ismeretterjesztés

Így spórol az adófizetésen az Ikea, az Apple, a Coca-Cola és több száz multicég

Aki olvassa a Mong Attila által szerkesztett, Mutyimondó névre hallgató napi email és blog formátumú hírösszefoglalónkat, már találkozhatott a Luxemburg Leaks szókapcsolattal.

Az ICIJ és a Pulitzer Center csapata által felderített nemzetközi adóelkerülési tevékenységben olyan, a mindennapi bevásárlásaink során is érintett multinacionális cégek érintettek, mint az Ikea, a Pepsi, a Coca-Cola, a Burberry, a Heinz, az Amazon, az Apple, a Deutsche Bank, a Caterpillar és még több mint 340 vállalat, akiknek a PricewaterhouseCoopers nevű könyvvizsgáló cég segített a szükséges jogi és pénzügyi mechanizmusok kidolgozásában.

Az adóelkerülésben érintett multik több száz milliárd dollárt csatornáztak át helyben bejegyzett – általában valós tevékenység nélkül működő – fantomcégeken, ezzel összesen több milliárd dollárnyi adót spóroltak meg maguknak. Egyes cégek akár 1 százalék alá is csökkentették a Luxemburgba menekített haszon után fizetett adót, mások a rossz szabályozások révén a működésük országában és Luxemburgban sem fizettek semmit – írja a Mutyimondó. Van olyan luxemburgi cím, ahová több mint 1600 céget jegyeztek be.

Az adóelkerülési szisztémának egyébként magyar szálai is vannak, ezt a 444 kezdte el feldolgozni.

Az ICIJ készített egy pár perces videót, amiben elmagyarázza a tevékenységet, amit az EU – ha akar – meg tudna rendszabályozni. A tényfeltárók szerint viszont tovább bonyolítja a helyzetet, hogy épp az a Jean-Claude Juncker lett az Európa Tanács elnöke, aki korábban még Luxemburg miniszterelnöke volt.

 

Megosztás