riport

Ilyen nagy a baj, ha egy olajjal megtöltött vonatszerelvény robban fel a városod közepén

2013 nyarán egy 7.5 millió liter nyers olajat szállító vonatszerelvény siklott ki és robbant fel a kanadai Lac-Megantic városában. A balesetben 47-en haltak meg és a város több utcáját is elpusztították a lángok. A baleset egyébként nem az első volt az utóbbi években: az USA-ban több helyen történtek hasonló balesetek, viszont mind közül ez volt a legpusztítóbb. Nemrég megjelent tényfeltáró anyagában a Weather Channel és az InsideClimate News azt vizsgálta, hogy mi állhat a történések mögött.

Az USA-ban az utóbbi években megsokszorozódott az olaj- és gáztermelés, ami leginkább a hidraulikus törésnek (fracking) nevezett környezetromboló eljárásnak köszönhető. Míg 5 éve naponta 200000 hordó olajat termeltek ki az államokban, ez a szám idén már 1.2 milliónál jár naponta – mondja a film. A termelés növekedése csökkentette a közel-keleti olajfüggőséget, lejjebb vitte a nyersanyag árát és tízezreknek ad munkát, akik közül nagyon sokan nagyon gyorsan meg is gazdagodtak.

Az USA olajtermelésében második helyen Észak-Dakota állam áll, az állam viszont nem rendelkezik a szállításhoz szükséges csővezetékkel, ezért a kitermelt olajat vonatokkal viszik a feldolgozóüzemekbe. Innen indult a Kanadában felrobbant szerelvény is. A szállításra használt tankerek és a vasútvonalak nagy része elavult, illetve nem megfelelő ilyen nagy mennyiségű gyúlékony folyadék szállítására. Miközben pedig nincs határidő szigorúbb szabályozásra és a vasútvonalak sem újulnak meg olyan sebességgel, ahogyan az olajat termelik, a veszélyhelyzet folyamatos.

Megosztás