tudósítás

A hét videója: Tiltakozás a debreceni menekültügyi őrizet ellen

Szombaton a debreceni menekülttábornál tüntetett a Migráns Szolidaritás Csoport, akik az ellen tiltakoztak, hogy Nyírbátorban, Békéscsabán és Debrecenben is bűncselekmények elkövetése nélkül tartanak fogva menedékkérőket. A tüntetésre azt követően került sor, hogy a Magyar Helsinki Bizottság legutóbbi jelentésében a fogvatartottak bántalmazásáról és további panaszaikról számolt be. A mintegy negyven fős tüntetéshez a menekülttábor nyílt részében lakók közül is többen csatlakoztak, majd együtt vonultak a Sámsoni útra, ahonnan a szögesdrót mögött élő menekülteknek zenéltek. A helyszínen kb. húsz fővel megjelent a Jobbik is, melynek helyi vezetője Herpergel Róbert azt mondta, hogy a tábor veszélyezteti a lakók biztonságát, ezért teljes zárttá alakítását követelik.

Debrecenben egyébként nem csak a Jobbik rémisztgeti a lakosságot a menekültek által elkövetett bűncselekmények állítólagos emelkedésével, tavaly Kósa Lajos is beállt ebbe a sorba, bár állításait nem igazán sikerült megalapoznia. A menekültügyi őrizetet egyébként tavaly június elsején vezette be újra a kormány, olyan menedékkérőket tartva rács mögött, akiknek elzárását nem igazán sikerül megindokolni. A hazai menekültügyi helyzetről készített tavalyi dokumentumfilmünkben bemutattunk olyan Szíriából menekült ex-angoltanárt, aki személyazonosságát dokumentumokkal tudta bizonyítani, mégis több hónapra bezárták, valamint olyan afgán fiatalt is, aki rendszeres verésekről számolt be a fegyveres biztonsági őrök által. A mostani – kb. 150 főt megszólaltató – jelentés ezekre a történetekre rímel.

Persze tudjuk, hogy a menekülttáborokban a sokszor tömegesen összezárt, eltérő kultúrájú és egymás nyelvét nem mindig beszélő emberek között akadnak konfliktusok, tavaly nyáron például Debrecenben verekedés is kitört a tábor focipályájánál. Nagyobb balhékról viszont elenyésző számban lehet hallani. A nyugalmat az viszont biztosan nem segíti, hogy beláthatatlan ideig, rossz körülmények közt, túlzsúfolt szobákban tartanak fogva olyanokat, akik rendszerint elmenekültek egy másik konfliktusokkal terhelt helyzetből. További frusztrációkra ad okot, hogy mindezt egy szabad mozgást biztosító tábor közepén kell megélniük az oda kerülőknek. Babak Arzani, a Migráns Szolidaritás iraki származású aktivistája a tüntetésen ezzel kapcsolatban azt említette, hogy jelenleg a bicskei és a vámosszabadi menekülttáborban is vannak olyan üres helyek, melyekkel a debreceni zsúfoltságot enyhíthetnék – az őrizet megszüntetése után.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal természetesen cáfolni, illetve hitelteleníteni igyekezett a Helsinki jelentésében foglalt állításokat. Teszi ezt úgy, hogy az őrizet intézményét tavaly az ENSZ önkényes fogvatartást vizsgáló bizottsága, illetve a Kúria is bírálta. Meg úgy, hogy nem csak Debrecenből érkeznek panaszok, múlt októberben a békéscsabai zárt szálláson tiltakoztak fogvatartottak.

A szombati tüntetés egyébként könyv- és ételosztással és közös zenéléssel ért véget.

A menekültügyi helyzetről és szabályozásról tavaly őszi filmünkből és infografikánkból tudhat meg többet.

Megosztás