arról van szó, hogy titkolják az előkészítő tanulmányokat, hanem azok egyértelműen nem is léteznek. A pályáztatás hiányáról nem is beszélve.

  Jelen körülmények között Paks 2 mellett érvelni legalább akkora ostobaság, mint ellene. Nem tudjuk! Éppen ezért kelek ki minden ostoba támadás ellen, mert NEM TUDJUK! Ez a fő probléma. Az LMP, ami követeli a leállítást, szintén a semmire alapozva, legalább olyan hülye, mint a Fidesz, aki ugyanerre a semmire alapozva belevág. Nincs különbség, az egyik kutya, a másik eb. Az Energia Klub pedig szélsőségesen elfogult, és minden tanulmánya eddig saját prekoncepciói mentén haladt. Én még nem találkoztam kivétellel. Mazsolázgatnak, rossz adatokat használnak, túloznak és próbálnak “zöldek” lenni, kifele meg szakmainak mutatkozni.

  Én általában liberális vagyok, de tudományos témákat érintő vitákban nem ismerek pardont. A hibás érveléseket, az elnagyolt számításokat, a buta becsléseket nem vagyok hajlandó megengedni egyik oldalon sem. Ez egzakt. Mérni kell, kutatni, összegyűjteni a rendelkezésekre álló adatokat, és simán ki kell esnie, hogy merre kell menni. Mi kell és mi nem kell a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján. Egyáltalán mit lehet és mit nem. Most meg még politikai szinten mozog az egész, és ez elég komoly baj. Ahogy az is, hogy áltudományos próbálkozásokkal próbálja meg egy szervezet aláásni egy döntés helyességét, miközben megannyi úton és módon támadható egyenesben is az egész. Két féligazság nem fog kiadni egy egészet.

  Minden jót Önnek is!

 • törzsmókus

  Az autókkal kapcsolatban tényleg sok adót szednek be, de – a közhiedelemmel ellentétben ezek még mindig nem fedezik az autózással kapcsolatos teljes társadalmi költséget (magyarul: az autóhasználatra ráfizet az állam).
  Az az ötleted viszont nagyon tetszik, hogy aki a belvárosban autót vesz, vagy azzal jár be, az köteles legyen gondoskodni a tárolásáról, és ne az államtól / önkormányzattól várja ezt.
  Egy érdekes tény: Bp V. kerületben többen jogosultak ingyenes (!) parkolásra, mint ahány hely összesen van az utcákon. És akkor hol vannak még a nem helyi lakosok, akik még fizet(né)nek is…
  A járdák felszabadítása mellett (lásd pl Dob utca) szintén fontos lenne, hogy ahol dugóban állnak a buszok, ott bátran jelöljenek ki buszsávot a parkolók helyén.

  Nyugaton (pl Leuven, Belgium) simán meglépik azt, h a belvárosban nem tartanak autókat a szûk utcákon. A gazdagabbak a belvárosi parkolóházakba, akik kevesebbet költenének erre, azok pedig a külvárosi parkolókba teszik le az autót. Oda pedig gyalog, biciklivel vagy busszal jutnak el, ha szükséges.

 • piccola

  hogyan lesz valaki ingyen parkolásra jogosult?

 • törzsmókus

  bejelentett lakcímmel. (asszem 1 vagy 2ezer forintért adják így az éves matricát, ami gyakorlatilag ingyen van)

  persze aki nem tud szerezni egy belvárosba bejelentett nagynénit, az annyit is ér. :p

 • piccola

  😀
  és akkor az egész kerületben ingyen tudsz vele parkolni? vagy ez hogy van?

 • őpmacspöp

  Ilyen cikket én is tudok: http://www.origo.hu/nagyvilag/20060215propaganda.html
  Tehát aki magyar, nem védheti a ruszkikat semmilyen téren? Ennyi erővel a németeket, osztrákokat, törököket is kezelhetnénk ugyanígy, velük is voltak csúnya ügyeink régebben. Azt kellene eldönteni, az igazságot keressük, vagy a prekoncepciónkat védjük minden erővel, hogy elkerüljük a kognitív disszonanciát. Amúgy nem védem én az oroszokat, a mosoly iróniát jelent a hozzászólásom végén, annyit akartam üzenni, hogy amikor azt állítja valaki, hogy a nyugati média hazudik és felsőbb hatalmi érdekeket képvisel, azt a nyugati médiában egyből összeesküvés-elméletnek titulálják, ellenben ha ők ugyanezt az orosz médiára képesek kijelenteni, akkor az talán nem ugyanúgy összeesküvés-elmélet? Nagyon durva propaganda megy mindkét oldalon, de az utóbbi időben az oroszok részéről az agymosó propaganda tényleg minden szintet átlépett, Oroszországban szinte meg is szűnt az oknyomozó újságírás, ennek ellenére vannak ügyek (bár nem sok), amelyben tényleg igazuk van a nyugati média állításaival szemben. Nem minden fekete-fehér.

 • Vidor Orbán

  Maffiózók meg vannak elégedve, az egyszerű állampolgároknak szar csak.Menekül is külföldre az értelmesebbje. Ilyen lopás-lenyúlást még tetves maszopp se mert, mint ezek a gecik.

 • asztmás kakaóscsiga

  nincs is 70 vidéki kórház

  a többségük csak hivatalos hálapénz-elfogadóhely

 • Gabor Pokoradi

  Igen, mind mind az EUs adófizetők pénzéből.

 • Csajági Laura

  Csökkentették a személyi jövedelemadót 32%-ról 15%-ra, így a túlóra és egyéb juttatás díját nem viszi el az adó.

  Támogatják a gyerekes családokat a családi pótlékon kívül gyerekenként 10-12500 Ft adókedvezmény adnak, 3 gyerek esetében 99000 Ft/hó. Visszaállították a GYES-t 3 évre, bevezették a GYED –extrát, megemelték az anyasági segélyt. Újból van szocpol (CSOK) a lakásvásárlásokhoz. A gyerek ingyen kapják az ebédet és a tankönyvet.

  A minimálbért megemelték. (jelentős emelést még mindig csak a Fidesz tett). 75000-111000 Ft

  Megvédték a nyugdíjak vásárló értékét, minden évben infláción felül emelték a nyugdíjakat összesen 2010 óta 24,8 % emelés volt. A nők 40-év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek.

  A 20-25% rezsi csökkentés minden család kiadását érinti.
  22 közüzemi céget vásároltak vissza (amit a baloldal adott el), hogy a rezsidíjakat tudják kontrollálni.
  Te miért hiszed el azoknak, akik semmit nem építettek, csak eladósították az országot, hogy a Fidesz lop?????????????

 • asztmás kakaóscsiga

  mert a saját szememnek hiszek nem a rogánhabony féle propagandának

  stadion a hátsó kertbe, kisvasút a kerti budira? komolyan, ez hihetetlen.

  a rezsidíjakat az egyetemes szolgáltatáson belül mindig is törvényileg szabályozták, függetlenül a tulajdonosoktól

  a nyugdíjak infláció fölötti emelése miatt áll szarul a kassza, hiába loptak el 3000mrd-nyi nyugdíjvagyont, most is fenntarthatatlan a nyugdíjrendszer. a jelen nyugdíjasai saját unokáik jövőjét (oktatásból kivont pénzek…) élik fel

 • Akos Palla

  Te buzi fideszbérenc. A gazdagoknak csökkentették az szjá-t 32-ről 15-re, a minimálbéren 0% volt, tehát a szegényeket megszopatták vele, és kevesebb pénz is folyt be így, amit ugyancsak a szegényekről vertek le. Csak a bruttó minimálbért növelték, kézhez ugyanannyit kapsz, de kevesebbet ér az infláció miatt, de a vállalkozásoknak így többet kell adózniuk, te hazug népbutító erkölcsi0

 • Akos Palla

  MIért nem válaszolsz ha azért kapod a fizetésed???? Nehogy beköpjelek!

 • Csajági Laura

  Lehet olvasgatni! Mind az öt oldalt nézd meg!!!

  http://www.kerdezze.com/tag/korhazfejlesztes/

  Néhányat kigyűjtöttem:
  KÓRHÁZFELÚJÍTÁSOK és ÉPÍTÉSEK Magyarországon :
  1) Szent Imre kórház helikopter leszállóval BP!
  2)Pécsi Tudományegyetem 400 ágyas, teljes felújítás!
  3) Heves megye, Markhot Ferenc kórh. 6milliárd!
  4) Szombathely Markusovszky kórh.
  5) Hatvani Albert Schweitzer fél milliárd!
  6) Bethesda gyerek kórh. BP. 7) Debreceni kórh.
  8) Kőrmendi kórh. épülőben 1.4 milliárd!
  9)Kaposvári kórh. 1.5 milliárd!
  10) Békés megyei Pándy Kálmán kórh.
  11) Bajcsy-Zsilinszky kórh. BP felújítva!
  12) KARCAGI KÓRH.
  13) Várpalotai!
  14)Uzsoki Kórh. BP. 6.5 milliárdft.
  15) Nyíregyházi kórh.
  16) Dombovári kórh.!
  17) Hódmezővásárhelyi kórh 896 millió!
  18) Somogy megyei Kaposi Mór kórh!
  19) Siófoki kórh.! 19) Pécsi kórh!
  20) Mohácsi kórh!
  21) GYŐRI Petz Aladár 11 milliárd CSÚCS TECHNOLÓGIA !!!
  22) Szolnoki kórház
  23) Szeged új izotópközpont
  Még nagyon sok építése, felújítása folyamatban! Akit érdekel üsse be a GOOGLE-ba a: “Kórházfejlesztések Magyarországon” .Meg lehet nézni kívül-belül, műszerekkel!

 • Csajági Laura

  Ezt a 3000 milliárdot az ellenzék lenyúlásnak emlegeti, pedig ennek egy részét a Bajnai-ék által felvett IMF hitel törlesztésére kellett felhasználni. Az IMF azt akarta akkor, amit görögök meg is tettek, hogy 20 -25%-kal csökkentsék a nyugdíjakat , a gyest, családi pótlékot…., ha nem fizeti ki 2000 milliárdos hitelt! Orbán nem akart megszorítást. Ezért nem tárgyalt velük, hanem nagyon gyorsan visszafizették a tartozást a magán nyugdíjból.

  A maradékból az ország működtetését kellett elkezdeni, mivel üres kasszákat örököltünk, mert az előző kormány már jó ideje hitelekből működtette az országot.

 • asztmás kakaóscsiga

  Ki vagy te, hogy örököltél egy egész országot!?

  Az ország nem a tiétek, pribékek!

 • asztmás kakaóscsiga

  21) GYŐRI Petz Aladár 11 milliárd CSÚCS TECHNOLÓGIA !!!

  Ehhez annyit, hogy ide járok ha kell valami miatt de a 11mrd-nak nyomát se látom. Ellenben mindig szar a lift, nincs wc-papír se szappan, sok ajtón nincs kilincs, úgy kell keresni valakit, aki beenged, tiszta középkor.

 • Csajági Laura

  Nem pénzért csinálom, úgy hogy nincs kinek árulkodnod!- ha ráérek válaszolok!
  Nem csak a gazdagok bére érte el a 32 % -os adósávot. Nem érte meg túlmunkát vállalni, mert a plusz pénz el is úszott, az adó miatt, a jutalomból is alig kapott, akinek a jutalom miatt ugrott a sávja. Már van értelme többet dolgozni, mert akkor többet is keresünk!
  A minimálbér megadóztatásával egy kiskaput zártak be!!! Senki nem járt jól, akit minimálbéren alkalmaztak és zsebbe kapta a többi pénzt!!! – majd a nyugdíjnál rájönnek, hogy kitoltak velük!!
  Azóta már 75000 – 111000 Ft-ra emelkedett a minimálbér, csak egy év volt amikor 2000 Ft- nettóval rosszabbul jártak, de ezt is kérhették az államtól!!
  SZÁNALMAS, HOGY MÉG AZT SEM TUDOD, HOGY AZ INFLÁCIÓ NULLA KÖRÜL VAN!!!!! – DE DUMÁLSZ!!!

 • Csajági Laura

  NEM AZT ÍRTAM, HOGY ORSZÁGOT ÖRÖKÖLTÜNK, HA NEM AZT ÓRIÁSI ÁLLAMADÓSSÁGOT!!!! ÜRES KASSZÁKAT!!!! TÖKRE TETT ORSZÁGOT!!! ELHANYAGOLT UTAKAT, ÉPÜLETEKET, LEROBBANT GÉPPARKOT!! ELADÓSODOTT KÓRHÁZAKAT, ÖNKORMÁNYZATOKAT – ezt hagyta örökségül maga után az MSZP-SZDSZ kormány!

 • asztmás kakaóscsiga

  Most is azt írod hogy országot örököltetek, ott van a második négyes felkiáltójel-csoport után.

  Hat év után nem kínos még mindig hátrafelé nyilazni? Inkább néznétek előre, mer közeleg a betonfal!

 • Csajági Laura

  Mi a baj a mondattal? Csak az ön szavait ismételtem. Vagy a többes szám nem tetszik? Hiszen mindannyiunk nyűgje ez a hatalmas adósság!!! Valamennyien hozzájárulunk egy kicsit a törlesztéshez! Ráadásul azt sem tudjuk hova lett ez a rengeteg pénz?? !!
  Amíg a nincs vissza fizetve, addig fel kell emlegetni!!! – tudom ez nagyon kellemetlen azoknak, akik összehozták! Bizonyára örülnének már, ha feledésbe merülne.

 • asztmás kakaóscsiga

  Egyszerűbb lenen a visszafizetés, ha nem növelnék folyamatosan, töretlenül a mindenkori kormányok.

  Most mi történik? Nem pörög a gazdaság, ezért 412Mrd Fortinttal megemelik az állami kiadásokat. Ha ezt nem fedezi adóemelés, akkor ennyivel nő az adósság, ha adóemelésből szedik be, akkor még inkább visszafogják a gazdaságot.

  Azt kéne felfognia a politikusainknak (mindnek) hogy a kicsi, szabályzó állam a jó állam. Sok tehetséget, jó ötletet öl meg a bürokrácia és a túladóztatás.

  Az adósságunk nominálisan az elmúlt hat évben is nőtt, GDP arányosan talán csökkent (Eximbank megítélése nem lényegtelen) pedig volt egy egyszeri, 3000Mrd-os bevétel! Mivel minden költségvetésünk deficites így az adósság nominálisan szükségszerűen folyamatosan nő!

  Mivel most megtorpant az ingatag növekedésünk, így GDP-arányosan is biztosan emelkedni fog.

 • Csajági Laura

  Én sem érek rá most egyesével megcáfolni a rágalmakat! Csak a fizetésre reagálnék! A minimálbér közel egy millió főt érint az 75000 – 111 000- re (ha levonjuk a 15 % adót akkor is 35 % emelés) emelkedett! A nyugdíj 24,8 %-kal emelkedett 3 millió nyugdíjast érint. Csak ez fele a lakosságnak és még nem beszéltem az életpálya modellekről!
  Sem arról, hogy mennyivel többet ér most ez a pénz, mint 2010-ben!!!

 • Csajági Laura

  Azon van a Fidesz kormány, hogy visszafizesse!
  Egyenlőre az is eredmény, ha nem nő tovább, hiszen ahhoz hogy több legyen a bevétel fejlesztések kellenek.
  Miből fizették volna vissza???? Hiszen az adósság kb. az ország éves működési költségének a 2/3 és még a kamatok is ott vannak. 2010-ben a hitelek éves kamata éppen annyi volt, mint az oktatás egy éves költsége.
  Ebben az évben már fedezi az ország bevétele a működtetést! – nem fog tovább nőni!
  Nem torpant meg a növekedésünk! 0,9 % -ot emelkedett a GDP, egy téli negyedév emelkedő adata! Semmi baj nincs vele!!! Ezt megint eltúlozta az ellenzék!!!

 • asztmás kakaóscsiga

  Az ország bevétele NEM fedezi a működtetést. Már csak azért sem, mert az ország nem is működik kielégítően (nem Gambia a benchmark!)

  eltúlozta az ellenzék amikor Orbán válságtanácskozást hívott össze? Kérem ezt gondolja át.

 • asztmás kakaóscsiga

  Egyenesbe jönnek – persze. Ha az GDP idősora egy vízszintes egyenes, azt hívják stagnálásnak. EKG-nál már nagyobb a baj.

  Amúgy volt válságtanácskozás, ideje szembenézni a valósággal!

 • Csajági Laura

  Ezt pontosan tudom, hogy nagyon rosszul jártam, Sajnos meg sem közelítettem az 500 000 Ft -os havi fizetést, talán ha annyi a fizetésem nem zavar a magas adó, Én 200 000 Ft-ot kerestem, ezzel a pénzel még az alacsonyabb adósávba estem, ha jött rá egy ki pluszpénz, akkor átléptem a felső sávba, így a kapott pénzből 32% adót+ 10% nyugdíj járulékot és egyéb járulékokat vontak, úgy hogy a jutalomnak legalább a fele ugrott!

  Most 15 % adó+ 10% nyj és az egyéb kb. a negyede ott marad az embereknél a bruttóbérből.

  A minimálbér emelése 51 % volt, ha ebből levonjuk a 15 % adót, ami nem volt korábban a minimálbérnél, akkor is marad 36% emelés, ebből nettóban kb. 26% az emelés!!!

  A táblázatodból nagyon jól látszik, hogy az infláció 2014-ben -0,2 % volt tehát már a 0%-nál is alacsonyabb és azóta is ott mozog a 0 körül.

  Akár mennyire is szeretik is azt kiabálni, hogy a Fidesz elsikkasztotta a 3000 milliárdot. AKKOR SEM IGAZ!!!
  2000 milliárdot be kellett fizetni a IMF-nek 500 milliárdot egy másik hitelbe! A hiteleknek a kamata folyamatosan növeli a hitelt ez így van ha ön veszi fel akkor is!!!

 • Csajági Laura

  A rendőrség és az ügyészség feltárta a baloldali visszaéléseket, de a bíróság mindig felmentette őket!!!
  Akkor, hol is van a hiba??????
  NEM POLT PÉTERNÉL!!!! NEM A FIDESZNÉL!!!
  Még ha itt el is ítéli a bíróság a bűnösöket! Akkor Strasbourgban mentik fel!!!

 • Csajági Laura

  Amikor emelkedik a GDP akkor nincs válság!!! Az első negyed évben is emelkedés volt! Tanácsokozás volt, mert az szokott lenni a vezetők körében rendszeresen, de nem válság tanácskozás!! Ezt megint csak a média tette hozzá!

 • Akos Palla

  még mindig nem érti 😀 és mégis prédikál. 200 000Ft-ot keresett amivel az alacsonyabb adósávban esett, és ha jött rá egy kis plusz pénz, teszem azt 50 000Ft, akkor a 32%-ot csak abból az 50 000Ft-ból vonták le a maradék 200 000Ft-ból ugyanúgy 15%-ot te idióta, tehát ha több pénzt kerestél és pont átcsúsztál a magasabb adósávba akkor nem kaptál kézhez kevesebb pénzt, ez irdatlan nagy baromság lenne, csak a az 50 000Ftodból vonták a 32%ot. Érted már????
  Egyébként meg ne csak m1et tessék nézni, most komolyan a világ 2. legkorruptabb miniszterelnöke a miénk az mszp 10ed ennyit sem lopott mint Orbán, az egész rendszer már a korrupcióra épül, s ha mindez nem lenne elég alapvető szabadságjogainkban is korlátoztak, tehát nem elég, hogy többszörösét lopják mint az mszp, hanem még diktatórikusabb is a hatalom. Csak gondolkozni kell, és nem a fideszes médiát majmolni, hanem a függetleneket olvasni

 • Mária néni

  Rettegsz Orbántól nagyon?

 • Mária néni

  Jó meglátás. De mit tegyenek, ha egyszer ezért kapják a pénzt Sorostól

 • Liridavi

  Tisztelt Lattmann Úr! Legyen kedves elmagyarázni nekem, miért van még mindig létjogosultsága ennek a gólyatábornak és az elsőévesek módszeres alázásának? Mi a jó abban ha egy embert megaláznak, ne adja Isten bűncselekményt is követnek el ellene? Úgy vettem észre ez baromi nagy divat lett, mert már a szakgimikben is évek óta alázzák a kilencedikeseket, és kimondottan élvezik a végzősök a dolgot…

 • György Magos

  Hol olvasta azt, hogy Lattmann az elsőévesek kínzását és megalázását támogatja?

 • Lattmann Tamás

  Tökéletesen egyetértek azzal, hogy semmilyen rendezvényen (nem csak gólyatáborban) nincs helye senki alázásának.
  A gólyatáborokban és hasonló közösségépítő rendezvényeken arra kell vigyázni, hogy a – gyakran ivással együtt járó – programok ne csússzanak át ilyesmibe. A probléma jellemzően az, hogy a szervezők-résztvevők kettősében gyakran mind a két félnél egyszerre elszaladhat a ló, épp ezért lett 2009-től – szervezői kezdeményezésre (sic!) egy harmadik fél, azaz az oktatók is bevonva a felállásba. Soha többet fel sem merült, hogy bármi ilyesmi történt volna az ELTE ÁJK gólyatáborában. Megjegyezném, szervezett alázásról soha korábban sem hallottam.
  Arról lehet beszélni, hogy általánosságban kell-e gólyatábor, vagy nem. Nem azzal volt a bajom akkor, hogy a kari vezetés úgy döntött, hogy többet nem lesz (a helyette megszervezett ún. orientációs napok programsorozat pl. kifejezetten jó ötlet, és működik, bár másféleképpen), hanem azzal, hogy ahelyett, hogy azt az egyetlen gólyát büntették volna meg, aki a szexuális visszaélést elkövette, inkább kollektív büntetésként mindenki mást, szemétbe dobva több év kialakult és jó gyakorlatát, morális értelemben megtaposva a fene tudja hány tucat saját hallgatónkat, akik korábban igenis keményen dolgoztak a közösségért. Ezt szégyenletesnek és hálátlannak tartottam, ezért írtam akkor, hogy tiltakozásképpen a régi gólyatáborok pólóiban fogok előadni.

  Az ön által jelzett probléma pedig épp azért van még mindig, mert ilyen helyzetekben mindig csak az elhallgatás megy, vagy annak a rossz kezelése.
  A fent írás által boncolt helyzet a rossz kezelés tipikus esete, az elhallgatás elem pedig abban jelentkezik, hogy akkor épp engem próbáltak elhallgattatni, amiért ezt nyilvánosan is szóvá mertem tenni (az írás minőségét, a szerzővel együtt pedig itt és most részletesen nem kívánom minősíteni, elég nyilvánvalóvá tettem máshol). Láthatjuk akár előrelépésnek is az akkori lépéseket, mert legalább valaki(ke)t megpróbáltak megbüntetni, szóval maradjunk annyiban, hogy akár még jó is lehetett volna, de végül nem lett.
  Különösen szomorú most a helyzet a fent látható, hazug és politikailag motivált írásos formátumú epehányás miatt, ami nem csak az itteni és a FB-os kommentelők körében keltett érthető felháborodást, de közben nem csupán a boszorkányüldözésben érintett akkori áldozatok, hanem még olyan akkor volt egyetemi vezetők is jelezték felém, hogy nyilvánosan kiállnának mellettem, akikkel akkor vitatkoztam ezeken a dolgokon. De ennek most nem látom semmi értelmét, a pottyantóst jobb helyeken már lecserélték angolvécére, ebbe a kocsmába többet nem jövünk. :)

 • Lattmann Tamás

  Két napja írtam egy alapos és kimerítő választ, amit a rendszer valamiért “spam”-nek lát, és nem engedi megjelenni. Elnézést kérek, bár nem nekem kéne. Elküldöm e-mailen, ha más nem…

 • Lattmann Tamás

  Márminthogy e-mailen nem, és üzenetben sem tudom, merthogy a rendszer nem tud olyat. Hát, akkor reménykedjünk, hogy megjelenik valamikor. Mert ugye a tipikus spam az, ami két képernyőnyi… 😀

 • Liridavi

  És Ön hol olvasott olyat a kommentemben, hogy az Ön által említett hülyeséget írtam???

 • acsipak

  Frekvenciát szerezni + fenntartani egy rádiós csapatot + infrastruktúrát jelentősen tőkeigényesebb, mint online publikálni. Gondolom én.

 • Sebaj, Tóbiás!

  Online rádióval is lehet indulni. Nem tudom milyen költsége van.

 • acsipak

  OK, azzal a frekcenciát meg a vele járó bürokratikus akadályokat megkerülted, de ettől még egy napi műsorhoz kell egy csapat, aki főállásban dolgozik és szállítja az anyagokat.
  Ha meg csak az kell, hogy ne csak írott anyag legyen online, az kb. már most is létezik, egy sor online hírforrás pakol fel videókat. Csak hát hetente összerakni egy 10 perces videót meg mondjuk heti 7, napi 10-12 órában folyamatos adás az más mennyiségű meg természetű munkát igényel, pl. rögtön kezdésnek sokkal több főállású embert.

 • Sebaj, Tóbiás!

  Na ennek a linknek ott a lap tetején lenne helye!

 • Sebaj, Tóbiás!

  Nem értek hozzá, nyilván ez látszik is, olyan vagyok mint amikor az informatikusra azt mondják, hogy ez nem munka, egész nap csak a gombokat nyomogatja… de valahol el kell indulni, ha már a propaganda lerabolta az ország hangos és print médiáját.

  Ez a site is elindult a “semmiből” és a benne dolgozók kitartása mutatja, hogy el lehet jutni valameddig. Nyilván, ha a Fidesz újra megnyeri a választásokat, akkor akár be is lehet csukni, de a választásokig van még remény, és jöhet egy normális média finanszírozás is, ahol nemcsak Andy Vajnák, és Mészáros Lőrinceknek van lehetősége.