tudósítás

Könnygázba és vérző fejekbe torkollt a civil tüntetés

„Nincs hová hátrálnunk” címmel hirdettek meg tüntetést civilek kedd estére Budapestre. A több ezer résztvevős rendezvény az utóbbi hónapok legfontosabb botrányait és ügyeit kívánta összegezni, de az események menet közben kicsúsztak a szervezők kezei közül. A Parlamentnél rendőrök többeket könnygázzal fújtak le, egy lányt és egy fiút pedig úgy fejbe vertek, hogy mentősöknek kellett ellátni a sebeket.


Kisebb közjátékkal indult a József Nádor téren a tüntetés: 18 óra körül Budaházy György pár társával megjelent a helyszínen, ahol EU-ellenes, valamint árpádsávos zászlóikkal hamar népszerűtlenné váltak. Az ismert radikáljobbos figurát és kísérőit rendőrök vezették ki a térről, miközben a kormányellenes tüntetés résztvevői azt skandálták, hogy „nácik haza”. Erre ők „itthon vagyunk” felkiáltásokkal, illetve Orbán Viktor éltetésével válaszoltak.

Egyébként eleinte úgy tűnt, kevesen lesznek a tüntetésen, de hat óra körül hirtelen majdnem teljesen megtelt a tér. A rendezvény Varga Ferenc József videón kivetített Orbán-paródiájával indult, majd a kissé gyenge felvezetés után Gács Anna beszélt az oktatási hálózatok nevében. A kormányzati oktatáspolitikát kritizáló egyetemi tanár kitért a diploma helyetti szakképzés erőltetésének visszásságaira, az iskolák és egyetemek autonómiájának elvételére, illetve a döntési lehetőségek elvételére.

Utána Szalai József következett a Rosta Rokkant Mozgalom nevében. Szalai kiemelte, hogy ha már ennyit tüntettünk a sajtószabadságért, vagy az internetadó ellen, akkor ideje lenne az elesettekért is kiállni. Szerinte mintegy 30000 ember halála írható a kormány politikájának számlájára, amiért elvették a rokkantak létbiztonságát. Rosta felhívta a figyelmet a „nép egyharmadának” éhezésére, miközben mások milliárdokat felejtenek ki a vagyonnyilatkozatukból. Emellett új rendszerváltást követelt.

A tüntetés legkatartikusabb pár perce a Rehab Critical Mass nevében felszólaló Kiss Csabához kötődött. Kiss kerekesszékkel ment fel a színpadra, ahol egy mellette guggoló nő ismételte utána a láthatóan nehézségek árán elmondott beszédét, melyben a gyengébbek védelmének fontosságát hangsúlyozta. A tömeg először  megrökönyödött azon, hogy egy fogyatékos ember beszél a színpadon, majd néma csöndben és türelmesen hallgatták. A beszédet hosszú „veletek vagyunk” skandálás követte.

Az utolsó és egyben leghosszabb beszédet a Város Mindenkié hajléktalan aktivistája, Jónás Amália mondta. Elmesélte hajléktalanná válásának és gyermekének állami gondozásba kerülésének történetét és figyelmeztetett arra, hogy a segélyek megszüntetésével a kormány az elesetteket a szakadék szélére taszítja, hiszen munkalehetőségük nincs.

A tömeg a beszédek után elindult a Lánchíd felé, hogy a NAV székház érintésével az Alkotmány utcába érjen. A szervezők láthatóan ekkor vesztették el az irányítást az események felett, hiszen nyilvánvalóvá vált, hogy majdnem 10000 ember nem fér el szűk egyirányú utcákban. A fiatal szervezők ugyanis széles utak helyett ilyenekben cikázva akartak vonulni.

A NAV székháznál hosszas nyomorgás után érkezett meg egy hangszórós autó, melyről Cseh Katka „emigráns orvos” beszélt. Azt hangsúlyozta, hogy bár sokan szeretnének hazajönni, hogy egy jobb országot építsenek, ez nem valósulhat meg ott, ahol a vállalkozókat ügyeskedésre kényszerítik, miközben nagy mértékben lophatják a közpénzt és csalhatják az áfát azok, akiknek ezt Orbán megengedi.

A tömeg ezután láthatóan nem volt vevő a szervezők tervére, és a környékbeli utcákat elárasztva a Kossuth tér felé vette az irányt, ahol megtöltötték az Alkotmány utca torkolatába állított színpad és a Parlament közti teret.

Amíg a rendezők megpróbálták a tér felé fordítani a hangosítást, hogy jó negyed órával később folytatódhassanak a beszédek, az országgyűlés kapujánál már más események zajlottak.

Először Magosányi Árpád, a 42 mozgalom tagja, majd sokan mások próbáltak a rendőrök lábaihoz ülni, utóbbiak pedig rendszeresen lejjebb lökdösték őket. Néha kisebb tülekedés alakult ki, illetve a skandáló tömegből többen tojásokat is a rohamsisakokhoz dobtak a távolból. Új elem volt a rendőröknek szegezett rigmusok közt a „Holnap veletek basznak ki” szövegű dalocska.

Később, mikor már leülni látszott a rendőrsorfal céltalan nyomasztása, megritkult a tömeg és az egyébként a sorfalnál alig hallható beszédek is véget értek, felpörögtek az események. Nagyobb dulakodás alakult ki, ahogy földön ülő embereket próbáltak felhúzni, illetve ellökni a láthatóan ingerültté váló rendőrök. A második sorból egy rohamrendőr paprikaspray-t fújt a tüntetőkre és sajtósokra, közben többen úgy fejbe vágtak több embert a könnygázas flakonjukkal és gumibotjukkal, hogy egy lánynak és fiúnak felszakadt a fejbőre. A vérző sebeket mentőknek kellett ellátniuk. Egy másik tüntetőt pedig hátulról dobtak fejbe egy borosüveggel, ő viszont ezt meg sem érezte.

Kedden egyébként több hazai és külföldi városban is tüntettek magyarok a kormány ellen. A Kossuth tér nagyjából 22 órára ürült ki. A következő tüntetés január 2-án lesz.

Halász Áron

Ajándékozz Átlátszó-előfizetést karácsonyra!

Vegyél Átlátszó-előfizetést ajándékba! Az összeget te határozod meg, cserébe egy csinos vouchert adhatsz át, mi pedig kérlelhetetlenül folytatjuk a munkánkat jövőre is. Részletek: atlatszo.hu/karacsony

Megosztás